בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

סיבוב תל אביבי במסעדות בריאותיות

אחרי סקירת המסעדות הבריאותיות בניו יורק ביקשו שאמליץ גם על מקומות בעיר מגורי, וגיליתי שאני מאלה שכמעט לא יוצאים מהבית. טוב, חוץ מלמקומות הבאים

9תגובות

בעקבות ההמלצות שפרסמתי כאן על מסעדות בריאותיות בניו יורק, התבקשתי להמליץ על מקומות מהסוג הזה בתל אביב. אחרי התלבטות ארוכה הגעתי למסקנה שהרבה יותר קשה להמליץ על מסעדות בעיר שגרים בה מאשר בעיר שאליה מזדמנים. המשימה קשה מעוד סיבה: נכון שבמסעדות יש מרקים, סלטים והמבורגרים (טבעוניים, כן?) הרבה יותר מוצלחים ממה שמפיק המטבח הפרטי שלי, אבל אני, כמאמר המשורר, אוהבת להיות בבית.

לכן ברוב המסעדות הכי חדשות והכי אופנתיות לא אכלתי אף פעם, אני מתנצלת. ברור שקראתי בעיתונים שהן הכי הכי, כמובן שתכננתי להגיע אליהן, אבל ברוח השיר שהוזכר כרגע, כשכבר יוצאים, הרגליים הולכות לאותם המקומות עם אותם החברים, עם אותם מאכלים.

הודי ביום רביעי

חן ויינשטיין פותחת מדי יום רביעי לכל דכפין את ביתה בנווה צדק, את מטבחה, ואת שולחן האוכל הקטנטן שלה שנמצא באותו חלל עם מיטתה וכלבה וספרייתה. היא פותחת בצהריים. מתי בדיוק? כשהאוכל מוכן וכשראשון הסועדים מופיע. רשמית: ב–14:30. היא סוגרת בערב. מתי בדיוק? כשהאוכל נגמר וכשאחרון הסועדים נרדם על הרצפה או השולחן או על המיטה. רשמית ב–21:00, אבל מניסיוני זה לגמרי פרוץ.

מנה הודית אצל חן וינשטיין
חן וינשטיין

בתפריט המשתנה קלות אפשר למצוא: מסאלה דוסה (סוג של בלינצ'ס הודי) ב–30 שקל, הכולל חרדל שחור, זרעי כמון, עלי קארי, כורכום וחילבה; מסאלה גזר, בטטה ונבטוטים ב–35 שקל; אידלי (מוגש בסמבר עם צ'אטני) ב–15 שקל; מנה אידלי שכוללת שני אידלי עם סמבר (מרק עדשים פיקנטי עם תמרינדי) וצ'אטני קוקוס בצד ב–20 שקל; דוסה ואידלי עשויים מבלילה מותססת מסוגי אורז שונים ואורד דאל (מש שחור מקולף).

לא מבינים אף מילה? גם אני בקושי, למרות שאני אוכלת שם מתי שאני רק יכולה. זה חלק מהקסם. שאלתי וענו לי ושוב לא הבנתי. אבל נהניתי. בפעם הראשונה הייתי כל כך מסוחררת שאכלתי פעמיים בזו אחר זו את כל התפריט ואחר כך בקושי זזתי.

באגף הקינוחים יש עוד כמה דברים לא מובנים: בנופי ראו (15 שקל) וקקאונופי רימונים (20). גם האגף הזה משתנה קלות משבוע לשבוע.

כל התפריט הוא טבעוני ללא גלוטן וללא סוכר (רק תמרים), מתחשב במאותגרי כוסברה וכמעט לגמרי אורגני. ולמי שעדיין לא נחה דעתו: ויינשטיין משמנת בשמן קוקוס וממליחה במלח הימלאיה.

חוץ מהאוכל הטעים, הזול והשונה, יש לארוחות אצל ויינשטיין ערך מוסף שכולל, בין השאר, מפגשים קצרים עם אנשים מעולמות מקבילים: זוג גברים פרסומאים ובתם התינוקת, אמא ובת מרמת גן שעושות את צעדיהן הראשונים במעבה התפריט הטבעוני, צוות העובדים בחנות טבע שכונתית, משפחה של שכנים על טפם, זוג שנראה בפגישה רומנטית אבל בהדרגה מתברר שהם למדו יחד ביסודי, חידשו קשר בפייסבוק, קבעו להיפגש בארוחה הודית ועכשיו שאר הסועדים עוקבים אחרי ההתלהבות שלו והכתף הקרה שלה.

קורה גם שבאים בשעה שקטה ומבלים רק עם חן והכלב שלה. אפשר להתיידד עם ספר מהמדף הסמוך — מושיטים יד ונוגעים. גודלו של הבית, ליתר דיוק — קוטנו, מאפשר חיבור רגעי תוך כדי אכילה. העיניים נפגשות, המבטים נוגעים ואפשר ליהנות מהיכרויות לא מחייבות.

עדיף להזמין מראש: רחוב כפר סבא 13. טל' 4892812–054; 5240690–03

צהריים ב"אורנה ואלה"

לכאורה אין יותר שבחים שאפשר להרעיף על "אורנה ואלה" ועוד לא הורעפו. ובכל זאת, ברוב תהלוכות הפרסים ויחסי הציבור "אורנה ואלה" לא משתתפת ולכן מי שמחפש מסעדות דרך גוגל עלול לפספס אותה. "אורנה ואלה" היא לפני הכל מסעדה שבה אפשר לאכול כמו בבית אבל הרבה יותר טעים. למה כמו בבית? כי ברור שלמישהו במטבח אכפת לא רק להאכיל את הסועדים אלא גם להזין אותם. גם אחרי 24 שנות קיום אורנה אגמון ואלה שיין עדיין שם, מבשלות ודואגות לכל פרט. זה לא מובן מאליו בתרבות שבה רוב הטבחים מבשלים, אם בכלל, בעיקר בטלוויזיה, ובעיר שבה מסעדות עפות על עצמן ונסגרות תוך פחות משנה. זה לא מובן מאליו ברחוב שיינקין שכבר הוספד עשרות פעמים.

אחרי ההקדמה המתלהבת הגיע הזמן להמליץ על המבוגר טבעוני חדש שנוסף לתפריט הידידותי־ממילא לטבעונים ולשוחרי בריאות. אם היו עורכים תחרות מלכת יופי להמבורגרים טבעונים, זה של אורנה ואלה היה זוכה במקום ראשון, שני ושלישי. הוא עשוי מפולי מש ומבטטה, מוגש עם צ'טני עגבניות ומיונז קשיו בתוך לחמניית כוסמין. הלחמניה מושלמת כמו כל המאפים במסעדה הזאת. והטעם, עיקר כמעט שכחתי, מעולה.

עקבתי אחרי חבלי הלידה של ההמבורגר הזה בשנה האחרונה ואכלתי כמה גרסאות מוקדמות פחות מוצלחות שלו. החתירה לשלמות מתוך פשטות מאפיינת את הבישול והאפייה במסעדה. מי שאוכל בה לומד מדי פעם שיעורים קצרים בבישול ביתי עילי. אחד הטיפים שלקחתי מהמקום הוא לבשל את כל הדגנים כמו שמבשלים פסטה: במים רבים ולסנן. אופן ההכנה הזה משדרג כל מנה. זה טיפ אחד מני רבים ומומלץ לנסות אותו עם קינואה ואורז מלא ולהיווכח איך שני מזונות שנויים במחלוקת הופכים לחביבי הקהל.

שינקין 33, טל': 5252085–03 או 3265813–054

מעיין המרק: MEZZE

נהרות של מרק כבר זרמו בבטני, אבל את הטעים מכולם מבשלים במסעדה צמחונית קטנה ונטולת גינונים, שכונתית וצנועה. בכל יום מוגשים שני מרקים שונים. לפחות שלוש פעמים בשבוע אני קונה מרק. בדרך כלל אני עוברת שם עם צנצנת, ממלאה ואוכלת בבית. שתי צלחות גדושות, אחת מכל סוג. אם אני יושבת בMEZZE אני מזמינה למנה ראשונה סוג אחד של מרק ולמנה שנייה את הסוג השני. בכל מה שקשור במרק, אין גבול ליצירתיות במקום הזה — לונה פארק של הפתעות. בעיקר בחורף. מי בעצם לא אוהב מרק? כנראה שרק מי שלא אכל כאן מרק.

מרק בטטה, בוטנים ובזיליקום ב MEZZE
איתן ויתקון

לשם המחשה: מרק שעועית שחורה כולל גם בצל, שמן זית, שום, גזר, סלרי עלים, סלרי שורש, עגבניות, כוסברה, פטרוזיליה, פלפל ירוק חריף, לימון, תמרים, זרעי כוסברה וכמון. כל אחד נשבע לפחות בחמישה מרקים של MEZZE ואני בשבעה. הנה המצעד הפרטי שלי: מרק עדשים כתומות ועגבניות בחלב קוקוס, מרק בטטה וארטישוק ירושלמי, בורשט, חרירה נבטוטים, מלוחיה, אפונה תימנית, בטטה בוטנים ובזיליקום.

וחוץ ממרק? המסעדה הזאת היא גן עדן למתנזרים מגלוטן. היא נוסדה לפני 12 שנים וההחלטה על הדרת הגלוטן באה מאהבה — שכן בת־זוגו ובנו של הטבח סובלים מרגישות לגלוטן (צליאק).

אחד העם 51 א, תל אביב. טל': 03-6299753

עשבים שותים: "נרולי"

מה בדיוק הופך את המשקאות שסוחטים ומערבלים בחנות הטבע "נרולי" לכל כך מענגים? לפני הכל: הם משתמשים אך ורק ברכיבים אורגניים. שנית, יש להם שלוש מכונות: ויטמיקס לערבול השייקים, מסחטה למיצים קשים ומסחטה ייעודית לעלים ועשבים. שלישית: הם מקפידים לסנן את המיצים. רביעית: הם לא מפסיקים להמציא ולחדש. ועדיין לא ברור למה הדשא שלהם יותר ירוק. המומלצים שלי: שייק יוגי ושייק ספירולינה אסאי. שניהם מתאימים גם למתנסים חדשים.

לילינבלום 3, טל': 03-5107869

חגיגי ויוקרתי: "טאיזו"

גם שוחרי בריאות, גם מתנזרים מגלוטן, גם נמנעים ממוצרים מבעלי חיים, אם אתם רוצים מדי פעם להתגנדר ולשבת מול צלחות מרהיבות בתפאורה מעוצבת למשעי, "טאיזו" נותנת מענה. היא מפוארת וחגיגית והמנות, גם הטבעוניות, גם נטולות הגלוטן, מוגשות באופן שממחיש כי צורה היא גם מהות: אפילו עלה חסה הרבה יותר טעים כשמתלבשים יפה ואוכלים אותו מתוך קערה שעוצבה במיוחד לכבודו. אין טעם לפרט, כי רשימת הרכיבים לא דומה בכלום להוד ולהדר שמוגשים בצלחת — אם צלחת הוא שמו של החפץ היפהפה שעליו מעוצבת המנה.

מנחם בגין 23. טל' 03-5225005



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו