יש פלאים כאלה: חגיגת יום הולדת טבעונית עם שיראל ברגר

הארוחה הטבעונית שהכינה שיראל ברגר למסיבת יום הולדת בה השתתפתי היתה שיעור מרהיב לקרניבורים מכאן ולמחקי המאכלים מן־החי מכאן

רחל טלשיר
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
מנה של שיראל ברגר בארוחת יום ההולדת
מנה של שיראל ברגר בארוחת יום ההולדתצילום: יהלי סער
רחל טלשיר

לאחרונה השתתפתי בארוחת יום הולדת טבעונית שבישלה השפית שיראל ברגר. לכאורה מתנת יום הולדת אולטימטיבית והכי מפנקת, אבל רק לכאורה והסכנה במתנה כזו תובהר בהמשך. על ברגר כבר כתבתי בעבר וציינתי באיפוק שלתאר את האוכל שהיא מבשלת כטעים זה אנדרסטייטמנט. אחרי ארוחת היום־הולדת האחרונה אפשר לשחרר ולומר שהיא בין הבשלנים הטובים שאכלתי אצלם אם לא ה־.

בזה אחר זה עלו על שולחן החגיגה פרחי זוקיני בענן קציפת קשיו וכמהין אוורירי, גרמולטת (תערובת עשבי תיבול) פיסטוק ונענע, בייבי מלפפון וגרידת לימון; קייל עם קרוטונים של לחם שאור צרפתי ושמן שום, ויניגרט שמפניה, גרידת מקדמיה ובזיל סגול; כרוב סבוי בקרם שורש פטרוזיליה ויין לבן, גרמולטת פטרוזיליה וצלפים; ארטישוק ירושלמי בקונפי קרם מקדמיה וארטישוק, עלי שיסו זעירים; פטריות יער מעושנות בשבבי פיקאן עם קרם שיטאקי ושאלוט, צ׳יפס ג'ינג'ר, סליקורניה; גנאש שוקולד לוז עם דובדבנים מלוטשים (תוך הוספת סוכר וערבוב בקערה, הפרי מגיר מנוזליו ונוצרת מעין ריבה ללא בישול), אפרסק, קרמבל לוז וניל.

שיראל ברגר וידיד
שיראל ברגר וידידצילום: דודו בכר

אל השולחן הסבו סועדים שייצגו מנעד רחב של הימנעויות: אחד שאוכל הכל אבל בשר רק בבית; אחד שאוכל הכל אבל נמנע מדגים ואוכל בשר ועוף רק אם אין ברירה יותר טובה; אחת שלא אוכלת כלל בשר ועוף; שתיים שאוכלות הכל חוץ מבשר, עוף וביצים, ואחת שנמנעת כמה שיותר וכמעט מכל דבר. כולם לא הפסיקו להתפעל ולצלם. יותר משהמנות שיוצרת ברגר פונות לטבעונים הן מיועדות לפודי'ז שחושבים כי כבר טעמו הכל מהכל. אבל מה שהיא מכינה נחווה כאחר ומקורי והרפתקני. "היא מטפלת בירקות כמו שהייתי רוצה שיטפלו בבשר", אמר אוכל הבשר שבחבורה. למה הכוונה? היא מבשלת מכל הלב, הדמיון והכישרון, לכן האוכל שלה מעניין בכל נגיסה מחדש.

מנה בארוחה
מנה בארוחהצילום: יהלי סער

אל תתנו לשחקנים הראשיים — ירקות — להטעות אתכם מפני שהאוכל של ברגר עשיר מאוד ומתמלאים ממנו הרבה יותר מהר ממה שרוצים. נדבך נוסף בקסם קשור בעיצוב המנות, שהוא מוקפד עד הפרט האחרון. האוכל מוגש בכלים מעוררי התפעלות שהיא מביאה יחד איתה ומקושט בכישרון רב. כל מנה שמוגשת לשולחן היא בעצם מופע של אסתטיקה ודמיון, ומעניין במיוחד הניגוד המוחלט בין הופעתה הצנועה של השפית — היא נטולת גינונים, מאירת פנים, באה מחיפה במונית שירות ונושאת את כל הארוחה וכליה בשני שקים שנרתמו לכתפיה — לבין התוצאות שמונחות על השולחן. הן ניראות כאילו הוטסו בקונקורד מאיים אקזוטיים ונשמרו בטמפרטורות מטורללות שהגנו עליהם מפגעי המציאות ומזג האוויר.

מנה בארוחה
מנה בארוחהצילום: יהלי סער

עוד יתרון שייחודי לברגר הוא העובדה שהאוכל שלה, למרות כל מה שכבר כתבתי, שומר על פשטות ולא מנסה לחקות מנות מהמטבח העילי הלא־טבעוני. הבעיה הגדולה של המטבח העילי הזה היא עודף תחכום שהוא זר לטבעונות, שכן אם הירקות והפירות נפלאים, למה צריך להתנהג כאילו הם ילדים בנשף תחפושות ולהלביש אותם במחלצות של מאכלים אחרים, ולהעמיד פנים כאילו הם נראים ונטעמים כמו סושי או לזניה? האם תאנה עסיסית ובשלה לא עדיפה פי כמה על תאנה שהתחפשה לקרואסון?

מנה בארוחה
מנה בארוחהצילום: יהלי סער

כל זה לא קורה אצל ברגר. הכרוב שהיא מכינה טעים גם בעיני הקרניבורים כמו סטייק, פשוט כי הוא טעים. זו חוויה ייחודית כי היא מותחת עד הקצה הגדרות ומערבבת באופן מעורר השראה בין בישול לאמנות, בין פשטות לאנינות.

צילום: יהלי סער

אז איפה הסכנה בארוחה כזאת? בכך שיום ההולדת ובעל/בעלת השמחה יישכחו בתוך המולת ההתפעלות מהמופע של הארוחה. ולמי שמתעניין כמה עלתה הארוחה הטבעונית הזאת, ובכן, לא מנומס להתעסק במחיר של מתנה.

תגיות:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ