בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

שווה זהב: שמן זית ישראלי של פתורה נבחר לאחד הטובים בעולם

שמן הזית מזן נבאלי של משק פתורה בחבל לכיש, המופק מעצי זית עתיקים שמקורם באזור שכם, נבחר בין השמנים טובים בתחרות הכי נחשבת בעולם, וכן זכה במדליית זהב בקטגוריה "עוצמתי"

20תגובות

בלי להצטנע, עידו תמיר תמיד ידע ששמן הזית נבאלי שלו הוא זן נדיר. קודם כל בגלל שבישראל הפסיקו לנטוע עצי זית מסוג זה כבר בשנות ה-70 ושנית, בגלל התפוקה המועטה של זיתים מאותם עצים. תמיר מייצר מהם שמן מסעיר, רב טעמים אבל מה – מעט מאוד שמן. כשהוא שלח בקבוק אחד, לפני חודשיים, לארצות הברית, הוא לא ציפה למייל שהגיע אחר כך. גם לא לטלפון בעקבותיו שבישר לו כי שמן הזית נבאלי של פתורה זכה במדליית הזהב, בתחרות שמני הזית היוקרתית והחשובה בעולם NYIOOC.

Photo NYIOOC

אחרי שתי זכיות בשנתיים האחרונות בתחרויות מקומיות שנערכו בארץ, רושמת פתורה ממושב שדה משה שליד קרית גת (בחבל לכיש) הישג כאשר בתחרות הבינלאומית הראשונה שלה היא קוטפת את מדליית הזהב בקטגוריית Robust (עוצמתי), מתוך שמונה קטגוריות. בתחרות הגדולה בתחום מגישים בכל שנה למעלה מ-700 מותגים מ-25 מדינות בעולם את נציגיהם. חבר השופטים שכולל 15 טועמים הנחשבים לטובים בעולם, בהם אגרונומים, דוקטורים לכימיה, עיתונאים ומומחים נוספים לתחום שמן הזית. למעט שמונה הקטגוריות בהן מוענקים מדליות, בוחר הצוות את 25 השמנים הטובים בעולם, בהם נכלל כמובן גם הנבאלי של פתורה.

"שמעתי על התחרות כבר מזמן", אומר תמיר, "היא מתקיימת זו השנה ה-12 ומשתתפים בה בכל שנה מותגים מארצות ששמן הזית בן הוא שם דבר כמו יוון, איטליה, ספרד, פורטוגל, קליפורניה ואוסטרליה. אמרנו שננסה ונשלח את השמן, מקסימום לא נתקבל לתחרות. פשוט היינו בלי כל ציפיות, למרות שהנבאלי תמיד זכה כאן לביקורות חיוביות והופתענו. אני יודע שהנבאלי עושה את העבודה, אבל שמני זית ישראלים מוכרים וטובים לפנינו לא התקבלו לתחרות ואם התקבלו - לא זכו. זו גאווה גדולה".

סטודיו דן לב

ומהו הנבאלי? זהו זית מזן עתיק בן מאות שנים שמקורו מאזור שכם (נבלוס) ועל כן נקרא נבאלי. "סבא שלי שתל את עצי הנבאלי בשנות ה-70 ומאז כבר לא שותלים אותם יותר לצורכי חקלאות כי אלו עצים לא כלכליים. הנבאלי הוא עץ סירוגי (שמפיק תוצרתו שנה כן, שנה לא, ר"מ) ומאופיין במעט תוצרת ולכן הוא נחשב לשמן יקר יחסית". לשם השוואה מחירו של בקבוק נבאלי יקר ב-25% משמן אחר בפתורה. במשפחת תמיר מגדלים זנים נוספים, כפיקואל, פישולין, סורי וברנע. הסורי הוא הנפוץ בישראל ומקורו בעיר צור שבלבנון, לברנע, פישולין ופיקואל, זנים מודרניים יותר, טעם עדין ורך והפישולין עשבוני במיוחד. הנבאלי, בגלל טעמו וריחו החזקים, והוא בעל ארומה מיוחדת, פירותית "יש בו הרמוניה בין הריח והטעם ואין את זה בזנים חדשים. לדעתי זו הסיבה שהוא ניצח", אומר תמיר. זן הנבאלי, בניגוד לרבים מהזנים האחרים, לא עבר השבחה גנטית ולא השתנה במאום מהזן המקורי. "בני אדם לא התערבו בו כמו בזנים המודרניים המסחריים ולכן הוא גם נותן בקושי טון לדונם".

משק פתורה הוא כאמור חווה חקלאית של משפחת תמיר במושב שדה משה. שמואל תמיר הקים את החווה בשנת 1976 כאשר נטע בשטחי הבור של המושב כרמי זיתים, מתוך כוונה לייצר שמן זית כתית מעולה עברי. עם חפירות כביש 6 ומחלף קריית גת נתגלו שרידי הכפר הקדום פתורה ובו גתות. הגילוי המרעיש היה הטריגר למשפחה לשתול את כרם היין הראשון.

 



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו