מלצר, יש משהו בריא במרק שלי

מרק טעים לא אמור להכיל אבקות מוכנות, חמאה או שמנת. הנה כמה דוגמאות, ממסעדת "מזה" הצמחונית, לימים קרירים אלה

רחל טלשיר
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
רחל טלשיר

מרקים עשויים להיות פתרון מעולה למי שרוצה לאכול בריא וטרי מבלי לטרוח יותר מדי. לכאורה אין שום בעיה: גודשים את הסיר בקטניות ובירקות, מבשלים ונהנים. אבל רק לכאורה, מפני שרוב מתכוני המרק, בבית וגם במסעדות, מבוססים על אבקות מוכנות ועל שמנת וחמאה. את הנוכחות העודפת הזאת ניתן להסביר, לפחות באופן חלקי, במין מחשבה אוטומטית, שגויה מעיקרה, ולפיה מרק אינו מרק בלי טעם לוואי חזק של אבקה, או של חמאה או של שמנת או של שלושתם גם יחד. עניין של הרגל.

לפעמים מתכון טוב משכנע יותר מאלף הסברים וגובר גם על הרגלים מושרשים. לכן ביקשתי, לכבוד החורף, מגל ברזילי, הבעלים והשף של מסעדת "מזה", לשתף את קוראי המדור במתכוניו.

מזה היא מסעדה צמחונית קטנה וצנועה בלב תל אביב. בכל יום מבשלים ומגישים שם מרק טעים אחר. מה יש במרקים של מזה שעושה אותם כל כך מעולים ומפתים ומשביעים? חלק הארי של התשובה נמצא במה שאין בהם: אין בהם אבקות מרק וגם לא חמאה או שמנת. יש בהם רק ירקות וקטניות שגודשים את הקערית וממלאים אותה בטעמים ובתענוג.

מראש ייאמר שבמתכונים, כמו במתכונים, הנוסחה היא רק כיוון, מפני שלפעמים השום חריף ולפעמים הוא מתקתק, לפעמים הפלפל שורף אש ולעתים הוא סתם אדום ומבטיח ולא מקיים. יש קישואים מימיים ויש מלאי טעם. ועוד ועוד. מרק הוא אם כן לא רק סך כל המרכיבים אלא גם היד והחך של מי שמכינים. מרק מכינים באהבה או שלא. או שלובשים מעיל וכפפות והולכים לאכול במזה. ארוחת מרק במחיר 42 שקל כוללת קערת מרק גדולה, מנה ראשונה ומשקה.

מאליה עולה השאלה, אם הכל במתכוני המרק של מזה 100% בריא? מפעם לפעם כוללים המתכונים מרכיבים שנויים במחלוקת כמו סילאן או ברנדי. השאיפה אם כן היא גם להיות בריאים וגם לא להתעסק יותר מדי בזוטות. הכל באיפוק, גם האיפוק.

ועכשיו למתכונים:

מתכון למרק שעועית שחורה

מרק שעועית שחורה
צילום: תומר אפלבאום

מתכון למרק עדשים כתומות ועגבניות בחלב קוקוס

מרק עדשים כתומות ועגבניות בחלב קוקוס
צילום: אביעד הרמן

מתכון למרק בטטה וארטישוק ירושלמי

מרק בטטה
צילום: Getty Images IL

מתכון לבורשט של איליה

בורשט
צילום: דורעם גונט

מתכון למרק חרירה נבטוטים

מרק חרירה
צילום: דודו בכר

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ