בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

לידיעת הצמחוניים: גם אתם יכולים להרגיש אשמים

אם מסתכלים על הגבינות במשקפיים מצפוניים, כבר לא מספיק לשאול אם הן טעימות או לא, משמינות או לא, זולות או יקרות

תגובות

המשבר הכרוך במעבר מתפריט רגיל, אפילו בריא, לתפריט מצפוני עלול להיות טלטלה לכל מי שבשבילו חג השבועות הוא בעיקר גבינות. מרגע שמתחילים לבחון את התכולה של מגש הגבינות או של המאפים השונים שמבוססים עליהן דרך פילטר מצפוני, מעדני החג נטענים במשמעויות חדשות.

מי שמסתכל על הגבינות דרך משקפת מצפונית אינו מסתפק בשאלה אם הן טעימות או לא, זולות או יקרות, משמינות מאוד או רק במגבלות הז'אנר. את השאלות המוכרות האלו מקדימות ודוחקות שאלות מצפוניות: באילו תנאים חיו הפרות והעזים והכבשים שמהחלב שלהן ייצרו את הגבינות? האם עונו? האם התייחסו אליהן בכבוד?

זאת ועוד: מה הם תנאי החיים של הפועלים שטיפלו בחיות המשק? האם כיבדו את זכויותיהם? איזו דרך עשו הגבינות שלנו מן החווה ועד אלינו? האם זיהמו את האוויר, המים והאדמה או לא?

בהדרגה גם מופיעים מדריכי נבוכים שמנסים לכוון את הצרכן המבולבל ולסייע לו לפחות בשלבים הראשונים של היציאה לאורח חיים מצפוני. מתוך הניסיונות הראשונים להשליט איזשהו סדר בבלגן שאופף את המעבר לתפריט מצפוני, בולטת המערכת להערכה ודירוג של בשר שרשת Whole Foods האמריקאית מעמידה לרשות צרכניה מאז פברואר השנה. קל מאוד ליישמה למוצרי מזון בכלל ולגבינות בפרט.

המערכת פותחה למען הרשת על ידי ארגון שלא למטרות רווח ששמו Global Animal Partnership ואשר מטרתו היא לקדם - באמצעות פעילות משותפת של חוואים, מדענים, סוחרים ולוחמי זכויות בעלי חיים - את רווחתן של חיות המשק. יותר מ-1,200 משקי גידול ובערך 300 סניפי הרשת משתתפים במבצע הזה, ובו, באמצעות סימונים שונים ותוויות צבעוניות, יכול הצרכן לזהות את מקורו של הבשר ואת הדרך שעשה עד הצלחת.

מערכת המדרוג הזאת כוללת חמישה סעיפים עיקריים:

1. בלי כלובים. חיות המשק אמורות לחיות את חייהן בתוך מרחב כשהן יכולות לא רק לנוע אלא גם למתוח את רגליהן.

2. סביבה מועשרת. בעלי החיים אמורים לגדול בסביבה שמספקת גם את צורכיהם ההתפתחותיים וזה כולל, למשל, אובייקטים איתנים שהבקר יכול להתחכך בהם.

3. אפשרות יציאה. חזירים ותרנגולות יכולים לחיות במבנים אבל זכאים לפרקי זמן בחוץ.

4. חופש תנועה. כאשר חיות המשק שוהות בחוץ, לתרנגולות ניתנות אפשרת לקפץ, לחזירים - להתפלש, לבקר - לשוטט.

5. כבוד לבעלי החיים. הסעיף הזה מאגד בתוכו שני נושאים: זכותן של חיות המשק לחיות עם כל איברי הגוף שעמם נולדו בלי שיטילו בהן מום; וזכותן להישאר מיום היוולדן ועד מותן באותו משק בלי להיטלטל.

קריאה של כל אחד מהסעיפים מבהירה מה בדיוק יכול להיות לא מצפוני בגבינות שאנחנו אוכלים ולמה הגיע הזמן להפסיק להתייחס אליהן כאל סתם מוצר שאין לו אמא ואבא או רגשות. מה עוד שהמדרוג שלעיל מתייחס רק לסבלן של חיות המשק ולא כולל את תנאי חייהם של הפועלים ואת הנזק שגורם משק החי לסביבה.

קריאה במדריך הזה ודומיו גם מבהירה שאי אפשר לאכול גבינות ועוד מוצרים רבים בלי להגדיר מחדש את גבולות האכזריות. שום דבר בעצם כבר לא ברור לגמרי, ואפילו הגבינה שעד אתמול נתפשה כיפה וטעימה עלולה להיראות מכוערת ודוחה. עד כדי כך.

הדבר הפשוט שיכול לעשות מי שמעוניין בגבינות מצפוניות הוא לרכוש אותן ישירות ממגדל שגם מייצר גבינות. אורה בן אריה מכפר מרדכי שליד גדרה שמחה להציג את העזים שלה לקונים. תנאי החיים שלהן מחממים את הלב. גם תהליך הייצור מוצג לראווה. לפרטים נוספים, טל' 8591934-08.

"גבינות" לחג

וישנה כמובן גם האפשרות להיפטר מסבך החיבוטים המוסריים באמצעות אורח חיים טבעוני שבו מייצרים גבינות מאגוזים. הנה, לטובת מי שרוצה להתנסות, שני מתכונים מהירים וטעימים לארבע "גבינות".

* ריקוטה בניחוח לימוני

צריך: כוס אגוזי מקדמיה שהושרו במשך לילה במים פושרים וסוננו. מיץ טרי מחצי לימון. חצי כוס עגבניות מיובשות שהושרו במים לפחות שעה וסוננו, קצוצות דק. כף גדושה עשבי תיבול לפי הטעם (למשל, תערובת של פטרוזיליה, נענע וכוסברה).

הכנה: מניחים את האגוזים במעבד מזון ומפעילים עד קבלת מרקם של ריקוטה. מעבירים לקערה ומוסיפים את שאר הרכיבים. אפשר גם להניח בתוך תבנית קטנה כדי לעצב את ה"גבינה" ולהניח כמה שעות לייבוש. הממליחים ימליחו.

* גבינה אחת בשלושה צבעים

במתכון הזה מתחילים ביצירת הבסיס. צריך: 3 כוסות קשיו שהושרו לפחות 5 שעות במים פושרים וסוננו, כוס צנוברים, חצי כוס מיץ לימון טרי, רבע כוס מים.

ההכנה: במעבד מזון מכינים מכל המצרכים ממרח חלק. את הממרח מחלקים לשלוש קעריות ומתבלים כל אחת בנפרד. קערית ירוקה: מוסיפים שתי שיני שום מעוכות, כף רוזמרין קצוץ דק, מלח ופלפל לפי הטעם; קערית אדומה: מוסיפים כף פפריקה אדומה מתוקה, חצי כף פלפל אדום חריף קצוץ דק, מלח לפי הטעם; קערית חומה ומתוקה: מוסיפים חצי כוס תמרים קצוצים וחצי כוס אגוזי לוז טחונים.

את כל הממרחים אפשר להעביר עיבוד נוסף במעבד מזון לקבלת מרקם חלק. את כולם מומלץ להגיש מצוננים.




תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו