בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

על הקשקש

מנת קיץ אולטימטיבית למיטיבי לסת: שרימפס קוקטייל

מנת הקיץ שקנתה את תהילתה בלאס וגאס נועדה בדיוק לקיץ הישראלי: שרימפס טריים על מצע קרח עם רוטב מעקצץ ליד. גיל ססובר ואילון עמיר ממשיכים במסע אודות המנות הקלאסיות מרחבי העולם

13תגובות
שרימפס קוקטייל
תומר אפלבאום

האגדה אודות אחד המאכלים הקיציים הידועים בעולם, שקנה את תהילתו בעיקר בלאס וגאס, מספרת כי אחרי יום עבודה מוצלח כשבאמתחתו זהב שכרה, הגיע כורה אל הבר בקליפורניה של המאה ה-19. אחרי שרוקן את המשקה הוויסקי שלו טבל את האויסטרים במה שנשאר בכוס, בחומץ, רוטב רוטצ'סטר, טבסקו וקטשופ ורוקן את הכוס אל קרבו.

הברמן ההמום שאל אותו איך אתה קורה לזה וקיבל את התשובה "אויסטר קוקטייל." שבועות אחר כך, כבר לא נותר בר אחד בקליפורניה שלא היו בו מנות של "שרימפס קוקטייל".

שרימפס קריסטל עם רוטב טרטר
תומר אפלבאום

ב"גולדן סטייט הוטל" ב-1959 התחילו להגיש למהמרים שרימפס קוקטייל ב-50 סנט. עד 2007, טוענים במלון, נמכרו 25 מיליון מנות כאלו, והיום המספר כבר עומד על 40 מיליון, אם כי המחיר עצמו האמיר ל-1.99 דולר.

"שרימפס קוקטייל" היא בעצם מנה של שרימפס חלוט (או prawns כמו שמכנים אותה באנגליה) המוגשת קרה בכוס יין על קרח או חסה ומטבל. המטבל הוא בדרך כלל סוג של רוטב "טרטר" – שילוב של מיונז עם קטשופ או טבסקו (או חזרת), רוטצ'סטר ולימון. עד היום ישנם כאלה המקשרים את הגשת המנה בכוס יין לתקופת היובש, מעין פיצוי רגשי על חוסר היכולת לשתות אלכוהול.

אגדה אחרת טוענת כי המנה הומצאה בכלל בבוסטון בשנת 1941 וכבר אז הגישה שרימפס בכוס עם רוטב אדום פיקנטי. אגדה אחרת טוענת כי פאני קראבוק הבריטית דווקא, היא ממציאת המנה כפי שאנחנו מכירים אותה היום, בשנות ה-60 המאוחרת. כמו שהרוסים והפולנים יריבו עד קצה הזמן מי המציא את הוודקה – כך כנראה תמשך המערכה בין הבריטים לאמריקאים באשר לתולדות מנה זו.

שרימפס קריסטל
תומר אפלבאום

אצלנו ישנם ארבעה מיני שרימפס, לא פחות. המפורסם והיקר מבניהם הוא הקריסטל – מין מהגר מים סוף, אולם הוא מגיע עד יפן ואף נקרא על שם האי באנגלית ובלטינית. הוא נהדר. הוא מתוק והוא מגיע כמעט כל השנה, והוא מושלם למנה הזאת. בעוד שבועיים תתחיל עצירת הדיג של ספינות המכמורת (למשך חודשיים) וייתכן כי יגיע לכאן דווקא מין אחר של שרימפס, זהו הגמברי האדום העשיר בטעמו התוקפני ובחריפותו. באיטליה משלמים על הקילו עד 50 יורו, ואצלנו מאחר הוא לא מוכר ואין לו שוק, מחירו נע בין 30-80 שקל, תלוי בכמות השלל, איכותו וגודלו. הסיבה כי ייתכן והגמברי יגיע דווקא בקיץ, למרות היותו שוכן מעמקים בניגוד לקריסטל שאוהב את החול במים רדודים של עד 50 מטר, היא כי ישנן ספינות שיוצאות בתקופה זו מחוץ למים הכלכליים של ישראל (12 מייל מהחוף), ושם דגות. זה אומר שכל אותם שוכני מעמקים המגיעים לאזור החוף כשהמים מתקררים בחורף, יגיעו דווקא בקיץ. יחד עם הגמברי האדום יגיעו גם הסול, הרסקס והקלמרי עומק.

מין נוסף של שרימפס שאפשר למצוא באותה הרשת עם הקריסטל הוא הקסטניה, שמגיע לגדלים של 150-200 גרם ליחידה. טעמו נפלא ומשתבח עם הגודל וקל להפריד בינו ובין הקריסטל – הם דומים בצורה אך צבעו על הקסטניה הוא אפור ולא צבעוני וזרחני כמו אחיו.

שרימפס קריסטל עם רוטב אדום
תומר אפלבאום

הסטון בלומנטל טוען כי אין דבר שהוא אוהב משרימפס קוקטייל אחרי יום עבודה ארוך. חולטים. מוסיפים קצת חזרת או טבסקו למיונז ביתי, ואוכלים. אנחנו מסכימים איתו.

מתכון לשרימפס קוקטייל של אילון עמיר ממסעדת הבסטה

אצל ספקי הדגים כיום אפשר למצוא מבחר גדול של סוגי שרימפס, אבך למנה הנוכחית מתאים בעיקר שרימפס קריסטל טרי. מחירו יכול להגיע ל-180 שקל לקילו, אך טעמו משובח בכל שרימפס אחר שתטעמו. השרימפס הקפואים שנמכרים, מרקמם שונה וטעמם כמעט ולא מורגש. הסוד בקוקטייל הוא הטריות והאיכות. משם לא נשאר הרבה מה לעשות. המתכון יכול לפתוח כל ארוחה שאתם עושים בבית כמנה ראשונה או כעיקרית לצד מנות נוספות.

תומר אפלבאום, עריכה: אוהד פאר

חומרים:

300 גרם שרימפס קוקטייל (לא מנקים את השרימפס ומשאירים את הראש והשריון על מנת לשמור על הטעם)

סיר מים חמים

קערה עם מי קרח

כף מלח

100 מ"ל יין לבן יבש

שרימפס קוקטייל
תומר אפלבאום

ההכנה

מרתיחים את המים בסיר. לאחר מכן מכניסים בעדינות את השרימפס לתוך הסיר. לאחר דקה מוציאים למי הקרח ונותנים להם לנוח מספר דקות. מסננים ומניחים בצד. כעת מכינים שני מטבלים שילוו את המנה.

רוטב טרטר על בסיס ביצים (סוג של מיונז ביתי)

8 חלמונים

320 מ"ל שמן סויה + 180 מ"ל שמן זית מעורבבים יחד

כף חרדל

2 שיני שום

כף מיץ לימון

בצל סגול אחד קצוץ דק

30 גרם צלפים

חופן פטרוזיליה קצוץ דק

מלח/פלפל

ההכנה:

מכניסים את החלמונים, חרדל ושיני שום למג’ימיקס. טוחנים כחצי דקה ואז באיטיות מזלפים את השמנים פנימה כאשר המג’ימיקס עובד, עד לקבלת מרקם חלק. מוסיפים את שאר המרכיבים. שומרים במקרר עד 3 ימים.

רוטב אדום חריף

2 קופסאות שימורים של קוביות עגבנייה

חצי ליטר מיץ עגבניות

50 מ"ל מיץ לימון

100 גרם חזרת מגוררת בפומפיה

חצי פלפל חריף

מעט טבסקו

4 מקלות סלרי קצוץ דק

1 בצל לבן קצוץ דק

חומרים לרוטב אדום
תומר אפלבאום

ההכנה:

מכניסים את כל המרכיבים למג’ימיקס וטוחנים למשך דקה.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו