בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

האנשים שמרחיבים את מדף הקוניאק בישראל

מדף משקאות הקוניאק בישראל מיושן ונשלט באופן בלעדי על ידי תאגידי ענק. כעת, דימה מושקוביץ ויולי קוסנובסקי, שני אנשי היי-טק הרוחשים חיבה עזה לצרפת, מנסים להכיר לחך הישראלי דווקא את התזקיקים הקטנים, המשפחתיים והמסורתיים. ליבי שפרלינג טעמה

6תגובות
להרחיב את המנעד ולאפשר לשתיין הישראלי להכיר מקרוב בתים קטנים ולא מסחריים שעושים יופי של משקאות.
רויטרס

את דימה מושקוביץ ויולי קוסנובסקי, שני אנשי היי-טק בשנות ה-40 לחייהם, אני פוגשת בערב סתווי במסעדה בתל אביב. הם מגיעים עם תיק גב גדול כאילו יצאו למסע ולא למסעדה. הצצה לתוכו מגלה בקבוקים כהים, שעוד רגע יספרו את סיפורם, שהוא למעשה גם סיפורו של הצמד הזה.

מושקוביץ וקוסנובסקי עובדים כבר שנים יחד, כך גם גילו את האהבה המשותפת לאוכל טוב ומשקאות מעניינים ויחד עם הנשים שלהם, ברביעייה עולזת ותאבת חיים, התאהבו אט אט בצרפת. במשך עשר שנים הם תרים אחר אזוריה הכפריים, הבסיסיים, הללו הפחות מתוירים. עשר שנים שהם נוסעים לאטם בדרכים צדדיות, טועמים יינות, שמפניה ותזקיקים אחרים, ורק בקיץ האחרון הגיעו לפריז, ללמוד אודות האוצרות החבויים בה וסביב לה.

קוניאק: הגיע הזמן להניח בצד את המותגים הגדולים ולהציץ בבתים הקטנים
רויטרס

כשהגיעו למלון בקוניאק לפני כמה שנים, ביקשו מפקיד הקבלה המלצה על בית קוניאק מעניין. הוא שלח אותם לבית של פול ז'ירו והשניים התאהבו לאט בקוניאקים המבוגרים שטעמו שם, תזקיקים מבושמים בני עשרות שנים שלא דמו בכלום לקוניאק שהכירו עד אז.

"פול ז'ירו הוא אחד האיקוניים הכי גדולים של האזור" אומר קוסנובסקי. "אין אדם בתעשייה בקוניאק, בין שזה מאסטר סלאר או כורם או בוצר, שלא ימנה אותו בין שלושת הגדולים של קוניאק ולנו לקח שלוש שנים להבין כמה הקוניאק שלו הוא יצירת מופת. לוקח זמן לצאת מהקופסה המוכרת ולהבין טעמים אחרים, אבל ברגע שנחשפת לזה, אתה לא יכול לחזור אחורה".

פול ז'ירו, מהאיקוניים הכי גדולים של הקוניאק

"יצא שהוא הראשון שהגענו אליו בין המעניינים", אומר מושקוביץ, "והם כבר שלחו אותנו לאחרים. יש שם פרגון גדול בין הבתים הללו, ככה הגענו לבתים משפחתיים שקיימים זה מאות שנים, מייצרים עשרות אלפי בקבוקים יחידים, לפעמים רק 20 אלף או 10,000, וליין של שלושה-ארבעה קוניאקים, אבל איזה קוניאקים. מגישים אותם במסעדות מישלן וגם לא בטוח שמחוץ לקוניאק תמצאי אותם. בכל אופן, אנחנו אז התחלנו לנסוע מדי כמה חודשים ולטעום אותם, לגלות את היצרנים הקטנים–גדולים האלה, בשביל הכיף שלנו ולא בשביל לייבא, מי בכלל חשב על זה".

מפת האזור קוניאק

כשהיו חוזרים עם בקבוקים הביתה נקרעו בין הרצון לחלוק את הטעימות המיוחדות עם חברים ולשתף בחוויה ובין השאיפה לשמור עוד כמה טיפות לעצמם, עד הנסיעה הבאה. השהייה בארץ בין נסיעה לנסיעה הלכה והתקצרה והם חזרו עם מזוודות גדושות יותר ויותר, עד שהחליטו להתחיל הליך של ייבוא רשמי ולהביא מכולה קטנה, מלאה כל טוב. ואם כבר מכולה, אז למה לא לנסות גם כמה שמפניות בוצרים נפלאות שאיש לא מכיר בארץ, יבשות להפליא ופריכות על הלשון.

הם החלו לארגן מפגשי טעימות קטנים וסודיים, שעברו מפה לאוזן. הם שיתפו בטעימות ובסיפורים שמאחורי הבתים המסורתיים, כאלו שלא נמכרו עד כה לאף תאגיד גדול והם ממשיכים מסורת משפחתית של הקפדה ודיוק. הבתים הללו בוצרים רק לעצמם, מזקקים כמויות קטנות ומיישנים בסבלנות של שנים.

"מבחינתנו זה גילוי, התגלות", הם אומרים. "מדף הקוניאק בישראל וגם בחנויות הדיוטי פרי בעולם מזכיר את מה שראית פה לפני חמש שנים אם חיפשת ויסקי טוב. אותם יצרנים גדולים, שחקנים מוכרים ומבוססים, שבסופו של דבר, זה לשתות עוד מאותו הדבר. היום זה ככה בקוניאק. זמינים פה רק בתים גדולים שסדרות הבסיס שלהם כבר לא מעניינות. אם אתה רוצה להתרגש, צריך לטפס גבוה, להתחיל מ-X.O. וסדרות מיוחדות או פינישים שבאים אחריו ואלה, לרוב, יהיו יקרים מאוד; הם יכולים לעלות אלפי דולרים".

אני בטוחה שגם קוניאקים בני עשרות שנים לא יהיו זולים במיוחד אצלכם.

"אז זהו, שכן. הם אולי לא יהיו זולים אבסולוטית אבל ודאי יחסית. אנחנו מוכרים קוניאקים שמיושנים 30-40 שנה במחיר של 600-700 שקלים. קוניאק בן 50-60 שנים יכול לעלות כ-1,200 שקלים. אבל זו חוויה נדירה. אי אפשר למצוא משהו דומה לה, ייחוד כזה, במחירים הללו, ובדרך כלל זה הרבה פחות, שגם בסדרות ה'בסיס' את מקבלת משהו מיוחד, מלא טעמים, שונה מכל מה שטעמת עד עכשיו".

מה הקסם? איך הם עושים את זה?

"אלו בתים ותיקים שלא מושפעים משיקולים מסחריים, אין להם מנהל שיווק שלוחץ להוציא את התזקיק מהר כי האחסון עולה לו כסף. אלו שושלות של מגדלים, מזקקים זו מסורת, מקצוע שעובר בירושה מאב לבן או מאב לבת בהרבה מהבתים, במשך מאות שנים; והקסם שלהם הוא בהמשכיות. פול ז'ירו הוא הדור ה- 14 בבית שהחל לזקק כבר במאה ה-17, פיליו זה דור רביעי, יש עוד בית קטן מאוד, שם עדיין מחממים את התנורים בעץ ופחם ועושים רק 10,000 בקבוקים, בוצרים רק בשביל עצמם, בציר ידני אמיתי".  

Chateau de Montifaud
באדיבות המקום

ההתלהבות של מושקוביץ וקוסנובסקי מגרה את הגרון ואני מפצירה בהם שנפנה לטעימה.

Chateau de Montifaud fine petit champagne X.O - בית שמייצר קוניאק במשך שישה דורות והכרם המשפחתי ניטע כבר ב-1837. בכל פעם שמצטרף בן ממשיך כמזקק בבית, התזקיקים של אותה השנה נשמרים בצד והם יימכרו רק אחרי עשרות שנים ובמשורה. כך נוצר אצלם ארכיון חי ונושם שעושה את דרכו, טיפין טיפין, לתזקיקים השוטפים שעוזבים את הבית. כדי להדגיש את האיכויות של הענבים, ענבים מאזור גרנד שמפיין וענבים מאזור פטיט שמפיין מזוקקים בנפרד וגם התווית תציין מי הוא מי. טעמנו קוניאק עגול ופרחוני, רך ונוכח עד סיומת טופי רוגעת. הוא מכיל קוניאקים בני 30-64 שנים ומחירו כ-600 שקלים.

קוניאק X.O
באדיבות המקום

Paul Giraud vieille reserve – קוסנובסקי אומר שמדובר בקוניאק למדיטציה, מוזגים מעט ומתאזרים בהרבה סבלנות, להעביר איתו ערב נינוח. זהו למעשה X.O. שמכיל תזקיק בן 25 שנים מכרם יחידני. הבית הזה מציע תזקיקים מפוארים ומלאי אופי. פה טעמנו דווקא קוניאק למתחילים. רך וחלק מאוד, הוא מפנק באף שופע פירות ומתיקות, שמוביל לפה מלא משמשים ודבש. הסיומת ארוכה ומענגת. מחירו כ-650 שקלים.

 Paul Giraud vieille reserve קוניאק למדיטציה

Daniel Bouju extra cognac –  אחד הבתים הקטנים והמסקרנים, החל לייצר יין כבר במאה ה-19 ואז התחיל גם לזקק. נטוע בלב אזור גרנד שמפיין ומתמחה בייצור קטנטן וייחודי של קוניאקים מסחררים מארומות. הוא בוחר בקפדנות את פרופיל הקלייה של החביות ואכן, קוניאקים מהבית הזה מפגינים מרקם עגול וטעם אמיץ. הקוניאק כהה מאוד-מאוד והפה מוצף שזיפים שחורים, עץ, טבק ועור. קוניאק קשוח וייחודי שמוביל לסיומת שוקולד מריר והרבה עץ אלון קלוי. מיושן 35 שנים בחביות לימוזין חדשות לגמרי. חוויה. מחירו כ-750 שקלים.

Daniel Bouju extra cognac

Jean Fillieux cigar club –  הבית נוסד ב-1880 והוא נטוע בלבו של משולש הזהב של גרנד שמפיין, שידוע בקוניאקים הרכים והמעודנים שלו. מייצרים מגוון של קוניאקים, רובם נתונים בבקבוקי זכוכית יפהפיים. הסיגר קלאב דווקא נתון בבקבוק מאופק אבל כזה שחובקת אותו אריזת גליל מעץ שמזכירה סיגר קובני ענקי. הארומות שופעות וניל ודבש, מתיקות של קופסת סיגרים. בטעימה מתגלה גוף עגול מלא, שבולטים בו טעמי שקדים, קינמון ושוקולד מריר. ליווי מושלם לסיגר ולא סתם הוא להיט ענקי ברוסיה וביפן. מחירו כ-700 שקלים.

ג'ין פילה קוניאק

הטעימה שערכנו היא רק קצה הקרחון. השניים מביאים כעת לישראל כתשעה בתים "קטנים" וייחודיים מקוניאק. מכל בית הם בוחרים בין ארבעה לשמונה קוניאקים שאהבו במיוחד, מסדרות "בסיס" משתלמות ועד בקבוקים שנהנו מיישון ארוך של עשרות שנים. את הקוניאקים אפשר למצוא בחנות ספיישל ריזרב בחיפה וביינות וטעמים ברמת גן.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו