בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

התאילנדית החדשה שתגרום לכם להרגיש כבני מלוכה

Nithan Thai היא המסעדה החדשה על רחוב הארבעה והיא מבטיחה להכיר לכם מטבח תאילנדי כמו שלא הכרתם. וכן, יש גם בישול תאילנדי עילי

19תגובות
אווירה במסעדת ניטן תאי: גונג יפני, נברשות מוזהבות ופסלים תאיים מסורתיים
עמית גירון

בשנים האחרונות נהפכה הקולינריה התאילנדית פופולרית ונפוצה יותר גם ברמה המקומית. בהתאמה, נהיה קל יותר למצוא מקומות המציעים אוכל תאילנדי, אפילו איכותי, אם אותנטי ואם פחות, גם כאן. למרות הפריחה המאוחרת של המסעדות האסיאתיות ובפרט של התאילנדיות, רוב מה שנתקלנו בו עד עכשיו הוא מסעדות תאילנדיות עממיות.

ניטן תאי, Nithan Thai (מתאית: אגדה תאילנדית) היא מסעדת רויאל תאי קרי כזו שמתהדרת במטבח תאילנדי מלכותי, משהו שפחות מכירים פה. נעמי הורביץ, אשת העסקים שמאחורי פתיחת המסעדה, מספרת כי השאיפה היא להציע חווית בילוי מלכותית מכל הבחינות, הכוללת "מטבח תאילנדי עילי, טקסים ואף מופעי שירה וריקוד מסורתיים" - לא עוד המטבח התאילנדי כאוכל רחוב יומיומי אלא מטבח שמציע אוכל תאילנדי חגיגי ומלכותי.

כשאוכל תאילנדי מוכר נהפך מפואר

לצד המנות התאילנדיות הקלאסיות (נאם טוק) והמוכרות (פאד תאי), תוגשנה במסעדה גם מנות מורכבות יותר, כאלו שהגיעו היישר ממטבח ארמון המלוכה בתאילנד. אחת המנות המרשימות בתפריט ההרצה (הזמני) היא ה- Rad na talay, המורכבת ממולים, שרימפס, קלמארי, תמנון וונגולי, מוגשים ברוב הדר ורושם על עוגה לחה-אך-פריכה של אטריות אורז. מנה נוספת המדגימה את הקונספט של "התאילנדי המוכר הופך מפואר" היא ה-Royal phad thai, שכשמה כן היא - מנה של פאד תאי, בנוסח מפואר, בה הפאד תאי עטוף בחביתת שרימפס וכמקובל בז'אנר - מוגש עם בוטנים, נבטים, בצל ירוק ולימון. באשר למחירי המנות, גם הם עדיין נתונים לשינוי, אך ניכר כי מחיר היוקרה הוא לא כל כך נורא כמו שאולי מצפים: מנות ראשונות ינועו בין 45-65 שקלים והעיקריות לא יעברו את ה-120 שקלים.

מנה של פירות ים (מולים, קלמארי, תמנון ושרימפס) על עוגה לחה ופריכה מאטריות אורז
שרון רביבו

על מטבח המסעדה אמוּנה השפית "נינה", ששמה עוּברת מטעמי נוחות על האוזן מצ'וּטימקוראים. על האחרונה מעידה הורביץ כי בחיפוש אחר השף המושלם - נסעה לתאילנד למסע מיונים, שבסופו נבחרה השפית, שהיא גם אמנית גילוף בחומרי גלם. היא התחילה את הכשרתה הקולינרית כבר בגיל 7 וחוץ מוותק של 20 שנה במטבח, אפשר לזקוף לזכותה גם את הניסיון התעסוקתי שרכשה בארמון המלוכה בתאילנד. משסיימה את לימודיה (בהצטיינות) בקולג' לנשים בחצר המלוכה בבגנקוק, היא גויסה לשורות הארמון ועבדה בו במשך עשור וכעת - תמצאו אותה מפקחת על צוות המטבח בתאילנדית החדשה על רחוב הארבעה.

לפי הורביץ, אחד הדברים המבדלים את השפית נינה משאר השפים ושהובילו לבחירתה הם המקוריות והמומחיות שלה, בחיתוך, תיבול ובעיבוד חומרי הגלם השונים. בכפיפה עם הגישה של השפית, חרט המקום על דגלו את אמנות הגילוף והיא באה לידי ביטוי בכל: אם במרכיבים השונים, שהם לא בהכרח אקזוטיים או ייחודיים ואם במנות שנרקחות מהם. בין המנות המגולפות תמצאו את ה-Mahok, טרטר ילו טייל היושב על גילופי אננס וחציל תאילנדי ומתובל בכפיר ליים, שום, מנטה וצ'ילי. מנה מגולפת אחרת היא ה-Shaw muang, כיסוני בצק אורז במילוי בשר סרטנים שמוגשת עם צנון יפני, בוטנים וירקות בגילופים. אחד האתגרים של המקום, אדרבה ככזה הממתג עצמו כתאילנדי של הביוקר, הוא יצירת טעמים חדשים ומפתיעים ממרכיבים שהם לכאורה מוכרים ופשוטים. כך למשל, Chip Nock היא מנה של כיסוני בצק אורז במילוי בשר זנבות לובסטר, צנון יפני ובוטנים. הטוויסט קורה כשבצק האורז ממנו עושים את הכיסונים מפוסל לצורת ברווזונים. חוץ מהפיסול עצמו, הם מוגשים בכלי מוזהב בו הם שטים ברוטב דגים שהושרו למשך הלילה בפרח כחול, מה שהופך מנה של כיסונים בציר למחזה קטן ומקסים של אגם עם ברווזונים קטנים. 

מנה שמוגשת בכלי מוזהב עם כיסונים בצורת ברווזונים קטנים ופיסת אננס מגולף
רחלי קרוט

על תפריט הקינוחים אמונה השף קונדיטורית סאני דרעי, שחזרה ממסע קולינרי של כמה חודשים במזרח אסיה (תאילנד, וייטנאם, סין והפיליפינים) ומיד השתבצה במסעדה. בין הקינוחים שהרכיבה במיוחד עבור הקונספט ה"ממלכתי והמלכותי" של המקום מעידה דרעי בשבחם של כדורי בצק האורז הממולאים בבוטנים קלויים ומרציפן ושוחים בציר ג'ינג'ר ומולסה. קינוח אחר שהבהיק בין הקינוחים ובעצם בין כל המנות בתפריט הוא פלאן התה הירוק. הוא מגיע עם גנאש בזיליקום תאינדי, קראמבל פקאן, פרחי לבנדר והשוס: מקופלת ביתית של תה ירוק ושוקולד לבן. 

קינוח פלאן עם פרחי לבנדר רוטב בזיליקום קראמבל פקאן ומקופלת תה ירוק
רחלי קרוט

Royal Thai cuisine

המטבח התאילנדי המלכותי הוא כזה השואב ממסורות האזורים השונים במזרח אסיה, לרבות שפע התרבויות ותנאיי האקלים המשתנים - שיוצרים טעמים קולינריים מובחנים. למרות זאת, בדומה ליחס של העם התאילנדי לבית המלוכה, נוצר מטבח אחר, שנועד לספק ולשרת את בית המלוכה. מכאן, נוצרה קולינריה שהיא מחד תאילנדית מסורתית ואותנטית, השואבת מהטעמים המקומיים ומאידך גבוהה, יוקרתית ומרהיבה. האלמנט המרכזי במטבח תאילנדי מלכותי הוא הדגש על הפרטים הקטנים: מפרזנטציה מפוארת שבאה לידי ביטוי בגילוף ופיסול מרכיבי המנות ועד הגשתן לשולחן, בכלי הגשה מוזהבים, אבל זה לא מסתיים שם. גם השירות וחוויית האירוח בכלל הן כאלו המיישרות קו עם הצביון המלכותי במקום, וזה מתחיל עוד טרם הכניסה למסעדה, בשירות חניית הוולה (valet) שמציעה, פשוט כי מגיע לכם (ואולי גם משל מצוקת החנייה הכרונית בתל-אביב). כמיטב המסורת, בעת הכניסה למסעדה, תקבלנה את פניכם מארחות שיברכו בברכת שלום בתאית ('סאוודיקה'). בהמשך, תחשפו לטקסים שונים (דוגמת טקס נטילת הידיים) שיעבירו אתכם צוות המלצרים ומעין עוזר מלך ("סאנום") שישרת אתכם לכל אורך הארוחה. בנוסף, ילוו את הארוחה ריקודים ושירה תאיים מסורתיים שנועדו לרפרר לחצר מלוכה בארמון תאילנדי.

צוות המלצריות במסעדת ניטן תאי לבושות בגדים תאיים מסורתיים בצבע כתום
שרון רביבו

"ארוחה היא לא ארוחה שלמה בלי החוויה התרבותית הנלווית אליה", אומרת הורביץ ומבטיחה כי כבר בעת הכניסה למסעדה תרגישו כבני מלוכה. "אני מעניקה לאורחיי שירות נעים, מחויך, אישי ומדויק וזו הדרך שמלווה אותי במשך שנים בעסקיי השונים" היא מדגישה. את הגישה המחויכת-אך-מהודקת של הורביץ אפשר לחלץ מסיפור חייה. אשת העסקים המוכרת כנעמי הורביץ או כאִשתו של חיים הורביץ, יורשו של מנ"כל "טבע" בכלל נולדה בשם נאם פיטקרקססרי, בכפר קטן בצפון תאילנד, על גבול לאוס. עוד כילדה התעניינה נאם, לימים נעמי, בשורשי התרבות התאית וספגה ממנה טעמים, מנהגים וטקסים ו"בעיקר את האהבה והכבוד לאחר", היא אומרת. לפני 20 שנה הגיעה פיטקרקססרי, לימים הורביץ', והחלה לעבוד בשדות הבננות בצפון. מאוחר יותר, היא הקימה  את הקייטירינג התאילנדי הראשון בארץ ולמדה את אומנות הטיפול והעיסוי התאיים. לפני שנתיים היא רכשה את הספא במלון הילטון, שיפצה והקימה אותו אותו מחדש (ושם אף הכירה את בעלה). 

סיפור סינדלרה - גרסת תאילנד

בשנים האחרונות מקדישה הורביץ את זמנה להגשמת ה"אגדה" הפרטית שלה - תכנון והקמת המסעדה אשר תנגיש את המטבח התאילנדי היוקרתי לחך הישראלי. בין היתר ערכה מסעות לתאילנד, בהם גילתה את השפית נינה ואת יתר טבחי המסעדה והרחיבה את הידע והנסיון הקולינריים של עצמה. "אוכל הוא יסוד קיומי", היא טוענת ומוסיפה לזכותו את היכולת למחבר בין אנשים ממדינות ותרבויות שונות."לא פעם האוכל גרם לאנשים להכיר תרבות במקומות בהם לא הייתה שפה אחידה. בילדותי, בכפר בגבול תאילנד ולאוס, היו ימים בהם לא היה מספיק אוכל לכולם. כדי לשרוד, היינו חולקים את מה שיש, דבר שחיבר ביננו מאוד והפך אותנו למשפחה אחת גדולה". סיפור האגדה של הורביץ, כפי שהיא מתארת אותו, מבוסס על רצון אמיתי לחבר בין אנשים דרך האוכל. " להאכיל כיד המלך ועל הדרך לחשוף לקולינריה התאילנדית דרך חוויה הרמונית, של תרבות, שירותיות ושל נתינה מהלב".

חלל מסעדת ניטן תאי: נברשות מוזהבות, שולחנות בר בצע עץ כהה ומפיות זהובות
עמית גירון

יחד עם תרבות של אירוח ושירותיות, מצטרפים גם העיצוב והתפאורה. גם כאן, בחרה הורביץ את רוב האלמנטים בעצמה במסעותיה הרבים לתאילנד והם כאלה המיישרים קו עם הסגנון התאילנדי המלכותי. בין נטילת הידיים, ברכה בתאית לבין הבּיס שתקחו מאחת המנות, תוכלו להבחין בריבוי פסלים מסורתיים, פרחים וקישוטים וכלי הגשה מוזהבים. אם תבקשו יפה - אפילו תקבלו מקלות אכילה ממתכת וטוקיאפ, הכלי שמחזיק אותם כך שלא ייגעו בשולחן. בשורה התחתונה, שילוב מכלול האלמנטים (מהתפאורה, דרך האוכל ועד האירוח) הם שיוצרים את המוצר שמגישה Nithan Thai, מקרה קלאסי של "השלם הוא יותר מסך החלקים". ובמילים אחרות, מסעדה תאילנדית שמבקשת לעצמה להיות גם קצת אגדה, למי מכם שעוד מאמין בסיפורי סינדרלה, או במסעדות עם מלכים ומשרתים. 

Nithan Thai, הארבעה 21, תל אביב. שעות פעילות: א'-ש': 19:00 ועד אחרון הלקוחות. טלפון: 03-5600555



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו