בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

אם אסור בשר, תאכלו פירות

אזהרת ארגון הבריאות העולמי בעניין הבשר היא הזדמנות מענגת לדבר עם בלוגרית הבריאות דפנה אמון בשבחי הפירות, ובמיוחד על כמה מהאקזוטיים שבהם

39תגובות
גלידה בנונה
דניאל צ'צ'יק

הוויכוח המתלהט על הסכנות באכילת בשר, בעקבות האזהרה של ארגון הבריאות העולמי (שנגיד "אמרנו לכם"?), הוא עוד סיבה נעימה לפגוש את דפנה אמון, בלוגרית בריאות, שהחזון שלה הוא להפוך לפחות ארוחה יומית אחת לנטולת בישול ורכיבים מעובדים ולבסס אותה על כמה שיותר פירות. הפגישה איתה נערכת במטבח כשבינינו ערימות של עלים ירוקים, אנונות שנבחרו בקפידה ואפרסמונים עסיסיים. יש מהם עכשיו בשפע בשווקים, מזכירה אמון, ויש גם פפאיה וגויאבה, אבל הפירות האלה עדיין לא כבשו מקום מרכזי בתפריט היומי.

היא גרה בתל אביב עם בעלה ובנה הפעוט. את הטבעונות אימצה לפני חמש שנים, וכשבנה נולד עשתה שינוי נוסף ועברה לתזונה שעיקרה מזון נא. השיפורים שחוותה מאז — היא מעידה על עור זוהר, חיוניות, חידוד החושים והחשיבה — גרמו לה לנסות לשכנע כמה שיותר אנשים, בין השאר באמצעות סדנאות, הרצאות ובלוג, לאכול פירות. קל לנחש שהיא דוחה לגמרי את ההמלצה של חלק מהתזונאים להימנע מפירות כי הם משמינים.

האנונה היא דוגמה לפרי שסובל מרייטינג נמוך, בעיקר בגלל הגרעינים שבה. אמון מפרקת בהנאה כמה אנונות ומשליכה את הגלעינים לקומפוסט: "זה מצחיק", היא אומרת, "הרי אף אחד לא בא בטענות לטירחה של הטיפול בבשר ובדגים. הצורך להיפטר מעצמות קטנטנות ומעור בדגים, משומן וגידים ועור בבשר. והאנונות כל כך נעימות למגע ונקיות. ממש משחק ילדים".

את האפרסמונים מקובל לפסול בגלל שמועות על תכונתם לגרום בעיות עיכול: "שטויות", פוסקת אמון בעודה מסירה את העוקץ וסוחטת אפרסמון מקליפתו, "מקור השמועה בכך שאנשים אוכלים אפרסמונים לא בשלים, וגם אוכלים אותם אחרי הרבה קמח לבן, מוצרי חלב, בשר וסוכר — לא פלא שנוצרות בעיות עיכול. המצע אשם ולא האפרסמונים, שהם כל כך טעימים ונעימים כשהם בשלים".

סביצ'ה אנונה
דניאל צ'צ'יק

בהזדמנות זו היא מונה כמה מהסיבות להפסיק להתייחס לפירות כקינוח בריא ולהתחיל לראות בהם מנה עיקרית:

תשוקה טבעית. אמון מאמינה כי העולם נברא כך שכל יצור חי ישתוקק למזון כפי שהעניק לו הטבע. פירות הם מזון כזה. בשר, בניגוד לבעלי חיים טורפים, אנחנו לא מסוגלים לאכול כפי שהוא, בלי הכנות ותיבול.

תמהיל נכון. פירות הם לא רק תערובת מופלאה של טעמים, ניחוחות מרקמים וצבעים, אלא גם של יסודות תזונתיים טהורים ועשירים. אין מקור טוב יותר לוויטמינים ומינרלים מאשר פירות, אגוזים למיניהם ועלים ירוקים.

פינוי פסולת. פירות עשירים במים זכים ובסיבים תזונתיים. הסיבים העדינים והמסיסים במים הם כמו שואב אבק של רעלים ופסולת שמצטברים בגוף. בתהליך המטבוליזם הגוף כל הזמן מייצר ומפנה פסולת, וסיבי הפירות סופחים אותה. אמון מספרת על בעית עצירות שסבלה ממנה בעבר, כיוון שלא אכלה פירות. עם הרעלים התמודד גופה באמצעות דלקות גרון חוזרות.

מרק אנרגיה
דניאל צ'צ'יק

איזון החומציות. פירות וירקות הם לרוב בעלי תגובה בסיסית בגוף, בעוד הדיאטה המערבית הרווחת עתירה במאכלים שיוצרים תגובה חומצית: חלבונים מן החי, סוכרים, טבק, קפה, תה, אלכוהול. גם מתח ולחץ תורמים לחומציות. ארוחת פירות אחת ביום מבטיחה איזון מבחינה זו.

אנרגיה. הדעה הרווחת כי תזונה עשירה בחלבון מהחי מעניקה אנרגיה, שגויה מיסודה. בחלב אם, המזון שהכי מעודד התפתחות, יש מעט חלבון. המזון הכי דומה בהרכבו לחלב־אם הוא פירות. לאחר ארוחת פירות אנו מרגישים מלאי חיים, לעומת זאת, אחרי ארוחה עשירה בחלבונים מרגישים עייפות ואף חולשה מסוימת.

תמיכה בסביבה. בריאות הגוף ושלום כדור הארץ שלובים זה בזה. כשאני אוכלת יותר פירות במצבם הטבעי, אני צורכת פחות מזון מעובד ולוקחת חלק בריפוי הסביבה.

אמון מציעה כמה עקרונות לשימוש נבון בפירות:

על בטן ריקה. מומלץ לאכול פירות על קיבה ריקה. אכילתם בצירוף מזונות אחרים הזקוקים לשהות ניכרת בקיבה, משמעה עיכוב העיכול שלהם עד שיושלם עיכול המזונות האחרים. העיכוב הזה עלול ליצור בעיות עיכול ותחושת אי נוחות.

פרי בשל בעונתו. סיבה נפוצה לתחושה לא טובה בעקבות אכילת פירות היא שהם אינם בשלים, ולכן קשים לעיכול ויוצרים חומציות בגוף. בננה צריכה להיות מנוקדת, האפרסקים רכים, וכך גם אנונה, אפרסמון וגויאבה. אכילת פירות בעונתם גם חוסכת כסף.

צירופים נכונים. פירות אוכלים בנפרד ממזונות אחרים, כאמור, אבל אפשר עם עלים ירוקים. אלה וגם אלה מתעכלים מהר. פירות וחלבונים הם צירוף רע. גם פירות ועמילנים יחד יוצרים תסיסה בבטן, צרבת ואי נוחות. אפשר לאכול פירות עם אגוזים, אבל אז מומלץ להשרות קודם את האגוזים כדי לזרז את עיכולם.

ועכשיו, כמה מתכונים:

גלידת בנונה

(מנה זוגית)

גלידה טעימה ומתוקה שמתחבבת בקלות גם על ילדים ותינוקות.
צריך:

4 בננות בשלות קלופות, פרוסות ומוקפאות

2 אנונות מקולפות, מנוקות מהגרעינים ומוקפאות

1 ס"מ מקל וניל

2 אפרסמונים מסוג "פויו", בשלים מאוד.

 

הכנה: שלב א' : יוצרים משני אפרסמונים רכים קרם. מושכים מהם את החלק של העלה וסוחטים את המילוי לתוך מעבד מזון, מפעילים אותו עד קבלת קרם חלק. מניחים בצד.

שלב ב': מניחים את הבננות והאנונות הקפואות בבלנדר או מעבד מזון, יחד עם הווניל (אם המכשיר לא חזק דיו עדיף להשתמש בתמצית וניל איכותית) ומפעילים עד קבלת מרקם גלידה. מוזגים לכלי הגשה.

שלב ג' : מקשטים כל מנה בקרם אפרסמון.

סביצ'ה אנונה

(מנה זוגית)

פיסות האנונה המקולפות מזכיר לאמון, במראה ובמרקם, חתיכות דג נא.

​צריך: 1 אנונה גדולה מקולפת ומנוקה מהגרעינים

רבע כוס גרגירי רימון מתוק

רבע אבוקדו חתוך לפרוסות

1 כוס עלי בייבי תרד

1/2 כוס נבטי חמנייה

חופן קטן של כוסברה קצוצה

מעט מיץ לימון

 

הכנה: מניחים את כל המרכיבים בקערה ומערבבים קלות בלבד. מעבירים לצלחת הגשה. אפשר להגיש עם פלפל חריף קצוץ.

לסיום מבקשת אמון לשתף במתכון שלמדה בבית ספר של ד"ר אן ויגמור בפורטו ריקו, שם השתתפה בחורף האחרון בסדנת ניקוי. המזון העיקרי שאכלו שם הוא מרק נא שפיתחה ויגמור, המבוסס על עלים ירוקים ונבטוטים. בבוקר אוכלים את המרק בתוספת פפאיה מתוקה או תפוח, בצהריים עם סושי נא או בורגר במייבש מזון, ובערב עם אבוקדו/ קרם שקדים/ יוגורט מגרעינים וזרעים.

אנרג'י סופ

(מנה זוגית)

שלב א': מכניסים למערבל 1 זוקיני טרי חתוך לקוביות, 1 גזר טרי חתוך לקוביות גסות, 1 כוס מים מטוהרים. טוחנים עד קבלת מרקם אחיד.

שלב ב': מוסיפים למערבל 2 כוסות נבטי חמניה, 2 כוסות עלי בייבי־תרד או חסה או שילוב ביניהם (מומלץ לבחור עלים טעימים, אורגניים וטריים), רבע אבוקדו קטן. טוחנים עד קבלת מרקם אחיד (להימנע מטחינת יתר). מוזגים לקעריות הגשה.

שלב ג': מקשטים בעלים טריים של פטרוזיליה וכוסברה, בצל ירוק קצוץ, פיסות אבוקדו, טחינה איכותית, אצות מסוג "פתיתי דולסה" (אפשר להשיג דרך האתר של "גולמינא"), טיפות מיץ לימון טרי.

 

דפנה אמון
דניאל צ'צ'יק


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו