אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

חדשות אוכל: הדרום אפריקאית הראשונה בארץ

היבשת דרום אפריקאית, ההשראה הודית והפרשנות ישראלית - הכירו את "באני צ'או", בית האוכל הדרום אפריקאי הראשון בישראל, שמבטיח לעמת את החך הישראלי עם אוכל הרחוב המסורתי של דרבן. ויש גם אלכוהול פירות שמעורב בעניין

תגובות

המופלטות יהפכו עוד רגע לנחלת העבר, הקניידלך יעלמו מחיינו וגם הטרנד המקסיקני, שכבר מזמן אינו טרנד, עלול להניח לנו סוף סוף לטובת איזו עדה חדשה. כך שאם מסתכלים על כל האביביות שמתרחשת כאן ממש מסביב, נראה שמשהו טוב ממתין לנו מעבר לפינה. אחרי שרושפלד פיזר את עננת המסתורין מעל המסעדה שהוא עתיד לפתוח ברחוב לונץ, בשורה מסקרנת חדשה נוחתת בתל אביב, ועושה כבוד למטבח הדרום אפריקאי, שעד כה נפקד ממסעדות העיר. באני צ'או היא הבייבי החדשה של אלון סרקין, בחור חצי ישראלי וחצי דרום אפריקאי, שחזר לארץ אחרי כמה שנים של עבודה במטבחים ובניהול מסעדות לונדון, והחליט סוף סוף לפתוח מקום משלו. הדרום אפריקאית הטרייה שוכנת בשוק הכרמל, שהתחדש בשנה האחרונה בכמה וכמה בתי אוכל עדתיים מעניינים דוגמת זה הוונצואלי והשומר 1, והיא מוקדשת לאוכל הרחוב של הקהילה ההודית הגדולה בדרבן.

» הקטר הקולינרי של באר שבע» השף התל אביבי שהתאהב בחיפה» הבר הטבעוני החדש של הקאימק

 במסעדה הקטנה והצבעונית, שקושטה בהמון ציורי חיות שמזכירים וויזואלית את תרבות הודו ואפריקה, מוגשים שלושה סוגי כריכים, כולם נקראים באני צ'או, מאכל מסורתי שנוצר מתוך הצורך של בני הקהילה לשאת את התבשילים הביתיים שלהם לעבודה. בזמן ההמתנה לארוחת הצהריים, היה הרוטי, הלחם המסורתי שנשא את התבשילים, עטף ושמר עליהם - מתפורר, כך שהפתרון ההגיוני ביותר היה "אריזת" תבשילי הקארי השונים בלחם אחיד שרוקן מהתוך הרך שלו, שסופג היטב את הרוטב והופך לטעים במיוחד. כן, בדיוק כמו אותן שקשוקות אלוהיות שנמכרות כאן אצלנו בלבנט בתוך חצי כיכר לחם אחיד. הקהילה ההודית בעלת הטעם הקולינרי המשובח נקראה בניאס, וביחד עם המילה צ'או שמשמעותה אוכל קיבלה המנה את שמה.

כשדרום אפריקה פוגשת חלה ישראלית מתוקה. כך נראה הבאני צ'או (צילום: דייב סוויני)

בגרסה המקומית החליף סרקין את הלחם הלבן האחיד בחלות ישראליות מתקתקות, כך שהמושחתות הופכת לנעימה ורכה במיוחד. "אני מעדיף את הטעם של החלות", הוא מסביר, "הן גם טעימות וגם קל יותר לאכול אותן כסנדוויץ', וככה גם אפשר להסתובב בשוק ולאכול בעמידה תוך כדי". כמילוי לחלות אפשר לבחור בשלושה סוגי תבשילים, אחד טבעוני (27 שקלים), המבוסס על בטטה, גרגרי חומוס וגזר, אחד עם בקר (34 שקלים) ואחד עם עוף (34 שקלים), כל אחד שונה מרעהו ומכיל תבלינים שונים. "רק הקארי עוף מכיל 15 תבלינים שונים דוגמת הל, ציפורן, חילבה, צ'ילי מסוגים שונים, כמון ועוד", מוסיף סרקין, וכל כריך מקבל סיומת של יוגורט או טחינה, בגרסה הטבעונית, כוסברה ושבבי שקדים בשביל הקראנץ'". לצד הבאני צ'או מקבלים תוספת מסורתית של סלט גזר חריף, ובהמשך יתווספו לעניין גם מיני גרסאות של צ'אטני שאפשר יהיה להוסיף לכריכים.

על האווירה השמחה אחראי משקה אננס אלכוהולי שמזנק לראש (צילום: דייב סוויני)

התבשילים עצמם ישתנו  מדי שבוע או שבועיים, בהתאם לירקות או לתבלינים שיימצא סרקין בשוק ויעוררו אצלו את החשק. בפסח לדוגמה, החליפה את הכריכים האופציה לאכול את התבשילים על אורז, ולאור ההצלחה תישאר האופציה הזו בתפריט באופן קבוע. בימים אלה עובר התפריט שינויים ותוספות כחלק מתהליך הבנת הקהל הישראלי והעדפותיו, כך שבהמשך יצטרפו למצאי הדרום אפריקאי מנות עם אופי ישראלי שכיף יהיה לאכול מתוך לחם, דוגמת חריימה או שקשוקה, והלחמים ישודרגו לסוגים בריאים יותר דוגמת לחם מלא.

אם דרום אפריקה שפוגשת חריימה ישראלי לא עושים לכם את זה, תשמחו לדעת שבתום תקופת התייצבות התפריט, מתכוון סרקין למסד מסורת של שבועות ספיישל המוקדשים למנות מיוחדות, דוגמת שבוע מקסיקני או כזה על טהרת אוכל חריף. על הבאזז והאווירה אחראיים לא רק השוק התוסס והקהל הצבעוני, אלא גם משקה אלכוהולי מסורתי מאננס מותסס, שיהפוך למשקה הייחודי של המסעדה המפתיעה.

באני צ'או - ישכון 40 פינת הכרמל 13, תל אביב

*#