איך להפסיק לפחד ולהתחיל להתיידד עם הדבר הטעים הזה - שעועית

מי שאומר שאינו אוהב שעועית פשוט מקשקש, או שהכיר אותה רק בצבא. לפני המתכונים, קבלו כמה דרכים בדוקות לטיפול לפני הבישול כדי למנוע בעיות עיכול

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
שעועית אדומה  ברוטב צ'ימיצ'ורי

לפני שמפארים את השעועית, גם לפני שמביאים ממיטב מתכוני השעועית שמציעה ציונה מלמן, שפית של אוכל בריא, ראוי להתייחס בקצרה לחסרון היחיד של הקטנייה הזאת. הנה כמה דרכים להתגבר עליו:

  • להשרות. כדי שאכילת שעועית לא תגרום אי־נוחות צריך להתחיל בהכנתה לפחות בערב שלפני הארוחה ולהשרות במים פושרים למשך 12 שעות. ההשריה היא הסיבה שבגללה פרנואידים לעולם לא יאכלו שעועית במסעדה, באירוע, גם לא אצל מכרים, אלא רק כזאת שהשרינו במו ידינו. בהשרייה, בניגוד לטכניקות מתקדמות בהרבה, אין קיצורי דרך וגם לא תחליפים.

  • להכביר בירקות. ירקות, במיוחד עלים ירוקים, גם אצות, מקילים על עיכול השעועית.

  • להיעזר בתבלינים מתאימים. ג'ינג'ר, כורכום ושומר נחשבים תומכי לחימה רציניים בקשיי עיכול שאופייניים לשעועית.

  • ללעוס היטב. זה כמובן נכון לכל מזון, קל וחומר לאלה הקשים לעיכול. קל להגיד, קשה לבצע.

  •  לאט לאט אבל בטוח. כדאי להתחיל באכילת כמות קטנה של שעועית ולהגדילה בהדרגה.

  • להנביט. לא כאן המקום להלל ולפאר את ההנבטה. אבל ראוי להדגיש שהיא נוטלת מן השעועית את קשיי העיכול ומותירה אותה רק עם היתרונות. איך מנביטים? אחרי השריה של 12 שעות במים פושרים, מניחים במסננת ומדי כארבע שעות מנערים. ברגע שהשעועית מצמיחה זנבות אפשר לאחסן בקופסה סגורה במקרר.

מי שאומר שאינו אוהב שעועית פשוט מקשקש, מפני שיש כל כך הרבה סוגים וחבל לפטור עולם שלם של צבעים וטעמים משביעים ובריאים רק מפני שאי פעם, מזמן, בצבא או אצל הדודה, אכלנו קופסת שימורים תפלים או תבשיל משמים. יתרונותיה התזונתיים של השעועית ידועים ואין עליהם עוררין. גם לא על העובדה שהיא ועונת החורף נועדו זו לזו. יש ויש עוררין על טעמה. אני שייכת למפלגה שסבורה כי שעועית, בניגוד לאבוקדו או תאנה או מנגו, כן זקוקה ליד טובה ומנוסה או לפחות לכמה עצות מצוינות. לכן ביקשתי ממלמן ללמדני בינה. היא, כדרכה, הופיעה מצוידת בתועפות רוח טובה ובעוד יותר תבלינים ועשבים. הנה שניים מתוך המתכונים, ולסיום גם הערה לגבי קינוחי שעועית.

למנה ראשונה - שעועית לבנה

צריך:

2 כוסות שעועית לבנה

3 עלי דפנה

½ כפית שמן קוקוס, 1 כרישה גדולה חתוכה לפרוסות (בצורת חצי ירח)

מימין, שעועית אדומה, לבנה ואזוקיצילום: מוטי מילרוד

1 דלורית בינונית קלופה ומנוקה מהגרעינים וחתוכה לקוביות (אם אין דלורית אפשר בטטה או דלעת ערמונים)

4 שיני שום כתושות, 1 פלפל אדום או גמבה קטנה חתוכים לקוביות קטנות

שעועית לבנה למנה ראשונהצילום: מוטי מילרוד

1 כפית מלח

1 כפית טימין יבש או גבעול אחד של טימין טרי

1 כפית רוזמרין יבש או גבעול אחד של רוזמרין טרי, חצי כוס פטרוזיליה טרייה קצוצה, כף שמן זית.

ההכנה:

להשרות את השעועית במים 12–16 שעות, לסנן היטב ולבשל בשש כוסות מים כ–50 דקות עם עלי דפנה, עד שהשעועית רכה אבל לא מדי. מתחילים ברתיחה וממשיכים על אש קטנה. חשוב לא לבשל עם מלח.

שמים בסיר את שמן הקוקוס והכרישה החתוכה ומקפיצים כחמש דקות עד שמתרכך מעט, להוסיף מעט מים במידת הצורך, כדי שלא ישחים ויישרף, מוסיפים את השום וממשיכים לערבב כדקה.

להוסיף לסיר את קוביות הדלורית, פלפל אדום, מלח, טימין ורוזמרין, ולערבב היטב.

להוסיף 1/4 כוס מים, לכסות ולבשל עד שהדלורית כמעט מוכנה, בערך 10 דקות.

להוסיף את השעועית המסוננת (זורקים את עלי הדפנה) ולבשל יחד כ–5 דקות נוספות.

לטעום ולתבל במידת הצורך.

הגשה:

להניח בצלחת הגשה, להזליף מעט שמן זית מעל ולפזר את הפטרוזיליה הקצוצה.

למנה עיקרית - שעועית אדומה ברוטב צ'ימיצ'ורי

צריך:

2 כוסות של שעועית אדומה

3 עלי דפנה

לרוטב:

1 פלפל אדום גדול, צרור פטרוזיליה, צרור כוסברה

4 שיני שום, כפית וחצי כמון טחון

שעועית אדומה ברוטב צ'ימיצ'ורי צילום: מוטי מילרוד

¼ כפית פפריקה חריפה, מיץ מחצי לימון

½ כוס שמן זית, 1 כפית מלח

הכנה:

משרים ומבשלים את השעועית האדומה כמו את השעועית הלבנה במתכון הקודם.

שמים את כל רכיבי הרוטב במעבד מזון עם להב מתכת ומעבדים עד לקבלת מרקם של רוטב.

מסננים את השעועית מהמים, זורקים את עלי הדפנה ומבשלים אותה עם הרוטב 10 דקות.

הגשה:

מומלץ להגיש את השעועית ברוטב הצ'ימיצ'ורי מעל אורז מלא, להניח מעל או בצד את סלסת האפרסמונים (מתכון בהמשך) ולקשט בכוסברה טרייה קצוצה דק.

סלסת אפרסמונים

צריך:

2 עגבניות בשלות חתוכות לקוביות קטנות

1 אפרסמון בשל חתוך לקוביות קטנות

1 בצל ירוק קצוץ, 1/3 כוס כוסברה קצוצה דק

10–12 עלי נענע קצוצים דק

מיץ מלימון אחד

קליפה מגורדת מלימון אחד

1 שן שום כתושה

1 כף שמן זית

½ כפית מלח

½ כפית כמון טחון

צ'ילי טרי קצוץ דק לפי הטעם

הכנה:

מערבבים היטב את כל הרכיבים בקערה ומניחים בצד לחצי שעה.

ומה לקינוח? יגעתי ולא מצאתי קינוח משעועית שמתקבל על החיך הסביר. נכון שהיפנים מלהטטים בקינוחי שעועית. כולל גלידה משעועית אדומה. נכון גם שיש מי שאופים בראוניז משעועית שחורה. בינתיים לא טעמתי אף קינוח או גלידה או עוגה שבמרכזם שעועית ושאני יכולה בלב שלם להציע מתכון שלהם כאן. כן אכלתי וגם אהבתי את הטראפלס שעועית שחורה שמכינה רונית לב ובעבר אף הבאתי כאן את המתכון, והנה הוא מקושר פה שוב לטובת מי שהיו עסוקים בדברים יותר חשובים ואולי פחות טעימים.

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

רחל טלשיר

רחל טלשיר

בעלת טור "לאכול או לא לאכול"

racheltalshir@gmail.com

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ