${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

חדשות אוכל: צדק חברתי בצורת סופרמרקט

וגם: גירל פאואר קולינרי בירושלים, קונדיטוריה חדשה בנהריה, טאפאס בר חדש בצפון תל אביב והמדריך לאירועי הקולינריה של חודש פברואר 

תגובות

אחת הטענות הנפוצות ביותר שנשמעו אחרי המחאה החברתית של 2011, היא ששום דבר לא השתנה. בפועל, מה שכן השתנה הוא הקנוספט של עסקים קואופרטיביים, בהם הציבור הוא למעשה הבעלים. אחרי הבר הקואופרטיבי, בר קיימא, כעת מגיע תורו של הסופרמרקט הקואופרטיבי "שלנו" שנפתח ביום שישי האחרון בשכונת ביצרון בתל אביב. "המטרה שלנו היא לשלב בין מודל קואופרטיבי לעסקי", אומר ישי סקלי, חבר בוועד המנהל ואחד המייסדים, "כזה שלא לוקח בחשבון רק את הרווחים, אלא מכניס גם ערך מוסף". כאמור, הכל התחיל במחאה החברתית של 2011, במאהל נורדאו. קבוצת מוחים התאגדה והחליטה להקים קואופרטיב שעוסק במספר נושאים כמו פנסיה ואשראי, לצד תחום פשוט יותר לתפעול ושאינו דורש רגולציה - סופרמרקט חברתי. במשך שנתיים הם ערכו מחקר, בנו תכנית עסקית וגייסו 500 חברים בעלות של 1000 שקלים כל אחד לקואופרטיב, עד שבסופ"ש האחרון פתחו את החנות הראשונה, במטרה שהמודל יהיה בר שכפול. "החנות היא בבעלותם של 500 אנשים והיא עסק לכל דבר, רק עם ערכים מוספים", מוסיף סקלי, "אנחנו מסתפקים ברווח צנוע. זה אומר שאנחנו מציעים את המוצרים שלנו במחירים הוגנים ולא שוברי שוק והתמחור שלנו הוא שקוף: מחיר העלות + עלויות תפעול ופחת (מוצרים פגי תוקף, גניבות וכו') + רווח צנוע שנחסך במטרה לפתוח סניפים נוספים". מלבד לאופן התמחור, הערכים עליהם מדבר סקלי באים לידי ביטוי גם בתנאי התעסוקה של העובדים, שמקבלים תנאים סוציאליים מלאים ובעובדה שהם עובדים מול ספקים קטנים ובינוניים לצד ספקים גדולים, אבל אף אחד מהם לא מקבל הטבות. ערך נוסף שמדגישים במקום הוא חינוך לצרכנות נכונה: אין מבצעים, אין מוצרים ליד הקופה לקניות של הרגע האחרון, אין שלטים או פרסום ואין טכניקות שיווק נסתרות. "חשוב להבהיר שלא חייבים להיות חברים בקואופרטיב כדי לבוא לקנות וליהנות מחווית הקנייה", מסכם סקלי, "כולם מוזמנים".שלנו - שדרות ההשכלה 9, שכונת ביצרון, תל אביב בואו לקנות איתנו. סופרמרקט שלנו (צילום: מתוך עמוד בהפייסבוק)פברואר קולינרי: המדריך המלא כשאי אפשר לסמוך על מזג האוויר, אין לנו אלא להישען על הקולינריה וכפי שזה נראה חודש פברואר הולך להיות סוער במיוחד. כמות כזאת של פסטיבלים ואירועים מזמן לא נראתה במחוזותינו והאמת היא שכמעט כל אחד יכול למצוא פה משהו שהוא אוהב: » לפרנקופילים: זהו החורף השני בו יתקיים פסטיבל המטבח הצרפתי בישראל (9-12 בפברואר), במסגרתו תגיע לארץ רכבת אווירית של שפים צרפתיים שתנחת ב-19 מסעדות ישראל, מנצרת ועד מצפה רמון, מירושלים ועד חיפה ובאר שבע, ויחד עם השפים הישראליים ירכיבו תפריטים מיוחדים ויבשלו מנות שיתנו הזדמנות לקהל הרחב  לדעת מטבח צרפתי משובח מהו. מבלד ארוחות יערכו גם סדנאות, כיתות שף וסיורים קולינריים.שבוע האוכל הצרפתי - לכל הפרטים» לחובבי היין: אירוע הטעימות World Of Wine מגיע לתל אביב (10 בפברואר), במסגרתו תוכלו לערוך היכרות עם יותר מ-100 סוגי יינות כשרים מכל העולם, באמצעות כוס יין אחת ו-160 שקלים. האירוע יתקיים בקומה ה-49 במגדלי עזריאלי.» לחובבי המתוקים: שבוע השוקולד הגדול חוזר גם השנה (9-16 בפברואר), במסגרתו יתקיימו פעילויות וטעימות במסעדות, בתי קפה, גלידריות וחנויות בכל רחבי הארץ. גולת הכותרת היא פסטיבל השוקולד, שיתקיים במתחם התחנה בתל-אביב (13-15 בפברואר), ובו יציגו עשרות יצרנים ארטיזנליים מהטובים בתחום את מוצריהם.שבוע השוקולד 2014 - לכל הפרטים» לא רק לצפוניים: פסטיבל "טעמים בעמקים" הוא בין הפסטיבלים הוותיקים ברשימה ולמעשה מציין בימים אלה עשור להיווסדו. השנה הוא משתף פעולה עם פסטיבל "צלילי טבע" במגידו ומשלב טבע, טיולים, מוזיקה, אמנות ואוכל. מיטב המסעדות באזור יגישו מנות מיוחדות במחיר שנע סביב ה-עשרה שקלים, לצד תפריטים מיוחדים ואירועים שונים, כמו תחרות שף העמק וסדנאות נוספות.פסטיבל טעמים בעמקים 2014 - לכל הפרטים» לחובבי אוכל מתקדמים: פסטיבל גדול ומסקרן נוסף הוא פרויקט "מסעדות מבפנים" (26.2-1.3), שחוזר אחרי פיילוט מוצלח שנערך לפני כחצי שנה. רק לשם תזכורת במסגרת הפרויקט יפתחו עשרות מסעדות ובתי אוכל ברחבי תל אביב-יפו את דלתותיהן למבקרים ויתנו הזדמנות למפגש קרוב ובלתי אמצעי עם השפים והמסעדנים המניעים אותן, לשיחה איתם והיכרות עם הקונספט שלהם, סיור במסעדה, או בסביבתה, הצצה לפינות שסגורות בדרך כלל בפני הקהל, טעימה מהיומיום המעשי של שף במסעדה והזדמנות לבשל מנות דגל תחת הנחייתם של השפים (וכמובן, גם לאכול אותן).מסעדות מבפנים - לכל הפרטיםבואו, תיכנסו. משתתפי "מסעדות מבפנים" (צילום: איליה מלינקוב)תסמונת טורטה: עכו מתחדשת בקונדיטוריה-קפה חדשה עכו עדיין מנסה להיאבק בדימוי של מקום שמגיעים אליו בשביל חומוס או דגים בלבד, יעידו על כך שפע המקומות שהוקמו פה בשנה האחרונה. אם בין מסעדות השף לברים המגניבים עדיין היה חסר לכם משהו הכירו את טורטה – קונדיטוריה ובית קפה שתעשה הכל על מנת שתשכחו מבקלוואה וכנאפה. מאחורי טורטה עומדים חמודי עיק וחמודי עטייה, האחרון הוא גם השף קונדיטור בהכשרתו שעבר והשתלם אצל קונדיטורים צרפתיים נחשבים. "החלטנו להכניס משהו חדש ומרענן לעיר", אומר חמודי עיק, "ועשינו את זה בדמות קונדיטוריה ובית קפה שיגישו את מיטב העוגות והקינוחים המקוריים". אם תהיתם על מקור השם, אפשר לומר כי טורטה פירושה עוגה באיטלקית, בולגרית, ספרדית, הונגרית וערבית מצרית, ואולי יש בה בכדי להעיד על כיוון אליו הולך המקום: עוגות מסורתיות וקלאסיות, לצד חידושים כמו עוגת תות בננה, או עוגת פירות יער ושוקולד לבן אותן מכין עטייה, לצד תפריט חלבי שכולל ארוחות בוקר (45 שקלים), כריכים (30 שקלים), פיצות על תנור אבן (29 שקלים), וכן פסטות כמו רביולי בטטה וגבינות (47 שקלים) ולזניה חצילים (45 שקלים). "אני מכין עוגות מגיל 16" אומר עטייה. "בגיל 18 התחלתי ללמוד בתדמור, עברתי השתלמויות אצל קונדיטורים בצרפת וחזרתי לעכו להגשים חלום ולפתוח מקום משלי". בהמשך מקווים השניים להפוך את טורטה לרשת של בתי קפה וקונדיטוריות. שיהיה בהצלחה.  טורטה - יהושפט 22, עכומשהו טוב קורה בצפון. טורטה (צילום: דרור כץ)עזה 40: הנשים עוברות קדימה בטח שמתם לב שבעוד שפים גברים ממתגים עצמם כרוק סטארים, נראה שאנחנו כמעט ולא שומעים על הצד הנשי. המסעדה החדשה שבאה להעיר את שכונת רחביה בירושלים, עזה 40, יוצאת מהכלל כשהיא מציגה שפית בפרונט יחד עם צוות נשי במטבח. בראש המסעדה עומדת השפית רעות כהן, רק בת 27. מגיל 16 כהן מבלה במטבח וכבר בגיל 20 עמדה לבדה בראש מסעדה ירושלמית. בדרך עבדה בבר בהר, וכן במסעדות באילת, הרצליה ותל אביב, עד שהגיעה להיות מנהלת מטבח במסעדת הסדנא. "אספתי איתי נשים שהלכו איתי מהעבר והבאתי אותן איתי למטבח", היא אומרת. בסדנא הכירה את מי שעתידים להיות שותפיה, ירון תורג'מן ויאיר דנצינגר (מבעלי קפה יהושע), ויחד חיפשו לפתוח מקום משותף. החיפושים הארוכים היו גם זמן טוב לחשוב איזה סוג של מקום לפתוח ולבסוף החליטו על מטבח כשר. "בסופו של דבר חשבנו על הקהילה בשכונה, מסטודנטים ועד חובשי כיפה", אומרת כהן, "וגילינו שאנחנו מצליחים לעשות כל מה שאנחנו רוצים עם אווירה שאין בשום מקום אחר. מדהים לראות שעם השעות המקום הופך ממסעדה לפאב שכונתי".

התפריט של עזה 40 הוא מהגדולים ומהארוכים שתפגשו בארץ ומציע בכל זמן נתון למעלה מ-50 מנות שונות. בראשן בולטות קטגוריות מובחרות של מנות בפיתה כמו פיתה שקדי עגל ופיתה חריימה או פיתה תפוחי אדמה (34-42 שקלים), ומחלקת המבורגרים שהולכים ומסתמנים כלהיט המקומי, אבל גולת הכורת של המקום היא מחלקת הבוצ'ר, מבחר נתחים לבחירה לפי משקל. אפשר לבחור ממיטב נתחי הבשר של המסעדה בהם אנטרקוט, נתח קצבים, חזה עוף וקבב טלה לפי משקל, במחיר 32-56 שקלים ל-100 גרם. במטבח תוכלו למצוא גם מנות דגים ופסטה כמו ניוקי פטריות, קרם קוקוס וחזה אווז מעושן (64 שקלים), קבב ים וסלט מהגריל (56 שקלים) או פילה של מוסר ים (87 שקלים). גם בעניין הקינוחים כהן מדלגת בקלות מעל משוכת הכשרות בזכות שימוש בפירות ופאיים, וכן גם בעזרת ספרות וקציפות מולקולריות שמשלימות את החסר. יחד עם זאת, היא מכריזה על מנת הצ'ורוס כקינוח הדגל. עזה 40 - דרך עזה 40, ירושליםעזה 40 (צילום: אריאל עוזרי)

ספרד פינת ירמיהו: טאפאס בר חדש בצפון תל אביב בשורות טובות לתושבי רחוב ירמיהו בתל אביב והסביבה. במקום בו פעל בעבר סניף של ג'פניקה נפתח ירמיהו - בר טאפאס, שכשמו - הוא בר טאפאס שמציע מגוון מנות קטנות בהשפעה ספרדית וים תיכונית, לצד בר אלכוהול רחב. על התפריט מופקד השף קובי בן לולו (לילה מורד) שיצר מגוון מנות אפריטיף וטאפאס, תוך דגש על שימוש בחומרי הגלם משובחים וטריים. את המקום עיצבו האדריכלים יהונתן פרידמן ולירן בן עמי שיצרו חלל ניו יורקי תוך שילוב פינות ישיבה גבוהות ונמוכות והקפדה על סגנון ישיבה קליל. ירמיהו טאפאס בר פותח את דלתותיו כבר בשעות הערב המוקדמות באווירה קלילה ובעשות הערב המאוחרות משנה את אופיו לבר לילי שיתן במה לדי.ג'יים מתחלפים. ומה אוכים פה? הצפריט מציע את הקלאסיקות של טאפאס ברים שונים, כמו קרפצ'יו חציל שרוף בגבינת פטה; קרפצ'יו פילה בקר; סביצ'ה לברק על בריוש; מטבל סביח; ארטישוק איטלקי צרוב; כרובית אפויה; סלט עגבניות עם פטה עדינה; המבורגר פורטובלו ועוד.ירמיהו - בר טאפאס - ירמיהו 47, תל אביב

*#