האם הדג אריאן עושה קאמבק? - דגים ופירות ים - הארץ

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

האם הדג אריאן עושה קאמבק?

לכתבה
אריאןתומר אפלבאום

אחרי שבמשך שנים לא נראה באזורינו, לאחרונה צץ האריאן בחופי הארץ. אז מה הסיפור של הדג הנדיר שנחשב כמתנה לדייגים? הפרק ה-32 בפרויקט

12תגובות

"52 שבועות – 52 דגים ופירות ים" הוא פרויקט היכרות עם הדגה הים-תיכונית. בכל שבוע אנו מציגים את הדג או פרי הים שבדיוק עכשיו מוציאים הדייגים מרשתם. נדבר קצת על השם, עונות הרבייה, התזונה, אזור המחיה ורקע היסטורי.

בכל שבוע מלווים את הפרויקט מתכונים של דייג, טבח, ביולוג ימי או איש ים. והשבוע עלה ברשת: אריאן

אריאן

עממי – סטיליה, אריאן

מדעי – Lichia amia

אנגלי – leerfish

ערבי – alab, arian قلاب.

עברי – אמית אריאן

האריאן הוא הנדיר מבין בני משפחת הצניניתיים (משפחת האינטיאס, טרחון, טרולוס וכו') השוחים לחופינו. למעשה הוא כל כך נדיר, עד שבשיחה עם ד"ר דני גולני, מבכירי הביולוגים הימיים בישראל ובאגן ים תיכון מזרח ומחבר 'מגדיר הדגים של ישראל', הוא סיפר שפעם ראה פריט אחד צעיר בלבד. אלא שלפני שבוע הוציא ידידי אריאן מכובד במשקל 2 ק"ג ברובה, דווקא בחוף גורדון, בעומק של 12 מטר, וממש באותו היום קבלתי תמונה עם מספר לא מבוטל של אריאנים שנידוגו בצפון הארץ, ומשקלם נע בין 3-8 קילוגרם. אי לכך, למרות שהוא איננו נפוץ ואפילו נדיר, אנצל את ההזדמנות לספר קצת אודות דג זה, ולו למען העניין.

האריאן הוא דג כסוף ויפהפה, כאשר סביב עיניו כתמים אדומים סגולים המשווים לו מראה של מתאגרף שחטף יותר מידי.

האריאן הוא דג טורף וניזון בעיקר מדגים, כאשר חביבים עליו במיוחד הדורדו (הדולפין פיש, מאי-מאי, או רעמתן כחלחל בעברית) ובני משפחת המוליתיים, או הברבוניות לצורך העניין. עם זאת, ישנם הטוענים כי מסלול נדידתו, בעיקר בדרום יבשת אפריקה, מקבילה למסלול נדידת הסרדין, ובעקבותיו הוא עולה מקצה היבשת לחופי מוזמביק.

האריאן נמצא בים התיכון כולו, אם כי הוא נפוץ יותר במערב הים התיכון מבמזרחו, ובעיקר לחופי תוניס, ספרד איטליה וצרפת. הוא נמצא גם לחופי אפריקה משני צידיה ומקיף גם את האי מדגסקר.

האריאן חי בלהקות קטנות בעומקים של עד 50 מטר בלבד, ולעתים ניתן למצוא אותו גם בשפכי נהרות גדולים, כגון נהר האורנג' בנמיביה.

אריאן - מופע נדיר בארץ
תומר אפלבאום

שמו העברי – אריאן, הוא תרגום השם הערבי (למרות שביפו לפחות הוא קרוי אלאב בעיקר), וחלקו השני של השם – אמית, הוא מעין תרגום של חלק השם הלטיני שלו – amia.

גודלו של האריאן יכול להגיע גם ל-2 מטרים ו-35 קילוגרם, והוא נחשב ל"פרס" מכובד בקרב הדייגים הספורטיביים.

עונת הרבייה של האריאן היא בחורף ובאביב.

לפי עדויות של זקני הדייגים, היו מעט יותר (מעולם הוא לא נמצא פה בכמויות ובסקרי אגף הדיג במשרד החקלאות מעולם לא נפתחה לו רובריקה משל עצמו), דגי אריאן בשנות ה-60 וה-70. נקווה שכעת הוא החליט לעשות קאמבק לחופי ארצנו.

הכנת דג אריאן
תומר אפלבאום

בשרו לבן ויש הטוענים כי הוא טעים מהאינטיאס, מהגמל ומהטרחון ואידיאלי להכנת סושי, או כל צורה אחרת של דג נא. מה שבטוח הוא שבשרו עסיסי שמן ובשרני, והוא אכן מצדיק את המוניטין שיצא לו (גם לכותב שורות אלו זו הפעם הראשונה שיצא לאכול אריאן אחרי חיפושים של שנים).

מתכונים של הדיג נדב הראל

הדייג נדב הראל מכין אריאן
תומר אפלבאום

מתכון לפילה אריאן

פילה אריאן עם עגבניות
תומר אפלבאום

חומרים:

פילה אריאן לפי מספר הסועדים

חריץ גבינת רוקפור

10 עגבניות שרי חצויות לשניים

חצי ראש של שום עם קליפה

טימין טרי –

שמן זית ומלח

ההכנה:

מכניסים את העגבניות והשום עם שמן זית ומלח לתנור בחום של 200 מעלות לעשרים דקות.

הכנת האריאן במחבת עם עגבניות
תומר אפלבאום

מניחים את הפילה על הצד של העור על שמן זית במחבת, מפרקים את גבינת הרוקפור על הדג ומוסיפים את העגבניות מסביב. על אש קטנה-בינונית, מכסים עם מכסה לעשרים דקות - כשהגבינה נמסה על הדג מוסיפים קצת לימון בסוף ומגישים עם עוד קצת טימין טרי.

מתכון לסביצ׳ה אריאן

סביצ'ה אריאן
תומר אפלבאום

חומרים:

5 צנוניות

עלי כוסברה

כפית זרעי כוסברה

פלפל אדום חריף טרי קצוץ דק

פילה דג אריאן

שמן זית, לימון ומלח

ההכנה:

קוצצים את הצנוניות לפרוסות דקות. קורעים את עלי הכוסברה ומוסיפים את הפלפל הקצוץ.

מעוררים את זרעי הכוסברה על מחבת חמה על אש קטנה למשך חמש דקות.

חותכים את הדג לפרוסות דקות וקצוצות, מוסיפים שמן זית, סוחטים לימון, פלפל שחור ומלח ומגישים.

מתכון לפילה אריאן על הפלנצ׳ה

אריאן על הפלנצ'ה
תומר אפלבאום

חומרים:

פילה אריאן לפי מספר הסועדים

ג'ינג'ר טרי

פלפל אדום טרי

חמאה לצריבה

שמן זית

לימון

מלח

ההכנה:

קוצצים רצועות ג׳ינג'ר דקות ופלפל אדום טרי, מניחים עם חמאה ושמן זית על הפלאנצ׳ה, על זה מניחים את הפילה האריאן למשך 2 דקות בכל צד. זורים קצת מלח ולימון ומגישים.

לכל הדגים והמתכונים הקודמים בפרויקט

הרשמה לניוזלטר

מחפשים מתכון לערב שבת? עדכוני אוכל ויין בדרך אליכם. הירשמו עכשיו

ברצוני לקבל ניוזלטרים, מידע שיווקי והטבות


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות