הטרולוס: דג מצוין עם יחסי ציבור גרועים - דגים ופירות ים - הארץ

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

הטרולוס: דג מצוין עם יחסי ציבור גרועים

לכתבה
תומר אפלבאום

לא מעט מינים שלו קיימים בים התיכון ובאזורינו הוא שופע במיוחד, אבל למרות מחירו הנמוך וטעמו המשובח, סובל הטרולוס מיחסי ציבור גרועים. קרייג מקלנהן ("מנזר") וגיל ססובר שוברים דעות קדומות. פרק שמיני בסדרה

9תגובות

בפרויקט "52 שבועות - 52 דגים ופירות ים" אנו מביאים בכל שבוע את הדג או פרי הים שבדיוק עכשיו מוציאים הדייגים ברשתם. נדבר קצת על השם, עונות הרבייה, התזונה, אזור המחיה וכמובן נתמקד בדרך הטובה ביותר להכין אותם.

בכל שבוע ילוו את הפרויקט מתכונים של דייג, טבח, ביולוג ימי או כל אחד אחר שקשור אל הים ויכין את הגרסאות שלו לדג. והשבוע על הגריל: טרולוס

עממי – טרוּלוּס

מדעי - Alepes djedaba

אנגלי - Shrimp's scad

ערבי Trulus –  طرلس

עברי – צנינוּן דו-ימי

ובכן, אם כבר היינו אצל הטרחון, מדוע לא להמשיך עם אחיו הצעירים, הלא הם הטרולוסים למיניהם. כאמור טרולוס הוא בן למשפחת הצניניתיים אשר גם לו קו אמצע בולט (קו זה משמש אצל כל הדגים לקלוט שדות אלקטרו מגנטיים של דגים אחרים בקרבתם, וכך לנוע במדויק בתוך הלהקה). מקורו הוא בים תיכון, אלא שגם כאן יש יוצא מן הכלל ובשביל לא להסתבך קוראים הערבים (ואנחנו בעקבותיהם) גם למינים "מהגרים" (דרך תעלת סואץ, במה שמכונה 'הגירה לספסית') מאותה משפחה ובעלי אותם תכונות, טרולוסים.

ובכן, שלל טרולוסים יש לנו בים התיכון: צנינון דו-ימי (הוא מין הטרולוס ה"מהגר" היחידי, כל השאר תמיד היו כאן), צנינית סנפירנית, צנינית אטלנטית (זהו הטרחון עליו כתבנו בשבוע שעבר), צנינית שיננית, טרחון ים-תיכוני וטרחון רחב מגינים.

הטרולוס הצהוב (צנינון דו-ימי), החביב עלי מכול הטרולוסים, הוא כאמור דג "מהגר" שהגיע אלינו מים סוף, והוא נפוץ מצפון אוסטרליה, הים הסיני וחופיה של יפן, האוקיאנוס ההודי ומזרח אפריקה. כל השאר הם ים תיכוניים במקור, וחלקם נפוצים רק בים התיכון, חלקם נפוצים גם עד הים הצפוני בצפון ועד סנגל במערב אפריקה.

כשמגיע הטרולוס, זה יכול להיות בעשרות ארגזים, יכול להיות גם מאות, ואם מצרפים את השלל של כל הספינות יחד, זה אומר שהמחיר שלו נמוך, נמוך מאוד, ועדיין, למרות טעמו המשובח הן בצלייה על הגריל והן בטיגון, הצריכה אצלנו היא כמעט אפסית. אפילו במה שנקרא "מיקס דגים", תערובת דגים קטנים לטיגון שיש בכמה מהמסעדות, נעלם כמעט לחלוטין הטרולוס, וזו רק בשל בעיה ביחסי הציבור שלו.

תומר אפלבאום

הטרולוסים (בניגוד לטרחון שיכול לחיות הן בלהקה והן כבודד בבגרותו) הם דגי להקות מובהקים ושחיינים נהדרים, בוודאי יחסית לגודלם. גם הם מפרישים שמן מן הגוף אשר מקל את תנועתם במים, וכמובן מוסיף להם טעם על הגריל.

הטרולוס למיניו הוא נודד ולא אכפת לו אם המים הטריטוריאליים של ישראל התחילו או נגמרו. אם לא נוציא אותו אנחנו, ידוגו אותו שכנינו. גם ככה רוב הטרולוס יורד לעזה במשאיות כשהשלל היה גדול. במקרה שהשערים סגורים, אז מתחילות הבעיות, אגב גם בכוון השני.

לטרולוס משיכה לא מוסברת לברזלים. לדג הזה משיכה עזה לספינות טרופות או סתם פסולת והוא ממש נמשך לברזל כמו אל מגנט. לרוב, יימצא הטרולוס בדרום, מפלמחים ועד עזה, שם הוא מתקרב לחוף עד מאוד, בוודאי כשהאינטיאס בא לחגוג עליו. בימי הקיץ אפשר לראות את הטרולוס כמעט קרוב אל פני הים. הוא אוהב בלילה אור. לכן הוא נידוג על ידי ספינות הצ'ינצ'ולה (דיג הקפה) בלוקסים (דיג אורות) בלהקות ענק, ויש לו גם נטייה לשחרר בועות אוויר.

אורכם נע בין 20-10 סנטימטרים לרוב והם ניזון מחסרי חוליות פלנקטוניים ודגים קטנים אחרים.

המלצות הכנה: דג נהדר לטיגון או צלייה. למעשה אפשר גם לכבוש או לפלט ולהכין דג נא לא רע בכלל, אלא שלשם כך יש לנפץ את קוצר הרוח והדבר פשוט לוקח יותר זמן בשל גודלם הקטן יחסית.

המתכונים של קרייג מקלנהן, מנהל המטבח ב"מנזר"

תומר אפלבאום

מתכון לסלט טרולוס פריך

הכנות:

מפלטים או מבקשים ממוכר הדגים לפלט 5-6 דגי טרולוס כולל העור, ושומרים את העור.

במקביל משרים מעט זעפרן כשעתיים ביין לבן יבש וטוב.

תומר אפלבאום

מטגנים את העורות בחמאה מזוקקת (חמאה מזוקקת מקבלים על ידי חימום על אש נמוכה של חמאה רגילה והפרדת השמן מהנוזל החלבי).

מוציאים את העורות ומייבשים.

חותכים ג'וליאנים (רצועות דקות עד כמה שאפשר) של ג'ינג'ר, למון גראס, בצל יורק ומפרידים את עלי הכוסברה.

תומר אפלבאום

הכנה:

מטגנים את הפילטים ב6-7 דקות. לקראת הסוף מוסיפים את הזעפרן עם מעט מן היין, ומוציאים. מכינים סלט עלים ירוק מעלי חרדל, כוסברה, רוקט ומעט נבטים.

מניחים את הפילטים על הסלט, ומוסיפים את הג'ויליאנים ועורות הטרולוס. מזליפים מעט מיץ לימון טרי ושמן זית ומגישים.

תומר אפלבאום

מתכון לפילה טרולוס מטוגן

מפלטים או מבקשים ממוכר הדגים פילטים של 6-7 דגי טרולוס.

כובשים את הפילטים במשך 4-6 שעות (לפי הגודל) בתערובת של חצי מלח גס, חצי סוכר (מניחים שכבה דקה מהתערובת בכלי עמוק. מניחים את הפילטים ומכסים בשאר התערובת. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר).

תומר אפלבאום

מוציאים את הפילטים מהכבישה, שוטפים היטב ומייבשים.

מטגנים אותם בשמן זית כ-5 דקות, מוציאים ומייבשים במסננת.

מכינים ויניגרט ממיץ לימון ושמן זית.

מניחים את הפילטים, מוסיפים את הויניגרט ומוסיפים עלי צנונית וצנונית פרוסה דק, ומגישים.

מתכון לטרולוס מטוגן

תומר אפלבאום

מנקים בטן בלבד (לטרולוס אין קשקשים. הוא כשר, שכן יש לו קשקשים, אך אלה קטנים מאוד).

מרתיחים שמן ומכניסים את הטרולוסים אחרי שמקמחים (יש כאלה המשרים בכלל דגים קטנים לפני טיגון במים קרים או שחלב. הדבר גורם לדחייה של השמן מהדג ומוסיף לו פריכות).

תומר אפלבאום
תומר אפלבאום
תומר אפלבאום

מטגנים כ-5 דקות. מוציאים ומגישים עם פלח לימון ופלפל חריף.

כמובן שניתן פשוט להניח את הטרולוס על הגריל – מעדן.

 

אחרית דבר: תגובה על תגובה

ברצוני להתייחס לתגובה של דובר החברה להגנת הטבע דב גרינבלט על המדור של גיל ססובר על דקר הסלעים.

בנוגע לטענה שדקר הסלעים הוא בסכנת הכחדה יש צורך לדייק. רשימת המינים הנמצאים בסכנת הכחדה נקבעת על ידי ה- IUCN (The World Conservation Union), ואני עצמי השתתפתי בדיונים על דגי הים התיכון. הרשימה מבוססת בעיקר על המצב במערב הים התיכון. אצלנו במקרים רבים המצב שונה. אוכלוסיית דקר הסלעים בישראל יציבה במשך שנים.

הטענה שעל כל דג של דקר הסלעים שנידוג מושמדים עוד כ-200 "בלתי מעורבים" תמוהה ומעידה על חוסר התמצאות בסיסית. דקר הסלעים נידוג בשתי שיטות דיג: מערך חכות (שארק) ודיג בעזרת רובה תת-ימי. שתי שיטות דיג אלה הן הסלקטיביות ביותר ולא נידוגים בהן כלל דגים "בלתי מעורבים".

כמו כן, לא ברור על סמך איזה מחקר נטען שדגים רבים (למה דווקא 200 ולא מספר אחר) "מוקרבים" לצורך לכידתו של דקר סלעים אחד.

לחברה להגנת הטבע יש תדמית חיובית בציבור, אבל היא מסכנת אותה כשהיא אומרת דברים ללא שחר וללא בסיס מדעי.

ד"ר דני גולני

האוניברסיטה העברית בירושלים   

 

הרשמה לניוזלטר

מחפשים מתכון לערב שבת? עדכוני אוכל ויין בדרך אליכם. הירשמו עכשיו

ברצוני לקבל ניוזלטרים, מידע שיווקי והטבות


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות