בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

המסע בעקבות המלבי המושלם

מה עושים שני צעירים שנמאס להם מהמרדף אחר המלבי המושלם? מפתחים מתכון ומקימים מקום על טהרת המלבי, שני מטרים משוק הכרמל. וגם: עוד חמישה מקומות לאכול בהם מלבי מצוין

31תגובות

בסקר שנערך באחרונה בין השפים והקונדיטורים המובילים בארץ באשר למהו הקינוח הישראלי האולטימטיבי ירו לא מעט מהם את התשובה הבאה: "אנחנו לא בטוחים אם אפשר להגדיר אותו כישראלי, אבל המלבי". לא ברור מתי וכיצד התאזרח המלבי במחוזותינו, אך אם הטורקים היו יודעים איך אימצנו אותו אל ליבנו, סביר להניח שהם היו מזדרזים לחמם את היחסים, או אולי דווקא להפך, כשהיו מגלים איך אמצנו אותו עד כדי כך שהוא נפוץ היום בישראל הרבה יותר מאשר במולדתו.

סקרנים שחלפו באזור שוק הכרמל בשבועות האחרונים לא היו יכולים להימלט מהשלט שמבשר שבקרוב תיפתח כאן "המלביה". סביר להניח שגם אם נחפש היטב נתקשה למצוא מקומות לצאת אליהם ששמו במרכז השולחן את המלבי, אך ביום שישי הקרוב ייפתח לקהל המקום שיוכיח שאפשר. עידו גל ואבי אביטל, שני צעירים בני 31 פתחו עוד מימיהם המשותפים בצבא תאווה למלבי. "שנינו חולי מלבי", מסביר גל, "עברנו את כל הארץ בחיפוש אחר המלבי המושלם ותהינו איך זה יכול להיות שבמרכז תל אביב אי אפשר למצוא מלבי מצוין? למה צריך לנסוע ליפו או לפלמחים בשביל מלבי טוב? ואיך זה שבשום מקום בעצם אין בית מלבי אמיתי?". הרעיון לבית מלבי הלך והתבשל עם הזמן, עד שלאחרונה החליטו השניים לעשות עם זה משהו: טברנה שמחה עם אלכוהול המתבקש, פסקול וכן – מלבי. מה שראו בהתחלה כעסק פשוט יחסית, התגלה מהר מאוד כשמשימה די מסובכת תודות לעיריית תל אביב שלא חששה להערים קשיים, אך אפילו הם היו הבעיה הקטנה אל מול השאלה – מהו המתכון המושלם למלבי? כחובבי מלבי מושבעים החלו השניים לבצע תחקיר ושאלו מתכונים מסבתות טורקיות, דודות סוריות ועד ספריה של קרין גורן. הלידה הארוכה כללה שעות רבות של הכנת המלבי עד שהגיעו השניים למה שלדעתם מסתמן כמתכון המנצח והחלו לצאת לדרך. את הניסוי, אגב, הם ערכו על עוברי אורח בשוק ובחופי הים על מנת לקבל פידבקים.

תומר אפלבאום

את המיקום הסמוך לפאב המנזר רואים השניים כיתרון גדול. "חיפשנו לוקיישן במשך הרבה מאוד זמן וכמעט שסגרנו במקום אחר, אבל המקום הנוכחי קרץ לנו בגלל הקרבה לשוק ולפאב המנזר. לנו יש קינוחים, להם יש את הדרינקים, אז זאת סינרגיה טובה ונוצר פה מתחם קטן של בילוי יחד עם דה באן, פסטה בסטה וגדרה 26". עד שיתרחב התפריט מתמקדים השניים כאמור במלבי על סוגיו: מלבי חלבי קלאסי עם ארבעה רטבים – מי ורדים, לימון הל, וניל קינמון וקרמל. מלבדו אפשר למצוא כאן גם מלבי טבעוני על בסיס חלב סויה וקרם קוקוס, שנותן פייט הגון לכל האלטרנטיבות האחרות במקום. גם הדור שהתחנך על מלבי בשפודיות (בניגוד לדור שגדל על מלבי במסעדות שף) לא מקופח כאן עם מלבי פרווה א-לה שנות השבעים בתקווה. גם תמחור מנות המלבי ב-10 שקלים הוא מכוון ולא בכדי, "אנחנו מאמינים בבילוי זול", אומר גל, "אני מאמין במה שקופיקס עשו כי כשאתה מייצר בזול אין סיבה למכור ביוקר, בסופו של דבר זה אמור להיות ווין-ווין לכל הצדדים".

המלביה, אלנבי 60 פינת גדרה 68, תל אביב. שעות פעילות: א'-ש' 10:00-02:00, 0774326051

תומר אפלבאום

עוד חמישה מקומות שחובבי מלבי חייבים להכיר:

מלבי דג'אני - מספיק להסתובב ברחוב יפת לבדו ולמצוא למעלה מחמישה מלבים טובים, אבל חובבי המלבי האדוקים יודעים שהמלבי הטוב ביותר נמצא כמה פסיעות משם – בשדרות ירושלים. את הדוכן הוותיק שמכר בקיץ מלבי לתפארת ובחורף את הסחלב הטעים ביותר בעיר מחליפה בשנים האחרונות חנות קטנה שממשיכה באותו קו מינימאליסטי עם שתי הסיבות שגרמו באופן תמידי לפקק קטן בשבתות. במלבי דג'אני שלושה דורות ויותר מ־60 שנות ותק עושים מדי יום מלבי ומבין שלוש הגרסאות (פרווה, חלבי ושוקו), העשויה כל אחת במתכון סודי ועם הרבה שעות הכנה וערבוב, אהבנו ביותר את המלבי החלבי. כשמלבי מגיע בלי תוספות שתפקידן להסתיר או לעדן את טעם הקורנפלור בדרך כלל, אלא רק עם קמצוץ סירופ מי ורדים סימן שמישהו עושה פה משהו טוב.

מלבי דג'אני, שדרות ירושלים 96, יפו

רותם מימון

בית המלבי של יקיר - זקני שכונת התקווה זוכרים את דוד אשכנזי עובר ברחוב אצ"ל עם עגלה ובה קערות אלומיניום שהיו מלאות במלבי קר. הוא היה כל כך טעים, הם מספרים, שהוא לא היה מצליח להתקדם יותר מכמה צעדים עד שאזל. את הדרך השלים בנו יקיר, שפתח לפני יותר מעשרים שנה את בית המלבי שלו מאותו המתכון שעשה אביו ויצר את הקינוח הטוב ביותר בשכונת התקווה. את דרכו של יקיר, ממשיך כיום בנו נאור ומנפק גן עדן של קינוחים שהולכים ונעלמים מהעולם כמו: סוטלץ', פאלודה, אשורה ובזליקו, שרק הם שווים הגעה לכאן. המלבי עצמו הוא קלאסי במלוא מובן המילה, למרות שיש כאן גם גרסת פרווה וגרסת שמנת (מעולה!). כשנשלפת קופסת הפלסטיק מהמקרר ונאור יוצק לתוך הג'לי הלבן את הרוטב, יחד עם הקוקוס והבוטנים – המחשבה היא "נו, עוד מלבי כמו בשפודיות", אבל כשטועמים מגלים את אלוהי המקומות הפשוטים. מרקם חלק ומענג כמו של מלבי שעושים בבית וטעם עדין של חלב מתגנב לפה. העדינות נמשכת גם עם סירופ מי הוורדים, מתוק באופן מאוזן והקוקוס מצידו נותן פייט יפה לכל העסק. כשחושבים גם על המחיר הסופי יש סיכוי שתהפכו את המלבי של יקיר ליקירכם. בשורה התחתונה: הקלאסיקה של המלבי, בלי להתחכם.

בית המלבי של יקיר, אצ"ל 53, תל אביב

רותם מימון

פינטו מלבי ומלבי אליהו – לפני שנתחיל חידה. איפה מסתתרת בארץ חורשה בשם חורשת המלבי? ובכן ילדים, התשובה היא: בדרך לחוף פלמחים. ומדוע היא קרויה כך? בזכות שני האנשים הנ"ל -פינטו ואליהו. יש שיאמרו שהאחד טוב מהשני וכי בין שני המתחרים שנמצאים במרחק כמה עשרות מטרים זה מזה קיימת מלחמה. אנחנו אומרים למה להילחם אם אפשר גם וגם? אצל אליהו תמצאו שישה סוגים של מלבי, בהם מלבי שרי (שוקו וניל – שהזכיר לנו יותר מכל מעדן דני) ואילו אצל פינטו תמצאו שניים – חלבי ופרווה. בין אם תבחרו בפינטו או שתעדיפו לעצור אצל אליהו, אין ספק שזו העצירה הכי טובה בדרך חזרה מהים.

פינטו מלבי ומלבי אליהו, חורשת המבלי, פלמחים

רותם מימון

ממתקי מוטראן – אם כבר יפו ואם כבר רחוב יפת, אז אין ספק שאחת ממנות המלבי הטובות ביותר בתל אביב נמצאת כאן בממתקי מוטראן. רוב האנשים מגיעים לכאן בעבור הכנאפה או הבקלוואות, אבל בישיבה במקום שווה להתעכב על המלבי. אבל שנייה לפני זה אזהרה: המלבי כאן מיועד לחובבי מי ורדים מושבעים, ולמה? כי כבר מהריח העדין ואחר כך כפית אחת מספיקה בשביל להבין: הפה מתפוצץ מטעם של ורדים. לא כמו ורדים אלא ורדים ממש. מלבי מוגש במרקם הנוטה יותר לקרמי מאשר לג'לי רוטט ובאופן מפתיע גם לא מאוד מתוק. הרוטב עצמו עשוי מוורדים והתוצאה עדינה ומעודנת, רחוקה שנות אור מבן דודה התעשייתי.

מוטראן, יפת 99, יפו

רותם מימון

מגדלנה - השף יוסף זוזו חנא הוא אחד השפים המובילים בארץ בכל האמור לבישול ערבי גלילי והמקום החדש שפתח מציע גרסה עדכנית ואלגנטית למטבח הזה. כמובן שאחרי הארוחה, יציעו לכם ללכת על חלוואית אל גיבן או על הקטאייף, אבל אנחנו אומרים: לכו על המלבי. מלבי שמנת עם רוטב פירות יבשים מעל ומבלי לוותר על רוטב מי הוורדים שסוגר עליו מכל הכיוונים. התוצאה: חנא לוקח את המלבי לכיוון קצת גלילי- מקומי ולחלוטין יוצר את אחד המלבים עזי הטעם והטובים בצפון.  אם אתם באזור הכנרת הרי שזוהי עצירת חובה.

מגדלנה, מתחם צומת מגדל, מגדל

רוצים להישאר מעודכנים על מדור האוכל? הירשמו לניוזלטר שלנו כאן



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו