פיתיון הדייגים הוא מעדן שלא הכרתם - דגים ופירות ים - הארץ

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

פיתיון הדייגים הוא מעדן שלא הכרתם

לכתבה
דג בננהתומר אפלבאום

דג הבננה מזכיר את הברבוניה הלבנה, אך זול וטעים ממנה לאין שיעור וכעת הוא נמצא בשיא עונתו. גיל ססובר ומושיקו גמליאל (ממסעדת מונא) מכינים ממנו מטעמים ירושלמים. הדג ה-37 בפרויקט

7תגובות

"52 שבועות – 52 דגים ופירות ים" הוא פרויקט היכרות עם הדגה הים-תיכונית. בכל שבוע אנו מציגים את הדג או פרי הים שבדיוק עכשיו מוציאים הדייגים מרשתם. נדבר קצת על השם, עונות הרבייה, התזונה, אזור המחיה ורקע היסטורי.

בכל שבוע מלווים את הפרויקט מתכונים של דייג, טבח, ביולוג ימי או איש ים. והשבוע עלה ברשת: דג בננה.

דג בננה

עממי – בננה, גובוס, רופוס, מוז

מדעי - Boops boops 

אנגלית - Bogue  

ערבית - Goubbous -  غبص

עברי – גוּבּוּס גלילי

לעתים מכנים את דג הבננה 'ברבוניה לבנה', והם אכן דומים בגודל ובצורה, אך אינם שייכים לאותה משפחה. דג הבננה שייך למשפחת הספרוסיים הענקית, ובעוד הברבוניה זכתה להכרה ועולה היום הון תועפות הן אצל הסוחרים והן במסעדות, דג הבננה עדיין לא זכה לקמצוץ מן ההכרה לה הוא ראוי, וערמה של דגי בננה מטוגנים במרכז השולחן תהיה ארוחה לתפארת במחיר מציאה.

הבננה חי בלהקות קטנות קרוב לחוף. בצעירותו הוא ניזון בעיקר מפלנקטון ובבגרותו בעיקר מצמחים, על כן הוא אוהב מאוד את הסביבה הסלעית. בלילה ניתן למצוא להקות בננה קרוב יותר לפני המים בחפשם אחרי מזון. לרוב, הוא נמצא באזורים בעומק של עד 100 מטר, אולם גם ב-350 מטר כבר מצאו להקות.

דג הבננה מגיע לבגרות מינית בגיל שנה וכעבור שנה אחת נוספת בלבד הופכים הזכרים לנקבות, אולם לא כל הנקבות הופכות לזכרים. עדיין לא ממש ברור מדוע קורה הדבר בחלק מן הפרטים ובשאר לא.

דג הבננה נפוץ בים התיכון כולו, ונחשב לדיג מאכל משובח, ונמצא גם לחופיה המזרחיים של אפריקה בדרום, ועד ארצות סקנדינביה בצפון.

דג הבננה אף נפוץ מאוד בקרב הדייגים הספורטיביים כפיתיון, בעיקר לדגי טונה, ומכאן שגם בטבע הטונה נהנה פה ושם מאיזה להקה יפה של בננות.

אורכו בן 10-22 ס"מ. אורכו המרבי הוא 30 סנטימטרים, אולם דבר זה נדיר. ואם כבר מדברים על גופו, עיניו של דג הבננה מזכירות עיני חרק ומכאן השם באנגלית - bogue.

שלל הבננה העולמי נמצא במגמת עלייה מתמדת, אם כי עדינה. בשנת 1950 היה השלל העולמי כ-18,000 טון. ב1970 היה השלל כבר 20,000 טון. ב-1990 עמד על כ-30,000 טון, ובשנת 2010 היה השלל כ-40,000 טון. כך שמצבו של הבננה לא רע והוא עומד יפה בשינויי האקלים ועליית טמפרטורת המים, הזיהום והדיג.

בארץ השלל הוא כמה עשרות טונות בשנה. ב-2010 לדוגמה, היה השלל 49 טון (השיאן הוא דג בשם ברבון, ממנו יצא שלל של 139 טון ב-2010 לשם השוואה). כך יוצא שמחירו בשוק נע בן 30-40 שקלים לקילו בלבד.

תבשיל ירקות עם דג בננה על המנגל
תומר אפלבאום

המלצות הכנה: טיגון בדרך כלל, אולם ניתן לעשות איתו הכל, כולל דג נא, קציצות וכו'. חשוב לדעת כי בשל גודלו הקטן יחסית, הדבר דורש יותר עבודה.

מתכונים של מושיקו גמליאל ממסעדת מונא בירושלים

מתכון לסשימי ירושלמי של דג בננה

סשימי דג בננה
תומר אפלבאום

חומרים לארבע מנות:

1 ק"ג דגי בננה שלמים

1 אשכולית דם

1 צ'ילי חריף

מיץ מלימון אחד

צרור ראשד

מלח ים

פלפל שחור

2 יחידות לימון סיני

ההכנה:

מפלטים את הדג ומנקים מעצמות, שומרים את הפילטים במקרר.

פורסים את הצ'ילי לפרוסות דקות, מפלטים את האשכולית

ופורסים את הלימון הסיני לפרוסות דקות ומשתדלים לשמור על הצורה העגולה שלו.

קוטפים 12 עלים יפים של ראשד ומרכיבים את המנה:

מסדרים בכל צלחת פרוסות יפות של הדג, מעליהן פילטים של אשכולית ולימון סיני ומתבלים במיץ לימון, שמן זית, צ'ילי, מלח ים ופלפל שחור ולבסוף מניחים את הראשד. אוכלים מיד.

מתכון לברוסקטת דג בננה

תבשיל עגבניות עם דג בננה על המנגל
תומר אפלבאום

חומרים לארבע מנות:

2 בייגלה ירושלמי

4 דגי בננה שלמים

2 חציל בלאדי

1 ראש שום שלם

1 צרור אורגנו

1 צ'ילי חריף

2 לימונים

שמן זית

מלח

פלפל שחור

ההכנה:

מושיקו גמליאל מכין ברוסקטת דג בננה
תומר אפלבאום

מעלים על מנגל חם את החציל והשום וחורכים מכל הכיוונים עד שהחציל מוכן והשום מתרכך.

מקלפים את החצילים והשום, מנקים מגרעינים וקוצצים יחד עם הצ'ילי. מתבלים במלח, פלפל, שמן זית ולימון.

חוצים את הבייגלה לאורך ומניחים על המנגל עד שנוצרים פסי חריכה יפים.

עם סכין חדה חורצים בעדינות שני חתכים בכל צד של הדג, משמנים את הדגים היטב ומעלים על האש לשתי דקות בכל צד.

מרכיבים את הברוסקטה:

מניחים את סלט החצילים החם על הבייגלה החרוך, ומעליהם את הדגים השלמים לבסוף, סוחטים לימון ומוסיפים שמן זית. אוכלים עם הידיים.

מתכון לתבשיל ירקות מהיר עם דג בננה על המנגל

תבשיל ירקות עם דג בננה
תומר אפלבאום

לשמן צ'ילי:

200 מ"ל שמן קנולה או סויה

כף פלפל שאטה יבש

להביא את השמן והשאטה לסף רתיחה על אש גבוהה. לכבות את האש ולחכות שעה. לקרר ולסנן. השמן נשמר במקרר לחודש.

לתבשיל:

8 דגי בננה שלמים
שמן צ'ילי

1 חבילה סלרי אמריקאי

1 חבילה עגבניות שרי תמר

1 בצל סגול

2 שיני שום קצוצות

2 ראשי שומר

1 צרור בזיליקום

1 צרור אורגנו

חצי כוס יין לבן יבש

חצי כוס שמן זית

100 גרם גבינת המאירי

חופן זיתי טאסוס מגולענים וקצוצים

ההכנה:

פורסים את השומר לפרוסות עבות וצורבים על המנגל עד שהוא מתרכך מעט (אפשר גם בתנור).

קוצצים את הסלרי, השום, פורסים את עגבניות השרי לחצאים ואת הבצל הסגול לפרוסות.

במחבת רחבה מניחים שמן צ'ילי, שמן זית, יין לבן, סלרי, עגבניות, בצל,  שום, שומר, מלח, פלפל וחופן גדול ויפה של עלי בזיליקום ואורגנו.

מניחים על המנגל\הגז על אש קטנה ומבשלים ברתיחה עדינה כרבע שעה.

טועמים ומתקנים תיבול.

מוסיפים את הדגים השלמים ומבשלים עד שמוכנים (כ-5 דקות) בוזקים מעל זיתי טאסוס, גבינת המאירי ובזיליקום ואורגנו טריים ומגישים עם שאריות הבייגלה  הירושלמי.

לכל הדגים והמתכונים בפרויקט

 

 

 

 

הרשמה לניוזלטר

מחפשים מתכון לערב שבת? עדכוני אוכל ויין בדרך אליכם. הירשמו עכשיו

ברצוני לקבל ניוזלטרים, מידע שיווקי והטבות


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות