בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

לא רק אבו גוש: יש איפה לאכול בדרך לירושלים

מסעדה חדשה שנפתחה ברפת ההיסטורית של קיבוץ קריית ענבים, מחברת בין פונדק דרכים לחמארה משודרגת, בין סיפורה של לאה אבושדיד לאירופה ומסתמנת כלהיט הגדול של האזור

47תגובות
אמיל סלמן

קשה להוריד את העיניים מדיוקנה של הגברת התלויה על הקיר המרכזי במסעדת מומה רחבת הידיים. בירור קצר מגלה כי הגברת בדיוקן היא היא המומה המדוברת שעל שמה נקרא המקום ובעצם מאחורי הכינוי והציור מסתתרת לא אחרת מאשר לאה אבושדיד, אשתו של איתמר בן אב"י, וכלתו הסוערת של אליעזר בן יהודה. לא מעט יצירות תרבותיות גוללו את סיפור אהבתם של השניים, הנחשב כתשובה העברית לרומיאו ויוליה. בעיקר מחזות, בלדות קורעות לב ושירי אהבה גדולים מהחיים סיפרו את הרומן השנוי במחלוקת, ומתברר שמעכשיו גם מסעדה. בירור נוסף מגלה כי לא שווא נמצאת דווקא כאן אותה המומה – סבתם של איש האוכל והעיתונאי גיל חובב שככל הנראה הדביק בחיידק הקולינרי את אחיו איתמר, הקרוי על שם סבו, שפתח את המקום עם בני משפחתו.

"הרעיון הוא פשוט", אומר איתמר חובב, "אתה מכיר את המקומות האלה שאתה נוסע בחו"ל ופתאום רואה מבנה עם אורות באמצע שום מקום ועוצר ומגלה איזו מסעדה מקומית עם בירות ויין, פונדק דרכים מלא אווירה או איזה ביסטרו שמח? אז זה בדיוק זה – מקום שיש בו אוכל ומוזיקה ואווירה, שאתה מיד מרגיש בו בבית כי יש אפילו סלון ופסנתר". אך הסיפור של מומה המסעדה, מתחיל עוד הרבה קודם. המבנה ההיסטורי שבו נפתחה המסעדה, ניצב בפאתי קיבוץ קריית ענבים ונבנה בתמוז תרפ"א, הוכרז זה מכבר כבניין לשימור, ועבר במהלך השנים לא מעט גלגולים. בתחילה, אי אז בשנת 1921 הוא שימש כרפת ההיסטורית של הקיבוץ והיה מקור פרנסה חשוב למתיישבים הראשונים. משפחת חובב צוחקת ומספרת כי באותם ימים לנו המתיישבים באוהלים רעועים ואילו הפרות זכו ביחס של מלכות ולנו בבית האבן המרשים. בהמשך אומץ המבנה על ידי תנובה כרפת אזורית וכעבור שנים חזר לזרועות הקיבוץ והיה ל"דיסקו" של המשק. משנסגר הדיסקו ניטש המקום ועמד מוזנח כ-12 שנים. במהלך התקופה מצעד ארוך של מסעדנים ירושלים פקדו את המקום – תוהים האם לשלוח זרוע אל מחוץ העיר וכך להשתחרר מכבלי המחויבות לשמירת שבת (במרבית המקרים) והכשרות (בחלק אחר). באו, הציצו בחורבה, הנהנו למראה מבנה האבן הירושלמית, גיחכו וחזרו כלעומת שבאו, מתוך מחשבה – מי בכלל רוצה לאכול בהרי ירושלים כשיש מטר מכאן את החומוס של אבו גוש?

באותו זמן חלמה טלי חובב על בית קפה קטן משלה. כמה שולחנות, מפות ועוגות טעימות, זה כל הסיפור. עבודתה כמפיקת אירועים מנעה ממנה אז לעשות את הצעד ולהגשים את החלום, אבל מדי פעם הוא היה צף ועולה, מציק ואחר כך נמוג כלעומת שבא וחוזר חלילה. וגם היא, כמו אותו מצעד מסעדנים ירושלמי, הגיעה אל אותה חורבה, הציצה, התלבטה, הביאה את בעלה איתמר והחלום דגר ודגר עד שהבשיל. "החלום על מקום קטן החל לפני עשר שנים וכל שנה הוא נדחה קצת", אומרת חובב, "והחלום השני אחרי המקום עם ארבעה שולחנות היתה בדיוק מקום כזה – קצת כפרי, קצת היסטורי ומותאם לסביבה, אבל גם קצת מעוצב בסגנון אחר". על השאלה למה דווקא כאן, עונה איתמר חובב ואומר: "היה לנו ברור שזו הולכת להיות מסעדה לא כשרה וזה לא הסתדר לנו עם ירושלים שהולכת והופכת לסגורה ודתית יותר, ואילו תל אביב היא בועה של מסעדות ואנחנו מרמת מוצא הסמוכה וחיפשנו כל הזמן מקום שמתאים לנו לצאת אליו באזור ולצערי אין כאלו הרבה". חובב מספר כי חיפש משהו "אוף דה רואד ולאו דווקא במרכז, מקום שהוא יעד שמגיעים אליו ודווקא לא בונה ולא פונה על עוברי אורח. "חסר כאן באזור מסעדה שיש בה גם אוכל מוקפד, גם שף טוב ויחד עם זאת אפשר גם לבלות בה, כלומר יש מוזיקה ויש בר גדול ומרכזי ויש כל מני צורות ישיבה למשל הסלון או  הדלפק ואפילו מקום ישיבה זוגי על אדן החלון שמשמש כשולחן קטן.

אמיל סלמן

חלוקת התפקידים בפרויקט החדש מתחלקת בין כל בני משפחת חובב – איתמר האב על הצד הכספי, טלי על האירוח, הבן תום הוא מנהל המסעדה והאיש האמון על הפלייליסט ועל עיצוב הפנים המרשים של המקום, הבת דנה היא המארחת ואילו רוני, בת הזקונים מגיעה לכאן בסופי שבוע בזמן חופשות מהצבא. לצורך בניית מטבח המקום בחנו המשפחה שורה ארוכה של שפים ולבסוף הכריעו ובחרו בשף דניאל בן שעיה, בן טיפוחיו של השף הוותיק שלום קדוש (שברשימה הארוכה של בני טיפוחיו אפשר למצוא בין היתר את רפי כהן וירון שלו) ובאמתחתו תחנה משמעותית כסו שף של מסעדת אנג'ליקה הירושלמית. בן שעיה בנה תפריט שמזגזג בין מיטב הלהיטים התקופתיים במסעדות, כמו פתיחים של טאפאס המבוסס על מנות כמו ארטישוק עם מוצרלה ובלסמי מצומצם, קרפצ'יו חציל מעושן וסביצ'ה על שמנת חמוצה, מנות עיקריות כמו המבורגר מאנטריקוט הנקצץ במקום עם חזה אווז, ומאידך יציאות כמו לזניה שחורה עם פירות ים ברוטב מרינייר, ריזוטו קרם דלעת או שרימפס מעושנים. עוד יציאה קטנה וממכרת היא הקובנה מהמתכון של מומה.

איזו מין אישה היא היתה?

" לאה אבושדיד, שאנחנו קראנו לה בבית מומה, היתה אישה מיוחדת מאוד, חריפה, שנונה ויוצאת דופן ממש. היא חיה אתנו בבית והושפענו מאוד ממנה, במיוחד גילי, אחי הצעיר. נסיעות לחו"ל שהיו אז דבר שמחוץ לשגרה, היו בשבילה לחם חוק. כשכולנו למדנו את ההיסטוריה של ארץ ישראל היא הביאה את הסיפורים מהשטח – איך נסעה באניות בכל העולם ופגשה אנשים רבי מעלה. היא דיברה שבע שפות והיתה בשלנית מעולה ואפילו השולחן שלה, שהיה פינת האוכל בבית הוא היום שולחן הכבוד במסעדה, וניסינו לעשות מקום שמשלב קצת מהמקומות והפונדקים ששמענו עליהם מהסיפורים שלה, קצת מאירופה וקצת מארץ ישראל. מעין חמארה משודרגת שיש בה תמיד שקשוקי צלחות וקולות של אנשים, מקום משפחתי ואי אפשר לקחת את זה כשהאימא בדלת והבת מארחת".

ומה אומרים זקני המשק על המהפך שעברה הרפת?

"אנשי הקיבוץ באים לפה לא מעט, נכנסים ומציצים ומבינים שעשינו מקום שדוגל בשמירה על רוח המקום ובגלל תיק השימור גם שומר בקפידה, כולל השוקת וארון הלול וקורות הברזל המקוריים. הם מרגישים שהמקום קיבל את הכבוד הראוי לו אחרי לא מעט שנים של הזנחה".

אמיל סלמן

מומה, קיבוץ קריית ענבים. 02-6459727. שעות פעילות: ימים ב'-ש' משעה 12.00 ועד אחרון הלקוחות



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו