בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

יש צמחונים זיגזג

אפשר להיות גם טבעונים וגם אוכלי-בשר: לחלק את היממה, או השבוע, בין אכילה בריאה להלל לבין מה שנחשב למנעמי החיים

תגובות

לאט לאט אבל בבטחה משתנה הדימוי של הצמחונות, וגם של הטבעונות, והן נהפכות מכתות מבודדות, סגנונות חיים שמקושרים ישירות למיני תמהונים מבולבלים, קצת מלוכלכים ודי מרושלים - לאופציה שפויה, דרך שמאפיינת דווקא את מי שלוקחים אחריות על מעשיהם, רוצים לדעת, לחקור ולהבין.

שינוי התדמית הגורף כרוך, בין השאר, בביטול ההפרדה החדה בין מחנה הצמחונים והטבעונים לבין מחנה קרניבורים ומציע שביל זהב: כזה שמאפשר גם ליהנות מן היתרונות הבריאותיים של הצמחונות והטבעונות וגם לא להיפרד ממה שנחשב לכאורה למנעמי החיים. הנה ארבע שיטות שמציעות ליהנות מכל העולמות, כולל הג'אנק פוד ובתוכו האוכל המעובד ומוצרים מן החי.

* טבעונים עד 6

את השיטה הזאת מקדם מארק ביטמן, כתב האוכל של ה"ניו יורק טיימס", בספרו "Food Matters: A Guide to Conscious Eating With More Than 75 Recipes". ביטמן מקפיד על משטר אכילה טבעוני במשך כל היום, אבל אחרי שש בערב הוא פורץ את כל החוקים והאיסורים ואוכל רק מה ואיך שמתחשק לו.

עיקרו של הספר הוא הסבר מפורט וממצה מדוע הגדלת חלקם של ירקות ופירות בתפריט היומי, תוך הפחתה דרסטית של מזונות מעובדים, משמעה בריאות טובה בהרבה, לא רק של הגוף הפרטי אלא גם של כדור הארץ כולו. שיטת "טבעוני עד 6" היא, לפחות על פי ביטמן, סוג של עסקה שכל אדם יכול לעשות עם עצמו. ביטמן אוכל רק ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות עד לארוחת הערב. הוא מדגיש שאפילו לחם לבן, משאת נפשם של רבים וטובים, הוא מחוץ לתחום עד לארוחת הערב. ואז, ככלות הוויה דולורוזה היומית, מגיעה הארוחה בהא הידיעה.

את השיטה הזאת גיבש ביטמן אחרי שגילה בבדיקות שהוא סובל משפע של בעיות: מעודף כולסטרול ועד רמת סוכר גבוהה. בנוסף לכך הוא סבל מבעיות מפרקים ושינה וגם מעודף משקל. קריאת הכיוון הראשונה באה אליו ממקור לא צפוי: הרופא. בניגוד לרופאים רבים שממליצים על תרופות, הרופא של ביטמן הציע להימנע ממוצרים מן החי.

בשביל ביטמן, כתב אוכל ותיק וידוע, עצם הרעיון היה לא רק בלתי אפשרי ולא מציאותי אלא מרתיע ומאיים. לכן ההחלטה לגזור על עצמו טבעונות עד שש בערב היתה בשבילו סוג של פשרה וגם הצלה. בשפע ראיונות שהעניק לאמצעי התקשורת חזר ביטמן והדגיש עד כמה קשה בשבילו הפשרה ואיך היא התחילה בסך הכל כמן רעיון ששווה לפחות לנסות. בתוך פחות משלושה חודשים הוא הפחית ממשקלו 17 קילוגרם. גם בעיות השינה שלו נמוגו. העובדה שדברים טובים קרו במהירות ובעצם ללא סבל גרמה לו להמשיך. ההצלחה שלו גרמה לו לרצות להציע את השיטה לכולם, בעיקר לאנשים כמותו שעצם הרעיון מזעזע אותם. הוא סבור שהשיטה שפיתח היא שביל זהב בין המצוי לרצוי. השיטה מאפשרת לו להמשיך לאכול מוצרים מן החי, מאכלים מעובדים וג'אנק פוד, אבל מגבילה אותם וגם מבטיחה שהוא אוכל די מזונות מן הצומח. בשבילו ובשביל כל מי ששבוי בדפוסי אכילה לא בריאים משמעותה של השיטה היא בעיקר פחות בשר והרבה יותר ירקות.

* צמחונים של חול

השיטה הזאת חייבת את המוניטין שלה לגרהם היל, מייסדו של הבלוג "Treehugger" (מחבק עצים). בניגוד לרושם הראשוני, הבלוג הזה נחשב מעצמה ירוקה שכוללת מגוון עצום של טקסטים, כתבות וידיאו ותוכנית רדיו שבועית. הבלוג מעסיק יותר מ-60 עובדים, מביא דיווחים מ-60 מדינות ומשרת מיליוני קוראים בחודש. הוא גם זכה במגוון פרסים ושבחים.

אשר לצמחונות, היל מטיף מעל כל במה אפשרית, גם בכנס טד האחרון בענייני מדע, בעד פתרון ביניים שבו ניתן להיות בעת ובעונה אחת גם צמחוני וגם אוכל-בשר. על השיטה שלו הוא ממליץ לכל מי שלא מוכן להיגמל לגמרי מתאוות הבשרים. אכילת בשר רק בסופי השבוע משמעה צמצום של 70% בצריכת הבשר.

* שני צמחוני

זכויות היוצרים לשיטה הזאת, Meatless Monday, מיוחסות לפול מקרטני. הוא כנראה הראשון שהמליץ עליה, אבל גם בארצות הברית ואפילו בישראל פועלים ארגונים שונים לקידום הוויתור על בשר בימי שני בכל שבוע - בקרב אנשים פרטיים, מסעדות, מקומות עבודה, בתי ספר ואוניברסיטאות. ויתור על בשר ליום אחד בשבוע משמעותו צמצום צריכת הבשר ב-15% - כאילו עוד 15% מבני האדם היו נהפכים לצמחונים גמורים.

* טבעונים זיגזג

השיטה הזאת צברה פופולריות בעיקר בזכות ידוענים רבים שמדגמנים אותה. מבין כולם בולטת אופרה וינפרי, שבראשית החודש פצחה יחד עם 378 אנשי הצוות שלה בשבוע טבעוני. במקביל נשלחה הכתבת ליסה לינג להתחקות אחר מסלול הייסורים, המכונה פס ייצור, של ההמבורגר מרגע לידתו כיצור חי ועד לצלחת, כולל תחנות עינויים שונות באמצע. בנוסף לכך אירחה וינפרי באולפן שלה את קתי פרסטון, מחברת רב מכר של מתכונים טבעוניים, ויחד הן נהנו ממטעמיה. בסוף הניסוי הצהירה וינפרי על כוונתה להקפיד מעתה על ימי שני צמחוניים בקפטריה של האולפנים.

זאת לא הפעם הראשונה שמלכת הרייטינג מביעה תמיכה בזכויות בעלי החיים: בשלהי 2008 היא ניסתה 21 יום של ניקוי רעלים, שבהם הפסיקה לאכול כל דבר שבא מן החי, כולל בשר, דגים וביצים. בנוסף לכך נמנעה מסוכר ואלכוהול. רשמיה, גם התוצאות, תועדו, כצפוי, לא רק באתר שלה אלא באינספור כתבות. אחת התובנות המרכזיות של אותה התנסות היתה שהיא, לפי הציטוטים, התחילה לחשוב פחות על קלוריות ויותר על בריאות מיטבית. בנוסף לכך היא חשפה את מעריציה הרבים לאכזריות שמאפיינת את משק החי המתועש ובאופן טבעי נהפכה לשגרירה משפיעה במיוחד, נכס חסר תקדים, של זכויות בעלי חיים. למרבה הצער או השמחה, תלוי בנקודת ההשקפה, וינפרי לא דבקה בטבעונות. ב-2009 היא חברה לחברת קנטקי פריי צ'יקן ביוזמה של חלוקת מזון לנצרכים. מבקריה הצביעו על חוסר עקביות רעיונית והאשימו אותה בקידום אכילת ג'אנק פוד.

והיא היתה לי מדינה אחרת

קבוצת הפעילים "שביל החלב" ומכללת מנשר ישיקו בשבת 5 במארס, בין השעות 11:00-22:00, פרויקט של הפיכת מתחם הרציפים של התחנה המרכזית הישנה בתל אביב מערימת אשפה למרכז קהילתי-תרבותי, לטובת תושבי האזור.

בין השאר מבטיחה קבוצת "שביל החלב" להקים גינה קהילתית חצובה באספלט או במכלים במרכז הרציפים, בשילוב צמחייה אכילה. הפרויקט פתוח, בכל שלב שלו, ליוזמות חדשות: כל מי שמצטרף יוצר את הנישה שלו והעצמאות נשמרת יחד עם הקבוצתיות.

ביום ההשקה תוגש למשתתפים ארוחת פועלים ויהיה גם שפע של פעילות, כולל מופעים ומסיבה. לפרטים: eyal@citytree.net



איור: עמוס בידרמן



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו