בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

הסיפור האמיתי מאחורי ביטול הטיפים בניו יורק

האם הצעד המהפכני של המסעדן הניו יורקי שביטל את הטיפים במסעדות שבבעלותו מונע ממודעות חברתית או שהוא פשוט מפחד מנטישת עובדים לטובת מקדונלד'ס?

18תגובות
טיפים
Eziogutzemberg | Dreamstime.com

דני מאייר הוא כוכב עליון בניו יורק. לפעמים נדמה שבכל דבר בו נוגע הבעלים של קבוצת Union Square, בה נמנות כמה מהמסעדות הנחשבות בניו יורק, כמו למשל מודרן, יוניון סקוור קפה, גרמרסי טאברן ורשת המזון המהיר המצליחה שיק שאק - הופך לזהב. בדרך כלל בעולם המסעדנות השפים הם הכוכבים, אך במקרה של מאייר זה הפוך: כאשר התקשורת מדווחת על המסעדות שלו היא ממעטת לדבר על השפים ומרחיבה בדיבור על מאייר, וכשהוא פותח מסעדה - התקשורת האמריקאית פותחת את זרועותיה אליו בחום.

לאחרונה החליט מאייר לעשות ניסוי ולבטל את הטיפים במסעדת דה מודרן שבבעלותו. לא, אל דאגה, אתם לא תשלמו שם פחות, הכוונה היא לעבור לשיטת הטיפים האירופאית, בה הטיפ כלול במחיר המנה. כתוצאה מכך עתיד מחיר המנות לעלות בכ-20%. השירות אולי ייפגע, אבל לפחות העובדים במטבח האחורי, אלה שבדרך כלל לא נהנים מהטיפים, יזכו להעלאת שכר. האם מאייר, שעושה אולי יותר כסף מכל אחד אחר בסצנת המסעדנות בניו יורק, הפך פתאום לסוציאליסט (מילה מגונה כאן בניו יורק)?

התשובה היא שלילית בהחלט. למאייר יש סיבה אחרת לבטל מרצונו את שיטת הטיפים הקיימת ולכלול אותם במחיר המנות דווקא עכשיו

לפני מספר חודשים החליטה מדינת ניו יורק להעלות את שכר המינימום ברשתות המזון המהיר, כמו מקדונלדס, מ-9 דולר ל-15 דולר. זה עניין יפה לכשעצמו, אבל גם מלחיץ עבור בעלי המסעדות בעיר. כולם יודעים שאחרי רשתות המזון המהיר תעשיית המסעדנות תהיה הבאה בתור, והעלאת שכר המינימום יכולה להוביל להקטנה משמעותית ברווחים.

דני מאייר המסעדן הניו יורקי
בלומברג

העלאת שכר המינימום במסעדות המזון המהיר גורמת לבעיה בעבור מאייר ומסעדנים רבים אחרים. עובדי המטבח האחורי, כמו שקוראים כאן לשוטפי הכלים והטבחים, משתכרים היום בשכר נמוך ולא נהנים מהטיפים. כעת עם העברת הרפורמה בשכר, אין להם סיבה להישאר במטבח היוקרתי של מאייר תמורת 9 דולר לשעה, אלא משתלם להם יותר לעבוד במקדונלנד'ס וליהנות משכר גבוה בהרבה.

מבחינות רבות העלאת שכר המינימום בתחום המסעדנות היא מבחן וצעד ראשון לקראת העלאת שכר המינימום בתעשיות רבות נוספות בעיר, שייתכן ותתפשט ברחבי אמריקה. אגב, כבר קיימים ניסיונות כאלה ברחבי ארצות הברית, למשל בקליפורניה שם רשת ההמבורגרים "אין-אנ-אאוט" נבחרה לאחת מעשרת המקומות שהכי טוב לעבוד בהם באמריקה. אך כאשר ניו יורק תצטרף למהלך, יהיה מדובר בצעד גדול ומשמעותי הרבה יותר.

למאייר כמו לאחרים אין ברירה אלא להעלות את שכרם של עובדי המטבח. יש לו אפשרות לשלם להם מכיסו העמוק או לצאת בצעד עסקי מבריק ומשתלם ולחלק את הטיפים שמקבלים המלצרים עם כלל העובדים וכך למנוע את עזיבתם של עובדי המטבח האחורי לטובת מקדונלדס. מה גם שמבחינת לקוחותיו של מאייר, התוספת שיאלצו לשלם היא "כסף קטן".

בניגוד למאייר, מדובר בבעיה קשה לבעלי המסעדות הקטנות, שלקהל הלקוחות שלהם אין תמיד את האמצעים לעמוד בתשלום נוסף. בעלי המסעדות הקטנות יצטרכו ככל הנראה, לספוג לפחות חלק מהעלויות החדשות של עובדי המטבח או להסתכן באובדן עובדים ולקוחות. בשלב מאוחר יותר, הם יאלצו כנראה לשלם 15 דולר לכל העובדים, מעמסה כלכלית שלא ידוע אם יוכלו לעמוד בה. ויש שחוזים שמסעדות רבות בעיר ייסגרו בעקבות זאת. נחיה ונראה.

מה שבטוח זה שדני מאייר ייצא, כרגיל, נקי מכל העסק. הוא גם יעלה את המחירים במסעדות שלו וגם ייצא גיבור מעמד הפועלים.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו