בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

התשובה הצרפתית לדירוג המסעדות הטובות בעולם

למשרד החוץ הצרפתי נמאס מהשחיתות של מישלן ומההצבעות ההדדיות של השפים ברשימת "50 המסעדות הטובות בעולם" ויצר את רשימת אלף המסעדות הטובות בעולם. את הרשימה יבחר אלגוריתם

6תגובות
בנואה ויולייה בפתח המסעדה במלון דה וויל
אי־אף־פי

בשנים האחרונות נשמעו לא פעם תלונות וביקורות כלפי דירוגי מסעדות כשהמובילים בהם הם "מישלן" והדירוג הבריטי של "חמישים המסעדות הטובות בעולם". הביקורת טענה כי דירוגים אלה מיושנים, נוקשים ולא פעם נגועים בשחיתות, ביומרנות ובשאפתנות יתר, ושמורים רק למדינות "הקרובות לצלחת" בעולם. טענות אלה ככל הנראה שימשו קרקע פורייה להמצאה של משרד החוץ הצרפתי: רשימה של אלף המסעדות "יוצאות הדופן" בעולם, כפי שפורסם בסוף השבוע ב"ניו יורק טיימס".

ולמה העולם זקוק עכשיו לעוד מדריך ומצעד מסעדות? לטענת הצרפתים, בניגוד לפועלם של מישלן או לדירוגם של "חמישים המסעדות הטובות בעולם", "הרשימה" (ובמקור: La Liste) לא תתבסס על מבקרים אנונימיים שישנן ספקות לגבי אמינותם, או על הצבעה של שפים הנוטים לבחור בחבריהם ובכך שומרים על אותה רשימה, עם שינויים מינוריים פה ושם מזה שנים, אלא על אלגוריתם שישלב וישקלל דירוגים וביקורות מכמאה מדינות ברחבי העולם וייתן תמונה אמיתית, נכונה ואמינה יותר. האלגוריתם ישאב נתונים מכמאתיים מדריכים שונים ובהם מישלן וסן פלגרינו, אך גם מדריך גומיו, Zagat האמריקאי ואתרים כמו Tripadvisor המתבססים על חוכמת ההמון. את האלגוריתם, שנקרא Ciacco על שם הזללן בספרו של דנטה "התופת", כתב ופיתח אנטואן ריבו, מהנדס ומתכנן מערכות מחשב צרפתי-אמריקאי. ריבו כתב את אלגוריתם שיבחר את רשימת האלף, אבל הוא מתבסס על קריקטריונים הכוללים מעבר לאיכות האוכל והתפריט, גם את האווירה, היין והשירות. בין חברי הוועדה שקבעה את הקריטריונים נמנים ז'אן-רוברט פיט, היסטוריון אוכל ויין צרפתי והעיתונאי האוכל הגרמני יורג זיפריק. עלות הפרויקט של משרד החוץ הצרפתי מסתכמת ביותר מ-300 אלף יורו. אחרי שנמתחה ביקורת על בזבוז כספי הציבור, מיהרו אנשי המשרד לפרסם כי עיקר המימון לרשימה הגיע מעשרות חסויות של חברות מזון ומשקאות.

הרשימה המלאה תיחשף באופן רשמי רק ב-17 בדצמבר, בידי שר חוץ הצרפתי לורן פביוס, אבל כבר בסוף השבוע האחרון פירסמו הצרפתים את רשימת עשר המסעדות הטובות בעולם וכן את עשרים המסעדות הטובות בארצות הברית. בנתונים הנלווים מסביב נודע כי אל רשימת האלף נכנסו מסעדות מ-48 מדינות. כדי להראות כי הרשימה אינה נוטה לטובת צרפת – המדינה המובילה בדירוג היא דווקא יפן עם 126 מסעדות. את המקום השני כבשה צרפת, עם 118 מסעדות. אחריה ארצות הברית שהצליחה להכניס 101 מסעדות. כוכבת מפתיעה בדירוג היא סין שעקפה ענקיות קולינריות כספרד ואיטליה, שהצליחו להכניס כל אחת קצת יותר מחמישים מסעדות לרשימה, לעומת 69 סיניות.

ומי בדירוג? מסעדה הטובה ביותר בעולם המובילה את רשימת האלף על פי "הרשימה" היא המסעדה של "הוטל דה וויל" מאת השף בנואה ויולייה בשוויץ. סגניתה היא הזוכה בתואר המסעדה הטובה ביותר בארצות הברית, מסעדת "פר סה" הניו יורקית של השף תומאס קלר ובמקום השלישי Kyo Aji בטוקיו. המסעדה הצרפתית הראשונה בדירוג ממוקמת במקום הרביעי העולמי - גי סאבוי הפריזאית. El Celler de Can Roca הספרדית שזכתה במקום הראשון ברשימת "חמישים המסעדות הטובות בעולם" נמצאת ברשימה זו רק במקום השישי. נומה הדנית כלל לא השתחלה אל עשר הגדולות. בעשירייה הראשונה יש שתי מסעדות שווייצריות, שלוש צרפתיות ושלוש יפניות.

את הרשימה האמריקאית מוביל תומאס קלר עם "פר סה" ואחריה ברשימה "לה ברנדין" ו"ז'אן ז'ורס" הניו יורקיות אף הן. "אילוון מדיסון פארק", שדורגה כטובה ביותר באמריקה לפי מישלן ו"חמישים המסעדות הטובות בעולם", מדורגת ברשימה במקום הרביעי בלבד. ברשימת העשרים נוכחות מרשימה למסעדות הניו יורקיות עם לא פחות מעשר מסעדות וכל השאר מתחלקות בין שיקגו, לאס וגאס וסן פרנסיסקו.

מדריכי מישלן
רויטרס

אם מניחים את השחיתות, הארכאיות והאנטישמיות בצד, האם ישראל תצליח להשחיל סוף סוף מסעדה ראשונה לרשימה? נצטרך להמתין עד 17 בחודש.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו