בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מתוק כשמר לי: המדריך השלם לדז'סטיף

הדז'סטיף הוא משקה שנועד לשתייה אחרי ארוחה כבדה ומאופיין בטעם מריר להפליא, פעמים רבות 'תרופתי', אבל בסופו מתגנבת מתיקות נעימה. ליבי שפרלינג פתחה בקבוקים, הריחה וטעמה ובחרה את המשקאות שכדאי להכניס למקפיא

10תגובות
דז'סטיף

חג עמוס בלביבות וסופגניות הזכיר לנו כמה טוב שלפני מאות שנים הומצאו הדז'סטיפים, אותם משקאות אלכוהוליים מבוססי צמחים ועשבים, שאין כמותם להקל על ארוחה כבדה. הדז'סטיף הוא משקה שנועד לשתייה אחרי האוכל. מקורו במילה digest – לעכל ואכן, אלו משקאות שנוצרו כדי לסייע במהלך העיכול. נכון שגם קוניאק, ברנדי, ארמניאק או קלבדוס נחשבים למשקאות דז'סטיף שנעים לסיים איתם ארוחה, אבל דז'סטיף קלאסי הוא משקה בעל תכונות כמעט רפואיות והוא יופק ממגוון רחב של צמחים, עשבים, תבלינים, פרחים, פירות ושורשים שמושרים באלכוהול.

נזירים ברחבי אירופה היו הראשונים להפיק את המשקאות המרים אך במהרה עברו אלה אל בתי המרקחת ומשם הדרך אל בתי המרזח היתה קצרה. טעמו של הדז'סטיף מריר להפליא, פעמים רבות 'תרופתי' אבל בסופו מתגנבת איזו מתיקות, מסימני הייצור המסורתי דווקא.

אז מה לקנות? ולמי מתאים כל דז'סטיף? אלו שהמשקאות ששווה לעשות להם מקום במקפיא:

שארטרז ירוק

שארטרז – ליקר על בסיס עשבי תיבול המיוצר בצרפת מיין שעובר זיקוק ואז מתובל גם ב- 130 סוגי עשבים מהאזור. הליקר הנקרא על שם מנזר "גראנד שארטרז", בו הוא מיוצר כבר מאות שנים על ידי נזירים, הומצא לראשונה בשנת 1605 ועד שנת 1838 יוצר רק עבור הנזירים, לצריכה עצמית. בשנה זו עצרו למנוחה במנזר פרשים של הצבא הצרפתי, טעמו מן המשקה והשאר היסטוריה. השארטרז הירוק הוא בעל צבע ירוק זוהר טבעי וארומות של פרחים. בפה טעם ייחודי בעיקר של שומר ואניס. אגב, לשארטרז הירוק 55% אלכוהול. לעומתו, השארטרז הצהוב, מקבל את צבעו מהזעפרן והוא רך ומתוק יותר מאחיו. בטעימה ממנו אפשר להרגיש צמחים ודבש, עד לסיומת נעימה של צ'ילי ועדיין הוא מאוזן להפתיע. אחוזי האלכוהול במקרה שלו מסתכמים ב- 40%. המחירים המומלצים בחנויות: 280 ו- 245 שקלים בהתאמה.

ייגרמייסטר spice

ייגרמייסטר spice – ייגרמייסטר המקורי הוא ליקר גרמני פופולארי בצבע כהה שמופק מ- 56 סוגים שונים של תבלינים, עשבים ופירות יער ומכיל 35% אלכוהול. מדי שנה מיוצרת מהדורת חורף מוגבלת של המשקה שמשווקת רק לכמה מדינות. השנה היא כאן אצלנו עם אחוזי אלכוהול נמוכים יותר של 25% ותיבול חורף אירופאי אופייני של וניל, קינמון ותבלינים חמים. הרבה פחות מתוק מהאח הגדול, מתובלן וחם, הוא הפך משקה הבית שלנו. אותו דווקא נעים לשתות בטמפרטורת החדר ובכוס לואו בול. אנחנו מוסיפים גם פלח תפוז או אשכולית אדומה שהשתובבה בסוכר חום. המחיר המומלץ: 105 שקלים.

פרנקה ברנקה
אסף לוי

פרנה ברנקה – מגיע אלינו מאיטליה, שם הוא שייך לזרם משקאות האמארו (מר באיטלקית) שורה של דז'סטיפים איטלקיים חורכי לב ונשמה. פרנה ברנקה מופק מ- 40 צמחי תבלין, בהם בולטים הל, זעפרן, מור וקינמון, על בסיס תזקיק ענבים. הליקר יוצר לראשונה כבר בשנת 1845 על ידי מריה סקאלה המילאנזית ומיוצר עד היום בעסק המשפחתי. נפלא קפוא. בקיץ אנחנו אוהבים את גרסת המנטה המרעננת של המשקה הזה. 40% אלכוהול. מחיר מולץ: 159 שקלים.

ריגה בלאק בלזם
אסף לוי

ריגה בלאק בלזם – נרקח לראשונה בשנת 1752 על ידי רוקח מקומי מהעיר ריגה שבלטביה. לפי האגדה, מספרים על הבלזם של הרוקח כי הצליח לרפא את קיסרית האימפריה הרוסית, יקטרינה הגדולה, שחלתה במהלך ביקור בריגה. טעמנו דז'סטיף עם מרקם משגע, ארומות של קפה ווניל ופה שטועם מנטה, קפה ותבלינים עד לסיומת עשירה. הבקבוק היפה עשוי חימר. 45% אלכוהול. מחיר מומלץ: 139 שקלים.

צינאר

צ'ינאר – דז'סטיף ונציאני מבוסס ארטישוק וקליפות תפוזים, שתובל ב- 13 תבלינים נוספים, הוא משקה צעיר יחסית ומיוצר החל משנת 1952. צ'ינאר הפך פופולארי במיוחד בשנות ה- 60, בעקבות סדרת סרטוני הפרסומת של השחקן האיטלקי ארנסטו קלינדרי, שגם כיכב על פוסטרים של המותג. אחוז האלכוהול נמוך יחסית הופך אותו משקה ורסטילי שנעים לשתות לפני או אחרי האוכל. 16.5% אלכוהול. מחיר מומלץ: 79 שקלים.

אונדרברג –  ממזר גרמני קטן שנמכר בבקבוק רגיל אבל שווה במיוחד במהדורת הבקבוקים הקטנטנים שעטופים בנייר חום מרשרש. אונדרברג מיוצר החל משנת 1846 וגם פה, התמהיל העשבוני הסופי עובר "חיתון" בחביות עץ אלון. מר להכאיב ובעל ניחוח תרופתי, הוא עושה פלאים אחרי משתה לילי, אבל לטעמנו שווה דווקא להפוך אותו לאפריטיף ולהקדים תרופה למכה. האפשרות לשאת בקבוקון של 20 מ"ל בכל אשר תלכו, נהדרת בעינינו. 44% אלכוהול. מחיר מומלץ: 13 שקלים.

בחרובקה –  דז'סטיף צ'כי שיוצר על ידי רוקח, על בסיס מתכון שקיבל מרופא אנגלי. הוא שווק בראשית כתרופה לכאבי בטן אבל מהר מאוד רכש קהל לקוחות נאמן, בריא במיוחד ומחובבי חיי הלילה הטובים. בחרובקה מבוסס על השרייה של 60 עשבים ותבלינים באלכוהול ולאחריה יישון בחביות עץ אלון. בולטים בו ציפורן וקינמון, לצד פלפל שחור, אניס ווניל. 38% אלכוהול. מחיר מומלץ: 69 שקלים.

בנדיקטין – יוצר במשך 280 שנים על ידי נזירי המנזר הבנדיקטי אך בשנת 1791, זמן המהפכה הצרפתית, נאלצו להפסיק את ייצור המשקה ואת המתכון מכרו לאדון מכובד שחי בקרבת המקום. האדון המכובד זנח את המתכון, אך התגלה במקרה בשנת 1863 על ידי ג'נטלמן צרפתי שהחל מיד בייצורו. הבנדיקטין המיושן 3 שנים בחביות עץ אלון טרם הביקבוק, מורכב מ- 27 צמחים ועשבים אבל בולטים בו מרכיבים "מפנקים" כמו דבש, וניל, קרמל ואגוזים, בקיצור: חנפן. 40% אלכוהול. מחיר מומלץ: 235 שקלים.

יוליוס ביטרס

יוליוס ביטרס -  יובל ג'וב הרגיל היה מבקר אוכל, יין ואלכוהול עד שעזב הכל והחל לזקק. במזקקת יוליוס שבגליל המערבי, הוא מוציא תחת ידיו גראפה מיושנת, ברנדי מרגש, או דה וי ותזקיקים אחרים. הביטר שלו מקומי ונפלא. עשיר בעשבים מקומיים, ירקרק, טרי ולימוני. כמו לשתות חליטת עשבים הלומת נענע וזוטה לבנה. קסם. 45% אלכוהול. מחיר מומלץ: 165 שקלים.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו