בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

לנגוס בכדור הארץ: המזונות שפוגעים בסביבה

לא רק קמח לבן: גם אכילת דגים ואורז מזיקה לסביבה. אחד הפתרונות הוא דיאטת חנקן

תגובות

רובנו יודעים, לפחות מתיימרים, אילו מזונות מזיקים לבריאותנו ומשתדלים לאכול מהם במתינות כדי לשמור על בריאותנו. המשימה הזאת כשלעצמה, לא פשוטה ולא קלה, היא רק ההתחלה, שכן יש לא מעט מזונות שאכילתם, בעיקר בכמויות גדולות, פוגעת בסביבה. הנה כמה מהם, סדר ההופעה לא משקף את גודל הפגיעה:

* מזונות מיובאים. מזונות טריים ומקומיים לא רק טעימים ומועילים לבריאות הפרטית אלא גם טובים לבריאות כדור הארץ. אחת הדרכים הפשוטות להערכת טביעת הרגל האקולוגית של מאכלים היא חישוב הקילומטרים שעשו בדרכם אל הצלחת. לכן מזונות אקזוטיים, גם אלה מביניהם שנחשבים בריאים - אסאי וקוקוס הם דוגמאות מתבקשות - מיותרים לגמרי מבחינה אקולוגית. הדרך הקלה להתגבר על המשוכה הזאת היא להשתדל לקנות רק תוצרת כחול לבן, ולא ממניעים לאומיים אלא למען העולם כולו.

* בלי מוצרי עבדות. לכאורה הסעיף הזה הוא תת-סעיף של קודמו, שכן ככל שמוצרים מיובאים ממרחקים (שוקולד וקפה הם דוגמאות רווחות), גדלים הסיכויים שהפועלים, רחוק מעינינו הבוחנות, הועסקו בתנאי עבדות. אלא שמהדרים סבורים, ואף חמושים בהוכחות, שגם בחצר האחורית שלנו פועלים מועסקים בתנאים מחפירים. לכן מתחזקת הדרישה לבדוק היטב כל מוצר, ואם אפשר, לקנות אותו במקום שבו הוא מיוצר.

* מאכלים שכוללים סירופ תירס. סירופ התירס מאיים על שלום כדור הארץ ובריאותו ממגוון סיבות. העיקרית שבהן היא אופן גידולו: הקרקעות מוקדשות רק לתירס ובהעדר רוטציה האדמה מותשת ומאבדת את חיוניותה. לפיכך המגדלים נדרשים לכמות עצומה של התערבויות כימיות, ביניהן דישון והדברה, כדי להמשיך להפיק את הגידולים. שימוש מוגבר בכימיקלים נחשב בעל משמעות מכרעת בהרס תשתיות ובנזק לבעלי חיים. סירופ התירס, כמו מאכלים שמכילים אותו, מזיק לא רק לכדור הארץ אלא גם לבריאות הפרטית.

* מוצרים מקמח לבן. מי לא יודע שלחם מדגנים מלאים הרבה יותר מזין מלחם לבן? מה שפחות ידוע הוא שהלחמים החומים גם פחות מזיקים לסביבה. זאת מפני שחלק מתהליכי הייצור הכרוכים בהלבנת הקמח גורמים נזק. וזאת כמובן רק דוגמה אחת מרבות לאופן שבו ככל שמאכל עובר יותר תהליכי עיבוד, הוא פחות ידידותי לסביבה, מפני שהוא צורך יותר אנרגיה ומשאבים ועל פי רוב גם מלכלך הרבה יותר.

* דגים ומאכלי ים. בעשורים האחרונים בני האדם אוכלים הרבה יותר מדי דגים ומאכלי ים, ועל כן עוד זנים, הידוע שבהם הוא טונה כחולת סנפיר, נתונים בסכנת הכחדה. אלא שסכנת ההכחדה של זנים היא הבעיה הקטנה של הדיג המוגזם. הבעיה הגדולה היא ההשפעות החמורות שיש לה על שרשרת המזון.

* מזון מרוסס. ויכוח מר ניטש בשאלה אם מזונות אורגניים אכן טובים יותר לבריאות האדם. כל צד ונימוקיו (גם אינטרסיו) עמו. אבל בנושא אחד אין ויכוח: הריסוס רע מאוד לתשתיות, מפני שהרעלים נשארים באדמה ובאוויר, מחלחלים למקורות המים ובעצם נהפכים לחלק מהתשתיות.

* מאכלים ארוזים. בעיקר בפלסטיק. רוב המאכלים על מדפי המרכולים הם גם מעובדים וגם ארוזים. על הנזק הידוע שגורמים מאכלים מעובדים לבריאות האדם ולשלום כדור הארץ אין הרבה מה להוסיף. כן, מאכלים מעובדים מכילים שפע של כימיקלים ובנוסף לכך הם מעורבים בתהליכי ייצור בעייתיים ובזבזני אנרגיה. כל זה נכון גם לייצור האריזות. בנוסף לכך, כדור הארץ מתקשה להתמודד עם הגידול העצום באריזות שמושלכות אליו. בעיקר אלה שמיוצרות מפלסטיק. אלפי שנים, כך לפי הערכות זהירות של מומחים, יידרשו כדי להיפטר מהזבל הזה. ומה בנוגע לאריזות שמתמחזרות בקלות? גם הן מיותרות. עדיף לקנות רק מוצרים טריים, לא ארוזים, בתפזורת. כן, גם אורז ופסטה.

* שמן דקלים ומוצריו. שמן דקלים נמצא במגוון רחב של מאכלים מעובדים, פשוט מפני שהוא נחשב שמן הבישול הזול ביותר. מקורו באינדונזיה ובמלזיה, ששם נעקרים יערות ענק כדי לפנות מקום לגידולם של דקלים לייצור שמן. הכחדתם של יערות פירושה גם הכחדתן של חיות פרא רבות.

* מזון מהיר. זה הסעיף שמלכד בתוכו כמה וכמה רעות חולות. ארוחה מהירה ממוצעת מגיעה ארוזה היטב והפלסטיק מיוצג היטב לא רק במארז, בכלים החד פעמיים, אלא גם בקשיות ולעתים גם בשקית הנשיאה. בכל מחקר שעסק בניתוח תכולתם של פחי זבל נמצא ייצוג מרשים של תוצרי המזון המהיר, ולא משנה אם מקורם במסעדה עצמה או בסעודה שנלקחה משם ונאכלה במקום אחר. טביעת הרגל האקולוגית של מסעדות מזון מהיר, בגלל אופן הייצור ובזבוזם של משאבים, היא גסה ומזיקה בכל קנה מידה.

* בשר. דומה שאין עוד דבר שטרם נאמר על טביעת הרגל האקולוגית של משק החי. מומחים סבורים כי כל מי שמחליף ארוחות בשרית בארוחות צמחיות תורם לסביבה בערך כמו מי שעובר מנסיעה במכונית פרטית לשימוש בתחבורה ציבורית.

הרעיון המרכזי בסעיף הזה הוא לעבור ל"דיאטת חנקן". על פי דו"ח שבחיבורו השתתפו יותר מ-200 מדענים מ-21 מדינות, פליטות חנקן ממשקי בשר תעשייתיים, ממכוניות וממפעלים פוגעות ב-60% מאתרי הטבע באירופה ומסכנות את המגוון הביולוגי, וכן גורמות להתחממות כדור הארץ ולמחלות לב ונשימה. לכן כדאי ואפשר להפחית את פליטות החנקן באמצעות צמצום של כמות הבשר במחצית בכל ארוחה, תוך הגדלת צריכת המזון הצמחי. פרטים נוספים על הדו"ח ועל דיאטת החנקן: http://tinyurl.com/5rctzud.

* סוכר. כמויות עצומות של סוכר מיוצרות בכל יום ברחבי העולם. תהליכי הייצור מערבים זיהום של מקורות מים ובזבוז משווע של מקורות אנרגיה. בנוסף לכך אחראית תעשיית הסוכר להשחתה של נופים טבעיים ביערות, נדחקים כדי לפנות מקום למטעי קנים.

* מזונות מהונדסים גנטית. קשה לחזות או לשער את הנזק לטווח הארוך לבריאות האדם ולשלום כדור הארץ שיגרמו המזונות המהונדסים גנטית. חשש כבד אחד מרבים הוא שהמזונות האלה יגרמו מחלות ומגיפות חדשות ויצמצמו את גיוון הצומח והחי.

* אורז. זה בלי ספק הסעיף המפתיע מכולם. אורז נחשב מקור תזונה עיקרי של אוכלוסיות ענקיות. בעייתו מנקודת מבט אקולוגית שהוא זללן מים ממדרגה ראשונה. מומחים סבורים כי מציאת דרך להקטין את צריכת המים של האורז ויישומה היא אחד האתגרים המשמעותיים שניצבים כיום בפני שומרי כדור הארץ.

כנס בריא

בימים חמישי ושישי, 26 ו-27 בחודש, יתקיים בגבעתיים הכנס "אוכלים בריא" שיכלול 15 הרצאות וסדנאות בישול וכן דוכני מכירה של אוכל בריא. בין המרצים: ד"ר דן קרת, ד"ר עדיאל תל-אורן, אורי מאיר צ'יזיק וזהר צמח וילסון. מחיר כרטיס כניסה לכל אחת מההרצאות או הסדנאות: 35 שקלים במכירה מוקדמת. לפרטים נוספים: http://tinyurl.com/3mzo3e6.



איור: עמוס בידרמן



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו