מאצ'ה לאטה: משקה מריר וירקרק מלהיט את העולם, מתי אצלנו?

מאצ'ה לאטה הפך בשנה האחרונה לאחד המשקאות המבוקשים במערב. קשה למצוא כיום בית קפה ראוי בעולם שאינו מציע אותו והחובבים המושבעים שלו מוציאים עליו מאות דולרים בשנה. אז מה הסיפור שלו ולמה בקושי שמעתם עליו בארץ?

 אבשלום חלוץ
אבשלום חלוץ
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מאצ'ה לאטה
מאצ'ה לאטה: אין בית קפה במערב בלי האבקה הירוקהצילום: טימבריארד
 אבשלום חלוץ
אבשלום חלוץ

שילוב של מסורת יפנית עתיקה והמצאה איטלקית פופולארית הפך בשנה האחרונה לאחד המשקאות המבוקשים במערב. קשה למצוא כיום בית קפה ראוי בלונדון או ניו יורק שאינו מציע אותו, החובבים המושבעים שלו מוציאים עליו מאות דולרים בשנה, והרשתות החברתיות מלאות במאות אלפי תמונות ירקרקות שלו בכוסות מעוצבות.

ההצלחה המרירה של המאצ'ה לאטה, חיבור בין תה המאצ'ה היפני לקפוצ'ינו איטלקי, רק הולכת וגוברת בחודשים האחרונים. בחודש החולף חיפשו אחר המשקה בגוגל יותר אנשים מאי פעם (בעיקר מקנדה, וייטנאם, אוסטרליה, גרמניה, איטליה, וכמובן ארה"ב ובריטניה), ידוענים לוגמים אותו באובססיביות ומתפארים שמדובר בנוזל הבריא ביותר שהם החליקו אל גרונם, ובסניפי סטארבקס, מז'נווה ועד לוס אנג'לס, מבטיחים "זֶן מושלם בכל לגימה" של הגרסה ההמונית שלהם.

אבל בתל אביב עדיין תתקשו למצוא אותו. למעשה, שניים-שלושה מקומות בולטים בעיר מציעים כיום ללגום כוס מאצ'ה לאטה – בית הקפה Xoho בבן יהודה ובית הקפה "שמנמונת" ביהודה הלוי, והחנות של "פאלה דה תה" בשוק האוכל של שרונה - וכל בקשה להזמין את המשקה בבתי קפה אחרים מתקבלת בתגובה זהה של כיווץ גבות ותמיהה. אל המאצ'ה לאטה נחשפתי לראשונה בעקבות ידידתי עינת, שמצטיינת בחיזוי טרנדים, ולאחר שקיבלתי במתנה פחית פח קטנה עם אבקת מאצ'ה שהביאה ידידתי טלי מניו יורק. הטעם האצתי והמריר, שאהוב על רבים, עשוי אמנם לדחות אחרים שאינם מורגלים בטעמים אוממים מהמזרח, אך היתרונות הבריאותיים בהם מתגאים יצרניו, כגון הכמות הגדולה של נוגדי חימצון, הם סיבה מספיק טובה לנסות אותו. לקולגות במשרד לקח זמן להתרגל לטעם, ואחרים לא העזו לטעום אותו בכלל. "אני לא שותה משקאות בצבע הזה", קבעה אחת מהם, ואחרת הוסיפה הרבה סוכר, ולאחר מכן היתה ״חייבת מסטיק כדי להעביר את הטעם הנורא שנשאר״. לפחות היא הבטיחה לנסות שוב בביקורה הקרוב בלונדון.

המאצ'ה לאטה רוכב על גל הפופולריות של המאצ'ה, תה ירוק המגיע בצורת אבקה שמופק ביפן מאז המאה ה-12, לאחר שהגיע אליה מסין על ידי נזיר בודהיסטי. מאז המאה ה-16 הוא מהווה את הבסיס של טקס התה היפני המסורתי, ה-Cha No Yu, במהלכו מקציפים את אבקת המאצ׳ה במים חמים בתוך קערה עם מקצף מיוחד עשוי במבוק. המאצ'ה מיוצר ביפן פעם בשנה בסביבות אפריל-מאי, בפסטיבל המאצ'ה במהלכו טוחנים עלי טנצ'ה ביד על אבן ריחיים. "המא'צה שייך למשפחה של תה שמגדלים בצל", מסביר שארל פגין, הבעלים של רשת "פאלה דה תה" בישראל. "שלושה שבועות לפני הקטיף מצלילים את השיחים, מה שגורם לשיח להיכנס ללחץ ולהתחיל לייצר הרבה כלורופיל, כך שהעלים נעשים ירוקים יותר ועשירים בחומצות אמינו, בעיקר תיאנין". המאצ׳ה נחשב לתה הירוק האיכותי ביותר, והוא מכיל את כל היתרונות הבריאותיים של התה הירוק אך בכמות גדולה יותר. לפי מחקרים יש בו פי שניים או שלושה יותר נוגדי חמצון מתה ירוק רגיל, זאת מאחר ובמאצ׳ה שותים את כל חלקי העלה, ובתה ירוק רגיל העלים מושרים במים ונזרקים לאחר מכן.

רוכב על גל הפופולריות של המאצ'ה צילום: עינת קלפטר

המאצ׳ה לאטה הכי טעים ששתיתי היה באחד משלושת בית הקפה של Timberyard בלונדון, שמציעים אותו מאז שנת 2012, כשפתחו את הסניף הראשון באולד סטריט. "המאצ'ה לאטה הוא אחד המשקאות הכי פופולריים שלנו", מספרת יוקו אינואה, מנהלת תחום הקפה בטימבריארד. "זה כבר כמה שנים שבתי קפה רבים בלונדון מגישים אותו. אנחנו משתמשים בתערובת אורגנית של Waterloo Tea מקרדיף, ומכינים את עיצובי הלאטה עם קצף שנעשה מחלב שמגיע מחוות Northiam בקנט". היא מספרת שהם תמיד ידעו שיהיה להם מאצ'ה לאטה בתפריט, עוד לפני שפתחו את בית הקפה. "יש לו טקסטורה חלקה, טעם עדין וצבע נהדר", היא אומרת. "לפעמים מדובר על טעם נרכש, אבל מרגע שאתה נתפס לזה אתה לא יכול להפסיק". היא מספרת שהאופה שלהם מכין גם עוגות מאצ'ה טעימות. "המאצ'ה פופולרי במיוחד עם הקהל הסיני והיפני שלנו כמובן, אבל בשנים האחרונות הוא צובר פופולריות בקרב כולם, בעיקר לקוחות בעלי מודעות בריאותית וסטודנטים שלומדים ביסודיות למבחנים והמאצ'ה לאטה מסייע להם להתרכז".

לא כל מאצ'ה הוא איכותי באותה מידה. ניתן לקנות אבקות במגוון גדול של איכויות למטרות שונות, בהן גם להכנת מנות ירקרקות כגון גלידה מאצ׳ה, בריוש מאצ׳ה או קרואסון מאצ׳ה. בארצות הברית מוסיפים מראש סוכר לאבקה ממנה מכינים את המאצ׳ה לאטה (מה שפוגע כמובן ביתרונות הבריאותיים), ויש שמכינים את המשקה מחלב קוקוס או חלב אורז-שקדים, שמוסיף מתיקות טבעית שהולכת נהדר עם טעם המאצ'ה. ככלל אצבע, ככל שצבע האבקה הירוקה עז יותר כך האיכות טובה יותר - ומחיריה יכולים להרקיע שחקים. ב"פאלה דה תה" תוכלו למצוא מאצ׳ה איכותית במחיר של 240 שקל ל-20 גרם (!) וגרסה יקרה מעט פחות אך עדיין טעימה מאוד, ב-139 שקל ל-40 גרם. חברת אוצ׳ה (Ocha) מוכרת אבקת מאצ׳ה אורגנית ב-36 שקל ל-50 גרם, ובאתר של דניאל׳ס תה אפשר למצוא אבקת מאצה של 30 גרם ב-140 שקלים ו-100 גרם מאצ׳ה לאפייה ב-120 שקלים.

בניגוד להכנת מאצ׳ה, עבור הכנת כוס מאצ'ה לאטה לא חייבים את המאצ'ה היקרה ביותר, כי קשה יותר להבחין בהבדלים בטעם כשהוא מעורבב עם חלב. אך לאבקה היקרה יש יותר יתרונות בריאותיים, מאחר והיא עשירה וטרייה יותר וכן עוברת פחות תהליכי חימצון במהלך הכנתה.

להכנת כוס מאצ'ה מערבבים חצי כפית של אבקת מאצ'ה בקערה עם מים חמים (70 מעלות) בעזרת מקצף מבמבוק (אפשר גם כפית אם אין). את המאצ'ה שותים ישירות מהקערה. להכנת מאצ'ה לאטה מערבבים את האבקה במים חמים, ומוסיפים חלב (שקדים) מוקצף לפי הטעם. היכונו להתמכרות.

הכנת מאצ'ה לאטהצילום: אבשלום חלוץ
הכנת מאצ'ה לאטהצילום: אבשלום חלוץ
הכנת מאצ'ה לאטהצילום: אבשלום חלוץ

 אבשלום חלוץ

אבשלום חלוץ | משקאות

עורך התרגומים של הארץ באנגלית

כתבות מומלצות

מדפי ממתקים בסופר

כיף כף מטורקיה ופתי בר מפולין: החברות שמוכרות כחול לבן מחו"ל

מתוך תחקיר CNN. האמת מגיעה לאבו עאקלה

אני מאוד רוצה לדעת אם המדינה שלי רצחה עיתונאית. אתם לא?

הפגנה של חיילים משוחררים מול הכנסת, לפני עשרה ימים

שני החוליים הכי ממאירים של החברה הישראלית בחוק אחד

דגי זהב באקווריום. בארה"ב נמצאו דגים שגדלו לממדים של כ– 30 ס"מ צילום

מחקר: דגי זהב הם מין פולש שמסכן מערכות אקולוגיות

בראון

התקפה מנצחת משחקים, אבל ההגנה של בוסטון קירבה אותה לגמר

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ

כתבות שאולי פספסתם

בת ים

שתי דירות במחיר אחת: האם זהו עתיד תחום הפינוי-בינוי?

אפליקציית קלארנה. החברה נמצאת במגעים לגיוס סבב חדש לפי שווי שנמוך בכ-30% מהשווי שקיבלה לפני שנה בלבד

"היערכו לגרוע מכל": נבואות החורבן בהיי-טק מתחילות להגשים את עצמן

בניין דירות בחולון

לקחתם משכנתא בחודשים האחרונים? גם אתם כבר שילמתם על עליית הריבית

"כשבאנו לקבל משכנתא לרכישת הבית, התברר שהבעיה לא פשוטה כלל"

הריבית במשק מזנקת – מה כדאי לעשות עם ההלוואות שלקחתי?

המשווקים של פוליסות החיסכון הם סוכני הביטוח, שנהנים מעמלות שמנות

"הציעו לי להעביר את החיסכון מאלטשולר. האם כדאי לי?"