בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

למה האוכל במסעדות כל כך מלוח

הוספת מלח לכל מאכל היא אסטרטגיה מצוינת למי שמעוניין לגרום לסועד לאכול יותר מדי. רק מבקרי המסעדות יצילו אותנו מההרגל המגונה הזה

78תגובות

קריאת ביקורת מסעדות בכל העיתונים, גם בשפות שאני בקושי מגמגמת בהן, היא אחד ההרגלים המענגים אותי. בכל פעם אני מתלהבת ממש כמו בראשונה מן היצירתיות של המבקרים האלה: שוב ושוב הם מהללים או מנפצים, קושרים סופרלטיבים או בועטים, בנתח בשר עם פחמימות וקינוחים (נכון, יש גם פירות וירקות, אבל במצטבר מדובר בקישוטים זניחים). כל כך הרבה טעמים ובני טעמים הם מוצאים בנתחי בשר, תפוחי אדמה או פסטה ושמנת מוקצפת בסוכר. ובהתאם, כמויות התארים.

בתוך המסגרת הצרה מאוד משוררים להם המבקרים, כולם מחוננים ביכולת לחוש רזי רזים של טעמים, ואגב כך הם ממליכים שפים ועורפים ראשים של אחרים. ממש "אני קלאודיוס" ו"משחקי הכס".

עוד תכונה שמייחדת את מבקרי המסעדות והופכת אותם לכותבים המועדפים עלי היא עוז רוחם. לא רק שהם מרבים לכתוב עד כמה הם סובלים תוך כדי עבודתם, אלא שלפי השקפתי כל המבקרים הרי מקריבים את בריאותם למען שליחותם העיתונאית. אהבתי לסוגה הזאת מתגברת עם השנים גם ובעיקר מפני שברוב המסעדות אין לי אפילו פירור לטעום, וכך יוצא שבזכות מבקרי המסעדות העשויים לבלי חת אני זוכה להיות רואה ואינה נראית בהיכלות של תענוגות לא לי.

אלא שצוחק מי שצוחק אחרון. באחד האמשים כתב המבקר האהוב עלי מכולם טור מצחיק במיוחד על מסעדה ביפו. מה מצחיק? כל הלילה נדדה שנתו מרוב צמא, ולפתע פתאום הכתה בו ההבנה בדבר הסיבה שהאוכל במסעדות מלוח במיוחד: המטרה היא שהסועדים יזמינו עוד ועוד שתייה. בקיצור: בחור כלבבי.

לא עברו ימים רבים ואותו מבקר כתב שיר הלל נרגש במיוחד על מסעדה אחרת קרובה לביתי. בחור כלבבי? ציינתי קודם. לא עברו כמה שעות וכבר ישבתי שם ליד אחד השולחנות. הרי מה שטוב לו טוב גם לי.

אכלתי סלט קישואים נאים למנה ראשונה וסלט עגבניות למנה שנייה. כל הלילה נדדה שנתי מרוב צמא, ולפתע פתאום הכו גם בי, כמו במבקר חביבי, כמה הבנות. והראשונה שבהן היא שהאוכל במסעדות, בכל המסעדות, מלוח במיוחד, הרבה יותר מלוח ממה שאני מנסה לתאר במדור הזה כאשר אני שבה ומזהירה מפני כמויות המלח שמצויות באוכל תעשייתי מעובד.

למסעדנים שלא רוצים להפריז בהמלחה אין ברירה, מפני שאלה שכן ממליחים מרגילים את הסועדים ומעלים את סף המלח שלהם. ועוד הבנה הכתה בי: המליחות המתלהמת הזאת אופיינית לכל המסעדות כמעט בלי יוצאת מן הכלל, ולכן, ההבדל היחיד בין טור ביקורת מסעדות שמכפיש מסעדה בגלל עודף מליחות לבין טור שמהלל מסעדה אחרת ­ נשגב מבינתי.

הוספת מלח לכל מאכל היא אסטרטגיה מצוינת למי שמטרתו לגרום לסועד לאכול יותר מדי. מבקר המסעדות האהוב עלי חשד במסעדן שהמניע שלו להפרזה במלח הוא ציני וכי מטרתו לגרום ללקוחותיו להזמין הרבה שתייה. ובכן, המניע הרבה יותר ציני, מפני שהמטרה היא לגרום ללקוחות להזמין הרבה יותר אוכל. המלח מעצים את הטעם, מפחית מרירות או טעמים לא רצויים ומדגיש מתיקות. הוא זול, מונע דהייה של צבע המזון ומאריך את חייו. יותר מזה: הוא סופח מים ומגדיל את משקל המנה.

מבקר המסעדות האהוב עלי האריך בתלונתו על הצמא שגרם לו המלח, אבל דווקא הוא, שנודע בחרב לשונו המושחזת והאכזרית, התגלה כרחום וחנון כאשר נמנע מלהזכיר שאכילה מופרזת של מלח מגבירה את הסיכון ללקות ביתר לחץ דם ובמחלות שהוא גורם.

בשנים האחרונות חוזרים ומתפרסמים דו"חות, מאמרים ומחקרים שקוראים לממשלות לפעול לצמצום צריכת המלח בכלל ולפיקוח על תכולת המלח במזונות מעובדים בפרט. הקטנת צריכת המלח בחצי תציל חיי אדם ותפחית עלויות של טיפולים רפואיים. המכשול הרציני בדרך לצמצום כזה הוא שלכל כך הרבה בעלי עניין, ובהם מסעדנים, נוח שהמצב יישאר כפי שהוא. מי יציל אותנו? מבקרי המסעדות, כבר ציינתי שהם עשויים לבלי חת, רק הם יכולים.

מתכון לרוטב כורכום

זה כמה חודשים אפשר להשיג במרכולים רבים, לא רק במקדשי-טבע, שורש כורכום טרי. סגולותיו של הכורכום ­ גם בצורתו כאבקה, וקל וחומר כשהוא טרי ­ כבר נמנו פעמים רבות, ויש לו רישיון וקבלות של מונע מחלות ומיטיב בכל מצב דחק.

במבט ראשון נראה השורש הטרי כמו הכלאה בין ג'ינג'ר לארטישוק ירושלמי, אבל תוכו כתום לוהט וטעמו שנוי במחלוקת כמו זה של הגויאבה: או שלא יכולים בלעדיו או שלא ניתן לשאת אותו. מי ששייך, כמוני, למחנה הראשון, מגרר אותו לכל מאכל מבושל או חי, מתוק או מלוח. בשביל המחנה השני ישנו מתכון לרוטב טעים שממתן קצת את טעמו העז של הג'ינג'ר אבל לא את סגולותיו.

צריך: כוס כורכום טרי מגורר דק, כוס שבבי קוקוס, שתי שיני שום, רבע כוס ג'ינג'ר מגורר דק, חצי כוס מיץ לימון טרי, חופן עלי כוסברה, תמר מג'הול אחד מגולען.

הכנה: מכניסים הכל למעבד מזון ומפעילים במהירות גבוהה עד קבלת רוטב חלק. במידת הצורך מוסיפים מעט מים. מוסיף טעם וצבע לכל מאכלי הירקות והדגנים.

טורים אחרונים: חלב - מועיל או מזיק? | מותר לשלב בין פירות וירקות? | לאכול בעלי חיים, אבל גם לאהוב אותם



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו