בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

קשה להיות צמחוני, בעיקר צרפתי

האם התינוקת הצרפתית, שהוריה הטבעונים נאשמים בגרימת מותה, מתה בגלל טבעונות או הזנחה?

תגובות

המשפט שמתנהל עכשיו בצרפת ובמרכזו זוג הורים שנאשמים בגרימת מותה של ילדתם בגלל טבעונות - ובעיקר הדיון הציבורי סביבו - ממחישים עד כמה הדימוי של קבוצה שאוכלת באופן שונה הוא תלוי תרבות, מושפע גם ממיתוסים ובעיקר משיווק אגרסיבי.

קצת רקע: סרז'ין וז'ואל לה-מוליגו האכילו את בתם בחלב אם בלבד במשך 11 חודשי חייה הקצרים. בנוסף לכך הם טיפלו בברונכיט שלה באמצעות כרוב, רטיות חימר, חרדל וכו'. עד כאן העובדות ועליהן כולם מסכימים. חוסר ההסכמה הוא על המסקנות: האם גורלה של הילדה מדליק נורות אזהרה בנוגע לטבעונות - או שהיטפלות לתפריט הזה היא התעקשות לעסוק באזוטריה צהובה, ומה שבאמת מפחיד הוא כישוריהם של הורים בכלל לספק לילדיהם תזונה מתאימה, בעיקר בעידן שבו כולנו נחשפים לשפע של מסרים מבלבלים וסותרים.

הקו הכללי במשפט הזה הוא שהתינוקת לואיז סבלה מתת-משקל ומחסרים בוויטמינים בגלל התפריט של אמה המיניקה וזה מה שהפך אותה טרף קל לברונכיט שממנה מתה. הביקורת המרכזית על הקו הזה היא שמה שהרג את הילדה לא היה הטבעונות אלא ההימנעות מהטיפול התרופתי ומתפריט מאוזן. לכן חשוב להבחין בין טבעונות לבין אורח החיים המתנגד לכל סוג של טיפול רפואי. ההתנגדות לתרופות אינה אינהרנטית לטבעונות. הבלבול הרווח בין טבעונים למתנגדי-תרופות מעיד על המקטרגים ולא על הטבעונים ומוכיח שהם גם בורים וגם אוחזים בדעות קדומות.

מבקרי הקו המשפטי שננקט בצרפת סבורים גם כי חייהם של כל הטבעונים, בלי קשר למשפט זה או אחר, קשים בצרפת יותר מאשר בכל מדינה אחרת וכי הם חשופים ללעג וללחץ חברתי עוד יותר מאשר דומיהם בעולם. צרפת, לפי נקודת ההשקפה הזאת, היא אומה שמנופפת בתרבות קולינרית מדממת חמאה ונוטפת דם. כבד אווז מפוטם וגבינות עתירות שומן הם בצרפת לא סתם המלצות קולינריות אלא סמלי שייכות וגאווה.

בתוך כך עולה הטענה שבני הזוג לה-מוליגו נאלצו לחנך בבית את בתם אלודי, בת 13, מפני שבתי הספר בצרפת אינם מסוגלים להתמודד אפילו עם המחשבה שילדים לא אוכלים כל מה ששמים להם בצלחת.

עדויות לאווירה הזאת יש בשפע. כך, למשל, מדווחת בבלוג שלה כתבת האוכל רוזה ג'קסון כי כאשר בנה החליט לעבור לתפריט צמחוני, הבהירו לה נציגי בית ספרו כי בצרפת הצמחונות אינה תקינה ועל כן יוגשו לו כל המאכלים, גם אם הוא מתעקש לא לגעת בהם. בתגובה עלה פוסט שדיווח על שף ידוע בנורמנדי שהתעקש שהחביתה שהגיש היא צמחונית למשעי אף שכוסתה במה שהוא כינה "בסך הכל רוטב של פואה גרה".

ובחזרה למשפחת לה-מוליגו: במארס 2008 הם הזעיקו אמבולנס לביתם בכפר, 90 קילומטר מצפון לפאריס, לאחר שבתם לואיז נראתה אפתית לחלוטין. עד שהגיע האמבולנס, התינוקת מתה. המשטרה נכנסה לתמונה מפני שצוות האמבולנס דיווח על תינוקת חיוורת ורזה באופן יוצא דופן (5.7 ק"ג) והרופא סירב לחתום על תעודת הפטירה. ניתוח שלאחר המוות קבע שהיא סובלת ממחסור בוויטמינים בי-12 ואי. בבית המשפט העידו מומחים כי מחסור כזה עלול להיות תוצאה של תפריט לא מאוזן וגם שבעיית הבי-12 נבעה כנראה מהתפריט של האם המיניקה.

ההורים, שבתם הבכורה אינה סובלת משום נזקים, סיפרו שנהפכו לטבעונים בעקבות צפייה בתוכנית טלוויזיה על מצבן החמור של חיות המשק. בתקופה שהתינוקת מתה הם התפרנסו ממכירת אוכל אורגני והעדיפו לטפל בבעיותיה הרפואיות דרך רעיונות ששאבו מספרים שקראו. לכן הם התעלמו מהוראות הרופא, שכבר בבדיקה שגרתית שנעשתה ללואיז במלאות לה תשעה חודשים גילה שהיא סובלת מברונכיט ומחסרים תזונתיים. במקום זאת הם פצחו בסדרת טיפולים על דעת עצמם ובהם הימנעות מרחצה והסתפקות ברטיות. בא כוחם טען שעיקר פשעם היה שקראו את הספרים הלא נכונים בעיתוי הלא נכון והעדיפו מתכונים שמבוססים על רטיות כרוב על פני מרשמים של רופאים. כך או כך, הם מואשמים במניעת מזון והעונש המרבי על עבירה כזאת הוא 30 שנות מאסר.

המקרה של משפחת לה-מוליגו מצטרף לשורה של מקרים דומים שבהם טבעונים או צמחונים עומדים במרכז תשומת הלב בגלל טיפול גרוע לכאורה בילדים. בשנה שעברה, למשל, געשה התקשורת הבריטית בגלל פרשה שבה עובדים סוציאליים החליטו להוציא ילד בן חמש מרשות הוריו הצמחונים מפני שהיו לו סימנים של מחלת הרככת. רככת היא מחלת ילדים שבה העצמות אינן מתקשות ונוטות להתעקם, בעיקר בגלל מחסור בוויטמין די. בסיומו של קרב משפטי הצליחו ההורים הבריטים למנוע את המהלך הזה וגם להסיר את פיקוח הרשויות על ילדם.

ויטמין די, כמו ויטמין בי-12 וחלבונים, מצויים במרכזם של ויכוחים סוערים בין כמה מחנות. חלק מהמחנות האלה חשודים באינטרסים כלכליים. ברור, למשל, שתאגידי הבשר והחלב והתרופות מסתייגים, בלשון המעטה, מעצם הרעיון שהגוף יכול לקבל את כל החומרים החיוניים באמצעות אכילה נבונה, מבוקרת וקפדנית של מוצרים מן הצומח. לכן הם מגייסים את כל התותחים הכבדים - מערכי שיווק ופרסום וגם הפחדות - כדי לשכנע בני אדם שבריאות טובה תלויה קודם כל באכילה מסביב לשעון של מוצרים מהחי. המקרים הספורים של ילדים טבעונים או צמחונים שהגיעו למצבים מסוכנים משחקים לידיהם של הגורמים האלה. מנגד, הנתונים הגורפים על ילדים שניזונים מתפריט מערבי וסובלים מהשמנה, אלרגיות, סוכרת ושאר בעיות ומשקפים מגיפה - נשארים בצל.

ברור שלא נבון ולא אחראי לגדל ילדים על חטיפי גרנולה, אבל ברור גם שהורים לא אחראים נפוצים למדי ויש להם ייצוגים רבים גם בקרב המחנה שאוכל מזון מן החי. מה שברור עוד יותר הוא שבתרבות המערבית - לא רק בצרפת, גם בישראל - קוקו שמגדל ילדים על חטיפי גרנולה יזכה די מהר לביקור של עובדת סוציאלית, אבל מי שמגדלים ילדים על חטיפים תעשייתיים, גבינה צהובה, שניצלוני סויה, משלוחי המבורגר וצ'יפס והרבה ממתקים לא יזכו אפילו לתואר קוקו.

מול ההורים הטבעונים הצרפתים שבתם מתה יש אלפי ילדים שסובלים משפע של מחלות השמנה מסוכנות, ואותם כמובן אף אחד לא יעלה על קצה הדעת להעמיד לדין. ברור גם שמשפחה, חרדית או צרפתית, ירושלמית או בריטית, שבריאותו של אחד מילדיה משתבשת חשופה לביקורת של גורמים חיצוניים שנחשבים מקצועיים וללינץ' ציבורי ותקשורתי אם היא טבעונית או צמחונית, ובשום אופן לא כל זמן שהיא דבקה בתפריט מערבי.

כדי לאזן את התמונה צריך לציין שביולי 2009 פירסם האי-די-אי, ארגון התזונה האמריקאי שהוא הגדול מסוגו בעולם, נייר עמדה שעניינו תזונה צמחונית וטבעונית בכלל והשפעתה על ילדים בפרט. הוא קבע כי התפתחותם של ילדים אלה דומה מאוד לזו של אחרים, ביתרון ברור אחד: הם נוטים פחות להשמנה ואינם סובלים מרמות גבוהות של כולסטרול.

ולמי שמתקשה להתרשם ממאמרים מקצועיים: ב-100 גרם שקדים מקולפים יש יותר חלבון מאשר ב-100 גרם נקניקיות. ההשוואה הזאת ממחישה בקיצור נמרץ עד כמה התפישה בדבר עליונותם התזונתית של מזונות מן החי, ונחיתותם באותו תחום של מזונות מן הצומח, היא לא רק מוטעית אלא גם מבוססת על סטריאוטיפים. מה עוד שנקניקייה, כמו רוב המזונות מן החי, מכילה שומנים שמזיקים ללב ואילו שקדים, כמו כל המזונות מן הצומח, חפים מהם.

בסיכומו של דבר, פרשת לה-מוליגו מוכיחה שטבעונות, גם צמחונות, היא בעיה קטנה. הבעיה הגדולה היא הזנחה.

בריאות פעילה

בפסטיבל אקטיביזם, שיתקיים ביער הזורע בסוף השבוע הבא (19-21 בחודש), תקיים קהילת "מזון טוב" פעילויות שבהן יספרו חקלאים, ארגונים, יועצי תזונה, לקטים ויזמים על תרבות צריכה מודעת וחקלאות בת קיימא. המתחם יכלול פעילויות, סדנאות ודיונים לצד מיצג ייחודי ואינפורמטיבי, ופינות ישיבה ומפגש. בין המרצים: איריס בן צבי ועתר פרידמן. פרטים: http://tinyurl.com/3uyzcag.

באותו סוף שבוע, ביום שישי (20 בחודש) ב-9:30, תתקיים בגני צהלה בתל אביב סדנת בישול שתתמקד בקשר בין תזונה להפרעות קשב וריכוז. ינחו אביטל סבג וגיא בן צבי. ההרצאה משולבת בסדנת בישול חווייתית שנותנת כלים להורים שמחפשים תפריט תומך בתחום זה לילדיהם. פרטים: www.avitality.co.il.



איור: עמוס בידרמן



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו