המתוק הנכון: האם אבטיח הוא יותר טעים או יותר בריא

התשובה - גם וגם. האבטיח הוא לא רק תענוגי ומסלק תוגה, הוא גם עשיר בערכים תזונתיים. הרעיון לשלב אותו במזונות אחרים אולי פוגע בטעם הטוב, ובכל זאת, הנה כמה אופציות

רחל טלשיר
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
צילום: תומר אפלבאום

אם התקבל הרושם ממדורים קודמים שלי שהשמצתי מדי את הטעם המתוק, הגיע הזמן והגיעה העונה לדבר בשבחיו. ומלך המתוקים הקיציים הוא כמובן האבטיח. קשה לחשוב על עוד מישהו שהוא כל כך מתוק וגם כל כך שוחר טוב. לא רק בגלל שהוא טעים ועסיסי מאין כמותו ומקפיץ את מצב הרוח ומגרש תוגה. הוא גם נושא עמו שילוב מרשים של ערכים תזונתיים נטולי שומן: רמת הליקופן בו, למשל, מתחרה בכבוד בעגבנייה והוא עשיר בין השאר בוויטמיני בי וסי, מנקה את מערכת העיכול, משתן, מחזק את מערכת החיסון, מיטיב עם מערכת העצבים ומשפר את לחץ הדם, זרימת הדם ופעילות הלב.

האבטיחים של חודשי מאי ויוני עדיין לא בשיאם אבל ממש עכשיו, בראשית יולי, מופיעים בכירי האבטיחים. מדריכי תזונה ממליצים לאכול אבטיח בנפרד או לצרפו למלון. זאת ועוד: מומלץ לאכול אבטיח במרחק כארבע שעות מארוחה המכילה חלבונים ועמילנים. האבטיח מתאים גם לתינוקות. בקלות רבה ניתן להכין ממנו מיץ טעים: מרסקים במערבל ומסננים.

צילום: איור : עמוס בידרמן

ואחרי שאמרנו כמה הוא טעים כמו שהוא, כמעט לא מתאים להציע תחבולות בישוליות שעלולות להאפיל על טעמו. ובכל זאת, לטובת מחפשי הגיוון ולמי שרוצים לדבוק באבטיח כדי להפחית באכילת ממתקים מזיקים, הנה כמה צורות הכנה, יותר רעיונות מאשר מתכונים.

שייק עשבים

צריך:

כוס עלי נענע

ריחן ופטרוזיליה

2 כוסות קוביות אבטיח

הכנה:

מכניסים לוויטמיקס את כל המרכיבים ומפעילים עד שמתקבל משקה אחיד.

אבטיחונדה

אבטיחונדהצילום: תומר אפלבאום

צריך:

5 כוסות קוביות אבטיח בלי גרעינים, מים לפי הצורך, מיץ משלושה לימונים.

הכנה:

מכניסים את האבטיח ומיץ הלימון למעבד מזון עד קבלת מחית. מוסיפים מים לפי מידת הנוזליות הרצויה.

הגשה:

בכוסות גבוהות שכל אחת מלאה עד חציה בקוביות קרח. מקשטים בגבעול נענע.

סלט עם אבטיח

צריך:

¼ כוס מיץ לימון

½ כוס שמן זית

מלח ופלפל לפי הטעם

פפאיה גדולה בשלה אך מוצקה, מקולפת, מגולענת וחתוכה לקוביות (כ–3 כוסות)

כמות שווה של קוביות אבטיח בלי גרעינים

כמות שווה של קוביות אבוקדו

4 כוסות עשבי תיבול קצוצים, כיד הדמיון ולפי הטעם והמצאי

הכנה:

מערבבים הכל בקערה גדולה ומגישים.

צילום: תומר אפלבאום

אבטיחצ'ו

גרסה מזינה ומרעננת של הגספצ'ו המוכר.

צריך:

8 כוסות של קוביות אבטיח בלי גרעינים

2 מלפפונים קלופים

1 פלפל אדום

חצי כוס עלי בזיליקום קצוצים דק

חצי כוס מיץ לימון

חצי כוס בצל סגול קצוץ דק

חצי כוס שמן זית, חצי אבוקדו.

הכנה:

את כל הרכיבים חוץ מהבזיליקום מכניסים למעבד מזון עד קבלת מרקם של מרק סמיך. מוזגים לקעריות ומקשטים בבזיליקום.

קרח אבטיח

צריך:

רק אבטיח

הכנה:

מנקים את האבטיח מגרעינים ומקליפה. חותכים לקוביות ומרסקים היטב במערבל. מעבירים לתבנית קרח ומקפיאים.

משט אבטיח

צריך:

4 כוסות קוביות אבטיח

כרוב סגול קטן

4 כוסות עלעלי טעם מסוגים שונים

1 כוס עלי רוקט

כוס פירורי קשיו (מכניסים קשיו למעבד מזון עד קבלת מרקם פירורי)

חצי כוס מיץ לימון, רבע כוס שמן זית.

הכנה:

מפרידים את עלי הכרוב ל"סירות" קטנות ועורכים אותן על משטח הגשה. מערבבים את הלימון והשמן. בקערה אחת מניחים את הרוקט ובאחרת מערבבים את עלעלי הטעם. מתבלים את עלי הרוקט בתערובת השמן ולימון. מרפדים כל "סירה" בשכבת רוקט, עליה מניחים שתי קוביות אבטיח, עליהן מפזרים את פירורי הקשיו ו"סוגרים" בחופן נדיב של עלעלי טעם.

ולסיום: ירק או פרי?

ושאלה ותיקה לסיום — האם האבטיח הוא ירק או פרי? יש כל מיני הבדלות בין פירות ולירקות, והנפוצה בהן היא זו המגדירה פרי כמה שגדל על עץ, על שיח או על מטפס, בעוד ירק צומח על הקרקע או מתחתיה. על פי הגדרה זו, ובניגוד למוסכמה הרווחת, האבטיח, בן משפחתם של הדלועים הגדלים על הקרקע, הוא ירק. זה תופס אגב גם לגבי תות שדה. גם במקרא נזכרים האבטיחים — רק פעם אחת — בין מיני הירקות שאכלו בני ישראל במצרים, בסמיכות לקישואים (המזוהים למעשה עם המלפפונים של היום): "זָכַרְנוּ אֶת הַדָּגָה אֲשֶׁר נֹאכַל בְּמִצְרַיִם חִנָּם אֵת הַקִּשֻּׁאִים וְאֵת הָאֲבַטִּחִים וְאֶת הֶחָצִיר וְאֶת הַבְּצָלִים וְאֶת הַשּׁוּמִים" (במדבר י"א, ה'). הסינים, אגב, מתייחסים גם הם לאבטיח כירק לכל דבר, צולים אותו ומחמיצים אותו.

ועדיין, למרות כל ההצדקות הבוטניות, בשביל מי שגדלו בישראל האבטיח הוא פרי, הוא ה־פרי, זה שמסמל את החום הגדול ואת הים ואת החופש הגדול.

רחל טלשיר

בעלת טור "לאכול או לא לאכול"

racheltalshir@gmail.com

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ