בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מסע בעקבות הבירה הבלגית הנסתרת

נזירים שמשכללים את טכניקת הכנת הבירה שלהם במשך מאות שנים, מבשלות שמטפחות קורי עכביש בשביל האווירה, ובד-אנד-ברקפסט שמאפשר גישה חופשית למקרר. מסע משכר בין מבשלות הבירה האקזוטיות של בלגיה

תגובות

באחר צהריים ערפילי באזור הכפרי בבלגיה, חובבי בירה נהרו לווסטוולטרן, עיירה נידחת בפינה הדרום-מערבית של מערב פלנדיה, כדי לדגום מה שרבים מהם מחשיבים כבירה הטובה ביותר בעולם.

הנקטר המדובר הוא "Westvleteren 12", שיכר עשיר בגוון חום עמוק בעל נפח אלכוהול כפול מזה שבמרבית הבירות ועם מוניטין בהתאם, שאפשר לקנות רק בבית הקפה "De Vrede" ומעבר לרחוב, במנזר סנט סיקסטוס. רוכבי אופניים מדוושים סביב בשעה שמשפחות בלגיות מכרסמות בשקט ממגשי גבינה, ומי שחסרים הם רק הנזירים שרקחו את הבירה הנערצת. מנזר סנט סיקסטוס, השוכן בינות לאדמות המוריקות של האזור, הוא משכנה של אחת מתוך שש מבשלות רשמיות השייכות למסדרי שתקנים בבלגיה. הנזירים שיכללו את אומנותם במשך יותר מ-160 שנה, ולמרות סגירת המבשלה למבקרים, הימנעות מפרסום ואפילו העדר תוויות, הבירה שלהם זוכה לכבוד עצום מצד אתרים נלהבים כמו RateBeer.com ו-BeerAdvocate.com.

הדרך הבטוחה היחידה להביא הביתה את המשקה - מלבד השוק השחור - היא על ידי יצירת קשר טלפוני עם "קו הבירה" של המנזר כדי להזמין מארז בירה לאיסוף. ואפילו אז, הנזירים יספקו רק מארז אחד לאדם בחודש, ללא מכירה חוזרת.

לחובב הבירה המצוי, הפיתוי של מבשלת הבירה הזאת והבירה המופקת בה עשוי לשמש תמריץ למסע ארוך לבלגיה. אבל סנט סיקסטוס ומסדרי השתקנים האחרים הם רק חלק מהתמונה. בשנים האחרונות הצטרפו אל קומץ המנזרים המבודדים הפזורים באזור הכפר קבוצת מבשלות צמרת וברים המתמחים בבירה, המשלימים את הגווארדיה הישנה ומסבירים פנים לקהל הרחב. המטייל חובב השתייה מעולם לא ידע זמן טוב יותר לנסיעה קצרה לבלגיה ולהשתתפות בתוכנית המושלמת ללימודי בירה, מתחרה ראויה לחובבי היין המתענגים בבורדו.

בריסל היתה בעבר לב לבה של תעשיית מבשלות הבירה, עם יותר מ-100 מבשלות פעילות. ובעוד התפוקה קטנה באופן משמעותי - כיום ישנן שתי מבשלות, ועד דצמבר פעלה רק אחת - היא הצמיחה תרבות לגימת בירה משגשגת, כפי שניתן היה להתרשם באחד הלילות לאחרונה בבר הבירה "Moeder Lambic".

"אומרים שבריסל היא ארץ הבירה, אבל 99% מהבירות שאנשים שותים כאן הן גרועות", אומר ג'אן המלר, הבעלים של הבר, וזוכה להנהוני הסכמה מצד יושביו הרבים של שולחן עמוס בקבוקים וכוסות, ביניהם גם איוואן דה בטס, המייסד של מבשלת "דה לה סן".

ב-2007, זמן קצר אחרי פתיחתו של הבר - הראשון דרומית לבריסל באזור סנט ג'יל - המלר ושותפו נאסים דסיסי נלחמו בענק השיכר דובל על ביטולו של חוזה שנחתם על ידי הבעלים הקודמים, שקבע שברזי הבירה שלו יכללו כמה סוגים שונים של דובל. כעת שני הברים של המלר ושותפו ניצבים כמבצרים של שיכר משובח, ומציעים מבחר ייחודי בבריסל.

"אנחנו נלחמים למען המבשלות הקטנות", אומר המלר. "בכל יום אני נלחם למען 'ברסרי קנטיון', אני נלחם למען 'דה לה סן'. אם אנחנו לא נעשה את זה, איש לא יעשה את זה". המלר מציג מבחר של 300 סוגי משקאות, ביניהם בירת "גואז" אקזוטית וחומצתית שמיוצרת בצד השני של העיירה, וכן הבירה היקרה ביותר כאן, קריאנזה במחיר 200 יורו לבקבוק, ממבשלת "דה באטס", שנפתחה בדצמבר ומתמחה בערבוב של טכניקות וסגנונות ישנים עם רכיבים חדשים.

"אנחנו בתחילתו של עידן חדש", אומר דה בטס. "מסורת ואקספרימנטליות חשובות באותה המידה. בלגיה היא מקום נפלא למבשלות, שכן השאלה אינה אם מדובר במבשלת בירה ישנה או חדשה - אלא מהם הערכים של מי שמייצר את הבירה, הרעיונות שלו והכבוד לבירה. אם אתה מבקר במספיק מבשלות, אתה תגלה שכולנו מדברים אותה שפה".

תשוקה לניסויים

במחסן נמוך בצד השני של העיר נמצאת מבשלת הבירה השנייה של בריסל, "ברסרי קנטיון", מוזיאון פעיל של ההיסטוריה של הבירה הבלגית. לא הרבה השתנה בקנטיון מאז פתיחתו ב-1900: מובילי דגנים עצומים קשורים ברצועות עור; החביות נראות כמתאימות לימי קולומבוס; וקורי עכביש נותרים במקומם ללא הפרעה כדי לטפח את האווירה. הבירות אף הן מסורתיות במידה מרבית - מבירת למביק ו"גואז" חמצמצות ועד לסוגים שונים של בירות שעברו יישון עם דובדבנים, פטל ומשמשים.

"אנחנו לעולם לא משפיעים על הבירות שלנו כדי לייצר מוצר קל", אומרת ג'ולי ואן רוי, שמנהלת את המבשלה עם אחיה ג'אן, בעודה מסירה כיסוי בד מצנצנת חימר מלאה פארו - בירת למביק מתקתקה וכה תוססת עד שאי אפשר לבקבק אותה. "בחלק מהמבשלות עושים את זה בשלושה שבועות במקום בשלוש שנים. הם לא משתמשים בפירות אמיתיים, אלא במיץ".

ואן רוי ממלאת שתי כוסות. המשקה המחוספס הוא מרענן, סיומת ארצית ומתקתקה לביקור בקנטיון - ושיעור נוסף במגוון שיטות בישול הבירה. השיעור הזה ממשיך בברוז', מרחק שעתיים נסיעה ברכבת מערבית לבריסל, ב"'t Brugs Beertje" ("דוב הבירה"). מאז שנפתח ב-1983, צבר "דוב הבירה" מבחר רחב של משקאות נדירים ובחירות אהובות וותיקות המונה יותר מ-300 משקאות. אבל המגנט העיקרי הוא הבעלים, דייזי קלייס, מנהלת סבלנית השופעת סיפורים על כל משקה שהיא מגישה. הבירה החביבה עליה היא "Oerbier" ממבשלת דה דול ("De Dolle"). ואף שהיא יכולה לספר רבות על הבירה, היא מעדיפה שתיסע 40 קילומטר לאסן, למבשלת הבירה עצמה. בדה דול מתקיים סיור באנגלית ביום ראשון ב-14:00 בהדרכת אנה הרטליר, אמם של שני המייסדים. אחד מהם, כריס, הוא יצרן הבירה הראשי, שתשוקתו לניסויים עזרה להניע את תחייתן של הבירות הבלגיות בשנות ה-80.

"יש לנו רק מטרה אחת: ליצור מוצר טבעי לחלוטין", אומרת הרטליר בעודה מטפסת על גרם מדרגות תלול. "הם חטפו את מר היינקן, הם חטפו את גברת גינס, אבל הם לא יחטפו אותנו". כשהיא מובילה את המבקרים דרך חדרים מעופשים מלאים בקנקני נחושת, הרטליר מתבלת את התיאור שלה על תהליך הייצור בדעות מוצקות על כל דבר, החל ביתרונות הבריאותיים של הכשות בגרגרים שלמים המשמש בהכנת כמה מהבירות ועד להילת המסתורין האופפת את מסדרי השתקנים.

ימינה או שמאלה?

הסיור נגמר בסבב טעימות: משקה ה"בוס קון" הפירותי והמתובל, ה"סטיל נאכט" בנפח 12 אחוז אלכוהול, ו"Oerbier" שמאזן בין מתיקות מורכבת וכמו-צימוקית לבין סיומת עוקצנית ורעננה. בארה"ב, מחירו של בקבוק בנפח 360 מ"ל הוא עשרה דולרים. כאן עולה ה"Oerbier" שני דולרים, והמוזג הוא כריס הרטליר בעצמו.

מדה דול, אתם קרובים לווסטוולטרן ולנזירים של סנט סיקסטוס, אבל הכי טוב זה לנוח ב"ברוארסהאוס" שהוסב לבד-אנד-ברקפסט שבבעלות מבשלת סנט ברנרדוס. מחיר החדרים בברוארסהאוס, החל ב-75 דולר ללילה. זה כולל ארוחת בוקר וסיור במבשלות הסמוכות. המארחת, ג'קי קוקהיט, תשאיר לכם את המפתח וחופש מלא בברוארסהאוס, כולל גישה לשני המקררים העמוסים בבירות של סנט ברנרדוס, החל ב"גרוטנביר" הנדירה ועד ל"סנט ברנרדוס 12". הבירה כלולה במחיר.

היום הבא הוא הזדמנות להרפתקה נוספת. מאחורי אזור המגורים של הברוארסהאוס תוכלו למצוא אופניים מוכנים לנסיעה. האם תפנו שמאלה בכיכר העיירה בווסטוולטרן כדי לבקר במבשלות האוונגרדיות של "De Struisse" באוסטוולטרן? או האם תפנו ימינה ותרכבו לעבר "In De Vrede" בשביל העונג של טעימה ממה שרבים מחשיבים כבירה הטובה בעולם? אולי תוכלו לפנות זמן לביקור בשני המקומות.



מבשלת הבירה ''ברסרי קנטיון'' בבריסל. לא הרבה השתנה מאז הפתיחה ב-1900



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו