בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מה לא לומדים בבית הספר

יש להנהיג במערכת החינוך שיעורים יום-יומיים, שבהם ילמדו הילדים שאנחנו, כמו אבותינו הקדמונים, חיים בג'ונגל. בעבר הג'ונגל שרץ חיות טרף, היום הוא שורץ מאכלים מזיקים

43תגובות

עם פתיחת שנת הלימודים, ולנוכח הנתונים שלפיהם ישראל בין המובילות בעולם בעלייה בשיעורי ההשמנה, קבע שר החינוך, גדעון סער, כי השנה הקרובה תעמוד בסימן תזונה נכונה ואורח חיים בריא ופעיל. הוא אף הודיע כי יפעל נגד מכונות המזון בבתי הספר גם במישור החקיקה.

טוב ויפה. אלא שברמה העמוקה הבעיה העיקרית והמהותית היא בורות מוחלטת. לילדים, גם לתלמידים המצטיינים שביניהם, אין מושג קלוש בענייני תזונה. התחום הזה לא מקבל את ההכרה, התמיכה ותשומת הלב הראויות לו בבתי הספר. לכן לעובדה שיוציאו את מכונות המזון מבתי הספר, בהנחה שיצליחו, תהיה השפעה מועטה על משקלם העודף של התלמידים ועל בריאותם. שכן, מי שלא מבין כלום בתזונה ימשיך לחפש את המכונות האלה ולהזדקק להן, והן כידוע נמצאות בכל מקום, לרבות מוסדות חינוך כמו מתנ"סים ומוסדות בריאות כמו בתי חולים.

מה שבאמת צריך הוא להכניס לכל בתי הספר שיעורים בתזונה. הדחיפות בהכנסתם למערך הלימודים נובעת גם מכך ששוק המזון דומה לג'ונגל מלא סכנות, וכדי להתמצא בו ולהימנע מאסונות צריך להכיר אותו היטב. לשלוח ילדים לג'ונגל בלי לצייד אותם באמצעי התגוננות זה פשוט חוסר אחריות.

המצב עוד יותר מסוכן מפני שאותם תלמידים שלא נחשפים כלל ללימודי תזונה כן נחשפים, בלי הפסקה, למסרים פרסומיים מזיקים שעל פיהם מאכלים מעובדים, ג'אנק פוד בלשון פחות נקייה, הם המזונות המומלצים. המסרים האלה מגובים במיני ידוענים שדוחקים בילדים לזלול דגני בוקר (ממתקים לכל דבר), מוצרי בשר מעובדים (חטיפים מזיקים מדרגה ראשונה) ועוד ועוד.

מה שהופך את הילדים חסרי הידע בתזונה לקבוצת סיכון פגיעה עוד יותר הוא העובדה שרובם ככולם כמעט לא אוכלים בחברת מבוגרים אחראים. לכן סוכני החיברות שלהם, המודלים לחיקוי, הם אותם ידוענים מהפרסומות בטלוויזיה, שאליהם מצטרפים מיני דמויות מצוירות חמודות שמולן הם לועסים את ארוחותיהם. כולם פה אחד ממליצים להם לאכול מאכלים מזיקים, לרוב ממתקים וחטיפים שהתחפשו למזון ואף פעם לא מזונות טבעיים ובריאים.

כרגע החינוך לתזונה בריאה בבתי הספר אינו רק בלתי מספק, הוא בכלל לא קיים. במרבית בתי הספר בישראל לא מתקיים אף שיעור על תזונה. וזה הולך ומחמיר מפני שילדים רבים כמעט שלא רואים מזונות מן הצומח במצבם הטבעי ולכן הם טרף קל ומאמינים לכל מידע שקרי בתחום הזה. רבים מהם סבורים, למשל, שאגוז מצופה סוכר גדל כך על העץ.

ילדים רבים אמנם לומדים שיעורים מתקדמים במדעים ואלה עשויים לכלול נושאים כמו חילוף חומרים של רכיבים תזונתיים ו/או תגובות ביוכימיות הקשורות בוויטמינים או מינרלים; אבל הם אינם לומדים דבר וחצי דבר על הקשר בין תזונה לבעיות בריאות ולמשקל עודף.

לכן, סילוק המכונות לממכר אוכל בבתי הספר כמוהו כניסיון לכבות שריפת ענק באמצעות מניפה. מה שבאמת נדרש הוא שיעורי חובה, שיעורים יומיים בכל כיתה ששמם "מה לאכול" ושבהם ילמדו מה כן ומה לא, מה מזיק ולמה.

שיעורים כאלה הם הדרך היחידה להילחם גם בבורות המוחלטת והמכוונת של ילדים בכל מה שקשור בהרגלי אכילה. ילמדו בהם, בין השאר, איך תאגידים ובעלי אינטרסים מסחריים השתלטו על הצלחות שלנו. אפשר וכדאי ללמד בהם איך להיות צרכנים נבונים ואיך לקרוא דווקא את האותיות הקטנות ולא את הגדולות.

בשיעורים האלה יתוודע כל תלמיד לחומרים שמהם עשויה האהבה של אדם למזונו: לקפאין, ניקוטין, סוכר; לנוחות, זמינות ונגישות. ילמדו בהם למה ככל שמוצר זוכה לפרסומות רבות יותר הוא גם מזיק יותר. אפשר וכדאי ללמד ילדים איך להיות צרכנים נבונים יותר.

בשיעורים האלה גם ילמדו איך תעשיית המזון בדורנו מזיקה לא רק לבריאות הפרט אלא מסכנת את כדור הארץ. יסבירו בהם למה אנחנו, כמו אבותינו הקדמונים, חיים בתוך ג'ונגל. הגונגל מן העבר שרץ חיות טרף ואילו הג'ונגל בן זמננו שורץ מאכלים מזיקים.

הצורך בשיעורים האלה בהול, מפני שהשמנה היא בעייתם הקטנה של ילדי ישראל. הבעיה הגדולה היא שמחלות שפעם היו נדירות בקרב ילדים נהפכו לשכיחות: סוכרת, פסוריאזיס, צליאק ודלקת פרקים הן כמה מתוך רשימה ארוכה.

דברים בעלמה

לקראת ראש השנה - המלצה על בלוג צמחוני מתון. המתכונים ביתיים אך מושקעים והכתיבה רהוטה ובגובה העיניים. בין השורות מתגלה העלמה שמאחורי הבלוג: עלמה איגרא, בת 25, דוקטורנטית להיסטוריה בבודפסט, חוקרת אוכל.

נכון, זה לא בלוג בריאותני למהדרין, אבל שפע הירקות והפירות, וגם ההסברים הנדיבים, מפצים. www.dvarimbealma.com.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו