בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

יום המרטיני הבינלאומי

המתנה הנשגבת של אמריקה לתרבות העולמית

קוקטייל מרטיני עשוי כהלכה בכוס מסורתית עשוי להיות נקודת מפנה של כל יום. לכבוד יום המרטיני הבינלאומי אנחנו חוזרים אל המשקה שארנסט המינגווי, ג'יימס בונד והגברים של "מד מן" היו הורגים בשבילו. הבונוס: חמישה מתכונים למרטיני להכנה ביתית

13תגובות

"אחד זה בסדר, שניים זה יותר מדי, ושלושה זה לא מספיק", אמר ג'יימס תרבר על המרטיני וידע מה אמר, שכן אחרי משקה אחד  או שניים, גם למתקדמים שבשותים תצא התודעה למסע. במשקה השלישי כבר הכל פתוח ואפשר להתחיל מחדש. לא בטוח שהיום זה היה עובר בקלות את גבולות הפוליטיקלי קורקט, אבל מרגל ששותה קוקטיילים תוך כדי עבודה, איפה נשמע כדבר הזה? מי שגדל על בונד שביקש את המרטיני שלו יבש ולא מנוער, יכול היה להמשיך לראות איך רוג'ר סטרלינג ודון דרייפר ב"מד מן" גומעים בשקיקה וברוב סגנון קוקטיילים בגביעים דקיקי רגל ורחבי שפה. משום מה גם להם זה מעולם לא שיבש את מהלך העבודה. את הטענה כי המרטיני חותר לכתר הקוקטיילים, חיזק העורך האמריקאי הנודע ברנארד דה וטו, כשאמר כי המרטיני הוא המתנה הנשגבת ביותר של אמריקה לתרבות העולמית, ואם חושבים על זה, קשה למצוא עוד קוקטייל שזכה בכוס שנקראת על שמו. הצייר שרידן לורד לקח את האהבה למרטיני צעד אחד רחוק יותר, כשהיה לוגם מדי ערב מן המשקה הנ"ל וטוען תוך כדי כי מדובר בסנוקרת ישירה ללב. האמת? כל אלה צודקים.

דן קינן

מרטיני שנעשה בחכמה ובקפידה עשוי להיות נפלא, אם כי אפשר ליפול בקלות רבה מדי על גרסה כושלת בגלל מינונים לא נכונים ובעיקר בגלל שימוש בחומרי הגלם הלא נכונים. טענה רווחת היא כי על מנת להשיג את המרטיני הנשגב עדיף להשתמש בג'ין אנגלי (ביפיטר או טנקירי), ולשטוף את הכוס בנגיעה של ורמוט יבש ולנער קלות. גם לכוס הקפואה כקרח משמעות קרדינאלית, אומרים אנשי האוכל ג'יימס וקיי סלטר מחברי הספר "החיים הם ארוחות", כיוון שמרטיני שאינו קפוא לגמרי, הוא כישלון. ב"מרטיני גיבסון" למשל נהוג להוסיף בצלצל כחלק בלתי נפרד מהמשקה, ובמקרה של ה"דירטי מרטיני" נהוג להוסיף זית ירוק בלבד ומעט מי כבישת זיתים לפני הערבוב. חבל רק שבארץ משום מה לפעמים מתבלבלים והתוצאה קרובה יותר למרק שמן זית בכוס קוקטייל. טיפ קטן שישדרג את המרטיני שלכם לכדי שלמות: לפני שמתחילים בהרכבה יש לטפטף טיפה אחת קטנה של רוטב ווסטרשיר לתחתית השייקר. אחרי זה המשקה שלכם יקבל עומק ועוד דרגה המתקרבת לשלמות.

אם מפשפשים מעט בתולדות הקוקטייל, ההיסטוריה שלו, כמו התודעה, מעט מעורפלת. בניגוד לאגדה הרווחת אודות ברמן ניו יורקי בשם מרטיני שיצר את המשקה מוורמוט שהגיע מאיטליה וזכה בתהילת עולם ב-1912 נכונה רק בחלקה. היה ברמן, הוא היה אגדי, אבל ההמצאה התרחשה יותר מחצי מאה קודם לכן. היום כבר אפשר להגיד בבטחה כי הקוקטייל נולד בעיירה מרטינז בתקופת הבהלה לזהב, ותיעוד ראשון שלו ניתן למצוא כבר מ-1888. בתחילת דרכו הכיל המרטיני ליקר דובדבנים, מעט ג'ין וורמוט אדום ביחס שווה, ועם הזמן ושלל הפרשנויות הלך ו"התייבש", כלומר נעשה פחות מתוק. גם תקופת היובש עשתה עם המרטיני חסד, שכן באותם ימים נאסר השימוש בברנדי, ויסקי ורום ואילו המרטיני ניצל את שקיפות הוורמוט לשינוי במרכיבי הקוקטייל שהלך והפך בהיר יותר. שינויים נרשמו גם בגזרת המתיקות שהוחלפה במינונים גבוהים יותר של ורמוט יבש. אם בתחילת ימיו היה היחס במרטיני של אחד לאחד בין הג'ין לוורמוט, במהלך השנים נוצר מהפך והצטרפה הוודקה, ואילו הג'ין הוכפל ואף שולש. השינוי הוא מהותי עד כדי כך שמיקסולוגים בכירים טוענים כיום כי בין המרטיני "הקלאסי" של ימינו למרטיני הראשון קיימות מעט מאוד נקודות דמיון. בחלקם הגדול אפשר לתהות אפילו לאן נעלם הוורמוט, עניין קצת משונה לאור העובדה שהמותג האיטלקי "מרטיני" (זה שעל בקבוקיו מצוין – מרטיני) הוא בסך הכל ורמוט ואילו קוקטייל המרטיני הקלאסי נותר לבסוף עם ג'ין ווודקה.

לכבוד יום המרטיני הבינלאומי, למה שלא תכינו לבדכם בבית? קבלו חמישה מתכונים בגרסאות שונות למרטיני שתוכלו לעשות בעצמכם:

מרטינז של "אימפריאל קוקטייל בר"

45 מ"ל אולד טום

45 מ"ל אנטיקה (או כל ורמוט אדום אחר)

7.5 מ"ל מרסקינו (או כל ליקר דובדבנים אחר)

3 דש בוקרס

טוויסט תפוז

מערבבים ומגישים בכוס מרטיני מקוררת

 

תומר יפת

Yellow submarine של אבי קשי מ"צ'יקטי"

60 מ"ל טנקרי ג׳ין

20 מ"ל גליאנו

20 מ"ל וורמוט די טורינו אדום

לערבב קלות ולהגיש בכוס קפואה

 

Smoky French Manhatten של מוש בודניק מ"הסושיאל קלאב" 

45 מ"ל קוניאק

15 מ"ל בנדיקטין

20 מ"ל מרטיני רוסו

1 דש שוקולד ביטרס

למתקדמים: כדאי לסנן לבקבוק מלא עשן מעץ אלון.

בן יוסטר

לסנן לכוס מרטיני ולקשט בטוויסט תפוז

 

VODKATINI של דודי זאץ מנהל החטיבה המקצועית של IBBL-ספירט

50 מ"ל קטל וואן

10 מ"ל וורמוט יבש מעורבב ומסונן

למזוג לתוך כוס מרטיני קפואה ולקשט בקליפת לימון

החטיבה המקצועית של IBBL-ספירט

 

martini sage של רותם עמיר ממסעדת ברנז'ה

5 עלי מרווה

כפית מיץ לימון

50 מ"ל מרטיני ביאנקו

7 מ"ל מיץ לימון

7 מ"ל מי סוכר

רוזה / יין מבעבע

כותשים את עלי המרווה עם מעט מיץ לימון

מוסיפים את המרטיני ביאנקו, מיץ הלימון ומי הסוכר

AP

סוגרים את המשקה עם רוזה מבעבע עד לשולי הכוס

וספר מרטיני – הקוקטייל של ג'יימס בונד

15 מ"ל קינה לילה (Kina Lilet – יין אפריטיף צרפתי המורכב מבלנד של ענבי סוביניון, סמיניון ומוסקדל בתוספת ליקר הדרים)

90 מ"ל ג'ין טנקירי ובמקור "גורדונס"

30 מ"ל וודקה

יש לנער היטב בשייקר, למזוג לתוך כוס מרטיני קפואה ולהוסיף לימון

 

 

 

 

 

 

 



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו