לאכול או לא לאכול

הפירות היבשים המרעננים: כך תכינו מטעמים במכשיר ייבוש ביתי

ט"ו בשבט הוא גם הזדמנות לדבר על הכנת פירות וירקות יבשים במכשיר ייבוש ביתי (לא תנור), בלי התוספות המפוקפקות של המוצרים מהחנויות

רחל טלשיר
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
רחל טלשיר

פירות, גם ירקות, המיובשים בבית בחום נמוך, יכולים להיות תחליף טעים ובריא למי שחוששים מהמיובשים הרגילים של ט"ו בשבט, שכל כך הרבה כבר נאמר ונכתב בגנותם. מיובשים ביתיים, נקיים מתוספות מדאיגות ומזיקות, מתאימים - לפני ט"ו בשבט וגם אחריו - כצידה לנסיעות ולעבודה, ומצוינים ככיבוד קל במקום החטיפים והפינוקים המקובלים.

לכאורה אין שום בעיה בהכנתם: קונים מייבש מזון, ממלאים את מדפיו בפרוסות של ירקות ופירות, כל מה שאוהבים, מפעילים, ואחרי ייבוש של 8  עד 16 שעות - תלוי בדרגת היובש הרצויה ובעובי הפרוסות - מכבים ונהנים. אבל זה רק לכאורה, מפני שרוב האנשים, גם אני, קצת חוששים ממכשירים חדשים. לא רק כי הם תופסים מקום על השיש אלא גם מפני שכל ההתחלות קצת קשות. כדי להתגבר על המכשלה הזאת, וגם לכבוד ט"ו בשבט, ביקשתי ממירה גיל, הבעלים והלב של חנות "אופק חדש", לשתף את קוראי המדור במתכוניה ובמעדניה, שכולם מבוססים על ייבוש פירות וירקות.

"אופק חדש" היא חנות באזור התעשייה של הרצליה פיתוח. מבחוץ היא נראית די מוזרה וגם קשה לקיטלוג מפני שלא ברור מה קורה כאן: מטבח? מעבדה? מחסן מעוצב למוצרי חשמל? ומה בכלל עושות כאן כל כך הרבה טרמפולינות. זה ג'ימבורי? אבל גם הטרמפולינות הן חלק מהמפתח להגדרת המקום: חנות למוצרי בריאות.

"אופק חדש" היא בעצם חנות קונספט שהתחילה להתהוות לפני תשע שנים, כאשר גיל ובן זוגה החליטו, לאחר חתונתם, לנסוע לתערוכת ענק של ציוד מזון חדשני בארה"ב. גיל, טבעונית ותיקה, הופתעה למצוא שם כמה מכשירים ייעודיים לטבעונים והחליטה לנסות לייבא אותם לישראל. עכשיו הם מוכרים מגוון של מוצרים, ובהם מסחטות מיץ, מערבלים, קולפנים, מסנני מים, מנבטות, טרמפולינות כאמור, וכמובן - מייבשי מזון.

זה המקום לשאול: מהו בכלל היתרון של מייבש מזון על תנור?

צילום: איור: עמוס בידרמן

"התנור", עונה גיל, "אופה, ואילו המייבש רק מייבש. מדובר בשני מכשירים שונים והתוצאה, גם מבחינת האיכות וגם מבחינת הטעם, שונה לגמרי. במייבש מזון יש איוורור ולכן לא נוצרת לחות שמאריכה את זמן הייבוש. בנוסף, המייבש הרבה יותר מדויק מפני שסקאלת החום שלו נעה בין 28 ל-68 מעלות, ויש אפשרות לדייק עד כדי 4 מעלות. כל זה משמעותי כי הערכים התזונתיים נהרסים בחום גבוה מדי".

ובחזרה לט"ו בשבט: כל היצירות המיובשות של גיל מבוססות על פירות וירקות והרבה דמיון. הן טעימות, שונות, ססגוניות ומאוד קראנצ'יות. צלחת ענקית עם מגוון מיובשים - בטטה, קיוי, בצל, בננה, אפרסמון, עגבניות, פטריות, תפוז כתום, תפוז אדום, פפאיה, תפוח ירוק, תפוח צהוב, תפוח אדום - מונחת דרך קבע על שולחנה של גיל, וכשטועמים אי אפשר להפסיק.

ועכשיו למתכונים. השלב הראשון הוא פריסה של ירקות ופירות, כל אחד לפי העדפותיו ולפי העובי הרצוי לו, הנחתם על המגשים והפעלת מנגנון הייבוש. גיל אומרת שצריך רק דמיון וביטחון כדי להכין מטעמים, אבל במציאות, כמו במציאות, היא מודה שכולם רוצים מתכונים. אז הנה כמה (בכל מקום שלא מצוין אחרת, חום הייבוש הוא 46 מעלות).

תפוח מיובש

הכנה: פורסים תפוחים (או כל פרי וירק אחר שאוהבים) בכמות הרצויה, עם הליבה או בלעדיה, בעובי חצי סנטימטר בערך. מייבשים 8 10 שעות או עד הדרגה הרצויה. בננות או פפאיות אפשר לחתוך לא לרוחב אלא לאורך, לפסים ארוכים.


חטיף צ'יפס בטטה

צריך: 3 בטטות
4-3 כפות מיץ לימון
2 כפות שמן זית
מלח לפי הטעם

הכנה: 1. מקלפים את הבטטות ופורסים דק עם פורס ירקות ספירלי או עם קולפן. מוסיפים מלח, מיץ לימון ושמן זית ומערבבים היטב.
2. מסדרים על גבי מגשים של מייבש מזון, שכבה אחת על כל מגש, מכניסים ומייבשים כ-12 שעות או עד שהצ'יפס יבש ופריך.
3. בסוף מומלץ להוריד את הטמפרטורה ל 28 מעלות (הכי נמוכה שיש) למשך כ-10 דקות, לקרר את הצ'יפס ומיד לאכסן אותו בקופסא אטומה או בשקית ניילון עם סוגר. זה חשוב במיוחד בחודשי הקיץ, כשהלחות באוויר גבוהה.

אבקת תפוז

פורסים קליפות תפוז לרצועות דקות. שמים לייבוש 6- 8 שעות, טוחנים לאבקה בוויטמיקס או במטחנת תבלינים. המתכון מתאים גם לייצור אבקת שום, אלא שכאן נדרש זמן ייבוש של בערך 12 שעות.


לדר אדום

צריך (כמות למגש אחד): סלסילת תותים, אותה כמות עגבניות תמר, כף גדושה של דבש.

הכנה: 1. שמים בבלנדר את כל המרכיבים ומערבלים.
2. משטחים על גבי דף ייבוש רב פעמי בתבנית שכבה בעובי של כמילימטר, ומייבשים למשך 6 -10 שעות.

לדר אפרסמון

צריך (כמות למגש אחד): 4- 5 אפרסמונים בשלים, כפית אבקת קליפת תפוז (ראו מתכון).

הכנה: 1.שמים בבלנדר את כל המרכיבים ומערבלים.
2. משטחים על גבי דפי הייבוש שכבות בעובי כמילימטר ומייבשים 10-6 שעות.

לדר תפוחי עץ ופשתן

צריך (כמות למגש אחד):
3 תפוח עץ
10 תמרים
כפית קינמון
כוס זרעי פשתן

הכנה: 1. משרים את הפשתן בכוס ורבע מים למשך 6-5 שעות.
2. שמים בבלנדר תפוחי עץ חתוכים לרבעים (ללא הליבה), מערבלים שוב.
3. מעבירים לקערה, מוסיפים את הפשתן המסונן ומערבבים. משטחים על גבי דפי הייבוש ומייבשים 6-5 שעות, לאחר מכן הופכים את הלדר על דף הייבוש ומייבשים על המגש עוד כ-4 שעות.

גרנולה

צריך: 500 גרם כוסמת לא קלויה
500 גרם זרעי חמניות
5 בננות
3 תפוחי עץ, רצוי גרנד סמית או גולדן דלישס
200-150 גרם צימוקים אורגניים באיכות טובה
לתיבול: קינמון, קורט מלח, קורט ציפורן ו 2 כפות סירופ אגבה (או דבש).

הכנה: 1. משרים את הכוסמת ל-12 שעות, ושוטפים היטב עד שהמים צלולים. מתבלים ומפזרים על גבי דף סיליקון. מייבשים כ-10 שעות או עד שהכוסמת יבשה ופריכה.
2. משרים את זרעי חמניות ל-7-5 שעות, מסננים ושוטפים היטב, מייבשים ל-10-8 שעות.
3. מקלפים את הבננות, פורסים לאורך לשניים ולאחר מכן פורסים לפרוסות בעובי כ-7 מ"מ. מייבשים כ-12 שעות. הבננות צריכות להיות יבשות, אבל רכות.
4. מוציאים את הליבה מתפוח העץ, פורסים לפרוסות בעובי 8-7 מ"מ ולאחר מכן כל פרוסה ל-6 חתיכות. מתבלים עם קינמון, מייבשים כ-14 עד 16 שעות עד לקבלת חתיכות יבשות, אך לא יבשות מדי.
5. מניחים את כל המרכיבים ביחד ומערבבים. שומרים בכלים סגורים.

קרקרים מירקות

צריך (כמות ל 3 מגשים):
500 גרם כוסמת לא קלויה אחרי השריה במים במשך 12 שעות
500 גרם זרעי חמניות
1 קילו גזר
כפית שטוחה מלח
גבעול סלרי אמריקאי
בצל קטן

הכנה: 1. טוחנים במעבד מזון את הכוסמת, זרעי החמניות והגזר.
2. מוסיפים את שאר המרכיבים, בוחשים היטב בעזרת הכף.
3. משטיחים את הבלילה על גבי דפי ייבוש לשכבה בעובי 4-3 מ"מ ומייבשים במייבש המזון למשך 6-5 שעות.
4. לאחר שהצד העליון של הקרקרים מתייבש, הופכים אותם כך שהצד היבש מונח על גבי הרשת, מקלפים את דף הייבוש וממשיכים לייבש למשך 5-4 שעות נוספות.
5. לאחר סיום הייבוש חותכים לריבועים או בוצעים ביד (ניתן גם להכין בצורת פיתה עגולה עם זעתר מלמעלה).


אבקת מרק ירקות

צריך (לכוס אחת אבקה):
כוס פטריות שמפיניון פרוסות ומיובשות
כוס עגבניות פרוסות מיובשות
כוס בצל מיובש
כוס פרוסות מקלות סלרי
כוס פלפל אדום מתוק מיובש
מלח לפי הטעם
חשוב מאוד שהירקות יהיו יבשים לגמרי ולא יהיו ספוגי לחות בגלל אחסנה לקויה. אם הירקות ספגו לחות ניתן להכניס אותם לייבוש נוסף של כשעה.

הכנה: 1.מניחים את כל המרכיבים במערבל (רצוי ויטמיקס) לפי הסדר בו הם רשומים וסוגרים את המכסה. אפשר להגיע לאותה תוצאה גם עם מטחנת תבלינים.
2. מעבדים עד שנוצרת אבקה
3. להכנת מרק - על כל כוס מים יש להוסיף קורט מלח וכפית וחצי גדושות של אבקה.
4. מחכים כחמש דקות עד שמתקבל מרק מלא ניחוחות.
5. למי שרוצים מרק צלול, ניתן לסנן את המרק במסננת צפופה.

תגובות

משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ