בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

השוק שרוצה להעיר לחיים את שדרות ירושלים

למרות ובגלל המצב: שוק חדש שמתנהל בינתיים במתכונת שישי בלבד מבקש לקדם מעורבות חברתית ותוצרת מקומית ועל הדרך להזכיר לתל אביבים את יפו

4תגובות
תוצרת יפו - הזדמנות לטעימה ממה שיש ליפו לתת
אדם רבינוביץ'

ביום שישי שעבר (6.11) יצא לדרך במתחם שוק הפשפשים ביפו מיזם חברתי-קהילתי שמטרתו המרכזית: קידום האוכלוסיות והמסחר המקומי ביפו בדרך יצירתית ויצרנית, שהיא גם חברתית וגם עסקית. וכן, יש גם אוכל (והרבה ממנו). המיזם הוא פרי ראשון לשיתוף פעולה בן שנה בין שלושה גופים מרכזיים. הראשון הוא המישלמה ליפו, מסגרת ארגונית בעירייה שעיקרה שיקום ופיתוח יפו. השני הוא מרכז רות דניאל ליהדות מתקדמת, שהוא גם מעין מלון. השלישי הוא החממה ליזמות עסקית-חברתית של המכללה האקדמית תל אביב יפו.

החזון

"חיפשנו להרים מיזם בעל אוריינטציה חברתית –כלכלית", מסביר אורי שניצר, סטודנט שנה ג' למדעי ההתנהגות, שיחד עם לילך בניה ומוחמד דקה מהחממה ליזמות עסקית-חברתית, הם מיוזמי השוק. "הרעיון המרכזי הוא שהשוק יהווה מעין מוקד רב תרבותי שייצור במה להפריה הדדית של האוכלוסיות המקומיות. כל זה במטרה לאפשר לקהילה להתבטא ולהתעצם דרך היצירה המקומית -  בדגש על אוכל, אומנות ומסחר".

"פשוט גילינו שיש המון מסחר כאן ביפו שלא מגיע לתפוצה רחבה", ממשיך לביא ונונו, אף הוא מיוזמי השוק, בעל 'בלוג יפואי' והאחראי מטעם מרכז רות דניאל. "ביפו יש עסקים רבים שחיים כאילו מתחת לקרקע כי הם לא מגיעים לרבים ורבים לא שומעים עליהם. מרתק לגלות, למשל, מסחר אישי שמתקיים בין משפחות ואנשים שמוכרים את מרכולתם ביניהם, אבל כאן קם הרצון לתת להם במה". לפי שניצר, חלק גדול מהסוחרים נשארים בקהילה או בשכונה רק כי "אין את התשתית או את המחשבה ליצור ולשווק בתפוצה רחבה". מכאן, השוק אמור לעזור ולספק את הפלטפורמה, "במה לבעלי עסקים וסוחרים מקומיים, אם טבחים או אמנים, להגיע ליותר אנשים."

גואטה בשוק יפו
אדם רבינוביץ'

ונונו מספר כי ביום שישי שעבר נכחו 2,500 אנשים ("למרות הגשם והמצב"). בימים בהם אנשים מדירים רגליהם מהרחוב, אם מחשש להירטב ואם מחשש להידקר, מדובר במספר שמסמן הצלחה גדולה, אומנם באופטימיות זהירה. ונונו ושניצר שניהם מקווים להמשיך ברוח המזל של המתחילים, כך שהשוק יתרחב בהמשך, אולי אף לימים נוספים. "ומי יודע, אולי ביום מן הימים הוא יהפוך להיות קבוע", אומר ונונו עם הפנים אל העתיד, "כי לעיר כמו יפו מגיע שוק עשיר ומגוון כמו שהיה כאן בעבר". בהמשך, טוענים השניים כי אין זמן טוב יותר לחגוג ולבקר את יפו, דווקא עכשיו ובמיוחד – כשהשנה חוגגות שדרות ירושלים ('ג'מאל פאשה' במקור) מאה שנה.

הרעיון (או: איך זה עובד ויעבוד בעתיד)

"המיזם מאתר ומזהה עסקים זעירים, יוצרים ובעלי מקצוע מקומיים בעלי מוצר טוב ואיכותי", מסביר שניצר. "התפיסה שהובילה להקמת השוק, יחד עם הסוחרים והסחורה המקומית, היא רב תרבותיות. והיא הרי כל כך מאפיינת את יפו, אז זה יכול לבוא לידי ביטוי גם בסחורות ובמטעמים שתמצאו בשוק וגם בהופעות של אמנים מקומיים או במופעי רחוב במהלך האירוע". בשישי הקרוב (13.11) ובכל ימי שישי בנובמבר יפעל השוק כפּיילוט במרכז עמיעד, בשוק הפשפשים. בחודשי האביב, צפוי השוק פתח מחדש ולהתקיים ברחבת המזרקה בשדרות ירושלים, לצד משכנות רות דניאל.   

מה אוכלים פה

חלק מדוכני המזון מגיעים ממטבחן של מסעדות יפואיות מוכרות וחלק אחר מגיע מסוחרים עצמאיים. ואכן, רוב המטעמים שתמצאו בשוק ככולם – הולמים את הלך הרוח של רב התרבותיות. יש כאן, למשל, את המאכלים הבולגריים של ויטושה: מקבבים, ממולאים, בניצה (מאפה בצק פילו בולגרי), פשטידות, סלטים ועד קציצות פרסה. גם המאכלים הטריפוליטאים של 'גוּאטה" מתפַּקדים, וזה כולל מגוון סלטים (יש צ'ירשי כמובן) ויש גם קוסקוס, מפרום ועוגיות. זאת ועוד בקולינריה הרב-תרבותית, תמצאו בשוק מטעמים מהמטבח הערבי המסורתי אבל גם אחרים בטוויסט מודרני: קובה בורגול לצד פיצות עם זעתר, לחמניות קטנות ממולאות, סלטים כמו טבולה, סיגרים וכן – יש גם אוכל טבעוני. "אל תפספסו את העוגיות הביתיות הטעימות של עיישה אבו חליפה שנחשפות לעולם ומוצעות סופסוף למכירה", מוסיף ונונו ומקנח: "או את הקוּבּות של מוחמד קרוואן – שלא ניתן למצוא באף מקום אחר".

תוצרת יפו. מרכז עמיעד. עמיעד 12, שוק הפשפשים. ימי ו', שעות פעילות: 10:00-16:00.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו