בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מסע בין יקבים: סיבוב שכולו יין בהרי יהודה

40 יקבים מרכיבים את אחד מאזורי היין המבטיחים והמגוונים ביותר בישראל. לרגל פסטיבל היין של יינות יהודה, יצאה ליבי שפרלינג למסע דילוגים בין המקומות המעניינים והטעימים באזור

9תגובות
הגפנים של יקב צרעה
באדיבות המקום

לצרפתים יש את בורגון, לספרדים את ריוחה ולנו יש את מטה יהודה. כבר בשנת 2011 החליט מועדון היין יקבי יהודה, בו חברים למעלה מ- 40 יקבים, למתג את האזור באמצעות כינון מערך איכות ובקרה שיתווה את הדרך ליקבים וישקף את איכות היין, בבהירות, לקהל אוהבי היין.

אז הוחלט כי בשם "יינות יהודה" ייקראו רק יינות המיוצרים ביקבי האזור. עוד הוחלט כי יינות יהודה יכילו לפחות 65% ענבים מכרמי האיזור ולימים, 85% לפחות. בעתיד, כך מבטיחים שם, צפויה גם הענקתו של "תו איכות" ייעודי אשר יוענק רק ליינות גדולים מהאיזור שיוכיחו עמידה ביבולי מקסימום מוגדרים, יעמדו בהצלחה באנליזה כימית של מכון מוסמך ויעברו בדיקת טועמים מקצועיים אובייקטיביים.

כך או כך, וגם בלי לקשור לראשו כתרים מקודדים של אנליזה, נחשב אזור היין של מטה יהודה לאחד הפוריים בישראל ולאחרונה, גם לטרואר מעניין ביותר, שמניב איכות פרי נפלאה, מוצלחת לפחות כמו זו שמניבים הכרמים באזור הגליל העליון ורמת הגולן, אם לא למעלה מכך.

זו השנה ה-17 שבה מתקיים במהלך חודש נובמבר פסטיבל היין של מטה יהודה ונראה כי במהלך השנים הללו, היקבים עברו התפתחות והתפכחות של ממש. גם הקטנים שבהם מייצרים היום יין איכותי מענבים מצוינים ולא מעזים להוציא שוק יינות דלילים מדי, חומציים מדי או סתם לא מוצלחים מספיק, כפי שהיה בעבר. נדמה כי כל העוסקים במלאכה שואפים גבוה וסיור מקדים שערכנו ביקבי האזור, חשף איכות מרשימה ובעיקר, יינות מעניינים מאוד, כאלה שלא דומים לכלום. אם בעבר היקבים "סוסון ים" ו"עגור" היו בין היחידים שהילכו קסם עם יינות אפלוליים ופראיים, מפתיעים בטכניקה ובמשחק בין הזנים, כיום ניתן לפגוש רבים מהקטנים שישאירו חותם על הטועם.

אלו היקבים ששווה לשים אליהם לב השנה, ויש גם המלצה על שיכר דובדבנים פראי שמצאנו בטעות, בראנץ' בתוך הכרמים ממש וגשם של בירות במרכזו.

יקב ברבדו

יקב ברבדו
אייל גוטמן

היקב הוקם על ידי פרופ' בן עמי ברבדו ופרופ' עודד שוסיוב, שניהם מומחים בעלי שם עולמי בנושאי גפן, כרם ויין. בהתאם, היקב נטוע בלב הכרמים והוא משקיף לנוף יפהפה שכולו פרובאנס. בשנים הראשונות התמקדו שם בעשיית יינות "נקיים" ונכונים טכנית, אבל לא מרגשים. השבוע, שמחנו לגלות כי פשטו שם את החליפה, השתחררו מאוד ומפיקים יינות מעולים מפרי מצוין שנוכחת בהם גם תשוקה. יינות מומלצים: בברבדו עושים רוזה נפלא שכולו מרלו, שרדונה שמלהטט יפה בין עץ לפרי ובעיקר מרלו פראי ורענן, שהיישון הייחודי דווקא בחביות עץ צרפתיות ורק מעט אמריקאיות, הופך אותו למסעיר ומלא אופי. עוד הפתיע הקופאז', בלנד אזורי נגיש של קברנה פרנק, שיראז וקברנה סוביניון.

ברבדו, הארז 5, כרמי יוסף

יקב צרעה

אחד מהיקבים הממוסדים באזור מטה יהודה, שוכן בכניסה לקיבוץ צרעה ומציע מרכז מבקרים מרווח ומפואר. היינן ערן פיק ממשיך את דרכו של המייסד, הכורם רוני ג'יימס, מהראשונים בישראל שדיבר על טרואר, באזור שהוא אולי ההולם ביותר את השיח הזה. בשנים האחרונות משמש כיועץ ליקב ז'אן קלוד ברואה, מי שהיה משך שנים היינן הראשי של שאטו פטרוס. יינות מומלצים: היינות האלגנטיים מספקים תמורה יותר מהגונה למחיר, על כן שימו יד על הרי יהודה לבן שהוא בלנד של שרדונה וסוביניון בלאן ועל הרי יהודה אדום, בלנד עשוי היטב של קברנה סוביניון, מרלו, סירה ופטי ורדו. אל תפספסו את אור, יין קינוח מפתיע של היקב.

יקב צרעה, קיבוץ צרעה

מרכז המבקרים של יקב צרעה
באדיבות המקום

צפרירים

היקב הוקם בשנת 2005, לאחר שהייננית לורי לנדר רכשה השכלה בבית הספר ליין של יקב שורק. עם אבני היסוד הללו, היא יצאה לדרך כשהיא פתוחה ומעזה, הרפתקנית וחוקרת. לורי לא מהססת להפיק בלנדים לא שגרתיים מענבים הגדלים כולם באזור עמק האלה ונחל חכליל הסמוך. יינות מומלצים: "עדולם" הוא בלנד ים תיכוני של קברנה סוביניון, מרלו וקברנה פרנק שהתיישן למעלה משנה בחביות, חלקן משומשות והתוצאה היא יין רך ועגול, המתאים במיוחד לימים חמימים. "לבנין" הוא בלנד לא שגרתי של סירה, פטיט סירה וקברנה סוביניון שהתיישן 18 חודשים בחביות ובהתאם, הוא בשרני, מלא ארומות יער ואדמה. הקסם של לורי והמחירים הנוחים הופכים את היקב לתחנת חובה בסיבוב באזור.

יקב צפרירים, מושב צפרירים

קדמא 

לינה סלוצקין עזבה קריירה מצליחה של למעלה מ-20 שנה בהיי-טק, השתלמה גם היא בבית הספר לעשיית יין בשורק ופתחה את אחד היקבים המיוחדים באזור. סלוצקין מייצרת יין בכדי חרס ענקיים, אותם ייבאה בעצמה מגאורגיה, ובכך היא משלבת מסורות עתיקות לייצור ושימור יין, שהיו נהוגות גם בעת העתיקה כאן אצלנו יחד עם ידע עדכני. יינות מומלצים: טעמנו מרלו עמוק ועסיסי שהתפתח ללא הרף, סירה צפונית קרירה ומאופקת ואהבנו במיוחד את יין הקינוח שמפיקים שם. שווה להקדיש בוקר לטעימה סבלנית מול הנוף, עם הסברים ואוכל קטן מתוצרת מקומית, שגם עליו אמונים בני המשפחה.

יקב קדמא, כפר אוריה

כרם ברק

כרם ברק בחוות רוזנברג
יעל רוזנברג

יקב כרם ברק הוקם לפני 4 שנים במושב בקוע, על ידי משפחת רוזנברג שעברה אליו מן המרכז. היקב נקרא על שמו של ברק רוזנברג ז"ל, בנם הבכור של המייסדים, אשר נפטר ממחלה קשה בגיל 18. ברק, שהיה אמן רב תחומי, צייר ומאייר בחסד עליון, הותיר אחריו מאות איורים ורישומים. דמויות הקומיקס וגיבורי העל שיצר מקשטים את תוויות היקב ואת הלוגו ההומוריסטי. ביקב מפיקים יינות רעננים ומלאי אופי ששווה להכיר. יינות מומלצים: בקשו לטעום פרנץ' קולומבאר לבן, יין כתום מעניין שהופק מענבי פרנץ' קולומבאר ואדום שהוא בלנד של קברנה סוביניון, סירה ופטיט סירה. חוץ מזה, היינן יוסי רוזנברג גם מפליא באפיית לחמי מחמצת וגיבון גבינות בקר וצאן. ארוחת הבוקר בסגנון פרי-סטייל שמוגשת שם מול הנוף הפתוח או בהאנגר המעוצב, היא תענוג סתווי נדיר.

כרם ברק, חוות רוזנברג, בקוע

נבות

יקב נבות הוקם במושב צלפון בשנת 2003 ומייצר מאז קברנה ומרלו צנועים ונגישים, יין שולחני אזורי נעים. בשנת 2009 הוקמה בחצר היקב מבשלת פפו ומאז מייצרים שם גם כ- 6 סוגי בירות בוטיק טריות ולא מפוסטרות, שנמזגות היישר מברזים במקום. בשישי, ממש בתוך כרמי הענבים, מוגש במקום תפריט בראנץ' גדול שכולל גם פיצות, סלטי קטניות, עדשים, אנטי פסטי וקולקציה של שקשוקות, שהוא גם חגיגה לצמחונים וטבעונים עם שלל התאמות בעבורם. אפשר ללוות את האוכל עם בירת חיטה, סטאוט, אינדיאן פייל אייל, אייל סקוטי או כהה בסגנון טראפיסטי. אל תוותרו על סיידר דובדבנים אלכוהולי שמופק שם, והוא עסיסי ועוצמתי, שייקח אתכם בטיסה לכפרים בבלגיה, שם נפוץ הסגנון הזה.

יקב נבות, מושב צלפון

יקב מוני

בשנתיים האחרונות עשה היקב קפיצת מדרגה משמעותית של ממש, עת חבר ליינן ששון בן אהרון, שעיקר תהילתו על ייצור יינות עסיסיים ונגישים. בן אהרון מיטיב לבטא את הזנים והוא יצר ליקב מוני את "נחל" כסדרה יומיומית איכותית ומשתלמת. יינות מומלצים: גוורצטרמינר, סוביניון בלאן, פטי ורדו וקלארט, שהינו בלנד של פטי ורדו, קברנה סוביניון  ומרלו. מחוץ ליקב, סוכת גפנים מוצלת שמשקיפה על עמק שורק ועל מאות דונם כרמים, הנמתחים עד האופק. בסוכה שולחנות פיקניק והשימוש בה חופשי. צררו בבית סל פיקניק גדוש, קנו ביקב יין קר, זיתים טובים ושמן זית מהאזור ותחלמו על פרובאנס.

יקב מוני, מנזר דיר רפאת

פסטיבל היין מטה יהודה יתקיים בין התאריכים 5-28.11.2015 וישתתפו בו יקבי האזור. אירוע הפתיחה של הפסטיבל, ייערך ב-5 בנובמבר ב"מיני ישראל". מחיר הכניסה: 70 שקלים. פרטים נוספים בטלפון 02-9958801.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו