שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
אילן'ס
פעם היה כאן טוב יותר, אילן'סצילום: רוני קשמין
רוני קשמין
רוני קשמין
רוני קשמין
רוני קשמין

בעידן בו מדברים על קפה במונחים של יין, נותר מעט מאוד מקום לדבר על התענוג הסוטה שמכונה "אייס קפה", האח הסורר, הברדי והאכזר של הקפה הקר. אייס קפה הוא אולי לא הדבר הראשון אליו מכוונים האנינים התרים אחר קפה אורגני חד-זני, לפי טרואר או בקלייה קלה, או לחלופין אלו המבקשים פשוט לשמור על הגזרה. למרות זאת ואם לומר את האמת, במיוחד בימים טרופים אלו, כשחם ודביק בחוץ, אייס קפה הוא בדיוק מה שנחוץ לנו. וחוץ מזה, אלמלא מצפון וקלוריות בעולם, היינו כנראה לוגמים יותר ממנו.

לכבוד הקיץ הקשה, החלטנו לצאת מהארון עם וידוי מרגש: כן, אנחנו אוהבים אייס קפה ("גרניטה" או "קפה ברד", אם תרצו, להבדיל מקפה קר הנמזג על קרח). אוהבים מספיק כדי לטעום ולדרג את כל סוגי אייס הקפה שמציעות רשתות הקפה השונות, מההצלחות ועד הנפילות, מהמקום הראשון ועד האחרון; ועוד כמה המלצות נישתיות. השיקולים בדירוג היו טעמי הקפה, מידת המתיקות, המרקם, הסמיכות, הגודל והמחיר, כך שגם אתם תוכלו לקבל החלטה מושכלת, לצאת וליהנות מאייס קפה צונן באחת מרשתות הקפה הקרובות לביתכם. באופן אידיאולוגי, אנו מעניקים בצער נקודה שחורה גורפת לכל הרשתות שמופיעות בדירוג ועדיין מגישות כברירת מחדל את המשקה בכוס פלסטיק ובצירוף קש פלסטיק, השם ישמורחבר'ה, השנה היא 2019, תתקדמו. יש קשים רב פעמיים, יש כלים מתכלים ואפשר גם להגיש יותר בכוס זכוכית ובמחילה מכבודנו, נשב עוד חמש דקות, נעצור ונלגום את קפה הברד שלנו בנחת, ורק אז נמשיך בחיינו. ונאמר אמן. עוד נציין, כי בהמשך ננסה לעשות דירוג דומה גם לקפה קר, אפשר לנשום לרווחה.  

חמשת הגדולים: אייס הקפה המצטיין

לאביט

לאביט
קפה קשוח, לאביטצילום: רוני קשמין

רשת לאביט (loveat) מעידה על עצמה כי היא זו שהביאה ארצה את בשורת הקפה האורגני, שמעבר להיותו 100% אורגני, הוא גם 100% זן ערביקה ונסחר בסחר הוגן. חוץ מחליטות ותערובות קפה מצוינות, במחילה מכבודן – גם האייס קפה כאן מצוין. עובדי הרשת מעידים כי מכינים אותו במקום פעמיים ביום, מקפה אמיתי וללא אבקה כלל. בשורה התחתונה: הוא מתוק אך חזק, קפאיני ומדויק; טעמיו המרירים של הקפה (האמיתי) מאזנים בהרמוניה נכונה את המתיקות. הוא שמר על מרקם אחיד (ונכון) מתחילתו עד סופו: גרוס היטב, לא גס ולא דק מדי וישנה תחושה שהוא כמעט מוקצף ובעל שכבת קרמה בזכות זה. בקיצור, יש לנו אייס קפה מנצח.

מחיר: 14 שקלים לקטן; 20 שקלים לגדול.

שדרוג: אייס לאביט ובו לאייס קפה הסטנדרטי מוסיפים גם שוקולד מריר בלגי (25 שקלים).

קפה דיאמה

קפה דיאמה
מצטיינים בכל פרמטר, קפה דיאמהצילום: רוני קשמין

כרגע יש רק חנות דגל פעילה אחת בתל-אביב (בשוק הנמל), כך שזו לא בדיוק רשת, ואומנם תמצאו את הקפה של "דיאמה" במסעדות כמו "שילה" או "יפו תל אביב" אבל בכל זאת האייס קפה של קפה דיאמה מצוין דיו כדי לציין אותו. כמו הקפה, גם תערובת האייס עשויה אך ורק מ-100% קפה ערביקה טהור, מלוקט מתשעה זנים שונים שמפיקים את הבלנד הייחודי של הרשת האיטלקית ומגיע בסוף גם לתמצית ממנה מכינים את האייס, שבהתאמה לא מרגיש בשום שלב אבקתי או מלאכותי אלא קפאיני. קצת כמו בדוכן קטן או על דלפק צר באיטליה, גם חווית השתייה עצמה כאן היא כזו שנועדה לדמות משהו משתיית הקפה (המהירה). אם בשלוק אחד כמו באספרסו ואם לא, האייס כאן הוא תענוג צרוף שטעמי הקפה הייחודיים למקום הם שעושים את כל ההבדל. המחיר הוא בונוס.

מחיר: 12 שקלים.

שדרוג: אולי בכלל מתחשק לכם אפוגטו, מורכב מגלידת וניל רכה שמטביעים בשוט אספרסו (14 לקטן; 18 לגדול).

קפה לואיז

קפה לואיז
אורגני זה לא מילה גסה, קפה לואיזצילום: רוני קשמין

בקפה לואיז, יש מיני סוגי קפה שחרטו על דגלם את הבריאות. בקו עם האג'נדה הבריאותנית, גם האייס קפה, למרבה הפלא, הוא כזה. ראשית, לא מכינים אותו מאבקה אלא מקפה טהור (אורגני) בלבד. שנית, הוא לא ממותק מראש (ובאותיות קטנות יעדכן אתכם התפריט כי תוכלו להמתיקו בסירופ אגבה, דבש או דבש תמרים) ושלישית, את החלב בו ניתן להמיר בחלב סויה או שקדים ללא תוספת תשלום. והטעם? וואלה, טעים. למעשה, זהו האייס שהכי מתקרב בטעמו לטעם המקורי של הקפה, והוא מגיע עם תוספת שובבה – ערימה קטנה של פולים קלויים מעליו, לפעמים. בקיצור, תענוג גדול לחובבי הקפאין והז'אנר המריר בכלל, שבכל זאת רוצים להתפנק עם אייס קפה גרוס וקריר.

מחיר: 18 שקלים.

שדרוג: מה צריך יותר מאייס קפה אורגני על חלב שקדים ודבש תמרים? אולי שוט עשב חיטה וסודה על יד.

קופי סטיישן

קופיסטיישן
תחנת דלק לשתייני הקפה, קופיסטיישןצילום: רוני קשמין

רשת קופי סטיישן היא מעין תחנת דלק לחובבי משקאות הקפה ובפרט, אלה היצירתיים, כך שהיצמדות דווקא לאייס הגנרי קצת חוטא לז'אנר. את המשקה מכינים כאן מתערובת פראפה של המקום, כשאפשר להוסיף מנת אספרסו ללא תוספת תשלום. בין הגרסאות היצירתיות לקפה הקפוא תמצאו כאן, משני קצוות הקשת, מחד – את הסקיני מוקה, שזהו אייס דיאט ללא סוכר (ממותק עם ממתיק מלאכותי) ומבוסס על חלב 1% ומאידך – משקאות כמו לאטה קרם אגוזים, משקה אייסקפה היברידי עם קרם פיסטוק וקרם נוטלה. כי אם כבר אז כבר, לעזאזל. אה, ואפשר גם להוסיף קצפת מעל ללא תשלום, כן? או להמיר את חלב הפרה בחלב שקדים עבור שלושה שקלים. בשורה התחתונה, ממש כיף לשתות כאן משקאות קפה יצירתיים, סגפניים או מוגזמים עד מופרכים ואומנם, זה לעולם לא יחליף קפה (או אייס, לצורך העניין) פשוט וטוב. 

מחיר: 19 שקלים לקטן; 21 שקלים לגדול.

שדרוג: כל התפריט בקופי סטיישן בנוי, מה פחות ומה יותר, על שדרוגים: מתמצית הקפה, דרך העוגיות או רוטב השוקולד בפנים ועד הקצפת שמגיעה מעל.

קפה ג'ו

קפה ג'ו
הפתיעו, קפה ג'וצילום: רוני קשמין

מודים ומתוודים בקפה ג'ו לא ציפינו לטעום אייס קפה טעים. בטח לא בסניף שנראה כאילו לא ביקרו בו כמה עשורים טובים (ונדגם גם ברשת חנויות הנוחות מנטה). את האייס כאן מכנים "קפוא ג'ו", הוא מגיע בשני גדלים (קטן וגדול) ובשתי גרסאות, האחת רגילה והשנייה "קלה", שמכילה חצי מכמות הקלוריות של הרגילה. חשוב לציין כי הגרסה הקלה איננה נטולת סוכר, פשוט נעשית עם חצי מהכמות, הן של הסוכר והן של החלב (ובהתאמה, מבוססת על יותר מים). ניסינו את שתי הגרסאות, ולמרבה ההפתעה – נהנינו יותר דווקא מהגרסה הקלה. למעשה, קפוא ג'ו קל הוא אייס עדין ומאוזן, שיחד עם היותו פחות מתוק – מרגישים בו יותר את טעמי הקפה המרירים בהתאמה וסיומת וניל פרחונית ברקע.

מחיר: 17 שקלים לקפוא ג'ו קטן; 20 שקלים לגדול. טיפ: ברשת מנטה זה ייצא זול יותר – 15 שקלים לקטן; 18 שקלים לגדול.

שדרוג: בחלק מהסניפים ניתן להוסיף שברי פקאן או מקופלת (23 שקלים).  

הטובים

הן אמנם רחוקות מרחק פסיעה קטן מהצמרת, אבל משהו "פעוט" כמו מחיר, מרקם או מתיקות יתר, הורידו אותם מעט מטה בדירוג. שלוש רשתות הצליחו להפתיע ומצאנו בהן משקאות טובים, אמנם לא מושלמים, אך עדיין טעימים ביחס לז'אנר.

אילן'ס

אילן'ס
פעם היה כאן טוב יותר, אילן'סצילום: רוני קשמין

במצעדים קודמים, אייס הקפה של רשת "אילן'ס" היה חבר של כבוד בגזרת המצטיינים. מאז, שונה ההרכב, שבעבר הכיל מרכיבים טבעיים בלבד והוא ירד ממעמדו. פעם, אף ידע המלצר בסניף (שמאז הספיק להיסגר) לספר כי על כל 5 ליטר חלב שמים בממוצע 900 מ"ל אספרסו (הרבה יחסית) ו-120 גרם סוכר (מעט יחסית). אלו גם הסיבות שבעטיין היה זה אייס קפה מצטיין. גם היום תמצאו פה אייס קפה הגון בהחלט, אבל הוא לא מה שהיה. דהיום, תמצאו כאן קפה ברד גרוס דק, סמיך וקרמי, מתוק וטעים ובשורה התחתונה אחלה אייס קפה, אומנם לא זול. 

מחיר: 19 שקלים לקטן; 21 שקלים לגדול.

שדרוג: יש גם קרפולינה, שזו אותה הגברת עם תוספת של כדור גלידה (26 שקלים).

קפה קפה

אייס קפה קפה קפה
בעלי השן המתוקה, זה הזמן שלכם לפרוח. אייס קפה ב"קפה קפה"צילום: רוני קשמין

בסניפי קפה קפה משתמשים באבקה להכנת אייס קפה, במנות אספרסו ובחלב בלבד, קרי ללא תוספות אחרות, איכשהו מה שנוצר בסוף הוא משקה סמיך ובכל זאת גרוס גס ובעל טעם קרמלי טעים להפליא. עוד יותר מפליא לגלות כי טעם הקרמל מוסיף ולא גורע. טעמנו כאן גם אייס קפה עם פקאן סיני גרוס שאומנם היה מתוק עד כאב שיניים אבל היה גם טעים, מושחת, סמיך ומאוד, מאוד כיפי. בקיצור, בעלי השן המתוקה, זה הזמן שלכם לפרוח.

מחיר: 14 שקלים לקטן; 16 שקלים לגדול (15 ו-19 שקלים בהתאמה לישיבה במקום).

שדרוג: מצורפת עוגיית קרמל קטנה חינם, לפחות בחלק מסניפי הרשת, בחלק מהזמן.

קפה עלמה

אייס קפה ב"קפה עלמה"
אייס קפה כמו שאייס קפה צריך להיו, קפה עלמהצילום: רוני קשמין

במיני-רשת מבית לנדוור שמונה פחות מעשרה סניפים ברחבי הארץ, מציעים אייס קפה שבאופן אירוני (או מקרי) היה טוב וטעים בהרבה מזה שטעמנו ברשת האם. זה מתחיל במרקם כמעט שמנתי וממשיך בטעם מעודן שיש בו איזון די מושלם בין פינוק קר ומתוק, אבל לא מתוק מדי, לטעמי קלייה של קפה, מעודנים ופירותיים, ובכל אופן לא משתלטים. בקיצור, אייס קפה כמו שאייס קפה צריך להיות

מחיר: 16 שקלים לרגיל; 19 שקלים לגדול.  

שדרוג: אם כבר חטאתם בקטן, אולי תרצו להוסיף לחטא גם פשע בדמות קראק פאי או טארט לימון ויוגרט

הבינוניים

כמה קל להכין אייס קפה בינוני. למעשה, כל כך קל עד שלפעמים נדמה כי מקומו הטבעי הוא תחת ההגדרה "בינוני". לכן, מטבע הדברים לא מעט רשתות שדגמנו הולמות היטב את הקטגוריה.

קופיקס

קופיקס
במקום הראשון במבחן רווח תועלת - קופיקסצילום: רוני קשמין

טוב, אז בקופיקס מציעים אייס קפה ונילי ומתוק להבהיל אבל אתם יודעים מה? בשביל חמישה שקלים – זו אולי העסקה המשתלמת ביותר עבור מוצר קצת טראשי ולכאורה בינוני ממילא כמו אייס קפה. הפער, בשקלים כמו גם בטעם, הוא לא כזה שמצדיק אף אייס קפה אחר, אולי אפילו לא את זה של לאביט והמצטיינים האחרים. אז אומנם דירגנו אותו כבינוני בשל הטעם והמרקם (שהוא סתמי) אבל היי, במחיר של כמעט כל אייס קפה אחר – אפשר לקנות לפחות שני משקאות בינוניים (בגודלם) בקופיקס, ועוד להוסיף להם מאפה בוקר. שווה לכל כיס. או בקיצור, קניתם אותנו. נציין כאן כאחרית דבר כי בביקור שני באחד הסניפים נעקצנו בעשרה שקלים עבור מיץ גזר שלא שתינו. אולי זו טעות שלעולם חוזרת, ואולי דרך להתנקם בלקוחות על המחיר הנמוך והקבוע מראש של המוצרים ברשת. 

מחיר: 5 שקלים.

שדרוג: במחיר הזה, תן לי גם גבינית. ואם אפשר לא לחייב על דברים שלא קנינו, תודה.

קפה גרג

קפה גרג
מה מקבלים ברשת בינונית? אייס בינוני. קפה גרגצילום: רוני קשמין

למרבה ההפתעה, בקפה גרג יש כזה היצע מבלבל של משקאות קרים ומופרכים, שלהגביל את היריעה דווקא לאייס קפה הסטנדרטי שלהם העלתה חשש לפומו. משקאות כמו "חלווה שייק" על בסיס גלידת וניל, טחינה גולמית, שיערות חלווה ופיסטוקים פיתו אותנו אך עמדנו מולם איתנים. אחרי סיבוב בשנות השמונים (שלום לך, מילקשייק או משקה "הכי אננס") הבה נשיב את הדיון לאייס קפה: ובכן, כאן הוא מתוק להחליא, מאוד גרגירי ועובר בקש רק בקושי. בקיצור, אייס קפה סטנדרטי. בגרסתו הקלה, הוא מגיע ללא סוכר (עם סוכרזית) וחלב דל שומן. האחרונה, כנראה בשל הממתיק המלאכותי, היא מתוקה ונוראה בהרבה מהאייס הרגיל, שומרי נפשם ירחקו. נקודת האור, מבחינת משקאות האייס קפה שמציעים במקום היא דווקא הגרניטה פקאן, אותה אנחנו זוכרים לטובה, אולם הפעם לא הייתה בנמצא. בפועל, זה אותו האייס הסטנדרטי שגרסו איתו גם פקאן סיני. זה ודאי נשמע נדוש ומתוק מדי, אבל דווקא תוספת לכאורה בנאלית עושה את כל ההבדל ושיפרה את מיקום הרשת במצעד. בקיצור, אם כבר נעצרתם לאייס קפה בגרג לכו על זה עם הפקאן הסיני.

מחיר: 16 שקלים לקטן; 19 שקלים לגדול

שדרוג: גרניטה פקאן (21  שקלים לקטן; 24 שקלים לגדול)  

קפה הלל

קפה הלל
מתוק להחריד, קפה הללצילום: רוני קשמין

רשת קפה הלל אומנם מזוהה בעיני חלק מהעם כירושלמית ולא בכדי, אך התערובות שלה מגיעות מצפון איטליה והן נקלות בבית הקלייה של קפה דיאם. למרות זאת, האייס קפה כאן הוא ייחודי לרשת ואף כזה שמתאים את עצמו לחך המקומי ואפילו למיקום הסניף הספציפי. כך למשל, בסניף שוסטר ברמת אביב לא תמצאו אייס רגיל אלא רק את גרסתו הקלה, שהיא דלת שומן וללא תוספת סוכר. כן תמצאו כאן תוספות אחרות, עתירות קלוריות ומסוכרות כמו אייס הלל עם פקאן מסוכר, וניל או אגוזים. בטעם, גם האייס ללא תוספת הסוכר הוא מתוק להכאיב (כנראה בשל תחליפי הסוכר הסינתטיים) ואילו דווקא זה עם הפקאנים הגרוסים הוא נעים יותר, אולי בשל המרקם המעניין של סלעי הפקאן הנגיסים.

מחיר: 16 שקלים לקטן; 19 שקלים לגדול.

שדרוג: אייס עם פקאן מסוכר (20 שקלים לקטן; 23 שקלים לגדול) או אייס הלל בטעמי וניל או אגוזים (21 שקלים).

ארומה

ארומה
יש נוסחה לאייס קפה מנצח בארומה והיא לא כוללת את המשקה הגדולצילום: רוני קשמין

גם הסניף הראשון של ארומה קם על רחוב הלל בירושלים. מעבר לעובדה מעניינת זו, לא נכנע למלעיזים, שכן יש כאן אייס טוב להפתיע. למעשה, אנחנו מרגישים שפיצחנו איתו את הנוסחה המנצחת: אייס ארומה לייט קטן, שהוא בדיוק במידה הנכונה (262 מ"ל) ובמרקם הנכון, שיחד עם שוט אספרסו על יד (שניתן חינם) לחיזוק, מביא גם את הטעם הנכון. בלי זה, זה לא עובד. למעשה, עם האחרון אפשר לשחק: אפשר למזוג אותו לתוך האייס ולחזק או – לשתות אותו כשוט לפני, כמו צ'ייסר ואת האייס אחריו כתענוג קר ומעורר או – שלוק מזה ושלוק מזה, וליהנות משני העולמות (אחד מריר ואחד מתוק) במקביל ותוך כדי, בין לגימות. אתם תמיד יכולים ללכת גם על הגרסה הרגילה לאייס ארומה, אנחנו פשוט לא ממליצים עליה. אה, ויש גם קוביית שוקולד ארומה מלבנית וגנרית שמקבלים חינם הרי, משל בכלל דפקנו היום את המערכת.

מחיר: 14 שקלים לקטן; 17 לגדול בסניפי ארומה ישראל (18 שקלים בסניפי ארומה תל אביב) 

שדרוג: שוט האספרסו לחיזוק, כמובן. בנוסף, ניתן להמיר את החלב באייס ארומה לחלב סויה, אבל אבקת הבסיס לאייס קפה שמשתמשים בה עודנה מכילה מוצרי חלב.

קפה נטו

אייס קפה ב"קפה נטו"
קפאיני ומתוק, כיפי ומייסר, אייס קפה עם נוטלה או ללא ב"קפה נטו"צילום: רוני קשמין

אחד המאפיינים המרכזיים של האייס ברשת קפה נטו הוא טעמי הקפה בולטים להפתיע, שכמו עומדים בניגוד מתריס לדרגת המתיקות (הגבוהה) שלו. הסבר אחד אפשרי הוא כי את האייס, כיאה לרשת עם שם כמו קפה נטו, מכינים כאן נטו מתמצית אספרסו, קרח וחלב (ממותק) בלבד. התוצאה היא קפה קפוא שמצד אחד הוא מאוד קפאיני וחזק ומצד שני מאוד מתוק, מה שנותן אייס כיפי ומייסר בו זמנית. דווקא גרסת הלייט היא קלילה יותר, אבל מכילה גם אבקת פראפה, מה שקצת גורע מכל חוויית ה"קפה נטו". יש גם גרסה עם נוטלה למי שרוצים להגדיל את הבלבול שנע בין קלוי ומריר לבין מתוק עז. שני אגודלים מעלה לרשת על הורדת מחירים דרמטית בשנים האחרונות (5 שקלים פחות משנים עברו).

מחיר: 9 שקלים לקטן; 14 שקלים לגדול.

שדרוג: אייס מוקה נטו, גרסת אייסקפה לאמיצים שמוסיפים לה קרם נוטלה (18 שקלים לקטן; 23 שקלים לגדול).

רולדין

אייס קפה ברולדין: לייט גדול ורגיל
סינתטי ומתוק עד כאב שן אבל די נעים בכל אופן, רולדיןצילום: רוני קשמין

ברשת "רולדין" מצאנו שני סוגים של אייס קפה – לייט ורגיל, שמגיעים בשני גדלים – קטן וגדול. בפועל, הלייט הוא לא לגמרי לייט (אומנם החלב עליו מתבסס המשקה הוא דל שומן, אבל זה בטל בשישים כפות הסוכר שוודאי יש בו) ובאשר לגודל, גם הקטן הוא די גדול. מבחינת הטעם והמרקם, בכל מופעי האייס כאן מצאנו משקה מתוק להבהיל וגרגירי, אבל כזה שנעים להתמסר אליו – אולי דווקא יותר לאייס הרגיל מאשר לגרסתו הדלה (יותר) כי איכשהו, באופן אניגמטי, בגרסה הרגילה המתיקות העזה מקבלת קונטרה עם טעמי קלייה מפתיעים שלא ברור מהיכן מגיעים, שהלוא הטעם הדומיננטי במשקה הקפוא הוא הסינתטי הסטנדרטי. בשורה התחתונה, זהו אייס קפה המתאים לסוטים במיוחד, אלו שנמשכים דווקא למתיקות צורבת השיניים ולטעם הסינתטי-אבקתי המוכר של התענוג צרוף החטא הזה שנקרא אייס קפה.

מחיר: 16 שקלים לקטן; 18 שקלים לגדול.

שדרוג: אתם כבר ברולדין, לא תקחו מאפה שמרים?

המאכזבים

אולי ראוי לציין כי האכזבות (רובן לפחות) סומנו ככאלה פשוט כי ציפינו ליותר מרשתות הקפה בהן נחוו. ציפינו, ונכוונו. אבל אילולא הציפייה הגדולה, אפשר כי מה שנתפס בעיננו כאכזבה, יכול היה להיות מוגדר בעיני אחר כ"בינוני" או אפילו "טוב" באותה המידה. בשורה התחתונה, התאכזבנו בעיקר דווקא מרשתות הקפה בהן ציפינו לקבל אחלה אייס.

סגפרדו

סגפרדו
נקודות על כוונות טובות, סגפרדוצילום: רוני קשמין

בסגפרדו נתקלנו במקרה קצת מצער של המון כוונות טובות שלא פגשו את מבחן המציאות. מסתמן כי דווקא כאן ניגשו לאייס קפה בגישה מעט פרפקציוניסטית מדי עבור מוצר שהוא כאמור כמו נולד להיות בינוני, גישה שהייתה בעוכריהם. ומה הכוונה? ניסו לקחת משקה שנועד להיות בעיקר מפנק, טעים וקפוא, והעבירו אותו ליגה, כמו כיוונו לעשות ממנו אספרסו קפוא, משהו שהוא לא. הכוונה הטובה ברורה, אבל התוצאה שהתקבלה הייתה מעין בליל לא אחיד של קפה קר גרוס גס, קצת מריר מדי, קצת מימי מדי ועם טעם חזק מדי של קפה (מסתבר שיש דבר כזה). בסופו של יום, היינו הולכים פה דווקא על הקפה הקר הרגיל (שהוא מצוין) או פשוט על שוט אספרסו מעורר ואת האייס קפה שומרים את למקום אחר. 

מחיר: 14 שקלים לקטן; 16 שקלים לגדול.

שדרוג: אפשר להמיר לקפה קר ותמיד לשלוט ברמת החוזק או המרירות, לפחות בגרסת הברד הלא ממותק והגרוס בבלנדר.

קקאו

קפה קקאו
בלתי זכיר בעליל, קפה קקאוצילום: רוני קשמין

המיתוג מחדש של רשת קקאו הוא כזה שאמור (כנראה) להחדיר את הרשת לתודעה הציבורית, עם אג'נדה משולשת שבבסיסה הקפה ("קפה. אוכל. אנשים"). למרות זאת, ואולי בגלל השם עצמו, שזורק מקפה בכלל לשוקו, היא לא לגמרי מצליחה לקפוץ לתודעה כשחושבים על רשתות בתי קפה. ובכן, האייס קפה שלה הוא דומה. אלמלא רשמנו בדיוק מה חשבנו עליו כששתינו אותו, כנראה לא היינו זוכרים דבר ממנו. וזה חבל, כי בסך הכך – הצצנו ברשומות ונזכרנו שהיה זה אייס נעים, כמעט חנפני אבל בה בעת גם סינתטי, לחובבי הטעמים העדינים (מתאים במיוחד לאלו שנוטים לכיוון ה"נס על חלב, ושיהיה חלש" במסעדות). בשורה התחתונה: חביב אך בלתי זכיר.

מחיר: 18 שקלים לקטן; 22 שקלים לגדול

שדרוג: הצצנו בתפריט, ויש בו גם קינוח "עוגילידה" שנשמע כמו תוספת מושחתת, מוגזמת והולמת למשקה כאייס קפה.

מקס ברנר

אייס קפה ברשת "מקס ברנר"
סבל מהול בהנאה, אייס קפה ו"מקס אייס" עם שוקולד ברשת "מקס ברנר"צילום: רוני קשמין

ובכן, הרי בפניכם דוגמה קלאסית ל"כגודל הציפייה – גודל האכזבה". הגענו למקום עם שיר קטן בלב ותקווה לאייס קפה מהאגדות. בפועל, קיבלנו אייס בינוני ומטה, עם דגש על ה"מטה", שגרוס כֹּה גס עד שגושי הקרח בו מרגישים כמו סלעים קטנים שרק בקושי עוברים בקש. זאת ועוד בגנותו, כמו שהייתם מצפים ממקום המקדש את השוקולד – אז כך האייס קפה בהתאמה הוא מתוק פחד. ועל מה ולמה שילמנו הרגע 19 שקלים כשבקופיקס הוא עולה חמישה?!

מחיר: 19 שקלים לרגיל.

שדרוג: מקס אייס קפה זה אותו המשקה שהוסיפו לו תועפות גנאש שוקולד (29 שקלים). באופן אירוני, אהבנו אותו יותר מאשר את הרגיל. למה? מעין תענוג מרושע של סבל מהול בהנאה. מעבר לזה, גם המרקם שלו טוב יותר משל הגרסה הרגילה.

יילו

אייס קפה ביילו
למה אתם מתכוונים כשאתם אומרים "בהכנה"?צילום: רוני קשמין

יילו (Yellow) רשת חנויות הנוחות של תחנות הדלק "פז" כמעט ונפסלה טכנית, אחרי שבשנים קודמות בארבעה סניפים שונים שלה, בשעות שונות של היממה, האייס קפה היה "בדיוק בהכנה". ממש ברגע האחרון, רגע לפני שוויתרנו על גרסת רשת חנויות הנוחות לתענוג הברדי המתוק, נמצאה הישועה הקרירה בשעת לילה, בתחנת הדלק שבפאתי הכפר הירוק. פייר? התאכזבנו. לא רק בגלל שהיה עלינו לתוּר אחר אייס גנרי בארבעה סניפים שונים של הרשת, אלא שאחרי כל החיפושים – קיבלנו משקה שהוא קצת פחות מבינוני וסביר. הוא אומנם היה אוורירי אבל כל כך מתוק, שיש לו כבר טעם לוואי חמוץ-מתוק שמלווה אותו אחר השתייה (וכאב שיניים עמום שמגיע לאחריה). ברגעיו הטובים הוא קצת הזכיר מוקה בשקית, במקום אייס קפה שנשתה בקש מתוך פלסטיק. בשורה התחתונה, כנראה שיש סיבה לכך שהוא אף פעם לא מוכן ותמיד "בהכנה". ואולי בכלל היה מוּטב אילו הייתה הרשת נפסלת טכנית וזה חבל, כי אנחנו תמיד מחפשים תירוץ לעצור להתרעננות בדרך לאנשהו. עד הפעם הבאה, אנחנו מודים לאלוהי הרשת על שימוש בקפה לוואצה.

מחיר: 13 שקלים.

שדרוג: מבצע של שלושה טעמי/מקופלת/טוויסט/אגוזי ב-10 שקלים (זה עדיין קורה, נכון?)   

עלית קפה

אייס קפה ברשת "עלית קופי"
לא מדובשו ולא מעוקצו, אייס קפה ב"עילת קופי"צילום: רוני קשמין

אין הרבה מה לומר על קפה עלית (לשעבר elite coffee), שטעמו הוא קצת כמו הזהות התאגידית שלו – לוט בערפל. אולי כי אין בו כלום לכתוב עליו הביתה – שום דבר זכיר, לא טעם ולא ריח. מה שכן, המתיקות שלו מאוזנת ובלתי משתלטת (לפחות בסניף של מוקד מכבי ברמת השרון, שם ניסינו אותו) ומשהו שם בטוח עובד עבור הקהל השבוי, אם בקופות החולים, באוניברסיטאות או בתחנות הרכבת השונות; שם כל קפה, קל וחומר אייס קפה קר ביום קיץ חם, הוא תענוג שלא יסולא בפז. אפילו אם כל שתזכרו ממנו בסופו של יום הוא טעם לוואי של חמצמצת קלה או בחילה, חלילה לאללה.

מחיר: 15 שקלים לקטן; 17 שקלים לגדול.

שדרוג: יש גם אייס קפה וניל ולעתים יש טעמי קיץ לוהטים ועונתיים (לא יכולים לחכות עד הפעם הבאה שנשבור איתו את הצום אחרי בדיקת דם בקופת החולים)

ארקפה

ארקפה
העיקר שמדברים באיטלקית, ארקפהצילום: רוני קשמין

בהפתעה כי רבה, גם את האייס קפה של רשת "ארקפה" חווינו כאכזבה, אולי במיוחד כי ציפינו ליותר מרשת שחשה עצמה כאספרסו בר איטלקי איכותי. ואולי שוב זו תזכורת כואבת כי גם כשמכנים את המשקאות ברצינות "גרניטה מוקה" או "ארקפה פרדו", לא אומר שמישהו יודע פה את העבודה. מצד שני, אי אפשר לומר שהאייס בארקפה הוא רע, הוא פשוט לא בדיוק מה שציפינו לו. מה שקיבלנו היה לא פחות ממוצר סטנדרטי (בטעם, בגודל ובמרקם) שאפשר לקבל ברשתות אחרות, רק במחיר מרגיז. האייס דווקא היה סמיך ועשיר, שמצד אחד זה יתרון אבל מצד שני – הוא עבר רק בקושי בקש. בשורה התחתונה, יש פה אייס קפה לא רע, קצת מתוק מדי אבל מפצה בכך שהוא אחיד ונוזלי לאורך הדרך, פשוט אולי לא מצדיק את מחירו.

מחיר: 18 שקלים.

שדרוג: בחלק מסניפי הרשת מציעים גם גרסת "לייט" לגרניטה, אותה לא ניסינו אולם בניחוש מושכל נשער כי היא מוצלחת יותר.

לנדוור

לנדוור
מלצר, יש לי סלעים של קרח בקפה - לנדוורצילום: רוני קשמין

ובכן, לנדוור היא כנראה רשת בתי הקפה ממנה ציפינו להכי הרבה, בשל הרושם החיובי הכללי דווקא מהאוכל. למרות הרושם החיובי ואולי בגללו, נחלנו כזה מפח נפש מהאייס קפה. הוא היה לא אחיד במרקמו (הרבה מים, מעט קרח) ומותיר הרבה פתיתי קרח מיותמים מטעם בתחתית הכוס (קרח אני יכולה לשתות גם בבית). לעומת השארית, שכאמור אין בה הרבה יותר מטעמו של קרח גרוס ורמזים קלושים של מה שהיה שם קודם, ללגימות הראשונות של נוזלי האייס יש דווקא טעם של מוקה יטבתה. שזה דווקא לא רע. מה שכן, אנחנו לא רואים סיבה טובה לשלם על חצי כוס ריקה (מטעם, כן?) 22 שקלים (מחירו של האייס הגדול).

מחיר: 18 שקלים לרגיל; 22 שקלים לגדול.  

שדרוג: ותרו על האייס קפה, לכו על הרוזלך.

קופיז 

אייס קפה ב"קופיז"
זול, אבל המחיר זה לא הכלצילום: רוני קשמין

ברשת "קופיז" (Cofizz), האויבת המושבעת של רשת "קופיקס", כך נוח להניח, מצאנו אייס קפה גנרי, על טעמו הסינתטי, הנעים והמוכר. הוא היה סמיך למדי וגרגירי בעת ובאותה עונה, מתוק בצורה שבני הנעורים כנראה היו סובלים ובגדול, תו לא. אלמלא היה אפשר למצוא גרסה משמעותית טובה יותר או קצת יותר זולה במקומות אחרים, היה קפה הברד של הרשת בוודאי זוכה למקום מכובד יותר במצעד. כי זה לא שהוא רע לתפארת, אלא פשוט מאכזב באופן יחסי. מצד שני, בשביל שישה שקלים אנחנו נבלע את הכבוד האבוד שלנו לפעמים.

מחיר: 6 שקלים לקטן; 10 שקלים לגדול 

שדרוג: במחיר הזה, תביא לי גם בורקס

ועוד שלושה מקומות קטנים שמגישים אייס קפה מעולה

אומנם לא רשתות, אבל אייס הקפה שתמצאו במקומות הבאים כל כך טוב, שהיינו חייבים להמליץ עליהם בכל זאת. 

חותם הקפה 

אייס קפה ב"חותם הקפה"
הכי טוב שטעמנו, אייס קפה ב"חותם הקפה"צילום: רוני קשמין

איפשהו בצפון ציר סוקולוב המרכזי ברמת השרון, בין קולנוע כוכב המיתולוגי לסניף של מקדונלד'ס, משובץ "חותם הקפה", בית הקפה של אילן שנהב, מי שהקים לפני שנים את רשת "אילן'ס". תמצאו פה שלל משקאות קפה נהדרים ובאופן כללי, קפה מצוין שנקלה בדיוק ומיומנות אבל ביניהם מבהיק, באופן די מפתיע, גם אייס הקפה הטוב בארץ, שניצב ברמה אחת מעל כל השאר. בראש ובראשונה, כי הוא עשוי אך ורק מקפה אמיתי (נקלה מ-100% פולי ערביקה), ללא אבקות או חומרים מלאכותיים, עם חלב ומעט סוכר, כך שמה שנוצר הוא אייס קפה קפאיני, חזק אבל עדיין מעודן ומפנק, לא מתוק מדי אלא מאוזן ובעיקר, טעים מאוד. אפילו יודעים להגיד כאן כי בכוס של חצי ליטר יש 165 קלוריות – משמעותית פחות מהחלופות (שנעות בדרך כלל סביב 400-450 קלוריות לחצי ליטר משקה אבל עלולות להכיל גם כ-500 קלוריות). 

מחיר: 18 שקלים

חותם הקפה, סוקולוב 81, רמת השרון

אלגריה

אייס קפה טבעוני עם חלב שקדים ב"אלגריה"
חזק וטבעוני, אייס קפה ב"אלגריה"צילום: צוות אלגריה

בבית האוכל והמעדנייה הטבעונית "אלגריה" מגישים אייס קפה טבעוני, חזק וקפאיני ולא פחות חשוב מכך, נטול אבקות או חומרים מלאכותיים. תערובת האספרסו פה דומיננטית ועשירה, עשויה מ-80% פולי ערביקה ומגיעה מ"קפה נחת", בעצמו מקום מצוין בתל אביב למצוא בו קפה מעולה, אומנם לא אייס קפה. כאן כן תמצאו אותו, אייס קפה שממותק די במתינות (כרבע כפית סוכר לכוס, מתחייבים הבעלים) וחלב השקדים שנוסף לתערובת (שאיננו ממותק) מוסיף עדינות ואגוזיות נעימה ברקע. בקיצור, אייס קפה טבעוני, חזק להפליא ודי מושלם. 

מחיר: 18 שקלים

אלגריה, אבן גבירול 165, תל אביב

קפה קסטל

אייס קפה ב"קפה קסטל"
חלב השקדים מעניק לו טעם מרציפני ברקע, אייס קפה ב"קפה קסטל" צילום: רוני קשמין

עוד ברחוב אבן גבירול בתל אביב, ממוקמת פינת החמד ודוכן הקפה של "קפה קסטל". לצד כריכים מתפקעים מכל טוב ומאפים ריחניים תמצאו כאן אייס קפה משני סוגים – האחד עשוי חלב פרה דל שומן ואילו השני, המועדף עלינו, עשוי עם חלב שקדים שמוסיף לו טעם מרציפני עדין אך נוכח ברקע. זהו אייס קפה מתוק למדי אבל גם חזק במידה שמאזנת היטב את המתיקות וחלב השקדים מצליח איכשהו לאזן ולעדן את כל הסימפוניה הזו של התווים החזקים.  

מחיר: 14 שקלים

קפה קסטל, אבן גבירול 153, תל אביב

תגובות