טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

חדשות אוכל: המטבח האסייתי של שאול בן אדרת

אחרי התרנגול הכחול שאול בן אדרת פותח אסייתית חדשה עם שף מפתיע. וגם: בר יין חדש בהרי ירושלים, אוכל רחוב מסוג חדש בתל אביב ומה הקשר בין מוזס לחתול והכלב?

תגובות

אם ביקרתם בשנה האחרונה באינסטגרם וחיפשתם בעיקר תמונות אוכל, סביר להניח שנתקלתם בפרופיל של השף האלמוני (יחסית) אלכס ניקולסקי, שהציג תמונות מרהיבות (ומרעיבות) של מנות סושי, אותן הכין בסניף קפה קפה באשקלון. הקשר בין השף המוכשר ורשת קפה קפה הרים לא מעט גבות וגרר גל של כתבות שסימנו את ניקולסקי כמי שיש לשים אליו לב. גם השף הוותיק שאול בן אדרת שם לב לניקולסקי הצעיר, והחליט למשוך אותו לעמוד בראש המסעדה החדשה והאסייתית שלו. אחרי דין ודברים, מחשבות והיסוסים, השבוע יוצאת לדרך מסעדתו הרביעית של בן אדרת - Mr. & Mrs. Lee, שמציעה, ברוח התקופה, מטבח שף אסייתי, תחת ניהולו של אלכס ניקולסקי. מר וגברת לי (נקרא להם בעברית), הממוקמת בשכנות למסעדת התרנגול הכחול (גם היא של בן אדרת), מביאה מטבח שבנוי לפי יכולות השף הצעיר והדקדקן, ומתבססת על בחירתו ליצור תפריט סושי ייחודי בדגש על שלל סוגי הסושי והסשימי. כל מנה מלווה ברוטב שהותאם באופן ההרמוני ביותר עבורה, על מנת ליצור את ה"ביס המושלם". מחציתו השנייה של התפריט מוקדשת לשאר מזרח אסיה ובו נמצא סטריט פוד מהמטבח התאילנדי והוויטנאמי, כמו: באן סלמון כבוש עם איולי חזרת טרייה, מלפפונים כבושים ושומשום לבן, או באן של ספריבס טלה, רוטב ברביקיו תאילנדי מעושן, עשבים וסטיקי רייס. אז מי אלה מר וגברת לי? אלו הם בני זוג מהם שאב השף בן אדרת את ההשראה לפתיחת המסעדה ולבניית התפריט שלה. הוא פגש אותם במסגרת נסיעת עבודה בטוקיו, בשליחות משרד החוץ הישראלי. במהלך הנסיעה נחשף לעולמם של שני הקשישים המנהלים בר קטן ברובע שינג'וקו והתאהב לא רק בהם, אלא גם בטעמים ובחוויה הכוללת. בן אדרת החליט לשנות כיוון מהמסעדות הגדולות שאפיינו אותו עד כה וללכת על מסעדה קטנה (יחסית, בממדים של בן אדרת), כמעט ביתית אפילו, שתזכיר במעט את החוויות שאסף ביפן.  שיהיה בהצלחה. Mr. & Mrs. Lee- ניסים אלוני 10, תל אביבלאכול או להסתכל? טרטר סלמון על ויניגרט תפוזי דם. מר וגברת לי (צילום: דן לב)

מינה טומיי חוזרת לתל אביב

הרבה לפני טאיזו, אי שם בקיץ 2006, נפתחה באבן גבירול מסעדת מינה טומיי שהגישה אוכל אסייתי טעים וסקסי, והסניף השני לא איחר לבוא. שנתיים לאחר מכן נסגרו המסעדות בקול דממה דקה והשאירו שובל של מעריצים מאוכזבים וכמה מנות מיתולוגיות. לפני כשלוש שנים חזר השם מינה טומיי לכותרות, והפעם במיקום חדש - חיפה. הסניף החיפאי אמנם נשא את אותו השם, אך בינו לבין המסעדה ההיא אין דבר במשותף, לא הבעלים וגם לא התפריט. כעת, שש שנים אחרי שעזבה את תל אביב, חוזרת מינה טומיי לתל אביב. המסעדה החדשה התמקמה ברחוב הארבעה ונפתחה בימים אלה להרצה, ואל שמה הצטרף השם "מרקט". האם כקריצה למתחם שרונה המתהווה? לא ממש.

מאחורי מינה טומיי מרקט עומדת קבוצת מסעדנים שבבעלותם מסעדות מינה טומיי ורפאלו החיפאיות, יחד עם השף משה בדישי (השף בפועל של המסעדות), ורונן דיין. כבר מהשם אפשר להבין כי ההשראה למסעדה התל אביבית מגיעה מהשווקים ודוכני האוכל של המזרח. "לפני שלוש שנים פתחנו את מינה טומיי עם DNA מסוים שמאוד מתאים לחיפה, אבל בתל אביב אנחנו הולכים לבסס את המסעדה על חמישה שווקים מהמזרח, בעיצוב שיכלול מטבח ארוך ופתוח", אומר בדישי. לשאלה האם יהיה הבדל בין התפריטים ענה בדישי כי "הקהל של תל אביב מחפש תחכום, אבל עדיין יהיו שם מנות מחיפה כמו הבומביי באטר צ'יקן, לצד לא מעט מנות חדשות כמו ברווז וייטנאמי שלם צלוי עם למון גראס, ותפוחי אדמה עם מרק ציר ברווז בצד".

מינה טומיי מרקט עתידה להיפתח כבר בשבוע הבא ותצטרף לגל האסייתי שכבר שוטף את תל אביב בלי לכלול את המסעדות האסייתיות העתידות להיפתח בקרוב מאוד במתחם שרונה הסמוך. "יש היום הרגשה שהשוק רווי, אבל אנחנו חושבים שאפשר להביא מטבחים שאינם מספיק מוכרים פה כמו ההודי, הקוריאני או הסיני המודרני - והכל עם אדפטציה לחך המקומי".

מינה טומיי מרקט - הארבעה 19, תל אביבכזה, רק בתל אביב. מינה טומיי חיפה (צילום: בועז לביא)

מורלי: בר יין חדש בהרי ירושלים

בזמן שאנחנו מחכים שמישהו ירים את הכפפה ויקים חנות או בר שמרכז את מיטב התוצרת הייננית של אזור הרי ירושלים, שמחנו לשמוע על מורלי בר יין, שנפתח במושב ישעי. בר היין הוא פרי יצירתו של מפיץ היין אלי פרץ, שהחליט לעשות לביתו והקים את המקום בעשר אצבעות ובמו ידיו. התוצאה היא בר קטנטן עם 25 מקומות ישיבה, שעושה הרבה כבוד ליינות בוטיק ישראלים (כשרים), לגבינות מהאזור וכן, גם טוב לרומנטיקה. בזה, בעצם, מסתכם הרעיון של המקום: זהו בר גבינות ויין שמשקיע יותר בחוויית האירוח הכפרית, מכל דבר אחר. ומה תמצאו פה? צלחת גבינות זוגית עם לחם ומטבלים (79 שקלים), פטריות ממולאות בגבינה כחולה (25 שקלים), קרפצ'יו סלק (34 שקלים), אנטיפסטי (34 שקלים) ועוד. החיסרון: בר היין פתוח בינתיים רק בימי חמישי בערב (ויש לקוות שעם בוא האביב ירחיבו את שעות הפעילות). היתרון: הבראנץ' של שישי בבוקר. אל תפספסו.מורלי בר יין - מושב ישעי

אוכל רחוב חדש בתל אביב: סטיקס

מלבד המזנון של אייל שני, נדמה שיש קיפאון בחידושים המגיעים אל עולם אוכל הרחוב. איפה הדים סאם והבאן מי שהבטיחו לנו? הלנצח נחיה על פלאפל ושווארמה? מסתבר שלא. הכירו את הדבר הבא בדוכני אוכל הרחוב: סטיקס - דוכן שמציע מאפה פריך ומאורך, שמגולגל רגע לפני האפייה כשהוא ממולא בכל טוב ומוגש רותח. מאחורי המיזם עומדים השף פז רוטנברג, מי שאחראי על עוד הצלחה מקומית כשף-שותף ברשת DONKEY שהקימה שלושה סניפים תוך שנה, ושותפו יונתן ול. "במטבח לא פעם הדברים הטובים יוצאים בטעות", מספר השף רוטנברג, "במסעדה שלי, האיטלקייה בפשפשים, אני מכין לא מעט פיצות, אבל רציתי לעשות משהו אחר עם הבצק. החלטתי למלא אותו בכל מה שהיה לי בפס, הכנסתי לתנור ואמרתי נראה מה יצא". התוצאה של הניסוי הייתה הצלחה מיידית ומעוררת מחשבה: "אנשים רצו לטעום וביקשו מאיתנו להכניס את זה לתפריט". בשלב הזה רוטנברג צירף אליו את איש הקולינריה יונתן ול: "פיתחנו את המוצר לעוד כיוונים של גודל ומשקלים ויצאנו לדרך".ומה מגלגלים לתוך הסטיקס? בשרים, דגים מעושנים ונקניקים, ירקות טריים, צלויים או כבושים, עשבי תיבול, גבינות וממרחים תוצרת בית ואפילו ממרחים מתוקים. כך למשל נולדו פה מנות כמו פרגיות צלויות עם רוטב תמרים שום, ומנגולד צלוי, או למשל סטיקס לזניה עם בולונז, גבינת ריקוטה, חצילים, בזיליקום, מוצרלה וגבינת פרמזן. כל התענוג הלוהט הזה מסתכם ב-25 שקלים לסועד.

ואז איך זה נראה בעצם?"הסטיקס הוא בעצם בצק פיצה משודרג ששיטחנו אותו ואתה, כלקוח, בוחר מה לשים בפנים. אני מניח את המילוי מקצה לקצה, מגלגל אותו כמו סושי, מוודא שהמילוי אחיד לכל אורכו ואופה. לא המצאנו את הגלגל אלא לקחנו אותו ושמנו לו ג'אנטים יפים".סטיקס - אבן גבירול 67, תל אביב

גלגלי אותו. סטיקס. (צילום: פז רוטנברג)

על כל פתיחה חגיגית עלינו לזכור בצער את אלו שסגרו דלתות. הפעם מדובר בידיעה מרעישה, לפחות לכל חובבי השווארמה. אנחנו מודיעים בצער (וכן, גם בתדהמה), על מותה של השווארמה הטובה בתל אביב, לפחות בזמן פתיחתה – האטליז. מה שנפתח בקול תרועה רמה והביא תצוגת תכלית בלתי מתפשרת של דונר ושווארמה כמו שטרם נראה במחוזותינו, המשיך בקרטוע שבא כמה חודשים אחרי הפתיחה ושמועות על עזיבת השף הראשי, הוגה הרעיון. חבל.

*#