חניתן: דג למרחקים ארוכים - דגים ופירות ים - הארץ

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

חניתן: דג למרחקים ארוכים

לכתבה
חניתןתומר אפלבאום

קשה מאוד לפספס בהכנת החניתן בזכות טעמו החזק אך מעודן. כמו לא מעט דגים גם הוא זול וחסר שימוש בארץ ומבוקש מאוד במזרח אסיה. יריב ולק מלילי מבית תאילנדי חוזרים למתכונים מסורתיים עם הדג האלמוני במטבח שלנו. פרק 31 בפרויקט

4תגובות

"52 שבועות – 52 דגים ופירות ים" הוא פרויקט היכרות עם הדגה הים-תיכונית. בכל שבוע אנו מציגים את הדג או פרי הים שבדיוק עכשיו מוציאים הדייגים מרשתם. נדבר קצת על השם, עונות הרבייה, התזונה, אזור המחיה ורקע היסטורי.

בכל שבוע מלווים את הפרויקט מתכונים של דייג, טבח, ביולוג ימי או איש ים. והשבוע עלה ברשת: חניתן.

איור של דג חניתן

עממי – חניתן, שפיצים

מדעי - Tylosurus acus

אנגלי - Agujon needlefish

ערבי –  ارفيدا ארפידה

עברי – חניתן דק

החניתן הוא מהשחיינים המהירים ביותר והוא שוחה כשהוא חש במצוקה קרוב לפני המים. על כן הוא אחר הדגים שקשה ביותר לראות, מה שנקרא – דג קשה להשגה. גם לדייגים וגם לדגים טורפים אחרים הוא נחשב למטרה קשה מאוד. מנגד, משתמש החניתן במהירותו על מנת לתפוס דגים קטנים – מרמירים, טרולוסים ובעצם כל מה שהים נותן. על כן פעמים רבות דווקא ברשתות עמידה תופסים אותו כשהוא בא לחפש את ארוחתו. במסגרת שרשרת המזון, הדגים שאוהבים את החניתן לארוחתם הם הברקודה, האריאן (בן למשפחת הצניניתיים) והדורדו – הדולפין פיש הקשוח.

החניתן הגיע אלינו לפני מספר שבועות כשהמים החלו להתקרר מעט. אולם הוא דווקא אוהב מים חמים, בהם הוא נוהג לשהות עד שהוא ננעל על טרפו.

החניתן שוחה במימי הים התיכון כולו, מאגן ים תיכון המזרחי ועד לצפון אפריקה והאיים הקנריים. כאמור, הוא נפוץ באזורי המים החמים בקרבת החופים וחי בפלג הים העליון, קרוב מאוד לפני המים. הוא נע בלהקות שיכולות להיות גדולות. אורכו של החניתן נע בין 40 סנטימטרים ל-120 ונראו גם גדולים מזה, אך הם נדירים.

החניתן זול כי אינו מוכר לציבור דיו, ואינו זמין כל העת. בשל צורתו הארוכה, כיאה לדג ממשפחת השיפודניים, הוא נאכל כמעט בשלמותו. בניגוד למינים רבים בהם הברוטו והנטו רחוקים מאוד האחד מהשני, בדג זה הראש קטן מאוד ביחס לגוף הארוך. האדרה יפהפייה ודמוית מסרק והפילטים יורדים ממנה בקלות כשהדג מוכן. אמנם הביקוש לחניתן באזורנו הוא נמוך מאוד עד לא קיים (כך גם לשיפודן, הדומה מאוד לחניתן, ושניהם בנים למשפחת השיפודניים), אולם הפיליפינים, הסינים והתאילנדים, אוהבים אותו מאוד ונחשב בקרבם לדג מבוקש מאוד.

קשה מאוד לפספס בהכנת החניתן משום שטעמו, כשל כל שחיין טוב וטורף על, הוא חזק אך מעודן. רק מלהביט משיניו ניתן להבין בנקל כי הדג הזה אוהב לאכול. עשרות שיניים חדות מאוד מעטרות כל חלק במקור שלו. לכן חשוב מאוד כשמנקים אותו להקפיד ולהיזהר שכן שיניו ממש חותכות כסכין.

חניתן
תומר אפלבאום

המלצות הכנה: טיגון או עישון. בארצות דרום מזרח אסיה נוהגים גם לייבש את החניתן. גם לקציצות הוא מוצלח מאוד, בעיקר בשל הנוחות בטיפול ויחס הברוטו-נטו.

מתכונים של יריב ולק מלילי מבית תאילנדי

יריב מלילי בית תאילנדי
תומר אפלבאום

"לאב פלה": מנה ראשונה

לאב פלה
תומר אפלבאום

חומרים ל- 4 סועדים:

1 דג שלם מפולט (300-350 גרם לאחר פילוט)

0.5 בצל סגול פרוס דק

10 גבעולי כוסברה קצוץ

2 גבעולי בצל ירוק קצוץ

8 גבעולי נענע (רק העלים!)

אורז דביק קלוי וכתוש (לא מבושל)

חופן של פלפל שאטה יבש וכתוש

6 כפות מיץ לימון סחוט

6 כפות רוטב דגים

עלי כרוב שלמים

ההכנה:

במחבת עם שמן: מניחים את כל הפילטים של הדג ומטגנים עד להשחמה ופריכות.

בקערה: קוצצים את הדג גס עם הבצל הסגול ומוסיפים את רוטב הדגים, מיץ הלימון והפלפל שאטה הכתוש. מערבבים מעט, מוסיפים את עשבי התיבול ואת האורז הדביק הקלוי. מערבבים ערבוב נוסף ומגישים.

מומלץ: להגיש ולאכול בתוך עלי כרוב שלמים.

קאנה פלה-קם
תומר אפלבאום

"קאנה פלה-קם": מנת ביניים

חומרים ל- 4 סועדים:

300 גרם פילטים של דג חתוך גס לקוביות וממולחים במלח שולחן

400-500 גרם עלי קאנה חתוכים גס 6 ס"מ

4 שיני שום כתושות גס במכת סכין

4-5 כפות רוטב צדפות

100 מ"ל ציר עוף

1 כף סוכר

2-3 כפיות שמן

ההכנה:

מטגנים את קוביות הדג עד קבלת פריכות והשחמה כהה, מסננים ומניחים בצד.

את הקאנה שמים בקערה ומעל את קוביות הדג המטוגנות ולבסוף את השום. מעל הכל יוצקים את רוטב הצדפות ואת ציר העוף.

מחממים את הווק עם השמן, בלהבה גבוהה וחזקה. שופכים את כל המרכיבים ומקפיצים כ-1-2 דקות על אש פתוחה.

מומלץ: להגיש לצד אורז לבן

לאוהבי החריף: ניתן להוסיף פלפל חריף טרי לשאר המרכיבים בזמן הבישול.

פלה תה-קאי
תומר אפלבאום

"פלה תה-קאי": מנת עיקרית

חומרים ל- 2 סועדים:

דג שלם 400-450 גרם, מפולט, את האדרה והראש שומרים, את הפילטים חותכים לחתיכות של כ-3 ס"מ

30 גרם אגוזי קשיו

30 גרם בוטנים

5 עלי נענע

2 כפות מחית צ'ילי

2 כפות מיץ לימון סחוט

גבעול למון גראס קצוץ

0.5 בצל סגול

2 כפות רוטב דגים

2 כפות חלב קוקוס

2 כפיות סוכר

ההכנה:

את הדג (על כל חלקיו) מטגנים עד להשחמה ומניחים בצלחת. מסדרים את קוביות הפילטים לאורך האדרה בין ראש בדג לזנב. את שאר המרכיבים שמים בקערה ומוסיפים את כלל המרכיבים ומערבבים.

את כל התערובת מניחים מעל הדג המסודר בצלחת ומפזרים בעדינות את עלי הנענע מעל הכל.

לכל הדגים והמתכונים בפרויקט

 

 

 

 

הרשמה לניוזלטר

מחפשים מתכון לערב שבת? עדכוני אוכל ויין בדרך אליכם. הירשמו עכשיו

ברצוני לקבל ניוזלטרים, מידע שיווקי והטבות


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות