עמק האלכוהול: סיבוב בין מבשלות הבירה והסיידרים של מטה יהודה

לא רק יקבים ויינות: עמק האלה פורח מרוב מבשלות קטנות ומפתיעות שמנפיקות בירות, סיידרים ומני תזקיקים שכדאי להכיר

ליבי שפרלינג
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
מבשלות בירה בעמק האלה
מבשלות בירה בעמק האלהצילום: רז אטיאס / תיירות
ליבי שפרלינג

את רוב הטיולים שלנו לאזור מטה יהודה והמושבים בגבולותיו, אנחנו עורכים בעקבות טעימות יין, יקבים קטנים וייחודיים בנוף וזנים השגורים פחות. בטיול סוף השבוע האחרון באזור המרנו את היין בחיפוש אחר מבשלות הבירה הקטנות ומצאנו אותן מוצלחות ממש. מקומות שמפליאים לבשל בירות במגוון סגנונות, סיידרים ומשקאות אלכוהוליים נוספים. כאשר הללו מוגשים  ליד אוכל טוב בנוף הכפרי הפתוח לספיגת האלכוהול, סוף השבוע בכלל מתחיל מצוין. אלו המבשלות המומלצות באזור.

יקב מטלר

מטלר יינות
יינות יקב מטלרצילום: צוף מטלר

ביקב מטלר אמנם מפיק היינן היינץ מטלר יינות מהענבים בכרם הסמוך לבית אבל עם כל הכבוד להם, השוס האמיתי כאן אלו דווקא הבירות שמבשלת אשתו. לאה מטלר היא אשה נמרצת וסקרנית, שאוהבת להתנסות בדברים חדשים וכך אספה מתכוני בירות מרחבי העולם. בתשוקתה כי רבה החלה לבשל. הבירות הביתיות טריות ומפתיעות באיכותן. כעשרה סוגים שונים נוצרו פה בהשראת סגנונות בולטים כמו פייל אייל, פורטר, פילזנר, אמבר ואחרים. שימו לב לבירה בסגנון בירות הנזירים הבלגיות ולבירה שבושלה עם דובדבנים חמוצים והיא מרעננת ומרווה בהתאם. בירת החיטה שלה משגעת ממש אבל עזבו בירות. אם אתם מחובבי הז'אנר, אל תוותרו על טעימה מהתזקיקים הביתיים ובראשם גראפה המזוקקת מקליפות של ענבי קברנה סוביניון ומלבק וערק שמופק מזרעי אניס ירוקים על בסיס כוהל ענבים לצד תזקיק של קליפות לימון שאך במקרה נקרא כאן לימונצ'לו, אבל כל קשר בינו לבין הליקר המתוק ההוא מקרי בהחלט.

עוד משהו: בשישי ושבת מוגשים פה בראנצ'ים על המרפסת מול הנוף (כ-60 שקלים לאדם) ואז נעים להתרווח מול עושר של חביתות, שקשוקות, סלטים טריים, גבינות שמטלר מגבנת בעצמה (צ'רקסית, לבנה, קממבר עם פקאן) וממרחים כמו סלסה עגבניות בשמן זית ראשון המסיק, ממרח סלק ונענע, עדשים ירוקות, איולי קארי ביתי, סלטון פלפלים קלויים, שלל קונפיטורות מפירות הבוסתן ועוד. חובה להזמין מקום מראש. מושב עגור. 050-2802554.

באסטר'ס

 מבשלת בסטארס סיידר
מבשלת בסטארס סיידרצילום: אלדד מאסטרו

את הסיידרים של משפחת נילסן נדמה שאין צורך להציג. הסיידרים של מבשלת באסטר'ס כבשו כל חלקה טובה ובשנים האחרונות קשה למצוא שוק אוכל, יריד פליאו או פסטיבל קיצי שהם לא נוטלים בו חלק. המשפחה שעלתה מקליפורניה והתיישבה במבשרת ציון החלה לבשל בירה (עוד רגע נחזור אליה) אבל אז תפסה אזימוט והתמידה דווקא בבישול עקבי של סיידר תפוחים אלכוהולי, בדיוק רב. תמצאו פה סיידר יבש וחמצמץ, סיידר חצי מתוק שזוכה לאחר התסיסה לטופינג של מיץ תפוחים סחוט טבעי, מה שמעניק לו טעם תפוחי רענן ולפני כשנתיים הושק גם סיידר מתובל, שהוא מחווה חורפית לטעמי החגים באמריקה, כשליבתו דבש, ציפורן וקינמון. אחרי הסיידר התחילו לשחק פה גם עם לימונדה אלכוהולית ולאחרונה הושקה גם לימונדת חמוציות ורודה ומשכרת. אך לא הכל בסיידר, גם הבירות של באסטר'ס מצליחות לחדש ולהפתיע, והצטערנו להכיר אותן רק עכשיו, שנתיים אחרי שהחלו שוב בבישול סדיר שם. הפילזנר חלקה ומתקתקה בזכות שימוש בגרעיני תירס, הסטאוט מרעננת למרות הכובד המתבקש ונהנית מסיומת של שוקולד מריר ואספרסו, האחרונה בטעימות היא האינדיה פייל אייל כשותית מאוד, מרירה ונהדרה.

עוד משהו: בשישי נערכים כאן סיורים מודרכים ומשום מקום צצה פוד טראק של כריכים בשריים שמאפשרת זלילה נעימה על דק העץ תחת השמשיות. אם אתם מחפשים חומרי גלם לבישול סיידר בבית, טרנד שהולך ותופס תאוצה, תמצאו פה מגוון, ציוד ובעיקר הרבה ידע. פארק תעשיה שורק, נחם. פתוח שלישי עד חמישי: 10-17. שישי: 10-15. 054-6381103.

מבשלת שריגים

מבשלת שריגים
מבשלת שריגים צילום: מבשלת שריגים

מבשלת שריגים הוקמה לפני קצת יותר משש שנים ואיחדה כוחות בין שתי מבשלות עצמאיות קטנות שפעלו באזור עד אז בנפרד: עמק האלה ומבשלת רונן. בסדרת עמק האלה תמצאו בירות בסגנון אירופאי קלאסי כמו בירת חיטה בווארית, בירת סאמר אייל אנגלית עתירת כשות וכן בירת טריפל בלגית. בסדרת רונן שימו לב לחיטה המחוצפת ולבירה המכוערת שהיא כשותית מאוד ומנגד פירותית ובעיקר בולטות פה ארומות של אשכולית אדומה ופסיפלורה. עוד משהו: בסופי שבוע פועל בחזית המבשלה ביר גארדן שמציע נקניקיות בצלחת או בלחמנייה, כולל כרוב כבוש וסלט תפוחי אדמה, צ'יפס בטטה, שניצלונים, טבעות בצל ואפילו פרעצל חם עם לבנה. אל תצפו פה לנקניקיות בוטיק כי הנקניקיות, כמו שאר חומרי הגלם, בסיסיות ופשוטות למדי. בכל מקום אחר זה אולי היה מבאס אותנו, אבל ליד בירה קרה וטרייה מהחבית זה עובד. שריגים לי-און. חמישי: 20-1:00. שישי ושבת: 10:30-17. 073-2725313.

מבשלת פפו

 מבשלת פפו
מבשלת פפו צילום: משה גלעד

גם כאן פועל בצמוד למבשלה יקב נבות המשפחתי, כך שהבילוי בחצר מול הכרם יכול להתאים לחובבי בירה ויין, בדרך כלל לא בדיוק אותו הקהל. לצד ארוחת בוקר שמוגשת פה בנדיבות ותתאים מאד גם לטבעונים לאור עושר צלוחיות הסלטים, יטעימו לכם בירות טריות מהמבשלה, שכולן קרויות על שמות נשים שהשפיעו על המייסד, מתנה מקורית למי שנשארה מאחור. וכך, תמרה היא בירת אייל ענברי; חנה היא בירת פילזנר בסגנון צ'כי, עלמה היא בירת חיטה וכך זה ממשך עוד ועוד.

עוד משהו: אם יש, אל תוותרו על סיידר קצת אחר והופעות בלוז שמתקיימות פה בערבי שלישי מול הכרם. בימי שישי פתוח החל מ- 9:30 וכדאי להזמין מקום מראש. מושב צלפון. 02-9992291.

ועוד אופציה לטעום בירה:

פסטיבל בירה כפרית מטה יהודה
פסטיבל בירה כפרית מטה יהודה במיני ישראל צילום: חני בן יהודה

פסטיבל בירה כפרית במטה יהודה – בימים 4-5.7.2018 ייערך במיני ישראל פסטיבל הבירה הכפרית של האזור ובו תוכלו לטעום בירות אך ורק ממבשלות האזור ובנוסף לאלו שפורטו לעיל, יציגו במקום גם מבשלות הבוטיק תוג (שימו לב לבירת הקיץ שלהם "40 מעלות בצל"), מבשלת שפירא, מבשלת בירו, מבשלת מוסקו, ללה סיקס פאק ואחרות. מחיר כניסה 42 שקלים כולל 2 טעימות וכל טעימה נוספת ב- 5 שקלים. פרטים נוספים באתר מיני ישראל.

תגובות