טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

הדבר היחיד שאף אחד לא אומר לכם על הדיאטה שלכם

כלל אחד נכון לכל הדיאטות למניהן: חלק הארי של התפריט צריך להיות פירות וירקות. כל השאר פשוט לא משנה. אז למה הנושא החשוב הזה נדחק?

תגובות

כמעט כל יום, אולי בגלל התעצמותה של מגמת האכילה הנכונה, אנחנו מתבשרים בכותרות בתקשורת על דיאטה פלאית חדשה שמאפשרת לא רק לרזות במהירות, לא רק לשפר את הבריאות, אלא גם למגר מחלות חשוכת מרפא.

עד כאן טוב ויפה. מה שמבלבל בחדשות המצוינות האלה הוא שכל דיאטה בתורה ממליצה על מרכיב חיוני אחר, על פי רוב יקר ונדיר. ביום שני ממליצים על אבקת קסם ירוקה, ביום חמישי מהללים זרעים אקזוטיים שחל איסור לייבאם, בשבת משבחים גלולות יקרות וכן הלאה: בשר ציד, קפיצות על הראש, עיסוי בשמן נסי, חלב נמרות ועוד ועוד.

כל החדשות האלה מגובות כמובן במחקרים שמוכיחים את יעילותן וגם במומחים שנשבעים בשמן. לעתים גם בשכיב מרע שהתאושש ועכשיו מנצח בטריאתלון.

שוב טוב ויפה. הבעיה היא שיש נושא אחד שלא מדברים עליו: לכל הדיאטות היעילות לטווח ארוך יש מכנה משותף, שלמרות מרכזיותו וחשיבותו, נדחק בדרך כלל לקרן זווית. המכנה המשותף הזה הוא דגש חזק על מזונות מן הצומח - בעיקר ירקות ופירות ולעתים גם דגנים מלאים, אגוזים וזרעים.

ברוב הדיאטות הטובות, לפחות 80% מהתפריט מבוססים אך ורק על ירקות ופירות. לעתים מתלווים אליהם עוד 10% זרעים או דגנים מלאים או אגוזים או כולם יחד. כך נשארים בסך הכל 10%, במקרים נדירים 20%, שבהם מנסים לשבות את לב הציבור.

עשו לנו לייק ותוכלו לקבל את מיטב כתבות גלריה ישירות אליכם

האחוזים השוליים האלה הם התחום שבו כל אחד ממשווקי הדיאטות מנסה להיות שונה מקודמיו. ועל פי רוב הם כוללים מרכיב מושך יותר מאשר אכילה של פירות וירקות מסביב לשעון. דרכי הפיתוי שונות ומגוונות, אבל ככלל, כוח הפיתוי מבוסס על נדירות או על קלות; על חידתיות או ערפול. כך או כך, האחוזים השוליים האלה תופסים את הכותרות, את האותיות הגדולות והעבות. 80% האחרים מתחבאים, אם בכלל, במעבה האותיות הקטנות.

הסיבה העיקרית שאף אחד לא מנופף ב-80% האלה ולא מבליט אותם היא שאי אפשר להרוויח כסף, גם לא ליצור באז, באמצעות הרעיון שכל מה שצריך כדי לשפר את הבריאות הוא לאכול המון ירקות ופירות. כי מה כבר חדש בזה? מי צריך שיטה חדשה או הדרכה בשביל להוכיח את זה?

הסיבה השנייה, שבמידה רבה סותרת את הקודמת, היא שלרוב האנשים אין שום חשק או כוח רצון, אפילו לא למען שיפור הבריאות, לעבור לתפריט שרובו המכריע פירות וירקות. בשביל מי שרגיל לתזונה מערבית, תפריט של פירות וירקות נראה לא רק משעמם אלא קשה מאוד ליישום. מין בית סוהר בלי חופשות ובלי סיכוי לשחרור.

הסיבה השלישית, די מובנת מאליה, היא שמשווקי הדיאטות רוצים לבדל עצמם זה מזה וליצור מצג שווא של סיכוי חדש.

אבל האמת, יכול להיות שהיא מצערת, צריכה להיאמר: אין קיצורי דרך ואין פטנטים מפתיעים, ולכן הפתרון היחיד היה ונשאר אחד ואין בלתו. הדרך היחידה לשיפור הבריאות היא להתרגל או להתאהב בתפריט שרובו ירקות ופירות.

מי שרוב מזונו נשען על ירקות ופירות, ממש לא משנה מה הוא בוחר לעשות ב-10%-20% הנותרים: מי שאוהב פשטידות דגים שיאכל פשטידות דגים, מי שמעדיף ממתקים או כדורי פלאפל או חביתות שיאכל אותם. הרי כל אחד יכול ובלי בעיה לסמן לעצמו מה הוא אוהב ולהחליט איך הוא מתפנק. הבעיה הקטנה היא שאף אחד אחר לא ירוויח מזה.

אבל הבעיה הגדולה וגם האתגר האמיתי מתמצים בשאלה, איך לגרום לאנשים להתרגל ולאהוב תפריט שמבוסס על פירות וירקות. בשביל זה צריך ממש לעבוד. זה הרבה יותר קשה מאשר להציע מיני גלולות מפוקפקות או מיצים בצבעים משונים.

בשורה התחתונה: אין חדש תחת השמש. לכן החידוש היחיד, כלל-הגג של כל השיטות הטובות הוא לא רק להקפיד על כך ש-80% מהתפריט יהיו פירות וירקות, אלא גם ובעיקר - נשמע פשוט אבל בכלל לא - למצוא דרכים נוספות, יצירתיות, מפתיעות, לגלות מחדש את הפירות והירקות ולהפוך אותם למנה העיקרית.

לפניות ושאלות: www.racheltalshir.com

ירקות מסולסלים

בכל שנה לקראת חג הפסח ממליצים הבשלנים, המבקרים, השוחרים, על כלים למיניהם. צריך לקרוא כדי להאמין: סיר שמבשל אורז, פורסי פטריות וכיוצא באלה מיני המצאות. הנה גם אני מצטרפת לקדחת החג וממליצה על חותכן ספירלי שאליו התוודעתי בסדנת הלא-בישול של עדנה מינץ. הכלי הפשוט חותך ירקות ופירות לסלילים דקיקים וארוכים דמויי פסטה ובהחלט עשוי לשמח גם את הספקנים שבטוחים שכבר ראו וטעמו הכל. אפשר להשיג בחנות "אופק חדש" בהרצליה או במצפה "אלומות" שלחוף הכנרת.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות