בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

המאכל היהודי שהכריע את תחרות האיות האמריקאית

עד לפני שבוע נחשב הכרמזלך למאכל יהודי אלמוני בקרב אמריקאים רבים. כעת, המאכל בעל השם המסובך, זוכה בתהילה והכל בגלל תחרות איות

29תגובות
לביבות
דורעם גונט

"אני צריכה את המתכון המשפחתי שלך לכרמזלך," אמרתי לדנה פאר חברתי. "בחיים לא תנחשי למה." עבור פאר, נושא השיחה, כמו גם הבקשה, היו בהחלט מפתיעים. במשך שנים חבריה היו מקניטים אותה על כך שהיא ממציאה את השם כרמזלך למאכל הפסח האהוב על משפחתה. גם בקרב חוג מכריה האשכנזים היה הכרמזלך בלתי ידוע.

לא עוד. בימים אלה ממש הכרמזלך זוכה ב-15 דקות התהילה שלו בארצות הברית, לפחות ברמה הסמלית. זה לא שהאמריקאים גילו אותו וצובאים כרגע על המעדניות היהודיות, אלא פשוט המילה הופיעה באחד הסיבובים האחרונים והמכריעים של תחרות האיות היוקרתית ביותר בארה"ב. התחרות שהועברה בשידור חי בערוץ- ESPN בשבוע שעבר, קטפה רייטינג של -1.1 מיליון צופים המשתוממים בדבר אותו כרמזלך.

בתחרות האיות הלאומית העפילה לגמר התוואר ג'איראם בת ה-13 מקורנינג, ניו יורק, לאחר שהצליחה לאיית נכונה את המילה כרמזלך (chremslach) וזכתה בתואר יחד עם ניהאר ג'אנגה בן ה-11 מאוסטין טקסס.

אז מהו אותו מאכל יהודי שהכריע את הכף? אז כך. אמנם הכרמזלך אינו נמנה כאחד המאכלים הנפוצים ביותר במטבח היהודי, אך הוא ידוע במופעו כלביבות שטוחות מטוגנות שנעשו בפסח או בחנוכה, על ידי יהודי אשכנז. "השם כרמזלך מתייחס גם למחבת המשמשת באופן מסורתי כדי ליצור אותם", כתבה מומחית האוכל היהודי ג'ואן נתן בספרה – "בישול יהודי באמריקה". לדברי נתן, גם יהודים מאזורים אחרים של העולם עושים לביבות דומות, אבל הביטוי כרמזלך הוא הביטוי היידי שלו.

על פי נתן וכפי שכתבה בספרה "קישים, קוגלים וקוסקוס: החיפוש אחר בישול יהודי בצרפת." גרסה אחת של כרמזלך תפוחי האדמה, דומה ללביבות הידועות המוגשות בחנוכה. בגרסה מודרנית יותר, כותבת נתן, הכרמזלך מופיעים כלביבה ממולאת אגוזים ופירות יבשים המוגשת כקינוח בחג הפסח.

חברתי דנה פאר מתארת את הגרסה של משפחתה לכרמזלך כתחליף ממשי ללחם בפסח. למעשה יש למשפחתה מספר מקורות שונים עבור המתכון הנוכחי לכרמזלך; מתכון אחד הגיע מסבתה של פאר, ברכה סמובר, שנולדה בשרקובשצ'יזנה - Szarkowszczyzna, פולין (כיום בלארוס). כיום המסורת המשפחתית נשמרת בבית משפחת פאר על ידי דודתה מירה העושה שימוש במתכון אחר, השונה משל ברכה, אשר הגיע מאמה לאה (ליזה) שיין שמקורו בלבוב, פולין (כיום אוקראינה). גרסה זו של המנה היא קרובת משפחה של הבובלה (bubbaleh), לביבה המזכירה יותר פנקייק שמוגשת אף היא בפסח בקרב יהודי אשכנז.

זו אינה הפעם הראשונה בה תחרות האיות הלאומית האמריקאית משתמשת במילים ביידיש או בעברית על מנת לנסות להכשיל את המשתתפים. בשנת 2013, המלה הזוכה הייתה קניידל, כמו קניידלך, הידועים באמריקה יותר בכינוי "כדורי מצה". גם המילים עוגיות קיכל וכשרות הופיעו בתחרות וגרמו ללא מעט מחלוקות בזמנו.

הגמר כבר מאחורינו, אך גם עניין הכרמזלך נושא עמו מחלוקת מסוימת, שכן כמו שקורה לא פעם בתעתיק, איות מילים אלו אינו חקוק בסלע ומועד לפרשנויות, כמו גם לטעויות. במקרה של הקניידל - knaidel, למשל, מכון YIVO לחקר היהדות שבניו-יורק טען כי האיות הנכון היה למעשה kneydl ולא כפי שהוצג בתחרות. גם לגבי המילה "הכשר" (hechsher) שהופיעה בתחרות בשנת 2006, המתחרה סרין הוקס אייתה את המילה כהלכה, אולם השופטים טענו כי מדובר בטעות כתיב והדיחו אותה, עד אשר אחיו של אחד המתחרים באותה התחרות העמיד אותם על טעותם. ואכן, במקרה של הכרמזלך, נראה כאילו אף אחד לא ציין בפני השופטים בתחרות האיות כי המילה chremslach לפעמים מאויתת גם כ- grimslech.

פאר מצדה, לא היתה יכולה להפסיק לצחוק לשמע הידיעה. "עכשיו יש לי הוכחה רשמית שאני לא המצאתי את האוכל הזה", היא מסכמת וצוחקת.

מתכון לכרמזלך של משפחת פאר

מצרכים:

2 כוסות קמח מצה

4 ביצים מופרדות

מלח ופלפל

שמן

הוראות הכנה:

1. במטרפה ידנית מקציפים את החלבונים.

2. אח"כ מוסיפים לחלבונים המוקצפים את החלמונים, מלח, פלפל, כף שמן (לא חובה) וקמח מצה - ומערבבים עד שתיווצר עיסה שלא תהיה נוזלית מדי, אבל גם לא מוצקה. אם צריך, אפשר להוסיף גם קצת מים.

3. במחבת מחממים שמן על אש קטנה, ובינתיים קורצים מהעיסה לביבות או קציצות (ההמלצה היא על לביבות - כלומר, למעוך עם הכף כדי שייצא דק - כדי שיהיה יותר טעים).



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו