בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

טראפלס במקום נטיעות

ארבעה מטעמים משופעים בתנובת האדמה, במיוחד לקראת ט"ו בשבט

תגובות

בעיתוי כלל לא מפתיע, לקראת ט"ו בשבט, קיבלתי שפע הצעות איך לחגוג למרות שנת השמיטה שבה לא נוטעים עצים. המדור הזה מציע דרך נוספת לחגוג בלי לצאת מהבית: ללמוד איך משתמשים במזונות מן הצומח במקום במוצרים מן החי.

לשם כך הזמנתי למטבחי את עלמה נוימן־אהוביה, אופה טבעונית מחוננת, ויחד הכנו ארבעה מטעמים שכולם משופעים בתנובת האדמה. כולם טעימים וקלים להכנה ובכל אחד מהם מסתתר חידוש, לפעמים קטנטן, שמעניק לממתקים המוכרים הנאה נוספת. מאליה עולה השאלה מדוע קונדיטורים מקצועיים וגם אופים ביתיים מנוסים אינם בוחרים בתחליפים האלה שהם יותר טעימים ויותר בריאים. התשובה למטה.

טראפלס שוקולד־אבוקדו

דודו בכר

צריך:

340 גרם שוקולד מריר 70%

200 גרם אבוקדו (ללא קליפה וגלעין). אף אחד, גם לא שונאי אבוקדו מושבעים, לא ירגיש ולא יתלונן.

35 גרם מייפל/סילאן ללא סוכר/אגבה/סטיביה לפי הטעם

כפית תמצית וניל איכותית

קורט מלח

חצי כפית פתיתי צ'ילי/אבקת ספירולינה

20 אבקת תערובת דגנים (אורז מלא, קוואקר ושומשום טחונים) אנחנו השתמשנו בתערובת של סיגל תבור בשלנית מקרוביוטית שפרטים עליה ועל מוצריה אפשר למצוא ברשת.

אבקת קקאו איכותית לציפוי

ההכנה:

מועכים את האבוקדו למחית חלקה (אפשר בעזת בלנדר מוט אבל מזלג יעשה אותה עבודה בפחות טרחה)

ממיסים על בן־מארי את השוקולד, מוסיפים את שאר הרכיבים, מערבבים למרקם אחיד.

מקררים (במקרר) כחצי שעה

יוצרים כדורים קטנים ומגלגלים באבקת הקקאו

שומרים במקרר

כמה מלים טובות על אבוקדו: תקצר היריעה. במתכון שכאן הוא מפגין את כישוריו להחליף שמנת מתוקה ואף להתעלות עליה במרקם קטיפתי נימוח. טעמו העדין ממילא של האבוקדו מתקפל אל תוך טעמו החזק של השוקולד ומשביח אותו. הנה קישור לטור שלם שהקדשתי לאבוקדו בעבר http://tinyurl.com/ks4gmrh.

ממתק שוקולד־אגוזים־פירות יבשים

דודו בכר

צריך:

200 גרם שוקולד מריר 70%

60 גרם מיקס אגוזים (ברזיל, מלך, פקאן וקשיו)

60 גרם מיקס פירות יבשים ללא תוספת סוכר (חמוציות, משמשים, תאנים ואוכמניות)

הכנה:

כותשים את האגוזים בעזרת פטיש מטבח (עדיף בתוך מגבת מטבח נקייה) או מעבדים מעט בפולסים במעבד מזון (לא לטחון לאבקה!)

קוצצים דק את הפירות היבשים (עדיף להקפיא אותם לפני או להשתמש בסכין חדה ומשומנת בכדי שלא יידבקו לסכין בעת החיתוך)

ממיסים את השוקולד בבן־מארי

מערבבים פנימה את האגוזים והפירות היבשים

בעזרת כף מעבירים את התערובת לתוך תבנית סיליקון לפרלינים, אנחנו השתמשנו בתבנית שקעים קטנטנים בגודל מטבעות.

מקפיאים עד שמתקשה

מוציאים את הממתקים מהתבנית ומקשטים באבקת גוג'י ברי. גם אבקת תערובת האצות של סיגל תבור יוצרת קישוט מרהיב ותוספת טעם מרתקת.

כמה מלים טובות על אגוזים: האגוזים שונים זה מזה ולכל אחד מהם מעלות משלו אבל כולם עתירי יתרונות תזונתיים, נוחים לנשיאה, חטיף אידיאלי כשלעצמם ומוסיפים טעם חמאתי בכל מקום שבו רוצים להימנע משימוש במוצרים מן החי. הם משביעים אבל חפים מגלוטן. במתכון שכאן הם עושים ברוב חן וטעם את עבודתה של החמאה, אבל נוימן־אהוביה מדגישה שכאשר טוחנים אותם עם מים הם מצטיינים בהחלפת שמנת.

ממתק תמרים ופיצוחים מתובל

צריך:

100 גרם סוכר חום כהה

120 גרם סילאן ללא כל תוספים

250 גרם תמרים מיובשים מגולענים ללא תוספת סוכר

150 גרם פיסטוק קלוף

150 גרם אגוזי מלך

100 גרם שבבי שקדים

100 גרם אגוזי ברזיל

רבע כפית קינמון

רבע כפית הל

מעט אבקת ג'ינג'ר

מעט מלח אטלנטי

הכנה:

מחממים במחבת כבד על אש נמוכה את הסוכר החום והסילאן עם התבלינים עד להמסה מלאה, קוצצים את התמרים, מוסיפים וממשיכים בבישול עד למרקם אחיד.

מסירים מהאש ומוסיפים פנימה את האגוזים

מקררים את התערובת כחצי שעה במקרר ויוצרים גלילים (עדיף בעזרת נייר אפייה כי זה ממש דביק)

מקפיאים את הגלילים לשעה (או עד שהם יציבים לחיתוך)

מפזרים על הגלילים מעט מלח אטלנטי וחותכים לפרוסות ברוחב 1-1.5 ס"מ

שומרים בקירור

כמה מלים טובות על תמרים: תקצר היריעה אבל במתכון שכאן הם מופיעים כבצק שיודע להדביק בלי להזיק. עוד יתרון: בצק התמרים אינו מצריך אפייה. נוימן־אהוביה מסכמת: בזכות הדביקות התמרים מחליפים בו־בזמן גם סוכר, גם ביצים וגם קמח לבן.

קראמבל תות שדה

דודו בכר

100 גרם קוואקר

40 גרם שקדים טחונים (אפשר להמיר בכל אגוז אחר טחון־קשיו, פיסטוק, ברזיל וכו')

50 גרם פקאן קצוץ

50 גרם סוכר חום כהה

מעט ג'ינג'ר טחון

קורט מלח

30 גרם שמן זית איכותי בכבישה קרה

20 גרם שמן קוקוס אורגני בכבישה קרה

700 גרם תותים חצויים (או חתוכים לרבעים – תלוי בגודל)

מיץ וגרידה מלימון אחד

20 גרם סילאן ללא תוספים

הכנה:

מניחים את התותים החתוכים בקערה, מוסיפים מיץ לימון וסילאן ומערבבים לכיסוי מלא

מערבבים בקערה את כל החומרים היבשים, מוסיפים את השמנים וממוללים בקצות האצבעות לפירורים

מעבירים את התותים לכלים אישיים. אפשר גם עטרות נייר. יש בהן כאלה שמעוטרות תותי שדה וכאילו נוצרו במיוחד לקראמבל הזה.

אופים כ–20 דקות על 180 מעלות (או עד שהתותים מבעבעים והפירורים השחימו מעט).

כמה מלים טובות על תותים וקוואקר: התותים בניגוד לשאר הפירות הקטנים, אדומים או סגולים או כחולים, גדלים אצלנו ונמכרים, לפחות בחורף, במחירים נוחים יחסית. במתכונים שכאן, חמים בניגוד לרוב המופעים המוכרים שלהם, הם מרשימים בכישרונם להיהפך ברגע למרקחת מבעבעת ועשירה בטעמים. קוואקר, יתרונותיו התזונתיים ראויים למדור נפרד יש איכויות דביקות שמחליפות בקלות וביעילות (נוימן־אהוביה ממליצה לנסות בכל קציצות ירק). במתכון שכאן הוא מייצר, בלי קמח וחמאה, פירורים פריכים יותר.

ואם כבר אז נוימן־אהוביה מבקשת לשבח גם את הקוקוס, התפוחים והטחינה. שלושתם לא נכנסו למדור הזה רק בגלל מחסור במקום וכל אחד מהם הוא סו־שף במטבח הטבעוני. קוקוס (שמן/קרם/חלב/נוזל) מעשיר מאפים טבעוניים לפחות כמו שמנת וחמאה ובנוסף מעניק להם ארומה אקזוטית.

רסק תפוחים מחליף בהצטיינות ביצים במאפים טבעוניים ומעניק עסיסיות רבה - מה שנותן לנו אופציה להפחית (אפילו בחצי) מכמות השמן במתכון (עוגיות/בחושות)

טחינה (מכל סוג - שומשום, פיסטוק, שקדים, בוטנים וכו') מחליפה בקלות חלק מכמות השומן בכל מתכון וגם עוזרת להדביק במקום ביצים.

ובחזרה לשאלה מההתחלה: אם זה כל כך מוצלח אז איך זה שהרוב נמנעים מלהשתמש בכל הטוב הזה. כל מי ששאלתי ענה בכנות: זה יותר טעים וגם יותר בריא אבל הרבה יותר יקר.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו