בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

איך אומרים דוגי בג בצרפתית?

האם החוק החדש שמטרתו לצמצם את בזבוז האוכל בצרפת יצליח לגרום לצרפתים להפסיק להתבייש, לחרוג ממנהגם ולקחת את שאריות האוכל הביתה? שרון היינריך לא בטוחה

8תגובות
האם הצרפתים יקחו את השאריות הביתה
Dreamstime

חוק חדש, המחייב מסעדות בצרפת לאפשר ללקוחות לקחת את שאריות המזון הביתה, מסעיר את העולם הקולינרי במדינה, עם כניסתו לתוקף בתחילת שנת 2016. עד הצעת החוק, בעלי מסעדות בצרפת לא היו מחויבים לארוז שאריות של אוכל מצלחות הסועדים ולאפשר להם בכך להמשיך את הארוחה בבתיהם. עם זאת, מספרים המסעדנים, לקוחות שהיו מבקשים לארוז את שאריות ארוחתם היו מקבלים זאת בשמחה, אך אלו היו בודדים וספורים. בכתבה ב"ניו יורק טיימס" העריך השף פבריס מויה מהעיר ליון כי מבין 500 לקוחות הסועדים במסעדתו בשבוע, רק אחד מבקש לארוז לבית את המנות שנותרו.

החוק הוא חלק מניסיונה של הממשלה הצרפתית להילחם בעוני ולצמצם את בזבוז האוכל במסעדות הנאמד בשבעה מיליון טונות בשנה. כעת, מסעדות המגישות יותר מ-150 מנות ביום מחויבות ליצור מערך שירות חדש של "דוגי בג" כמקובל במדינות רבות בעולם. מעבר למשאבים הכרוכים בכך, טוענים מסעדנים בצרפת כי שקית השאריות היא מנהג אמריקאי וולגרי ומוכיחים זאת בסקר שנעשה לאחרונה במדינה ובו הודו רק 30% מהסועדים כי לקחו את השאריות הביתה.

בדרך כלל, המנות המוגשות במסעדות בישראל גדולות יחסית ולכן יש דרישה מצד הלקוחות לקחת את השאריות הביתה. לא כך הדבר בצרפת שבה המנות המוגשות קטנות יחסית וכל מנה מותאמת לסועד אחד. שפים צרפתים אמרו  ל"טלגרף" הבריטי כי החוק החדש חסר תועלת מאחר שלא באמת יטפל בבעיית הבזבוז. "אנחנו לא מגישים מנות ענק כמו שהם  עושים בדרך כלל באמריקה", אמרו, "ואנחנו בקושי זורקים שאריות מזון, שכן אנחנו לא מבשלים כמויות גדולות מראש". עוד הם אומרים כי מוטב היה לחוקק חוק שיעצור את המסעדות המגישות ארוחות מוכנות תעשייתיות.

ויש גם עניין תרבותי. הסועד הצרפתי לא מעלה על דעתו לקחת שאריות של ביף בורגניון ושעועית ירוקה לביתו. אוכל שהוכן במסעדה צריך להיאכל במקום, בתנאים הנכונים לו. הרעיון הזה מתיישב היטב גם עם סדר היום הקולינרי המוקפד של הצרפתים שבו אין כמעט מקום לנשנושים. ארוחת בוקר מסתכמת במאפה או בטרטין (חתיכת בגט עם חמאה וריבה), לאחר מכן מגיעה ארוחת הצהריים המתקיימת בין 12:00 ל 14:00, כשבשעה 16:00 מתקיימת שעת החטיף המתוק ובערב ארוחת ערב. בין לבין לא נהוג לאכול או לנשנש.

עדיין לא נצפו ברחובות פריז אנשים היוצאים ממסעדות עם שקיות מזון
Dreamstime

כך או כך, לא נראה כי החוק משנה סדרי עולם. בשבוע שעבר מאז נכנס לתוקפו עדיין לא נראו ברחובות פריז אנשים היוצאים ממסעדות עם שקיות מזון. לא ברור כיצד הוא יאכף. התחושה היא כי המטרה חיובית, אך יישומו של החוק רחוק מאוד. מובן שמדובר גם בעניין של הרגל. מי יודע, אולי הפעם כן יצליחו להזיז לצרפתים את הגבינה, בינתיים אין אפילו מקבילה צרפתית למונח "דוגי בג".

_

שרון היינריך היא קונדיטורית ישראלית שחיה בפריז ומשם כותבת את הבלוג Paris Chez Sharon 



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו