מטבח ללא גבולות: אנשי אוכל ישראלים מתגייסים למען הפליטים הסורים

עולם הקולינריה הישראלי מתגייס למען השכנים, ובמיזם התנדבותי למעלה מ-30 מסעדות יכינו מנות סוריות מיוחדות שכל הכנסותיהן קודש לסיוע לנשים, ילדים ועקורים סורים

רוני קשמין
רוני קשמין
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
קבב חלבי במסעדת הדסון
קבב חלבי במסעדת הדסוןצילום: טל סיון ציפורין
רוני קשמין
רוני קשמין

זה היה עניין של זמן עד שגם בארץ יתחילו להתעורר וליזום פעולות הומניות למען השכנים הסורים. "אנחנו רואים את מה שקורה שם לידנו וכמה שזה עצוב", אומר השף והמסעדן יאיר יוספי, "וחוץ מלהביט מהצד ולהגיד כמה שזה נורא ולהמשיך הלאה - רצינו גם לתרום וגם להעלות את המודעות למצב. הרי זה קורה פה ממש מעבר לגבול, האסון הבלתי נתפש הזה. כך חשבנו שמעבר ליוזמה נקודתית במסעדה אחת, נעשה משהו בקנה מידה גדול ורחב יותר".

העיתונאית וחוקרת האוכל רונית ורד, מהעומדים מאחורי המיזם, מספרת כי אחרי שנפלה ההחלטה לעשות משהו ביחס למתרחש בסוריה - הצעד הבא היה למצוא ארגון שהכנסותיו אכן מגיעות אל יעדן (אל מול טענות לפיהן ארגונים כמו Unicef מועלים בתפקידם, כשהכספים שמגייסים מגיעים לכוחות צבא אסד). לפי ורד, נבחרה קרן "כראם" אחר מחקר ומתוך חמש קרנות שאושרו ככאלו שהכספים שאוספות מגיעים ישירות לנזקקים. "חקרנו וקראנו הרבה אודות הקרן, ומה שאהבנו בה במיוחד זה שלצד הסיוע המיידי שהיא מעבירה (דוגמת מזון, תרופות ושמיכות) היא מסייעת גם בטווח הרחוק, עם המון פעילויות שכוללות גם חינוך, אם במחנות העקורים ואם במחנות אליהם מגיעים, בטורקיה למשל". מעבר לכך, מציינת ורד לחיוב כי הרבה מתנדבים בקרן הם מתנדבות, ועומדות מאחוריה נשים רבות הפועלות למען הפליטים, בעיקר בעיר חאלבּ, אחד מאתרי המורשת של האו"ם, שהפכה לעיי חורבות ואחד מסמליה הבולטים של מלחמת האזרחים (והחורבן שהותירה).

ת'רידי של מסעדת מאייר
בין המנות המשתתפות במיזם - ת'רידי של מסעדת מאיירצילום: אנטולי מיכאלו

המחשבה והתחקיר עברו מהר מאוד לפסים מעשיים והנה בשבועיים הקרובים (עד סוף חודש ינואר) יציעו מסעדות, בתי קפה, ברים וחנויות יין ברחבי הארץ מנות שונות בהשראת המטבח הסורי, או מנות דגל נבחרות מתוך התפריטים – כשכל ההכנסות מיועדות לטובת קרן כראם. הקרן, שפירוש שמה "כראם" ("נדיבות" בערבית) מסייעת לילדים, לנשים ולעקורים, הקבוצות המוחלשות ביותר באסון ההומניטרי המתחולל סמוך אלינו.

"זה לא פרויקט פוליטי אלא הומניטרי", מבהירה ורד. "הוא מבוסס על העובדה שכל אדם הוא אדם. מעבר לזה, המצב הקיים כאן במזרח התיכון הוא כזה שחלקנו היינו פליטים בעבר ואי אפשר לדמיין מה יקרה הלאה, ואם נהיה פליטים. ממקום זה, מחובתנו לעזור. ומעבר לזה, אם העזרה היא דרך אוכל, שבעצמו הוא חלק מהמרחב הגיאוגרפי המשותף שלנו (ומבלי להיכנס לשאלות של ניכוּס) אז מה טוב, כשזה עוד משהו שמאחד אותנו. לדעתי זו דרך יפה להתייחס לזה ולטפל בזה", היא מסכמת.

למעלה משלושים מסעדות ובתי אוכל ברחבי הארץ כבר הצטרפו ליוזמה ובין המסעדות המשתתפות אפשר למצוא את המסעדות אדום, לבן, משק עפאים וקזינו דה פריז כנציגות ירושלים; בחיפה – רולא ותיתא; בנצרת – דיאנא; בתל אביב – אואזיס, אוזריה, אונזה, בּוּזה, ברוּט, גדרה 26, ג'יאקונדה, דא דא ודא, דוק, האנוי, הבסטה, הדסון, חוות צוק, מאייר, משייה, סבידה, M25 ועוד. גם השף ישראל אהרוני משתתף עם סדנת בישול פרטית שיערוך. בין המנות שיוצעו במסגרת המיזם: קטאייף ריבה וחבושים (אוזריה); מלפוף ממולא בפריקה, עשבים ורכז רימונים ביתי (דוק); קבב חלבּי עם טחינת פיסטוקים ובורגול בציר טלה (הדסון); החומוס של דוחול (דיאנה); פאתה חומוס - קרעי פיתה מיובשים, גרגרי חומוס חמים, רוטב טחינה ויוגורט, סמנה וצנוברים (רוֹלא); שוש ברק טבעוני (אל עאשי); סביח מפורק (אדום) ועוד.

רשימת המסעדות והמנות תתעדכן באופן סדיר ב של "מטבח ללא גבולות"

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ