בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

המזקקה הישנה מצרפת מייצרת ג'ין רענן בעין זיוון

איך קשור מסע רכוב מדטרויט ללוס אנג'לס במכונית פורד T נוהמת, בראשית תקופת היובש של ארה"ב אל מזקקה ישראלית חדשה בעין זיוון, שבה מזקקת קוניאק ישנה שזיקקה לבתים הגדולים בקוניאק?

5תגובות
שימוש בחומרי גלם נדירים
רוני כנעני

יקב פלטר הוקם בשנת 2001, לאחר שטל פלטר חזר מלימודי ייננות באוסטרליה מלא תשוקה להביא לארץ סגנון עשייה אחר, שבו הפרי הרענן מקבל את מרכז הבמה. מאז ועד היום בפלטר מייצרים יינות איכות במחיר נעים ועושים כבוד גם לזנים פחות נפוצים כמו ברברה, פטי ורדו, פינו נואר וגרנאש. גם בגזרה הלבנה, יקב פלטר מפיק יינות מגרים ומלאי עניין כמו סוביניון בלאן, גוורצטרמינר ושרדונה לצד מבעבעים מפתיעים. לפני שלוש שנים יצא לטל פלטר גוורצטרמינר שלתחושתו לא היה נכון. הוא עצמו לא אהב את היין והחליט שלא לבקבק ולמכור אלא לנסות ולזקק. את התזקיק הארומטי נתן לחברים לטעום וכך התוודעו לטעימה גם טל חוטינר ויוסי בוזנח (יועצי אלכוהול ויין, בעלי השישקו והסרווסריה ומייסדי בלוג האלכוהול המשובח סנהדרינק).

חוטינר ובוזנח התאהבו בתוצר הסופי ממבט ראשון וכבר הגביהו עוף בתכנונים. בעיני רוחם הם ראו שורת תזקיקים ישראליים שבמרכזם היין של פלטר, לצד תזקיקים מבוססי פירות וחומרי גלם משובחים אחרים מעין זיוון והאזור. החבורה חיממה מנועים ויצאה לדרך.

לפני כשנתיים נסעו האחים טל וניר פלטר לקוניאק לתור אחר מזקקה שתענה על הצרכים של הבייבי החדש. לאחר מסע חיפוש מעמיק, הם נתקלו במזקקה בת יותר מ-50 שנים, ששימשה במשך שנים לייצור קוניאק לרמי מרטן, מרטל ואוטארד. הם הביאו את המזקקה לעין זיוון, הרכיבו אותה בעצמם. עד שלברנש הצרפתי הישיש שהיה בעליה הונפק דרכון (שכן זה מעולם לא עזב את הכפר בקוניאק) המזקקה כבר החלה לגרגר ולזקק במרץ.  

"בשנים האחרונות", הם מסבירים, "יש גידול בצריכה של קוניאק בעולם אז היצרנים הגדולים מממנים למזקקים הקטנים שלהם, שכזה היה גם הבחור המבוגר שלנו בקוניאק, החלפה מהמזקקות הקיימות למזקקות חדשות וענקיות של 2,500 ליטרים, הכל כדי לעמוד ביעדים", אומרים בוזנח וחוטינר על ההזדמנות להביא ארצה מזקקה ותיקה מקוניאק. "המזקקה שלנו היא מזקקה של 300 ליטר שהיתה יצוקה בתוך בטון".

הג'ין של פלטר
רוני כנעני

מה הדבר הראשון שחשבתם לזקק?

"תמרים. אף אחד מעולם לא עשה זיקוק של תמרים כמותג. התמרים, במעט המקרים שכבר השתמשו בהם, היו רק חומר גלם לערק. בעיראק הם שימשו בסיס לערק, בניגריה ומדינות אפריקאיות נוספות זיקקו שאריות של תוצרי הסוכר ובאסיה והודו תמצאי תזקיקי סוכר עם אלכוהול נמוך, אבל בשום מקום לא קיים מותג עילי שבסיסו אלכוהול תמרים", אומר חוטינר.

ואיך זה הולך? הרי בטח יש סיבה טובה מדוע עד היום לא זיקקו תמרים.

"תמרים הם חומר גלם לא פשוט לעבודה . מה זה לא פשוט ? קשה. יש סיבה שלא עשו אותו עד היום חומר גלם ראשי לזיקוק. כשהתחלנו בתהליך, התסיסה היתה ספונטנית וארוכה מאוד, אבל לא נגענו בה כי הכל טבעי אצלנו. הגענו ל- 8-9% אלכוהול. הלכנו רק על מג'הולים, לא סתם תמרים. אחרי זיקוק שני, הצרפתי טעם ונדלק על החומר גלם. הוא טעם שוב ושוב ואמר שלדעתו ראוי ליישן את התזקיק הזה, אז הנחנו לו להתיישן שנה בחבית ואז העברנו אותו זיקוק שלישי נוסף. התוצאה מדהימה", בוזנח מתרגש.

מה עוד נראה לצדם?

"אנחנו עושים ג'ין מאוד מיוחד, מאוד ישראלי, ארומטי ומתובלן, שבולטים בו חומרי גלם מקומיים מהאזור. הג'ין שלנו מתובל בערער כמובן אבל לצדו גם טימין, חושחש, זעתר וצמח מאוד מיוחד שקוראים לו ורד הכלב. אנחנו עוד משחקים עם הטעמים ובעתיד, יכול להיות שנעשה ג'ין תקיף ועוצמתי אפילו יותר. יש גם ברנדי תפוחים נהדר שכולו תפוחי פינק ליידי, או דה וי וערק. כל אלה כבר בחוץ אבל אנחנו מחכים ומצפים לוויסקי סינגל מאלט של המזקקה".

ויסקי סינגל מאלט?

"טל רצה ויסקי", צוחק בוזנח, "הלכנו למבשלת אלכסנדר, שם עשו לנו wash, עשינו כבר שני זיקוקים של ויסקי וחילקנו אותו לכמה סוגי חביות, יש חבית משומשת של שנה וחצי, חבית בת עשר מקוניאק, חבית ברבן של עץ אלון לבן אמריקאי שזהו לה שימוש שלישי וחבית של יין אדום. אחרי שלוש שנים של יישון, נראה מה ייצא לנו. אנחנו מצפים לתוצאה מדהימה גם בגלל המזקקה שמאפשרת זיקוק קפדני ומעודן וגם בגלל תנאי השטח המיוחדים. אפילו בסקוטלנד אין אף מזקקה שיושבת בגובה הזה. טעימות שעשינו עד עכשיו הדהימו אותנו עם ארומת דגנים משגעת ומרקם שמנוני ורך ", הם מסכמים.

מנין בא המיתוג שכולו וינטאג'?

"בשנת 1920, תקופת היובש בארה"ב, לו וחי, האחים הבוגרים למשפחת פלטר, יוצאים למסע רכוב מדטרויט ללוס אנג'לס עם חלום להקים מזקקה בעיר החלומות. הם נהגו בפורד מודל T  שהורכבה מחלקים מקוריים ו"מושאלים", קראו לה The old Lizzie, בתוך הרכב נשאו אתם מזקקה קטנה לייצור אלכוהול ביתי. הלוגו והסיפור שלהם מחברים אותנו למזקקה הראשונה ההיא".

התזקיקים של מזקקת פלטר החדשה עסיסיים וחלקים באופן מפתיע. הם מהווים יופי של מתנה למי שכבר טעם הכל ולחברים בחו"ל. הנה מקבץ טעימות מומלצות:

ברנדי תפוחים – ברנדי תפוחים מיושן וצלול, מיוצר מתפוחי פינק ליידי מקומיים. הברנדי עובר זיקוק דודי כפול כאשר רק ליבו של הזיקוק משמש לייצור הברנדי. הוא התיישן משך 4 שנים בחביות צרפתיות. הוא רענן ומקסים, נהנה מארומות של יסמין וסיומת של סוכריה ובסופו של דבר משתנה ללא הרף. 219 שקלים לבקבוק של חצי ליטר.

או דה וי – ברנדי ענבים צלול, מיוצר מענבי מרלו מצפון רמת הגולן. עובר זיקוק דודי כפול ואז מיושן משך שלושה חודשים בחביות עץ אלון צרפתי. טעמנו משקה רך ועדין להפתיע, שאי אפשר להפסיק להריח ולשתות. 135 שקלים לבקבוק של חצי ליטר.

ג'ין – הג'ין של פלטר הוא ים תיכוני. הוא מיוצר מתפוחי פינק ליידי ויש לו ארומות פרחוניות מקסימות, לאחר שהושרו בו מרווה ארץ ישראלית, ערער, קמומיל, שומר, פקעות ורד הכלב ושורש איריס. רך ועגול, הוא שופע טעמים ועדין ביחס לג'ין. משהו אחר מכל מה שעל המדף. 179 שקלים.

את המשקאות אפשר להשיג ביקב פלטר בעין זיוון וכן בסניפי דרך היין, חנות יינות וטעמים ומבחר המשקאות. הסינגל מאלט ויסקי הראשון של המזקקה זמין לרכישה באתר pelterdistillery.co.il.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו