${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

הכירו את הקונדיטוריה הטבעונית הראשונה

קרואסון שקדים? יש, עוגת גבינה? בכמה סגנונות, ואי אפשר בלי הקלאסיקה: בורקס גבינה. מאפייה-קונדיטוריה טבעונית למהדרין נפתחה בעיר ומציעה לצד המתוקים גם אוכל אמיתי. ויש גם חידה: מה הוא אותו פחקוואלינה מסתורי בתפריט?

תגובות

אחרי פיצריה טבעונית ראשונה ומבחר תפריטים טבעוניים למהדרין במסעדות שף, הגיע תורם של הבולנז'רי-פטיסרי. גם אם לא מעורבות בעניין חמאה ומיני גבינות שמנות, גם לטבעונים מגיע לאכול טוב ולהרגיש מדי פעם מושחתים כהלכה. הדרך היא כמובן לבוא במגע עם קרואסון שקדים או שוקולד. הקונדיטור זיו סנדלר, שברזומה המקצועי שלו בליקר בייקרי, נוגטין, לחם יין ועבודה עם הקונדיטר הנס ברטלה, הפך לפני קצת יותר משנה לטבעוני, וכחלק מאהבתו לתחום המתוק-מלוח-פריך, החליט שגם למי שנמנע ממוצרים מהחי מגיע ליהנות, ופתח את seeds.

» פיצריה טבעונית ראשונה בתל אביב» מסעדות השף פונות לטבעונים

הקונדיטוריה-מאפייה הקטנה השוכנת מרחק יריקה מהסנטר, מציעה מאפים מוכרים דוגמת קרואסונים ממינים שונים, רוגעלך, פוקצ'ות בציפוי אגוזים ודגנים, עוגיות מזנים שונים וגם מגוון עוגות - כולם על בסיס בצק נטול חמאה, ביצים ומוצרי חלב. בורקס ה"גבינה", למשל, ממולא בטופו ושקדים, ועוגת הגבינה עשויה מקוקוס, טופו ושקדים. "כשתכננתי וניסיתי כל אחד מהמאפים, לא עמד לנגד עיני הנושא הבריאותי, אלא דווקא הטעם", מספר זיו סנדלר הבעלים. "היה לי חשוב שלמרות שאין כאן שימוש בחמאה ומוצרי חלב, כל אחד מהדברים יהיה טעים ובעל מרקם נעים".

בצק מלא מוסר. מאפים טבעוניים בסידס. (צילום: יעל רייף)

איך היה עבורך המעבר מקונדיטוריה רגילה ועתירת חמאה, למאפים נטולי הדבר שאחראי במידה רבה על הטעם והמרקם?"הוויתור על חמאה ושמנות לא היה נוראי בכלל. זה הצריך אמנם הרבה ניסוי וטעייה, אבל הניסיון בקונדיטוריה עזר לי ליצור טעמים ומרקמים לא פחות טובים מהדבר האמיתי. לא הרגשתי שמדובר בוויתור, ומבחינה אידיאולוגית זה תאם את השקפותי, כך שהמעבר היה טבעי עבורי". סנדלר מספר שכבר הרבה שנים הוא חולם להקים עסק קטן, והמעבר לטבעונות יחד עם הביקוש למאפים טבעוניים, זירזו את הגשמת החלום ופתיחת הקונדיטוריה המוסרית הראשונה.

» בית קפה טבעוני חדש בתל אביב» יוגורט על בסיס סויה, גלידה ופרוזן טבעוני

מבחוץ פריך וגרעיני, מבפנים בלי חמאה. פוקצ'ות אגוזים בסידס (צילום: יעל רייף)בנוסף למתוקים והמאפים המלוחים, יש גם "אוכל אמיתי" קפוא שאפשר לקחת הביתה, דוגמת פיצה אישית (20 שקלים), קריספי בורגר (28 שקלים), קציצות בטעם דגים (32 שקלים), רביולי בטטה (32 שקלים), קובה סייטן (28 שקלים) ואפילו מיונז טבעוני (8/16 שקלים). לצידם נמצא הפחקוואלינה המסתורי, או בעברית: מאפה בצק עלים ארגנטינאי במילוי סייטן ותרד (23/ 15 לגרסה הקפואה). מחירם של הבורקסים והרוגעלך יקר מהממוצע ועומד על 50 שקלים לק"ג. הקרואסונים זולים יותר ועולים בין 10-12 שקלים, אך השוס האמיתי הוא הקפה הזול על בסיס סויה, עליו תשלמו 9-12 שקלים, תלוי בסוג ובגודל. קפה +מאפה יעלו 15 שקלים, וכריכים חמים 23 שקלים.

תענוג על מקל. בר שוקולד בגרסה העגולה (צילום: יעל רייף)

קרואסון השוקולד היה מוצלח מבחינת מרקמית ושמר על פריכות חיצונית ורכות פנימית בדיוק כמו שקרואסון אמיתי צריך לעשות. מילוי השוקולד לעומת זאת היה מועט ודרש חיזוק. סנדלר הקשיב לביקורת בכובד ראש והבטיח לטפל. בורקס "גבינה" במילוי טופו ושקדים היה טוב מאוד והרגיש כמו הדבר האמיתי. הגבינה היתה רכה ועדינה בטעמה והבצק מלוח ופריך.

יש גם עוגות, פאי ועוגיות מושחתות (צילום: יעל רייף)

עוגת גבינה מפוארת וגבוהה היתה מתוקה יתר על המידה ודחוסה מדי, אך הטבעונים שמסביב הגיבו אליה בחיבה וציינו שאלילוא ידעו שמדובר בעגה טבעונית, היו בטוחים שמדובר בעוגת גבינה כהלכתה. קינחנו בבר שוקולד (25 שקלים לבר שלם ו-3 שקלים לכדור קטן) בצורתו הכדורית, שהיה שוקולדי וטעים מאוד, וצופה מכל עבר בשברי בוטנים. בהמשך מתכנן סנדלר להרחיב את התפריט כדי לענות על רצונות ותשוקות נוספות בתחום המתוק והמלוח. הקונדיטוריה פתוחה פחות משבוע ונמצאת כרגע בתקופת הרצה, אך בהתחשב בכמות הקונים ובאווירה החיובית שנמדדה במקום ביום הפתיחה, נראה שמשהו טוב וטעים קורה לטבעונות בעיר.

seeds, קינג ג'ורג' 97, תל אביב. טלפון: 03-5404006

*#