בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

המסע הארוך אל מזקקת הוויסקי הראשונה בתל אביב

דרך ארוכה עברו היזמים הצעירים עד שהגשימו את חלומם והקימו את "מילק אנד האני" - מזקקת ויסקי ראשונה בדרום תל אביב. בשיחה עם ליבי שפרלינג הם מספרים איך מתגברים על בעיית המים בישראל ומה היתרון בזה שחם פה

35תגובות
מזקקת מילק אנד האני
יפעת זוהר

לפני שלוש שנים פגשתי חבורה של יזמים צעירים, שחלמו להקים בישראל מזקקה רצינית, כזאת  שתייצר סינגל מאלט ישראלי אמיתי ולצידו גם תזקיקים נוספים ואולי גם כמה ליקרים מפירות ארצישראליים עד שהוויסקי יתיישן. השבוע חזרתי אליהם וכבר ישבנו בין דודי זיקוק מבהיקים בהאנגר לא רחוק מבלומפילד. מזקקת מילק אנד האני הישראלית עשתה דרך ארוכה מהחלומות ההם לעשייה הפועמת של היום ועדיין, זוהי רק תחילתו המסע הארוך. מאחורי הקמת המזקקה עומדים גל קלקשטיין, סיימון פריד ועמית דרור: חברים, יזמי הייטק, חובבי וויסקי, שחלמו על סינגל מאלט ישראלי.

בסוף החודש ייפתח ברחוב התחייה בתל אביב מרכז מבקרים מהמסקרנים שראינו. מרכז שבטבורו מזקקת ויסקי אמיתית בשולי העיר, כזאת שמזקקים בה ללא הרף ויסקי סינגל מאלט, וודקה וג'ין, כל אחד מפתיע בדרכו המחוספסת. "אנחנו שואפים להיות מוקד של ידע, מרכז של אוצרות על ויסקי, ההיסטוריה של הוויסקי, תזקיקים שונים וכל מה שאפשר ללמוד על המשקה הזה", מקים המזקקה ויועצה ניר גילת מדבר ועיניו יורות זיקוקין. "מרכז המבקרים יהיה פתוח לקהל הרחב, ראשית עם שעות מסודרות ואז אנחנו שואפים שגם אנשים מהרחוב יוכלו להיכנס ולקבל סיור על התהליך הייחודי פה, תוך כדי הזיקוק עצמו, לראות את הצוות בעבודה, להריח, לשאול כל מה שמעניין ואז לסיים בטעימות מסודרות, מלוות בהסברים. בעתיד הלא רחוק יפעל פה גם בר ויסקי עם טעימות אוכל קטנות שמתאימות למשקה ויהיו גם חדר סדנאות שירחיבו עוד את האופקים של הישראלי המתעניין".

איך בכלל עושים ויסקי, משקה שמבוסס לפחות על 60% מים, במדינה עם מים קשים כמו ישראל? הרי שנים חשבו פה שבישראל לעולם לא יצמח ויסקי איכותי אמיתי.

"מים זה עניין מאוד רומנטי", מחייך תומר גורן, המזקק הראשי. "כולנו הרי מכירים את הסיפורים הציוריים על נהר שעובר באמצע המזקקה, או על מזקקה יפהפייה שיושבת על גדות אגם לוך או אגם מסעיר אחר. בימים עברו זה באמת היה נורא חשוב והמים השפיעו רבות על איכות הוויסקי ועל הטעם הנבדל. הרי גם אצל היפנים, כל המזקקות שלהם יושבות במקומות מטורפים ונהנות ממים איכותיים - אבל הטכנולוגיה השתנתה. הטכנולוגיה כיום מאפשרת לנו להגיע למים אופטימאליים, באמצעות מעבדה שבה אוסמוזה הפוכה מאפסת את המינרלים במים ואז נוספים מינרלים אחרים שמביאים אותנו לתוצאה הרצויה. היועץ למזקקה שלנו הוא הד"ר ג'ים סוואן (סוואן הקים את מזקקת פנדרין הוולשית הנחשבת והוא מתמחה בהקמת מזקקות באקלים חם דוגמת Kavalan הטייואנית – ל.ש.) ששלח נתונים שהוא רוצה לקבל ואנחנו מייצרים את המים הללו. למעשה, אם תרצי לקבל מים כמו בגלנפידיך או בכל מזקקה אחרת, גם זה אפשרי".

מזקקת מילק אנד האני
יפעת זוהר

גילת וגורן מספרים שסוואן התאהב ברעיון של מזקקת ויסקי ישראלי ושהרעיון של יישון ויסקי במקום כה חם ולח ריתק אותו. עם הזמן, שלושתם גילו כי יישון במקום לח דווקא תורם אופי של ממש לוויסקי ובעיקר מביא להתבגרות מהירה, שמעניקה למשקה ארומות וטעמים ייחודיים, במפתיע.

אנחנו עושים סיור בחדר החביות ואי אפשר לטעות בריח העץ המתוק שנישא כאן, עדות לעשרות חביות אקס בורבון שהמזקקה כבר קנתה, נוסף לחביות יינות אדומים ויינות בסגנון פורט מתוצרת יקבים ישראלים. אז הסינגל מאלט הישראלי הראשון עודנו מנמנם בחביות עץ ולא תוכלו לטעום ממנו לפני 2018 אבל תוצרים אחרים כבר רואים אור ושווה לשים עליהם יד. בעתיד, מבטיחים פה ויסקי בסגנון ברבן, ויסקי מבוסס שיפון וגם מהדורות פינישים מוגבלות. עד אז, טעמנו וריכזנו המלצות מהיבול הנוכחי. כל הבקבוקים הינם בנפח 500 מ"ל וזמינים בשלב זה לרכישה רק במזקקה עצמה.

סינגל מאלט ניו מייק – ניו מייק הוא תזקיק שקוף של דגנים, ויסקי 'לבן' אם תרצו, כזה שטרם עבר יישון בחביות עץ. זוהי קטגוריה צומחת בעולם כעת ומזקקות נחשבות כמו היילנד פארק, הבן היל, בפאלו טרייס, הדסון, קובל ועוד מוציאות לשוק מהדורות שקופות משלהן, מה שהיה עד לא מזמן פריט אספנים נחשק השמור ליודע ח"ן. הניו מייק הוא תוצר שהולך וצובר תאוצה קודם כל בארה"ב ורק ממנה הוא מחלחל למסורות אחרות. האבחנה בין 'עולם חדש' ל'עולם ישן', המוכרת לנו מעולם היין, תקפה גם כאן ונדמה שעם הקמתן של עוד ועוד מזקקות מחוץ לאיים הקלאסיים, היא רק תעמיק אחיזה. ההמלצה שלנו היא לשמור על ראש פתוח ולא להפסיק לטעום, בעיקר מחוץ לאזור הנוחות. מסתבר שגם לאזורים חמים ולחים יש מה לתרום לתהליך היישון והתוצאה (זהירות, ספוילר) פעמים רבות, מפתיעה לטובה. הניו מייק של מילק אנד האני מזוקק מ- 100% לתת שעורה בריטי והוא מבוקבק בחוזק 50% אלכוהול. טעמנו תזקיק סופר נקי, מאלטי ובעל טעמי דגנים מודגשים. במפתיע, הסיומת שלו רכה ומתקתקה. שמנוניות מסוימת הופכת אותו ליופי של בסיס לקוקטיילים יצירתיים. 150 שקלים.

מילק אנד האני ניו מייק
ליאור גולסאד

ג'ין לבנטיני – זהו ג'ין שהוא תמונת ראי של ויסקי, מבוסס 100% לתת שעורה ואז עובר זיקוק דודי כפול. התבלינים שעושים את דרכם פנימה ומעניקים לו אופי, נבחרו על ידי המזקק הראשי בחנויות התבלינים של שוק לוינסקי והם מאפיינים מטבחים ים תיכוניים. תמצאו פה ערער, זעתר, אורגנו, בבונג ולימון. טעמנו ג'ין חלק ורענן באופן יוצא דופן, בעל סיומת ארוכה ומהנה שלא תקבלו גם במזקקות מסחריות גדולות. יופי של מוצר. 179 שקלים. 46% אלכוהול.

ג'ין מיושן בחביות עץ – טעמתי מהדורת השקה של ג'ין מיושן בחביות עץ. במפתיע, הוא פרחוני ורענן אפילו יותר מאחיו השקוף והוא בעל צבע נחושת מבהיק. בולטים בו טעמי תפוז מתוק וקליפות אשכולית מסוכרת. טעימה נוספת ממנו מזכירה סיור בסמטת ממתקים בכפר ערבי. האף והפה נפגשים עם ניחוחות וטעמי מי ורדים ומי זאהר. ג'ין מרתק שחובה לשים עליו יד.

חבית 004 סינגל מאלט צעיר – טעמנו סינגל מאלט שיושן משך 8 חודשים בחביות יין אדום. זהו תזקיק בעל צבע ענברי טבעי וגוף מוצק, שהוא מאוזן כבר עכשיו. ריחות דבש ומאלט מובילים לפה של פלפל שחור, שוקולד ועץ. משקה מקסים ולא שגרתי. 53.2% אלכוהול.

חבית 010 סינגל מאלט צעיר – טעמנו סינגל מאלט שיושן בחביות עץ אלון אמריקאי חדש בנפח 70 ליטר לתקופה של 6 חודשים. יש לו צבע קש בהיר וריחות טרופיים של קוקוס ווניל. הטעימה רכה ורעננה, בולטים בה טעמי דבש ווניל עד סיומת בינונית. 51.5% אלכוהול.

מילק אנד האני. התחייה 16, תל אביב. 03-6320491.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו