בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מיהם הטבעונים שאוכלים ביצים

הטהרנים מוחים בתוקף, אבל הטבעונים שאוכלים גם ביצים, למשל אלן דג'נרס, ממחישים את הרוח הגמישה החדשה

101תגובות
ביצים
תומר אפלבאום

התחושה הכללית היא שאף פעם לא היו יותר טבעונים מאשר עכשיו. כל אחד מכיר מישהו שכבר לא אוכל בשר ושניים שנמנעים בדגים ועוד כמה שנרתעים אפילו מדבש. סקרים שונים מאשרים את מה שכולם חשים: יש תזוזה הדרגתית לעבר הטבעונות. ועדיין, ראוי לציין, מדובר בטבעונות מאוד סובלנית. ה-Veggan, "ביצעונים" בעברית, ממחישים היטב את המגמה הזאת: טבעונים שאוכלים ביצים.

יש כמה שנחשבים לביצעונים הראשונים, והבולטת בהם היא הקומיקאית אלן דג'נרס, שכבר ב–2012 חשפה כי היא, טבעונית מוצהרת, אוכלת ביצים — והסתכנה בביקורת מצד אוהדיה וגם בגילויי עוינות. רובם המכריע של הביצעונים, כמתבקש, מקפידים לאכול רק ביצים שמחות, משמע כאלה שהוטלו מתרנגולות הגדלות בתנאים הומניים.

הביצעונים, בהכללה, מזדהים עם הפילוסופיה הטבעונית ועם יתרונותיה הבריאותיים, אבל סבורים שהתפריט שלהם זקוק לתוספת פרוטאין. חלקם גם מודים שהם מאוד אוהבים ביצים וכאשר נמנעו מהן סבלו מגעגועים. אחרים מסבירים מדוע ביצי חופש שונות בתכלית מביצים רגילות ולכן לא סותרות את השקפת עולמם. כך או כך, מכיוון שרבים וטובים בוחרים בנתיב הזה, מעדיפה קהילת הטבעונים בדרך כלל להעלים עין מהעברה ולקבל אל קהלה את הביצעונים.

חוץ מהטבעונים הטהרנים. אלה סבורים שהביצעונים הם אנוכיים ושהם אימצו את הטבעונות מהסיבות הלא נכונות — למשל, בריאות — ולא ממניעים אידיאולוגיים, ולכן הם מועדים לעגל פינות. מנקודת מבטם של הטהרנים, הביצעונים הם עוד חוליה בשרשרת בעייתית שמחלישה את הטבעונות אך משלה את עצמה שהיא מחזקת אותה. השרשרת הזאת התחילה עם ה- Fexivegans, — בעברית, "חציבעונים" — שאוכלים מוצרי בעלי חיים רק בחלק מהזמן, בזמן מסוים ביום או בסופי שבוע, המשיכה עם ה-Pegans — בעברית, "פיבעונים" — שמשלבים בין דיאטת פליאו לטבעונות, והתפתחה למיני זרמים משונים ובתוכם, למשל, ה-Veganuary — טרם תורגם — שמקפידים על טבעונות רק בחודש ינואר. כל אלה טורדים את מנוחת הטהרנים, וכמעט נדמה שכל טבעוני חדש מייצג רק את עצמו.

התרנגולת והביצה. ועוד לא דיברנו על אפייה
דרור ארצי

ובחזרה לביצים: הביצעונות מעלה גם את השאלה החשובה — האם ביצים מזיקות לבריאות, או דווקא חיוניות? השאלה הזאת נדונה בלי סוף ותהום פעורה בין מי שסבורים שאין תחליף לביצים, לבין המערערים על חשיבותם הבריאותית ומשוכנעים שקל להימנע מהן. אלה וגם אלה מגובים במחקרים, באותות ובמופתים. במרכז הוויכוח עומד החלבון, והשאלה האם התחליפים הטבעוניים המוצעים לו מספקים.

מכאן נגזרת עוד שאלה המסעירה את הבצה: האם ביצי חופש או ביצים אורגניות אכן טובות מהביצים הרגילות? כדי לקצר ויכוח ארוך: הן יותר טובות. גם מבחינה מוסרית וגם מבחינה בריאותית. אבל מבחינה מוסרית לפחות קשה להתווכח עם הטיעון שחצי פשע — לקיחת הביצה מתרנגולת שלא סבלה בכלובים — אינו נחמה. נכון שתנאי החיים של התרנגולות בתעשייה האורגנית או החופשית טובים בהרבה מאלה בתעשייה הרגילה, אבל גם האורגניות סובלות, כי אחרת לא ייתכן ייצור בקנה מידה תעשייתי. פתרון כלשהו לבעיה זו מציעים מי שמגדלים בעצמם את המטילות שלהם. לא מתאים לכולם, כמובן.

ואחרון חביב, העניין הקולינרי. האם יש תחליף לביצים במתכונים טבעוניים? לכאורה יש המון תחליפים, ובכל זאת, מבחינת הצורה, הטעם והמרקם יש לביצים תפקיד חשוב ודרושים כל מיני להטוטים והמצאות כדי להחליף אותן. במאפים ובקציצות, למשל, הביצים מדביקות את חלקי התערובת. נכון, יש כל מיני שיטות עוקפות: מחיות של קטניות, רסק תפוחי עץ, מחית תפוחי אדמה, זרעי פשתן או צ'יה, טופו, בננה מרוסקת, קמח חומוס או עדשים, טחינה, חמאת בוטנים או עדשים. כל זה נשמע מסובך וזה אכן מסובך. ונכון שיש אופים ובשלנים מנוסים שמפליאים להשתמש בתחליפים הטבעוניים, אבל בשביל בשלנים סבירים ומטה — אני מייצגת את קבוצת ומטה — מדובר במסלול מכשולים.

הקושי לאמץ תפריט נטול בשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב לא תמיד מובן לטבעונים טהרנים, אבל הוא קיים גם אצל מי שמסכימים בכל מאודם שפגיעה בבעלי חיים היא פשע. הקושי הזה, שזוהה על ידי ארגונים שונים, הוביל להצלחתן של יוזמות כמו "שני ללא בשר" שמובילה מיקי חיימוביץ', או יוזמת "אתגר +22" של עמותת אנונימוס, שאיפשרה למי שמעוניינים לנסות תזונה טבעונית להצטרף לקבוצת פייסבוק בליווי טבעונים ותיקים ותזונאיות קליניות, ולאמץ למשך 22 יום תפריט ללא רכיבים מהחי.

עם כל החיסרון, עוצמתה של הטבעונות הגמישה, בכלל זה הביצעונות, בכך שהיא ותרנית וסובלנית. כל אדם יכול להחליט מכמה מוצרים מן החי ובאילו תנאים הוא נפרד. התפישה שסגנון חיים טבעוני חייב להיות הכל או לא כלום הופכת לדעתי לנחלת העבר. בעיקר מפני שהטבעונות הגמישה מייצרת שלוש חוזקות: לפני הכל, עצם העובדה שבחשבון כללי בעלי החיים מרוויחים הרבה יותר כאשר ציבור עצום מפחית מעט מאשר כשקבוצה קטנה מתנזרת לחלוטין; בנוסף, הטבעונות הגמישה יוצרת עניין ונגישה יותר לציבור; מעבר לכך, המתנסים ההססניים עוברים חוויה שמשפיעה עליהם בהדרגה, ובטווח הארוך חלקם הופכים לטבעונים גמורים. לא טהרנים, יש לקוות.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו