בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מה מסתתר בתוך הבוריטו המקולקל של צ'יפוטלה

בחצי השנה האחרונה עומדת רשת האוכל המקסיקני המוערכת "צ'יפוטלה" בלב שערורייה שמסעירה את אמריקה. איך הגיע המזון המקולקל אל המסעדות? מי מנסה להשתיק את הסיפור? והאם הרשת תצליח להתאושש מהירידה החדה במכירות?

14תגובות
הבוריטו של צ'יפוטלה
AP

עד יולי 2015 אפשר היה לקבוע בבטחה כי ענקית האוכל המקסיקני "צ'יפוטלה" היא לא עוד אחת מרשתות המזון המהיר שאפשר למצוא בעולם בכלל ובארצות הברית בפרט. צ'יפוטלה שימשה דוגמה לצמיחה ולהתפתחות של רשת מזון מהיר, שעשתה קפיצה גדולה מהימים שהתחילה כדוכן לאוכל מקסיקני ב-1993 ועד לרשת המונה יותר מ-2,000 סניפים בכל העולם, ושולחת בהצלחה זרועות גם אל תחומי אוכל אחרים. עם השנים אפילו קמו לה גם לא מעט חקיינים ש"שאבו השראה מצ'יפוטלה". בשנה שעברה הגדילה החברה לעשות והצהירה בפומבי כי כענקית מזון אמריקאית היא מחויבת למאבק במזון המעובד וכי היא נפטרת מכל רכיביה הקשורים בהנדסה גנטית ותשתמש בחומרי גלם אורגניים בני קיימא. את הביטוי הטוב ביותר לכך אפשר היה לראות במניות החברה שסגרו עשור מרהיב בשביל המשקיעים שלהן, בניגוד לרוב רשתות המזון המהיר. בשיאה, מניית צ'יפוטלה הגיעה לכ-750 דולרים ונחשבה להשקעה בטוחה ומניבה.

ביולי האחרון התהפכה קערת הצ'ילי קון קרנה על פיה. מה שהתחיל כתקלה קטנה שניסו לטייח נהפך לאחרונה לאחת משערוריות המזון הגדולות של השנים האחרונות באמריקה, ללעג ופגיעה בדימויה של צ'יפוטלה ברשתות החברתיות. כפועל יוצא נגרמה גם ירידה של יותר מ-40 אחוזים במכירות שלה. ומה קורה במניות? לפי פרסומים בשבוע שעבר בסי-אן-אן ובבלומברג, מאז תחילת הפרשה צנחה צ'יפוטלה לרמה נמוכה של 428 דולרים - ירידה של 42% והמגמה עוד נמשכת. פגיעה אנושה עד כדי כך שהרשת פרסמה בשבוע שעבר כי בכוונתה לסגור את כל הסניפים בארצות הברית עד להודעה חדשה, ואחר כך חזרה בה מהצהרה זו כאשר הבינה את משמעות הצעד. במקום זה, היום תשבית הנהלת החברה לראשונה זה שנים את כל המסעדות למשך יום אחד כדי לערוך בדק בית ולרענן את תקנות בטיחות המזון שלה. פעולת ההשבתה לבדה תפסה לא מעט זמן אוויר בתקשורת האמריקאית בימים האחרונים וברשתות החברתיות מיהרו שוב לירות חצים ברשת המדממת.

מה קרה לרשת שנודעה בלקוחותיה הנאמנים ובסטנדרטים הבריאותיים המחמירים שלה? הכל התחיל בסיאטל בשלהי יולי האחרון. חמישה לקוחות שסעדו בסניף מרכזי של הרשת לקו בהרעלת מזון, אחרי שנמצא בדמם זיהום המגיע מריכוז גבוה של חיידקי אי קולי (E. coli). מאירוע קטן בסיאטל התפשטה הרעלת המזון ל-14 מדינות בארצות הברית ובסופו של דבר נפגעו מהעניין מאות סועדים ובהם לא מעט מעובדי החברה. אחרי המקרה הראשון גורמי בריאות רשמיים מטעם צ'יפוטלה לא הצליחו לאתר את מקור התפרצות הזיהום וניסו להשתיק את הפרשה, מה שיכול היה אולי לקרות אילמלא חודש אחר כך בסניף אחר של צ'יפוטלה בקליפורניה 80 לקוחות ו-18 עובדים חלו בווירוס מסתורי אחרי אכילת מנות שונות מהתפריט. הפעם, פקחי הבריאות גילו שורה של הפרות חמורות, אך עדיין לא היה בהן עילה לסגור את המסעדה המזוהמת. בכתבה שפירסם אז "ניו יורק טיימס" נכתב כי שוב צ'יפוטלה מנסה לטייח את העובדות וכי מספר הלוקים בהרעלת מזון הוא 200 ולא כפי שהרשת מנסה להציג.

פחות משבועיים לאחר מכן, תביעה ייצוגית הוגשה בבית המשפט המחוזי של קליפורניה בטענה כי צ'יפוטלה איפשרה ביודעין למנהל מטבח חולה לעבוד במשך יומיים לפני שליחתו הביתה, אחרי שהוציא מידיו כ-3,000 מנות. יומיים נוספים נדרשו עד שניקו את המטבח באופן יסודי כדי להסיר עקבות של הזיהום. לדברי התביעה, מספר הלוקים בהרעלת מזון הוא 234 ולא כפי שפירסמה הרשת. תקלה חד פעמית? לא ממש, מאחר שכמעט באותו זמן ב-17 סניפי צ'יפוטלה באזור מיניאפוליס נמצאו חיידקי סלמונלה. את העניין חקרו ואישרו פקידי בריאות ממינסוטה. הפעם האשימה הרשת את מקור ההתפרצות בעגבניות מזוהמות שגדלו במקסיקו והגיעו דרך אחד הספקים. וכמו בפרקים הקודמים התגלה כי מספר הנפגעים שהציגה החברה שונה מהמציאות. בפועל, מספר הלקוחות והעובדים שנפגעו במינסוטה לבדה הוא 64 ואילו מספר הסניפים נאמד ב-22.

רשת המזון המקסיקני - צ'יפוטלה
אי־פי

אך כל אלה היו עוד מקרים קלים לעומת מה שקרה באוקטובר, אז שוב חזרו הקוליפורמים אל צ'יפוטלה. 22 סועדים שביקרו במסעדות הרשת באזור וושינגטון ואורגון הובאו לבתי החולים כשהם סובלים מהרעלת מזון חמורה. גם אז בדמם נמצאו ריכוזים גבוהים של החיידק. הפעם, בצעד חריג וכאמצעי זהירות, סגרה הרשת את כל 43 המסעדות שלה בוושינגטון ובאורגון. מספר הנפגעים הרשמי באותו חודש מסתכם ב-53 סועדים וכבר ידוע כי הרעלת המזון הגיעה מעוד סניפים בתשע מדינות נוספות, בהן אילינוי, פנסילבניה ומרילנד. בדצמבר הוסיפו הצרות להכות בה כשיותר מ-140 סטודנטים בקולג' בבוסטון נפגעו אף הם במה שנראה כמקרה הזיהום החמור ביותר עד כה. בשבוע שעבר האשימה צ'יפוטלה את בשר הבקר האוסטרלי שסופק לה. דובר משרד החקלאות האמריקאי מיהר לפרסם אחרי הודעה זו כי אין לכך ראיות חותכות. גם באוסטרליה מיהרו לדווח כי אין ראיות הקושרות את יצוא בשר הבקר האוסטרלי עם המקרים האחרונים של הרעלת המזון בצ'יפוטלה.  

אחרי שב"ניו יורק טיימס" הגדירו את הרעלת המזון של צ'יפוטלה כתעלומה, כעת נראה כי ברוח שובה של "תיקים באפילה" הקרב על שמה הטוב של צ'יפוטלה עובר לתחום הקונספירציות. ברשת כבר הולכים ונשמעים יותר ויותר קולות בנושא ואפילו "ניו יורקר" הקדיש לכך מאמר שטוען כי "צ'יפוטלה נפלה קורבן לחבלה מאורגנת ולהתקפת טרור ביולוגית כחברת המזון המהיר היחידה שגינתה בפומבי הנדסה גנטית". בחברה עצמה לא מיהרו להגיב לעניין, אבל יוצאים בהחלט למאבק מול התקשורת. בשבוע שעבר מיהר מנכ"ל ומייסד צ'יפוטלה, סטיב אלס, להודיע כי התקופה השחורה מאחוריהם וכי הוא קורא לקהל הנאמן לשוב אל המנות האהובות וכי המסעדות חזרו לקדמותן. בד בבד יצאה החברה בקמפיין מאסיבי אחרי שבימים האחרונים ניסו לפתות את הלקוחות לשוב בבוריטו חינם. דובר החברה מאשים את התקשורת האמריקאית בניפוח העניין ואומר כי הרעלות מזון במסעדות הן עניין שבשגרה. לדבריו, דווקא עכשיו צ'יפוטלה היא המקום הבטוח ביותר לאכול בו. האם זה הוגן לשפוט את הרשת בחומרה כשבכל שנה מתים מהרעלת מזון בכל ארצות הברית כ-3,000 איש בעוד שבמקרים שלפנינו הסתכם הנזק הבריאותי בשלשול?

 



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו