${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

חדשות אוכל: אבי לוי פותח מסעדה

וגם: מסעדה ענקית חדשה בשוק הפשפשים, האביב של אביב משה, עונת השועלים בטקסידרמי, שפים מובילים מבשלים למען הקהילה, ארוחת הערב המושלמת ב-250 שקלים, סדנה טבעונית ורשת לנדוור מתרחבת

תגובות

כמו בוגר כוכב נולד שמוציא דיסק ראשון לאחר הזכייה, גם הזוכה הגדול של "מאסטר שף 2", אבי לוי, עומד כעת בפני רגע מכונן בקריירה - פתיחת מסעדה משלו. המסעדה שתקרא המוציא תפתח בסמוך לשוק מחנה יהודה, שמזמן כבר הוגדר כמתחם הקולינרי החשוב ביותר בירושלים. "המוציא" עתידה להיפתח במאי, ובהתאם לסגנונו של לוי תגיש אוכל ביתי, אבל עם טוויסט עדכני, ובמחירים הוגנים.

"מאז ומעולם, אוכל היה בשבילי הרבה מעבר למנה שמוגשת לשולחן", מספר לוי. "זיכרונות ילדותי מורכבים ממראות וריחות הנזידים שהתבשלו על פתיליות של סבתי ומהסירים שהפיצו ריחות מענגים בבית אמי. החוויה שעברתי במאסטר שף חידדה אצלי את ההבנה שאוכל הוא כל ייעודי בחיים. פתיחת 'המוציא', מקום בו אני אוכל להעביר את הריגוש והתשוקה שלי לאוכל לקהל הרחב, היא המשך טבעי".

לוי חבר אל איש העסקים יהב רימון, ויחד הם חיפשו לוקיישן שיתאים לקונספט של בית אוכל חם, המשלב מסורתיות עם חדשנות. החיפושים הובילו לבית ירושלמי עתיק, באחת הסמטאות של רחוב אגריפס בעיר. בהצצה בתפריט החדש אפשר לראות את ידו של לוי בכל מנה ומנה: פרנה מרוקאית הנאפית במקום, סלטים טריים ומבושלים המבוססים על חומרי גלם מקומיים משוק מחנה יהודה, בישול על פתיליות תבשילים כגון קציצות בולט אלג'יראיות, ודגים מטוגנים ברוטב "שרמולה" פיקנטי. גם מקומו של המעקוד, הפשטידה המרוקאית עם תפוחי האדמה, לא יפקד, וכמובן שמנת הדגל ב"המוציא" תהיה ה"עוף בחלה". בגזרת הקינוחים: עוגיות "יו יו" ממולאות קרם שקדים ועטופות בסירופ וקוקוס, וכן סיגרים ממולאים בפיצוחים עם ז'באן.

הגיע למאני טיים. אבי לוי (צילום: ינאי יחיאל)

זוכרים שבין הרחובות עמיעד, עולי ציון ויהודה מרגוזה היה פעם מתחם עם חפצים וריהוט יד שנייה ועם בגדים משומשים? מפשפש מוכר? השוק אולי עוד קיים טכנית, אבל אם תזדמנו למקום תגלו שהחדשנות גוברת על האותנטיות ושהסוחרים שמתחילים לעבוד בחמש בבוקר כדי לפרוק סחורה מהאלטע זאכן הם דור הולך ונעלם.

אחרי שורה של מסעדות ובוטיקים שכבר נפתחו באזור, בעוד חודש תיפתח עוד מסעדת שף ברחוב רבי יוחנן 8, מאת היזמים של מסעדת לה שוק שבכיכר דיזנגוף. המסעדה החדשה תאכלס עד 200 איש והרהיטים שלה יובאו ממפעלים בצ’כיה כדי ליצור מראה תעשייתי. “אופי המסעדה מתקשר לחנות שהיתה כאן לפני”, מבטיח שלומי אפריאט, אחד הבעלים, “הכנסנו את הקו העיצובי של השוק למסעדה עצמה. חשוב לנו לשמור על הצביון שלו”.

אלא שעד לפני כמה חודשים פעלה במקום חנות הרהיטים נקודת חן, שנמצאת בשוק יותר מ־15 שנה. “השוק התנקה והפך לממותג יותר”, אומר דוד חן, בעל החנות. לדבריו, הסוחרים הוותיקים לא מצליחים לשמור על החנויות שלהם בעיקר בגלל שהעירייה מקשה עליהם עם קנסות ועם ארנונה גבוהה. “המכשול הוא שכר הדירה והארנונה המטורפת. אנחנו משלמים 6,000 שקל בחודש לחללים של 150 מ”ר, ומקבלים כאן קנסות אם אנחנו מוציאים מוצרים החוצה”.

סיבה נוספת שהסוחרים הוותיקים נעלמים מהשוק היא רווחיות. בעלי הנכסים גילו בשנתיים האחרונות שהם מחזיקים שטח נדל”ן יקר וטרנדי ולא עומדים בפיתוי של היזמים שמגיעים עם כיסים עמוקים. אם בעבר עמדה השכירות במקום על כ־2,500 שקל לחנות, היום המחירים יותר קרובים ל־10,000.

“בעלי הנכסים שהשוק לא יקר ללבם ישכירו את המקום למרבה בתשלום ולא ישאירו את החנויות למען האותנטיות”, מסבירה אלמוג וייס, בלעת חנות נעליים בשוק, “אלו שהחנויות שייכות להם מעדיפים להשכיר את החנות, כי השכירות גבוהה מהמחזור שלהם”. לטענתה, כדי לשמור על כך ששוק הפשפשים לא יהפוך להיות כמו מתחם התחנה צריך להקים ועדה כמו בכל שוק מתוקן באירופה. “צריך לאפשר לעסקים להיכנס רק אם הם מביאים ערך מוסף ומתכתבים עם הסגנון של השוק”, היא אומרת.

יש עסקים שדווקא נהנים מהמצב החדש, “המסעדות החדשות מביאות יותר קהל”, אומרת טלי בן ציון, מנהלת מסעדת ד”ר שקשוקה הוותיקה, “לא היו מסתובבים כאן כמות כזו של תיירים אף פעם”. עם זאת היא מסתייגת: “אין ספק שזה פוגע בחנויות העתיקות, כי תיירים לא קונים רהיטים”.

מהעירייה נמסר: “תעריפי הארנונה נקבעים על פי מדדים אבסלוטיים והם בסמכות משרד הפנים ולא בסמכות העירייה. על מנת לשמר את השוק כשכיית חמדה ערכה העירייה סקר שימושים ובחנה את תמהיל העסקים הקיים והמגמות שעשויות לשנות את פניו של השוק. כמו כן העירייה גיבשה מדיניות שימושים לשוק הפשפשים, המציעה תמהיל מאוזן לאזור זה”. (לירי הלפרין)

המתחם הקולינרי הכי חם? שוק הפשפים בתל אביב (צילום: ניר כפרי)

כל הסימנים מראים שאביב חגיגי מאוד עובר על השף אביב משה (מסה). אחרי שפיתח ליין סכינים מיוחד הנושא את שמו, אשר יופץ בקרוב לחנויות, בימים אלה הוא עובד על ירושלמית של אביב משה - מסעדה חדשה שצפויה להפתח בעוד שבועיים ברחוב ירמיהו בתל אביב (בצמוד לאוטו בר- דיזנגוף). למסעדה יביא משה את התבשילים עליהם גדל בבית אימו בירושלים, שיגיעו מכיוון הפיתה: מעורב ירושלמי, קבבים ואפילו חריימה יוכנסו אל תוך פיתות שיאפו במתכון מיוחד. לפי משה, "ירושלמית" בסניפה הנוכחי זו רק הסנונית הראשונה, והיא מיועדת להפוך לרשת. שיהיה בהצלחה.

הפרויקט השני בו עסוק משה הוא פתיחת קורס בישול לבני נוער. "הרעיון התחיל בעקבות פניות שקיבלתי אחרי תכנית הטלוויזיה בה בישלתי יחד עם בני נוער", מספר משה.

איך זה לבשל עם בני נוער?"בכל פעם זה מפתיע אותי מחדש כל הידע שלהם. אני לומד מהם, הם באים פתוחים, הם ראו עולם. אני בהשוואה אליהם הייתי שמרן. אם פעם הערצנו שחקני כדורגל, היום בני הנוער מעריצים שפים. זה בא מהחשיפה לכל תכניות הבישול".

כנער בישלת גם?"אני זוכר שבגיל עשר התעוררתי באמצע הלילה והערתי את כל הבית בארבע בבוקר לטעום עוגת ביסקוויטים שעשיתי. אני אהבתי את זה, הבית פחות".

בקורס ילמדו המשתתפים במשך 12 מפגשים את יסודות הבישול והאפייה, שיכללו הכנת פסטות, סדנאות טיפול בבשר ובדגים, היכרות עם המטבח התאילנדי והכנת קינוחים ועוגות.

מתרגש מאוכל כבר מגיל 10. אביב משה (צילום: איליה מלניקוב)

בטקסידרמי משיקים השבוע (יום שלישי, 20 במרץ) את עונת השועלים. ארגוני החיות יכולים להרגע, השועלים הם כמובן הבשלנים - שועלי המטבח המיוחדים ביותר שאפשר לפגוש כאן. "עונת השועלים החלה בתור מפגשים סגורים של כמה חברים שכל אחד הכין משהו שהוא הכי אוהב לבשל", מספר אדם הורביץ מבעלי הטקסידרמי. "השועלים היו לאו דווקא שפים, אבל לכולם אוריינטציה לבישול". לאט לאט, מה שהחל כ"ערב סיר" עם תבשילי קדרות, נפתח לערב קבוע שבו שפים מוכשרים כמו מאיר אדוני שבישל את השקשוקה של סבתא שלו, ואנשי תרבות כמו רונה קינן שבשלה את המתכון האהוב על אביה. האופי: ניסיוני, אלטרנטיבי, מעט חתרני ולרוב - לא משהו שראיתם קודם.

חדד יפתח את העונה עם קבב טלה בדובדבנים וצנוברים כמחווה לעם הסורי ומקורו במתכון שטעם בחאלב בסוריה. אלרן מעזורה יביא עמו את אחת ממנות הדגל הירושלמיות "חציל עזורה", הממולא בשר וקינמון. בשבוע הבא יבואו יוכי וטוני מקבוצת שרונה המתמחים בארוחות גליליות, מלווים בארנבות ויונים, וייכוונו לכמה יציאות קולינריות מעניינות. בהמשך העונה יככבו כאן: כתבת האוכל של עכבר העיר ואשת האוכל - דנה מלמד, מרי שק עם קוסקוס מיוחד, שף מסעדת אדמה מזכרון יעקב ואסף גרניט (מחניודה). עונת השועלים תתקיים בכל יום שלישי בטקסידרמי, חובה להזמין מקום מראש.

אולי זה פסח שבאוויר, ואולי זו סתם רוח טובה שנושבת פה לאחרונה, אבל שני פרויקטים מיוחדים שנועדו לקדם מטרות חברתיות יתרחשו בימים הקרובים.

האירוע הראשון יתקיים ביום ראשון הקרוב ה-25 במרץ והוא שייך לעמותת "קבוצת שורשים", היוצאת בעזרתו של הסומלייה יוסי בן אודיס לערב התרמה מיוחד במסעדת הטרקלין בתל אביב. בערב יקחו חלק יחד עם שף המסעדה, משה יוחנן, גם השפים אביב משה (מסה), שגב משה (שגב, שגב אקספרס) והקונדיטור מיקי שמו, שישתתפו בהתנדבות מלאה. השפים יבשלו יחד ארוחה בת שש מנות, שהכנסותיה הן למען רכישת מזון לקראת פסח בעבור קשישים וניצולי שואה, שתי אוכלוסיות בהן תומכת העמותה.

האירוע השני שיתקיים ביום שלמחרת (יום ב' 26 במרץ) מבורך לא פחות: ארוחת גאלה חגיגית אשר תהווה את אירוע השיא של "מבשלים הזדמנויות". מבשלים הזדמנויות הוא פרויקט התנדבותי בהובלתו של השף אייל לביא (רוקח 73) בבית הספר "עירוני קריירה" בתל אביב, שמאגד בני נוער אשר נשרו ממערכת החינוך הפורמלית. בארוחה שתתקיים במלון הרודס החדש בתל אביב, יבשלו ויאפו שפים מובילים יחד עם התלמידים ממגמת אומנות הבישול והקונדיטוריה של בית הספר.

את הארוחה, במעמד ראש עיריית תל אביב ינחה גידי גוב ו-15 שפים המשתתפים בפרויקט יגישו יחד עם התלמידים ארוחת טעימות מיוחדת. בין השפים ייקחו חלק צחי בוקששתר, יואב בר, רוי גרשון, יוגב ירוס (מל ומישל), תמר כהן צדק, גולן ישראלי (שף הרודס) וכמובן לביא עצמו.

למען הקהילה. אייל לביא (צילום: אייל טואג)

ליין קולינרי חדש המושק בימים אלה ב"דינר רום" מבית הדופלקס בהרצליה פיתוח, ינסה לענות על השאלה איך נראית ארוחת הערב המושלמת. החל מה-27 במרץ, יתחיל לשמש הדופלקס כמתחם אירוח לשפים מובילים מהארץ והעולם, בו הם יבשלו את ארוחת הערב המושלמת בעיניהם.

בימי שלישי יהפוך הדינר רום למסעדת קונספט ייחודית, בכל פעם יתחפש המקום למסעדה אחרת שתציע תפריט משתנה. בערב הפתיחה יתארח לצד שחר מאור שף הדופלקס, השף שאול בן אדרת ממסעדת התרנגול הכחול וקימל. בתחילת אפריל יתארח השף עזרא קדם ממסעדת ארקדיה, ומיד אחרי פסח יתארח אבי ביטון ממסעדת אדורה. ארוחת הערב המושלמת תעלה 250 שקלים לסועד, בעבור שש מנות, לא כולל שתייה. נשמע מעניין.

יבשל את הארוחה המושלמת. שאול בן אדרת (צילום: אביעד הרמן)

טבעונים נהנים שוב יותר כבר מזמן הוכחנו שבישול טבעוני רחוק מאוד מלהיות סגפני, עצוב ומשעמם. מספיק להסתכל על ערבי הקונספט הטבעוניים שנערכו לאחרונה במסעדות נחשבות בארץ, ועל כניסתן של יותר ויותר מנות טבעוניות למטבחים כדי להבין שהקונספט תפס. עוד הוכחה לכך אפשר לקבל בסדנת ערב שתתקיים ב-29 באפריל בה יגישו שף מסעדת הקיטשן מרקט, יוסי שטרית ועיתונאית האוכל אורי שביט, מנות מיוחדות מן הטבע במטרה לשבור את הסטיגמות ולפתוח את הראש בכל הקשור לאוכל טבעוני. בין המנות אפשר לטעום: מרק ארטישוק ירושלמי וסלט מאש ירוק, חציל מאודה עם טמפורה ירקות וויניגרט סויה,  POT-U FOU – מנה של ירקות אורגניים מהשוק, צלויים ועטופים בבצק עלים פריך, ריזוטו פריקי עם טחינה גולמית ופטריות מעושנות ולקינוח סורבה פירות אדומים עם קצף מלון ושומר.

לנדוור מתרחבת סניף חדש מושק בימים אלה לרשת בתי הקפה לנדוור בסמוך לקולנוע כוכב המיתולוגי, ברמת השרון. הסניף החדש הוא ה-12 עשר במספר בסניפי הרשת, ש יצאה בשנה האחרונה אל מחוץ לגבולות תל אביב, ומתכננת את המשך פריסתה בעשרה סניפים חדשים, בין היתר במתחם שרונה-מושבת הטמפלרים, ובקריית השרון בנתניה. בעקבות התרחבות הרשת, שודרג התפריט במנות איטלקיות-ים תיכוניות. עם השדרוג הוכנסו כבר עכשיו חומרי גלם חדשים, הורחבו מטבחי הרשת ואל היועץ הקולינרי הנוכחי שחר ברנע הצטרף השף גיא הרלב.

*#