בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

לאכול או לא לאכול: מיהו צמחופי?

הם לא מוכנים לגעת בפרות, אבל עופות זה כבר סיפור אחר לגמרי

98תגובות

המציאות, בכל הקשור למוזרויות אכילה, שועטת הרבה לפני מתעדיה. בחלק מהלקסיקונים עוד לא הספיקו להגדיר את החצימחונות וכבר היא נדחקת בגלל תופעות חדשות הרבה יותר מפתיעות, כמו צמחופות. הצמחופים הם אנשים שמתקיימים אצלם, במקביל, גם עקרונות צמחוניים טהרנים וגם אכילה תכופה וקבועה של עופות. את הצמחופים האלה מאפיין משפט שהם נוהגים לומר בלי חיוך ובלי קריצה "אני צמחוני, לא נוגע בבשר, רק עוף".

אלעד היה הצמחופי הראשון שפגשתי. התוודעתי אליו בסניף של רשת אורגנית. ליד המקפיא של העופות הוא שאל אם אני מוכנה להחזיק בשבילו את הדלת. החזקתי את דלת המקפיא וצפיתי באלעד מעמיס לעגלה שלו מגשי עוף. הערימה נהפכה למגדל והמגדל לגורד שחקים. היו בעגלה גם עלים מסוגים שונים, המון נבטים ומגוון אגוזים. כשעמדנו בתור לקופה הוא הסביר לי ובשיא הרצינות שצמחונים קיצוניים כמותו זקוקים לכמויות גדולות של עוף. "תראי", אמר לי ואני הינהנתי מרוב הפתעה "מפני שאני מאוד מקפיד לא להכניס לפה שום דבר שקשור לבשר אז מה כבר נשאר לי לאכול למנה עיקרית? רק עוף. עוף בארוחת צהריים, עוף בארוחת ערב. מזלי שיש הרבה מתכוני עוף אז לא משעמם לי".

הוא סיפר שאין בישראל אפשרות להשיג בשר בגידול אורגני או מוסרי או טבעי. אחר כך שמעתי ממנו פירוט של כל סוגי התרופות שבולעות הפרות. בנוסף הוא הביע שאט נפש מן האכזריות שנוהגים המגדלים גם בפרות וגם בחזירים. נמשכתי אחרי סיפוריו גם בזכות הידע הרב שחלק עמי וגם בזכות הלהט שלו שליטש את הרעיונות והעניק להם עוצמה של מופע זיקוקי דינור. אבל בעיקר סיקרן אותי להבין מה יש בעוף שגורם לאלעד להעניק לו מעמד של מזון מן הצומח. שאלתי אותו אם הוא אוכל מוצרי חלב. הוא הביט בי בתדהמה. לגביו, אמר, מוצרי חלב הם אבותיה ואמהותיה של הטומאה ומהווים דוגמה מזוויעה לאכזריות האדם, לאופן שבו המין האנושי מנצל את הפרות המסכנות, מתעלל בעגלים.

בשלב הזה טרם הכרתי את המושג צמחופי. אבל היכולת של אלעד להפריד את העופות ממשק החי הרשימה אותי ולאו דווקא במובן הרע. "אף אחד", אמר, "לא יקבע בשבילי איזה צמחוני אני אהיה. עצם הרעיון לאכול בשר ומוצרי חלב דוחה בעיני. עופות", המשיך, "זה משהו לגמרי אחר. איך אפשר להשוות בין פרה לבין עוף? עופות אני אוכל בלי שום ייסורי מצפון. אני פשוט הרוס על שניצלים, על קציצות עוף, על שיפודי עוף".

אלעד לא לבד. מחקר שהתפרסם בסוף 2011 ב"Journal of Consumer Research" עסק בהיבטים השונים של הדימוי הגברי של הבשר. באחד מחלקי המחקר התבקשו 384 סטודנטים לדרג 23 מאכלים לפי מדד של נשיות וגבריות על סולם של 0 10 או "בכלל לא" עד "באופן קיצוני". בראש רשימת המאכלים הגבריים צעדו לפי הסדר הבא סטייק נא, המבורגר, סטייק עשוי היטב, בקר חריף ועוף. המאכלים הנשיים ביותר היו שוקולד בראש ואחריו לפי הסדר אפרסק, סלט עוף, סושי ועוף.

מאז הפגישה עם אלעד שוחחתי עם צמחופים רבים. ניסיון להבין מי אחראי לדימוי הקווירי או האנדרוגיני או ליתר דיוק צמחוני של העוף כרוך במעשה טלאים. אין ספק שיח"צנים, מעצבי מוצר ומהנדסי מזון ועוד מיני מומחים עשו עבודה מעולה כאשר הצליחו לגרום לציבור שלם להאמין שעוף הוא הרבה פחות בעל חיים מפרה או כבש. איך? אולי האריזות הנקיות, אולי הכינוי עוף במקום תרנגולת. אולי פשוט הרבה יותר קל לנו לחוש אמפתיה ליונקים מאשר לציפורים. לראשונים יש איברים יותר דומים לשלנו, יש להם פה ולא מקור, ארבע גפיים ולא שתיים.

עוד נקודה למחשבה היא שפע מתכוני העוף שבהם בעצם לא רואים את הדבר האמיתי. שניצל הוא המחשה מעולה מפני שהחיתוך והציפוי יוצרים מראה שמנותק מן המקור. עוד ייתכן שבישראל התופעה מתעצמת מפני שכאומה, לפי סקרים שונים, אנחנו שיאנים של צריכת עוף. ההערכה היא ש 78% מהבשר שנצרך הוא עוף. כך או כך מתרבים האנשים שאומרים ובשיא הרצינות "אני צמחוני" אף שהם אוכלים עוף עם כל דבר.

לפניות ושאלות: http://racheltalshir.com

 

פאי פירות קיץ נא

ענת לשם, נטורופתית ומדריכת פרמקלצ'ר, מעבירה באיזור עמק יזרעאל סדנאות בישול("לבשל קשת בענן" ו"עשרת הדברות לתזונה בריאה יותר") והרצאות ("תזונת תינוקות" ו"תרופות סבתא"). הנה, לשם המחשה, מתכון מקורי משלה לפאי פירות בשני צבעים.

חומרים לבסיס: 1 כוס שקדים או אגוזי לוז שהושרו במים כ 64 שעות, 5 תמרים מגולענים שהושרו במים כשעתיים, 2 כפות שמן זית שטעמו עדין, כפית תמצית וניל איכותית, קורט מלח.

חומרים למלית: כ 10 שזיפים צהובים (אפשר להשתמש בכל פרי קיצי), סלסלת תותי עץ, מיץ מלימון אחד, 1 כפות אבקת פסיליום (להשיג בכל בית טבע), קורט מלח.

הכנת הבסיס: טוחנים בבלנדר או מעבד מזון את השקדים לפירורים, מוסיפים את שאר החומרים ומערבלים היטב, משטחים מחצית בתחתית תבנית קטנה, שומרים כמחצית לפזר מעל העוגה. הכנת המלית: טוחנים את שני סוגי הפירות בנפרד, מוסיפים את מיץ הלימון והמלח, מחצית לכל מחית פרי ומערבבים. מוסיפים את הפסיליום, מחצית לכל מחית פרי (אם המחית נוזלית מדי יש צורך בעוד אבקה), מערבבים ידנית ושופכים על הבסיס בשתי שכבות. מפזרים את יתרת הפירורים מלמעלה, שומרים במקרר.

להרשמה ובירור פרטים: maagalhaim7@gmail.com



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו