למה לקנות ירקות אם אפשר לקטוף עשבים ולהכין מהם שייק

גם בעיר הגדולה אפשר לצאת החוצה וללקט עלים לסלט. גלית סמואל, שבזכות פעילותה הפסיקה עיריית תל אביב לרסס שטחים ניכרים, מקיימת סיורים ברוח זו

רחל טלשיר
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
רחל טלשיר

הפגישה עם גלית סמואל אפופה בריחה המשכר של חורשת רדינג ברמת אביב שבתל אביב ושל צמחי הבר הרעננים שגדלים בה. סמואל, עורכת דין, מקדישה כבר חמש שנים את מיטב זמנה ומרצה לפרויקט "בר בעיר"; היא נאבקת כדי ששטחים ציבוריים יכוסחו באופן מינימלי ולא ירוססו בקוטלי עשבים כימיים. חורשת רדינג היא אחת מעשרות שטחים ציבוריים שעיריית תל אביב, בזכות המאבק של "בר בעיר", הפסיקה לרסס (בכל שטח כזה יש שילוט בהתאם). לכן, כשסמואל מציגה בפני את הצמחים שניתן ללקט ולאכול, עיניה נוצצות בשמחה וגאווה. כמו אמא שמשוויצה בילד שלה. לא סתם ילד מוצלח אלא אחד כזה שאף אחד לא ציפה ממנו לכלום ואילו הוא, הרבה בזכות נחישותה של אמו, שיגשג וליבלב.

אל תוך הסלסלה שלה קוטפת סמואל שיבולת שועל מצויה, חלמית מצויה (חובייזה), עולש מצוי, סירפד צורב, חרצית עטורה, מרקולית מצויה, שום משולש (חתך הגבעול משולש), אמיך קוצני, ניזמית לופתת, כף אווז (העלה דמוי כף רגלו של אווז), מרור הגינות, לחך איזמלני (העלה נראה כמו איזמל) ועוד מיני עשבים ועלים שמהם היא מכינה סלטים, שייקים, קציצות וממרחים.

המטרה שלה, גם בפגישה הזאת וגם בסיורים שהיא עורכת לקבוצות, היא לקרב בין הטבע העירוני לבין התושבים הזהירים. גם באמצעות חוש הטעם. בין השאר היא מספרת על שמות הצמחים, שנותנים בהם סימנים מזהים. כך, למשל, הנזמית הלופתת, שעליה מצוינים בכל סלט, קיבלה את שמה בזכות הפרח הקטנטן שבמרכז העלווה המעוגלת ועשוי להזכיר את הנזם שזוהר מתוך דמותה של אשה רעולה.

כל אחד, גם בעיר, כך לפי סמואל, יכול לקום בבוקר חורפי ובהשקעה של כמה דקות להשיג לעצמו וליקיריו כמות יפה של עלים לסלט. הליקוט מניב מגוון טוב בהרבה מזה שהתרגלנו לקנות בסופר, והוא גם טרי ונקי מחומרי הדברה. הכי קל לזהות את החובייזה, שאת עליה הגדולים ניתן לחלוט ולהשתמש בהם כמו בתרד ואילו עליה הקטנים והצעירים מתאימים לסלט. הפרחים גם הם מתאימים לסלט ואף מקשטים אותו.

בימים אחרים, בשטחים אחרים, ניתן למצוא גם גדילן, חרדל, זעתר, רוקט, סוג של נענע וכמה קרובי משפחה של החסה. בלי להתאמץ אפשר למלא את הכיסים, גם את הסלים, בוויטמינים ומינרלים בחינם, ולהשאיר מספיק לכל האחרים.

נשמע לגמרי פשוט? לא בדיוק: בפעם היחידה שהעזתי ללקט בעצמי, במספריים שהביאה סמואל, חטפתי נזיפה חמורה, ובנימה שאינה משתמעת לשתי פנים: "את הורסת. אל תיגעי".

סמואל, זה ברור, מייצגת במפגש הזה את הצד של הצמחים. לכן היא מוכנה להדריך אינספור סיורים שבהם היא מנסה לא רק לחבב את הצמחים על בני האדם, ללמד אילו צמחים טובים למאכל ואילו פחות, אלא גם ובעיקר להגן על הצמחים מפני אופיים המתלהב והמתלהם של האזרחים.

"יופיה של החורשה הזאת", אומרת סמואל בפה מלא שום משולש, "הוא הפן הגלוי של רובד משמעותי לא פחות: מעל האזור הזה הוסר ענן כבד מפני שנפסקה השפעתם המזיקה של קוטלי העשבים הכימיים שנהגו לפזר פה. החומרים האלה חשודים, חלקם ידועים, כמסרטנים ומשבשי פעילות הורמונלית. הם לא רק מחסלים את העלווה הטבעית ואת צמחי הבר, אלא גם מזהמים את מי התהום והקרקע ומדלדלים את כמות החי באזור המרוסס".

בעודנו לועסות עלים כאלה ואחרים אנחנו מתפנות גם אל הנוף האנושי: פעוטות מלוּוים בדרכם אל מתקני השעשועים, בני נוער במרוצתם מבתי הספר שבסביבה, אבל בעיקר תושבים ותיקים. חורשת רדינג פרושה למרגלותיו של בית אבות, ומי כמו דיירי המקום משתאה לשיפור שחל במקום. דיירי בית האבות, מלוּוים בבני משפחותיהם או במטפלים שלהם, רגילים לטייל בחורשה מדי יום. בכל שנה, בראשית החורף, הם ראו איך מכסחים את הצמיחה ואת הפריחה ואיך כל היופי הזה נעלם במהירות. השנה, בלי להכיר את סמואל ואת פעילותה, הם נהנים מהמרבדים הירוקים. וכמו שאמר לנו אחד מהם, בן 94: "בגילי, כשצועדים לאט כל כך והימים הולכים ומתרוקנים ונעשים דומים מדי זה לזה, יש הרבה משמעות לכל עשב ירוק בדרך. בשבילי עצם השהות בחורשה כזאת ירוקה ויפה ממש משפרת את ההרגשה".

לשמע הדברים האלה סמואל קורנת ויש לה סיבה טובה: בזכות פרויקט "בר בעיר" הופסקו עד כה הריסוסים בשטח של קרוב ל-300 דונם ברחבי תל אביב וזאת רק ההתחלה. משמעות ההפסקה הזאת עצומה, מפני שגם אנשים שאינם מודעים לה חווים בכל חושיהם את השינוי העצום שחל באופי הצמחייה ובהיקפה בחודשי החורף והאביב.

גלית סמואל בחורשת רידינג בתל אביבצילום: אייל טואג

הנה גם כמה רעיונות פשוטים שמשלבים צמחי בר במאכלים:

שייק מרק

שייק בטעם מרק קציפתי, נימוח ומענג. צריך: 3/4 כוס מים, חופן חובייזה, חופן שום משולש קצוץ, חצי חופן חרצית, 1 גזר בינוני, חצי אבוקדו, 1 עגבנייה, 1 בצל קטן, חצי כפית לימון, רבע כפית מלח, פרוסת ג'ינג'ר. הכנה: מכניסים הכל לוויטמיקס עד שמתקבל מרק סמיך אבל אוורירי וטעים.

שייק חרוסת

צריך: כוס מים, חופן עלי ניזמית לופתת, חופן עלי חובייזה, 2 תמרים מגולענים, בננה פרוסה וקפואה, 5 חצאי אגוזי מלך. הכנה: בשלב הראשון מערבלים בוויטמיקס את כל הרכיבים הלא קפואים. בשלב השני מוסיפים את הקפואים. מערבלים ומוזגים.

שייק שטרודל

חופן חובייזה, חופן עלי כף אווז, חצי חופן פקאן, רבע כפית קינמון, כפית אבקת מאקה, 8 רבעי תפוחים קפואים. הכנה: בשלב הראשון מערבלים בוויטמיקס את כל הרכיבים הלא קפואים. בשלב השני מוסיפים את הקפואים. מערבלים ומוזגים.

סיורי ליקוט

בסקרי צמחייה התברר כי בשטחים הלא-מרוססים צומחים עשרות רבות של מיני צמחים, כולל מינים נדירים, וחלקם הגדול אכילים. במסגרת סיורי הליקוט סמואל מלמדת איך ללעוס את הלחך האיזמלני כדי ליהנות מהטעם הפטרייתי של עליו, לאיזה צמח בר יש טעם של וסאבי ועוד רזי רזים רבים. הסיור הקרוב של ליקוט צמחי בר למאכל יתקיים ביום ראשון הקרוב (פורים) בשעה 11:00 בהדר יוסף.
לבירורים: forum.teva@gmai.com, טל’  050-6363878.

תגיות:

תגובות

משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ