בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

טבעוני ונהנתני?
 לא סותר

פיק־אפ בר וצפיפות סקסית יחד עם מיץ פירות ושמרי בירה? ההחלטה האמיצה של "ננוצ'קה" להפוך לטבעונית הזכירה לי שתי מסעדות לוהטות, באדינבורו ובבייג'ין

78תגובות

ההצלחה האחרונה של המגמה הטבעונית בישראל היא ככל הנראה הפיכתה של מסעדת "ננוצ'קה" לטבעונית בלבד. אבל השמחה מהולה כבר מתחילתה בדאגה, כי קשה לדמיין פיק־אפ בר, ריקודים סוערים וצפיפות סקסית יחד עם סייטן, טמפה ושמרי בירה.

למה בעצם קשה כל כך להעלות על הדעת שילוב כזה? כאן מתבקש סיפור על הפעם הראשונה שבה נקלעתי למסעדה צמחונית (לא טבעונית) שלא היה נסוך עליה שום דוק של תוגה סגפנית. זה קרה לפני קצת יותר משמונה שנים, בימי ראשית המדור הזה, כשנסעתי עם בני משפחתי לפסטיבל התיאטרון באדינבורו. חמוצי־פנים ניאותו כולם, רק לערב אחד, רק פעם אחת, להקריב משהו למען הקריירה בהתהוות של אם המשפחה ולהיות מובלים חפויי־ראש לעוד איזה מקום עלוב ומעליב שאין בו מה לאכול - כי מה כבר אפשר לצפות ממסעדה צמחונית?

תור ארוך של אנשים לבושים היטב מילא באותו ערב את רחוב סיינט־מרי. לקח לי זמן לתפוס שהם ואנחנו הולכים לאותו מקום, עוד קצת זמן להבין שתור כזה עומד כאן מדי יום. שעות ארוכות עמדנו שם וחיכינו עד שיתפנו מקומות ב"דייוויד באן", המסעדה הכי מבוקשת בעיר. ואז נכנסנו: המומים מעצם הרעיון שבר־מסעדה המעוצב לפי התקנים הכי קוליים, הוא טהרני בענייני צמחונות. התאורה הספק־עמומה, צבעי כסף זרחני ואדום דם, נגיעות זן, חללים רחבים מדורגים, מוזיקה מעוצבת למשעי, מלצרים אופנתיים - שום דבר לא העיד על כך שמוגש כאן דווקא אוכל צמחוני.

דודו בכר

ובחזרה ל"ננוצ'קה": פעמיים בשנות קיומו של המוסד הנחשק הזה ניסיתי לאכול שם, אבל כשלתי: מטוגן או בשרי, משומן או חלבי, בלתי רענן או חמאתי. מה שהיה היה. אחר כך התרבו הדיווחים על "שני טבעוני" שהונהג ב"ננוצ'קה, ונסקו השמועות כי ננה שרייר, בעלת המקום, נהפכה לטבעונית. ועדיין לא היה בכל אלה כדי להכין את הציבור להפתעה: "ננוצ'קה" מוותרת לא רק על הבשר אלא גם על הביצים, מוצרי החלב והדגים.

"דייוויד באן" באדינבורו, ועוד כמה מסעדות ספורות בעולם, עושות בהצלחה את מה ש"ננוצ'קה" בגרסתה הטבעונית אמורה לעשות, ובכך הן חותרות נגד התפישה שמסעדה צמחונית, לא כל שכן טבעונית, חייבת להיות משעממת, מכוערת וגם תפלה, כזאת שמוציאה את החשק. אפשר להעמיק בניסיון להבין את מקור ההגישה הזאת - כוחות שוק, תרבות דומיננטית, היצע וביקוש - אבל השורה התחתונה והחותכת היא שמסעדות צמחוניות מזוהות עם סועדים החפים מדחפים וחשק, בעוד מסעדות המבוססות על מוצרים מן החי מצוירות כיצירתיות ושמחות, כאלה שמציעות לסועדיהן תאבי־החיים סטייקים מדממים עם אורגיות משולחות רסן.

דוגמניות בבגדי נזירות מרעיפות חסד

"ננוצ'קה" החדשה - בלי להיכנס לפרטי התפריט, כי עוד לא תמו מאה ימי החסד - עושה צעד אמיץ מעצם העובדה שהיא מכריזה על תפריט טבעוני ולא צמחוני, ובכך מסכנת עוד יותר את הדימוי הבלייני־נהנתני שלה. לולא סעדתי לפני כחמש שנים במסעדת "Pure Lotus" הענקית שבבייג'ין, הייתי מתקשה להאמין שיש ל"ננוצ'קה" סיכוי. אבל ב"Pure Lotus" נוכחתי שהשילוב בין ביקוש מסחרר, צחוקים רועמים והתלהבות מידבקת, לבין הרכבים יצירתיים של ירקות, פירות ועשבים - אפשרי. אנשים שמחים, לבושים לבילוי, ממלאים מדי ערב את המסעדה הזאת, שהיא מבוקשת כמקום לאכול בו אבל גם כמקום לדייטים ואפילו לפגישות עסקים שממוטטות את הגנת הלקוח. שום דבר באווירה הכייפית, בעיצוב או במוזיקה, לא מסגיר את העובדה שזה מעוז של ירקות, פירות ועשבים.

ה"דג", ה"ספר ריבס", ה"תרנגולת", ה"נקניקיות" ופלטת ה"בשרים המעושנים" נראים כאן כמו הדבר האמיתי אבל הם עשויים מירקות, אצות, פולי סויה ושאר מזונות מן הצומח. ומה שהופך את הבילוי ב"Pure Lotus" לכל כך קסום ויוצא דופן קשור גם בעיצוב המנות המוקפד. האוכל מוגש בכלים יפהפיים ומקושט בכישרון אסתטי - פרחים, תאורה, קטורת, תמרות עשן המופקות מקרח. גם שמות המנות ב"Pure Lotus" מצליחים לגרום לשמות של אייל שני להישמע כמו תיאורים פרקטיים וענווים כמעט. "אני אוהב אותך - אין ויכוח" הוא אחד הצנועים בשמות של מנה שרכיביה כבר נשכחו מזיכרוני. בהתאם, גם המלצרים והמלצריות נראים כדוגמנים, לבושים כנזירים ומרעיפים על הסועדים אורך רוח וחסד. עד כאן לגבי מופע הטבעונות הסיני.

דודו בכר

ואשר לננוצ'קה: במקרה או שלא, יקבל המהפך הטבעוני שלה חיזוק משמעותי מחנות הטבע "נרולי", מעוז המיצים הירוקים, שבקרוב תעתיק אף היא את משכנה מרחוב שבזי אל רחוב לילנבלום, בקרבת "ננוצ'קה". השילוב הזה בין רחוב הבליינים לבין מסעדה גרוזינית שהיא גם פיק־אפ בר וגם טבעונית לבין חנות טבע מוקפדת ואנינה מותח את הגבולות, מערער סטריאוטיפים, מעורר שאלות על דפוסי חשיבה ישנים וגם מערבב באופן מעורר השראה בין סגפנות לנהנתנות, בין פשטות לאנינות, בין התבדלות לעממיות.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו